Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin tuoksumuseossa voi nuuhkia erilaisia tuoksuja ja oppii, miten sivettikissa ja häränrasva liittyvät parfyymeihin

Lopuksi voi sekoittaa oman parfyymin kotiin viemisiksi.

Matka
 
Nikolai Jakobsen
Kuva: Nikolai Jakobsen
Fakta

Muita tuoksumuseoita maailmalla

 Grasse, Ranska.

Musée international de la parfumerie. 2 Boulevard du Jeu de Ballon. www.museesdegrasse.com

 Köln, Saksa.

Fragrance museum. Obenmarspforten 21. farina.org/welcome

 Barcelona, Espanja.

Museo del perfume. Passeig de Gràcia 39. www.museudelperfum.com

 Kapkaupunki, EteläAfrikka.

First South African perfume museum. 3 Viola Road, Bloubergrant. www.firstsouthafricanperfumemuseum.com

 Los Angeles, Yhdysvallat.

Annette Green perfume museum. 919 S. Grand Avenue.

Silmät kiinni tuntuu, kuin seisoisi kukkivan appelsiinipuun juurella.

Niin huumaavasti fleur d’oranger eli appelsiinipuun kukan tuoksu luikertelee sieraimiin uuden Musée du parfum -tuoksumuseon kellarikerroksen ovella. Ollaan Palais Garnier -oopperan naapurissa Pariisissa.

Silmät auki edessä avautuu pimeä ympyränmuotoinen sali. Se kuului 1800-luvulla l’Eden théâtre -teatterille. Belle epoquen aikaan korttelin porvaristo viihdytti itseään pyöräilemällä saliin rakennetulla velodromilla.

Sen jälkeen paikka kuului brittiläiselle huonekalumerkille. Viime syksynä parfyymimerkki Fragonard avasi siellä parfyymin historiasta ja valmistuksesta kertovan museon, jonne pääsee ilmaiseksi oppaan kera.

Ensimmäinen vitriini on kuin kuriositeettikabinetti. Ylähyllyltä silmiin tuijottaa täytetty etiopialainen sivettikissa, alhaalla piikin päässä on pala majavan anaalirauhasta.

Purkeissa on mirhapihkaa, mausteneilikkaa ja sitrushedelmiä. Kuivattu kielo roikkuu metallihäkkyrän päädyssä kuvun alla.

Ilman opasta voisi hetken joutua miettimään, miten nämä liittyvät toisiinsa. Mutta kaikkia on kuulemma käytetty parfyymin valmistuksessa jo vuosikausia.

Nikolai Jakobsen
Etiopialainen sivettikissa on esillä vitriinissä. Sivettikissan ja majavan anaalirauhasista uutetaan voimakashajuista eritettä.
Etiopialainen sivettikissa on esillä vitriinissä. Sivettikissan ja majavan anaalirauhasista uutetaan voimakashajuista eritettä.

Sivettikissan ja majavan anaalirauhasista uutetaan voimakashajuista eritettä. Myrkyllisistä kasveista kuten kielosta on höyrytetty tuoksua talteen.

Toisella puolella salia lattialla on pinossa puureunaisia laattoja, joiden sisällä valkoiseen häränrasvaan on upotettu jasmiininkukkia. Enfleurage-menetelmällä tuoksuja otettiin talteen vielä 1950-luvulla.

Ruuduilla pyörii vanhoja ja tuoreita videoita. Ne kertovat parfyyminvalmistuksen vaiheista tislauksesta uuttamiseen ja haihtuvista liuottimista ylikriittisen hiilidioksidin käyttöön parfyymimekassa Grassessa.

Siellä Ranskan kuuluisat parfyymimerkit kuten Chanel, Fragonard, Galimard ja Molinard kasvattavat jasmiinia ja ruusuja ja valmistavat suuren osan tuoksuistaan.

Seuraavassa nurkassa tutustutaan ensin hajupyramidiin, joka selvittää parfyymin rakenteen ja kertoo, miksi ja miten parfyymi kehittyy ajan kanssa.

Sitten pannaan nenä kiinni vitriineihin, joissa on kymmeniä tuoksurasioita, hajuruukkuja ja parfyymipulloja niin egyptiläisiltä papeilta kuin ranskalaiselta ylimystöltä vuosien takaa.

Ensimmäisessä ovat musta terrakottajalka Kerkuanesta Koillis-Tunisiasta vuodelta 300 ennen ajanlaskun alkua ja lampaanmuotoinen kalkkikiviruukku Mesopotamiasta 3 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Seuraavassa vitriinissä ihastellaan yläluokan kullatusta hopeasta tehtyä pomander-tuoksurasiaa 1600-luvun Saksasta ja pronssista ja eebenpuusta valmistettua tuoksupoltinta 1600-luvun Ranskasta.

Huomio kiinnittyy myös turhamaisuusrasioiksikin kutsuttuihin naisten matkakosmetiikkalaatikoihin, joissa on oma raspi kielen puhdistukselle ja tikku korvavaikun kaivamiseen.

Nikolai Jakobsen
Pariisilainen Marie Arquie haistelee parfyymejä tuoksumuseossa.
Pariisilainen Marie Arquie haistelee parfyymejä tuoksumuseossa.

Kymmenien tuoksupullojen yksityiskohtia jää tuijottamaan pitkäksi aikaa. Vitriinien yläpuolella pienillä ruuduilla juoksee näytteitä elokuvista kuten Parfyymi ja Marie-Antoinette.

Museon toisessa kerroksessa appelsiinipuun kukan tuoksu on hälventynyt. Seinät täyttyvät parfyymi- ja saippuapakkausten etiketeistä ja Fragonard -parfyymisuvun historiasta.

Opitaan, että vuonna 1910 herra Fragonard päätyi pääkaupunkiseudulta parfyyminvalmistajaksi eteläranskalaiseen Grassen kylään hengitysvaikeuksiensa vuoksi.

Etiketeissä vilisee 1800-luvulla eläneen ranskalaisparfymistin, myrkyttömän ripsivärin keksineen Eugène Rimmelin suosittua kosmetiikkaa ja grasselaisen Jean Giraud Filsin ruusunlehdistä ja tuoksuorvokeista valmistettuja saippuoita.

Katutason aulassa katosta roikkuu valkoisia lampunvarjostimia, jotka on taiteltu parfyymin haisteluun käytetyistä paperiarkeista.

Täällä saa nuuhkia Fragonardin uusia ja vanhoja tuoksuja. Vierailija voi myös sekoittaa oman parfyymin kotiin viemisiksi.

Musée du parfum, 3–5 Square de l’Opéra Jouvet. Metro Opéra. Ma–la kello 9–18. Ilmainen sisäänpääsy. Opaskierrokset englanniksi ja ruotsiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!