Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silmälääkäri vastaa: Onko rihkama-aurinkolaseista hyötyä?

Suomen olosuhteissa silmät eivät juuri kärsi, vaikkei laseja käyttäisikään.

Matka
 
Maaria Drake
ivansmuk
Festareilta ostetut rihkamalasit tuskin ovat haitaksi, mutta hyötykin on vähän niin ja näin.
Festareilta ostetut rihkamalasit tuskin ovat haitaksi, mutta hyötykin on vähän niin ja näin. Kuva: ivansmuk

Aurinko paistaa, ja loma lähestyy. Onko viidellä eurolla aurinkolomakohteesta tai torilta ostetuista aurinkolaseista mitään hyötyä, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin silmätautien linjajohtaja, vastaava ylilääkäri Jukka Moilanen?

”Voi olla, tai sitten ei. Halpislasien ongelma on, että linssien optiset ominaisuudet eivät yleensä ole kovin hyvät. Toisaalta ei kalliissakaan laseissa ole aina niin hyvät ominaisuudet kuin voisi olettaa, eli ei se aina ole hinnasta kiinni.”

Mikä aurinkolaseissa on tärkeintä?

”Tärkeintä on, että aurinkolaseilla näkee niin, ettei häikäise eivätkä ne vääristä – siis että lasit parantavat näkemistä häikäisevissä olosuhteissa.”

Voiko rihkamalaseista olla jotain haittaa?

”Halvoissa laseissa sankojen materiaali voi olla huonoa, jolloin ne vääntyilevät kuumassa ilmassa. Niistä voi myös irrota erilaisia aineita, jotka voivat ärsyttää ihoa.”

”Aurinkolasithan ovat myös muotiesine, joita käytetään silloin tällöin, eikä satunnaisella käytöllä saa vahinkoa aikaiseksi.”

Mistä tietää, mitkä lasit ovat hyvät ja mitkä täysin turhat?

”Kokeilemalla ja kysymällä. Kokeilu kannattaa tehdä hämärässä, jossa on valon ja varjon vaihtelua. Aurinkolasejahan pitäisi pystyä käyttämään esimerkiksi autolla ajaessa myös tunneliin mentäessä. Hyvillä laseilla tunnelissa näkee hyvin, huonoilla ei.”

Onko linssien värillä väliä?

”Se riippuu käytöstä. Eri olosuhteissa väreillä vaikutetaan erilaisten asioiden erottelukykyyn. Esimerkiksi ampujat käyttävät keltasävyisiä laseja. Huonolaatuiset harmaat tai siniset linssit ovat käytössä heikoimmat. Rusehtavat linssit toimivat keskimäärin hyvin yleiskäytössä. Mitä tummempi linssi, sitä kirkkaampi pitää olla, jotta laseilla näkee hyvin.”

”Peilipinta puolestaan mahdollistaa sen, ettei linssin tarvitse olla niin tumma.”

Mitä silmille voi käydä kirkkaalla säällä ilman aurinkolaseja?

”On mahdollista, että harmaakaihi kehittyy nopeammin uv-säteilyn takia, ja viime vuosina on puhuttu myös sinisen valon merkityksestä silmänpohjan rappeumalle ja verkkokalvolle. Mutta nämä ovat kyllä osin spekulaatiota. Eivät he, jotka eivät käytä laseja, ole sen sairaampia, ainakaan Suomen olosuhteissa.”

”Sanotaan niin, että ei aurinkolasien käytöstä ainakaan haittaa ole, mutta eri asia, onko siitä oikeasti hyötyä muuten kuin näkemisen laadun osalta. Perusohje on kuitenkin, että kun häikäisee, silmät on hyvä suojata.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!