Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkailija, näin pidät oikeuksistasi huolta kännykän avulla

Mobiilisovelluksista on moneksi – ne voivat esimerkiksi auttaa matkailijaa huolehtimaan oikeuksistaan ja turvallisuudestaan. Tässä muutama esimerkki hyödyllisistä maksuttomista sovelluksista, joista osa toimii myös ilman verkkoyhteyttä.

Matka
 
Maaria Drake
Sami Kero / HS
Matkustamisessa useista mobiilisovelluksista voi olla paljon apua.
Matkustamisessa useista mobiilisovelluksista voi olla paljon apua. Kuva: Sami Kero / HS
Apua tukalassa paikassa

Onko matkakohteesta ostamasi tuote viallinen? Yrittääkö hotelli periä huoneestasi sovittua kalliimpaa hintaa? Tiedä oikeutesi – tai jos et tiedä, tarkista ne mobiilisovelluksesta.

Euroopan kuluttajakeskusten verkoston (ECC) sovellus ECC-Net: Travel antaa tietoa matkustajan oikeuksista EU-maissa ja ohjeistaa ongelmatilanteissa. Sovellus on saatavissa lähes kaikilla Euroopan unionin virallisilla kielillä sekä islanniksi ja norjaksi.

Travel toimii ilman verkkoyhteyttä, joten roaming-maksuista ei tarvitse huolehtia. Tämä, kuten muutkin sovellukset, kannattaa ladata puhelimeen jo kotimaassa ennen matkaa.

ECC-Net: Travel. Saatavilla iOSille, Windows Phonelle ja Androidille.

Kun hätä yllättää

Suomessa toimiva 112 Suomi -sovellus kertoo kätevästi hätäkeskukselle soittajan sijainnin. Se on kuitenkin maakohtainen, joten jos haluaa varautua pahimpaan, kannattaa ladata kohdemaan vastaava palvelu. Niitä on saatavilla ainakin moniin EU-maihin.

Hätätilanteita varten myös eurooppalaisen sairaanhoitokortin mobiilisovellus on varsin oiva. Sieltä löytyvät kaikkien EU-maiden sekä Norjan, Liechtensteinin ja Sveitsin hätänumerot sekä maakohtaista tietoa siitä, minne soittaa ja hakeutua kussakin tilanteessa – oli kyseessä sitten yleislääkärin, hammaslääkärin tai vaikka reseptilääkkeiden tarve.

Sovellus kertoo myös, mitä hoito maksaa missäkin ja minkälaiset korvausjärjestelyt siellä pätevät.

112 Suomi. Saatavilla iOSille, Windows Phonelle ja Androidille.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Saatavilla iOSille, Windows Phonelle ja Androidille.

Lento hukassa

Eksyksissä Helsinki-Vantaalla?

Ei hätää, Finavian Helsinki Airport -sovellus paikantaa matkailijan ja opastaa oikeaan suuntaan.

Lentokenttäsovelluksesta voi tarkastella oman lennon tilannetta.

Applikaatiosta voi tarkistaa myös, kuinka pääsee kentälle tai sieltä pois julkisilla liikennevälineillä ja miten pitkään joutuu jonottamaan turvatarkastukseen.

Monilla muillakin maailman suurilla lentokentillä on omat sovelluksensa, joiden avulla voi seurata lentoja ja suunnistaa kentällä.

Myös monet laivayhtiöt kuten Viking Line ovat kehittäneet sovelluksia, joissa voi esimerkiksi selata laivojen tax-free-valikoimia.

Helsinki Airport. Saatavilla iOSille, Windows Phonelle ja Androidille.

Viking Line. Saatavilla iOSille ja Androidille.

Jenit euroiksi

Nyt loppui huonon matikkapään voivottelu: valuutan voi muuttaa haluamakseen parilla pyyhkäisyllä.

Yksinkertaisia mutta toimivia valuuttamuunninsovelluksia ovat esimerkiksi XE Currency ja suomenkielinen Helppo valuuttamuunnin.

XE:ssä on joitain melko bisnesmäisiä piirteitä, mutta sen valuuttamuunninta on helppo käyttää. Jos vielä mummonmarkat saisi mukaan, sovelluksessa olisivat kaikki maailman valuutat.

Muunninta voi käyttää myös offline-tilassa, jolloin se laskee valuutan viimeisimmällä online-hetkellä voimassa olleen kurssin mukaan.

XE Currency. Saatavilla iOSille, Windows Phonelle, Androidille ja Blackberrylle.

Helppo valuuttamuunnin. Saatavilla ainakin Windows Phonelle ja Androidille.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!