Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävallan Graz on herkuttelijan paratiisi – ja keisarien ja Schwarzeneggerin kotikaupunki

Grazissa on paljon nähtävää pienellä alalla. Herkuttelija voi testata vaikkapa keisarin makumieltymyksiä. HS kävi viidessä kiinnostavassa paikassa Grazissa.

Tiina Rajamäki HS

Grazin punaisten kattojen alla kohtaa vähintään neljä eurooppalaista kulttuuria. Kaupunki on yhä saksalaisen alppikulttuurin, slaavilaisen, romaanisen ja unkarilaisen perinteen – ja nykyajan – leikkauspiste.

Kaupungille oli henkinen takaisku, kun Grazissa asunut Habsburgin suvun vesa herttua Ferdinand II valittiin keisariksi vuonna 1619 ja hän muutti hoveineen Wieniin.

Nykymatkailijan kannattaa kulkea toiseen suuntaan ja lähteä Wienistä pariksi päiväksi Graziin. Siellä on paljon nähtävää, ja kohteet ovat kävelyetäisyydellä toisistaan.

Graz on erityisen ylpeä ruokakulttuuristaan, johon vaikuttavat yhä keisarillisen väen makutottumukset.

Matka Wienistä Graziin kestää junalla kaksi ja puoli tuntia ja autolla hieman vähemmän.

Schlossberg ja Grazin punaiset katot

Jotta saisi kuvan Itävallan toiseksi suurimmasta kaupungista, kannattaa ensimmäiseksi kavuta portaat ylös kohti kellotornia Schlossbergin huipulle.

Korkealla kukkulalla sijaitsevat rauniot linnoituksesta, joka on kuuluisa siitä, ettei mikään vihollisjoukko kyennyt valtaamaan sitä.

Zacharie Scheurer
Aivan ensimmäiseksi Grazissa kannattaa kavuta ihailemaan maisemia Schlossbergin kukkulalta.
Aivan ensimmäiseksi Grazissa kannattaa kavuta ihailemaan maisemia Schlossbergin kukkulalta.

Portaita noustessa voi nauttia Herbersteinin perheelle kuuluneesta puutarhasta. Porrastasojen väleissä kasvaa upeita välimerellisiä kasveja ja yrttejä, vaikka alun perin perhe viljeli rinteessä viiniä. Kerros kerrokselta avautuu yhä upeampi näkymä punaisten kattojen yli.

Hikisen nousun jälkeen kukkulan huipulla odottaa Grazin symboli, kellotorni. Vaikka linnoituksen valtaaminen ei onnistunut Napoleoniltakaan, hänen joukkonsa onnistuivat tuhoamaan linnoituksesta osia.

Grazilaiset tulivat kuitenkin kellotornin kohdalla hätiin ja maksoivat Napoleonille lunnaat tornin säilyttämiseksi.

Kukkulalle pääsee myös ilman hikikarpaloita. Sinne voi nousta sekä kukkulan omalla köysiratajunalla että hissillä. Ylhäällä odottavat kahvilat.

Hovileipomo Edegger-Tax

Ei Itävaltaa ilman keisarinna Sissiä. Grazin vanhimman ja perinteikkäimmän leipomon suosituimmat pikkuleivät ovat ”Sissin suukkoja”. Hovileipomo Edegger-Tax toimitti kahvileivät Itävalta-Unkarin keisarin eli Sissin miehen Frans Joosefin hoville, kun tämä oleskeli Grazissa.

Nyt leivostiskin takana seisoo Waltraud Polzhofer. Hän ehtii juuri ja juuri esitellä aprikoosihilloa sisältävän keisarinleivoksen, kun konditorian täyttää hälisevä espanjalaisten eläkeläisten lauma. Sitten tuleekin kiire antaa Sissin suukkoja maistiaisiksi.

Waltraud Polzhofer työskentelee hovileipomo Edegger-Taxissa, josta on ensimmäiset tiedot 1500-luvulta.
Waltraud Polzhofer työskentelee hovileipomo Edegger-Taxissa, josta on ensimmäiset tiedot 1500-luvulta.

”Minusta on ihanaa olla täällä töissä, koska leipomon väki on kuin perhe. Erikoisuus ovat kaksi kertaa leivotut Zwieback-pikkuleivät, jotka muistuttavat hieman korppua”, Polzhofer sanoo.

Taidokkaan puujulkisivun takana sijaitsee edelleen yrityksen varsinainen leipomo.

Murjoen virran pintaan voi kävellä

Vaikka Grazissa voisi heittäytyä pelkästään keisarillisiin tunnelmiin, kaupunki yllättää moderneilla rakennuksillaan.

Kaupungin läpi kovalla voimalla virtaavan Murjoen keskelle rakennettiin teräksinen tekosaari, kun Graz oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2003.

Pikkuruiselle saarelle pääsee joen kummaltakin rannalta. Sillalla pääsee lähelle Murin pärskeitä. Kesäisin saaren kahvilassa järjestetään tapahtumia.

Zacharie Scheurer
Murjokeen rakennettiin 2003 teräksinen, newyorkilaisen arkkitehdin Vito Acconcin suunnittelema saari.
Murjokeen rakennettiin 2003 teräksinen, newyorkilaisen arkkitehdin Vito Acconcin suunnittelema saari.
Kunsthaus on kuin eläin keskellä kaupunkia

Kun ylhäältä Schlossbergiltä ihailee kaupungin kattoja, niiden keskeltä osuu silmiin yksi maiseman rikkova kummajainen, suuri merihirviö. Se on Grazin arvostettu kansainvälinen nykytaiteen museo, joka myös vetää kävijöitä ympäri maailmaa. Sen suunnittelivat Peter Cook ja Colin Fournier.

Myös ”ystävälliseksi muukalaiseksi” nimetty rakennus valmistui kulttuuripääkaupunkivuonna 2003.

Illalla museon 900 neliön laajuinen kylki muuttuu valotaideteokseksi. Hirviö näyttää ikään kuin hengittävän pimeydessä. Kyljen valoja voidaan ohjata tietokoneohjelmalla, mikä mahdollistaa erilaiset installaatiot.

Zacharie Scheurer
Kunsthausin näyttelyt keskittyvät neljän viime vuosikymmenen nykytaiteeseen.
Kunsthausin näyttelyt keskittyvät neljän viime vuosikymmenen nykytaiteeseen.
Lendplatzin tori on maistelijan keidas

Joen toisella puolella on leppoisa Lendplatzin tori, jossa myydään niin vihanneksia, lihaa kuin kukkiakin.

Myyjillä on kullakin tarjolla oma versionsa Steiermarkin osavaltion ylpeydestä, kurpitsansiemenöljystä.

Lendplatzille kannattaa tulla aamulla, sillä tori on parhaimmillaan aamukuhinassa.

Se aukeaa aamukuudelta, ja myyjät pakkaavat kojunsa jo kello 13, itävaltalaiseen lounasaikaan.

Tarjoilija Laura Lenhardt tarjoilee aamiaista Lendplatzilla.
Tarjoilija Laura Lenhardt tarjoilee aamiaista Lendplatzilla.

Torin toisessa päässä Die Süße Louise -kahvilassa tarjoilija Laura Lenhardt kiidättää aamiaismyslejä pitsipöytäliinoilla peitettyihin pöytiin.

Moni kuitenkin näyttää valitsevan kaikkein mieluiten aamupalaksi mehevän palan kakkua. Grazilaiset vakuuttavat olevansa nautiskelijoita.

Kaupungissa järjestetään kesällä perjantaista sunnuntaihin herkuttelijoille omia 3–4 tunnin kiertokävelyitä.

Zacharie Scheurer
Grazin kaupungintalo on vanhassa kaupungissa, joka on Unescon maailmanperintölistalla.
Grazin kaupungintalo on vanhassa kaupungissa, joka on Unescon maailmanperintölistalla.
Arnold Schwarzenegger syntyi täällä

Grazissa kuluu mukavasti pari päivää, mutta sen lähitienookin tarjoaa jännittäviä retkimahdollisuuksia. Esimerkiksi Kalifornian entisen kuvernöörin, Terminaattori-Arskan eli Arnold Schwarzeneggerin kotipaikka on Thalin kylässä Grazin lähellä.

Thalissa hänen synnyinkodissaan sijaitsee Arnold Schwarzenegger -museo, jossa pullistelee todellisen kokoinen Arnold-vahanukke. Museo on vain osan viikosta auki.

Wienin yksi suosituimmista nähtävyyksistä on hoviratsastuskoulu, jossa lipizzanhevoset esiintyvät. Lipizzanhevosten Piber-siittola sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Grazista länteen. Siellä on koko kesän ajan erilaisia tapahtumia – ja nuoria varsoja.

Viiniharrastajien kannattaa ajaa puoli tuntia Grazista etelään. Siellä alkaa Etelä-Steiermarkin viinialue, jossa viljellään kaikkein eniten Welschriesling-rypälettä. Alueella kasvatetaan myös muiden muassa Morillonia eli Chardonnayta ja Weiß- ja Grauburgunder-lajikkeita.

Semriachissa Grazin pohjoispuolella on Itävallan suurin tippukiviluola. Luolassa on opastettu kierros kolmesti päivässä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!