Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten kanssa Lontooseen – näillä vinkeillä koko perhe viihtyy suurkaupungin vilskeessä

Puistoja, eläimiä, Harry Potter ja maailmanpyörä. Perheen pienetkin nauttivat suurkaupungista, jos vain tietää, minne kannattaa mennä.

Jarkko Jokelainen HS
Fakta

Kallis ja halpa Lontoo

 Lontoon turistikohteiden hintataso voi yllättää lapsiperheen, sillä pääsymaksut ovat usein kalliimpia kuin Suomessa.

 Lippujen ostaminen verkkosivuilta on suositeltavaa, koska hinta on alhaisempi ja turistisesonkina välttyy jonottamiselta. Verkossa voi ostaa myös perhelippuja ja yhdistelmälippuja useisiin kohteisiin.

 Hintavia kohteita ovat esimerkiksi Lontoon eläintarha (verkkokaupassa lapset 23 euroa ja aikuiset 32 euroa), London Eye (21/28) ja Madame Tussaudsin vahakabinetti (27/31). Erityisen kalliiksi tulee matka Warner Brosin Harry Potter -kierrokselle (35/46).

 Vaihtoehtoisesti matkaohjelman voi rakentaa säästeliäästi, sillä kaupungin leikkipuistot ja useat museot ovat ilmaisia.

 Museoista ilmaisia ovat esimerkiksi Natural history museum, Science museum, V&A Childhood museum ja Maritime museum. 

Lapset ja Lontoo: seisoskelua täyteen ahdetussa metrossa, kireitä hermoja pääostoskadun ruuhkassa, kuritonta käytöstä muiden museovieraiden paheksuvien katseiden alla. Itkua ja raivokohtauksia.

Lomamatka miljoonakaupungin ytimeen kuulostaa lapsiperheen painajaiselta.

Lontoo tunnetaan nähtävyyksistään, iltamenoistaan ja shoppailumahdollisuuksistaan, mutta lasten kaupunkina se ei ole ensisijaisesti profiloitunut.

Keskustassa lasten kanssa menevät hermot ja rahat. Jopa leikkipuiston paikallistaminen on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta.

Kaikki tämä on totta mutta ei koko totuus. Britannian pääkaupunki paljastuu lapsiystävälliseksi kohteeksi, kun vain tietää, mihin suunnata. Esittelemme kuusi syytä, miksi lapset suorastaan pitää ottaa mukaan Lontooseen.

1 Puistot

Keskustan suuret puistot ovat Lontoon henkireikiä ja ylpeyden aiheita, mutta leikkipuistojen määrällä kaupunki ei voi kehuskella. Yleensä niitä ei keskustan viheralueilla ole. Tästä on kaksi palkitsevaa poikkeusta.

Hyde Parkissa leikkipuistoja on kaksi, ja varsinainen helmi on puistoalueen itälaidalla Kensington Gardensissa.

Prinsessa Dianan muistoksi rakennettu Diana memorial playground on enemmän kuin leikkikenttä: se on suuri seikkailupuisto, joka saa mielikuvituksen liikkeelle.

Peter Panin innoittaman puiston keskipiste on Kapteeni Koukun merirosvolaiva. Sen ympärillä on pieni intiaanikylä, vesileikkialue ja erilaisia soittimia. Niiden parissa vierähtää tunteja, ja kaiken lisäksi ilmaiseksi.

veryan dale / mvphotos
Kapteeni Koukun merirosvolaiva on Diana memorial playground -puiston keskipiste Hyde Parkissa.
Kapteeni Koukun merirosvolaiva on Diana memorial playground -puiston keskipiste Hyde Parkissa.

Keskustan pohjoispuolella sijaitsevassa Regent’s Parkissa on kaikkiaan kolme leikkipuistoa. Niistä uusimman vetonaula on oikean puun ympärille rakennettu puumaja.

Keskustan tuntumassa leikkipuistot ovat harvassa, koska yleensä ne ovat siellä, missä lapsiperheet asuvat. Pienen matkustamisen arvoisia ovat esimerkiksi Clissold Park upouusi leikkipuisto tai Victoria Park, jossa on myös iso vesileikkialue ja skeittipuisto.

Huvipuiston perässä joutuu matkustamaan päiväretkelle kaupungin ulkopuolelle. Thorpe Park on keinotekoiseen saareen rakennuttu huvipuisto Surreyssä, ja vesi on kantavana teemana myös puiston laitteissa. Tämän kesän uutuutena huvipuisto esittelee kummitusjunan.

Toinen retkikohde on ensimmäinen Tanskan ulkopuolelle rakennettu Legoland, joka avattiin kuninkaallisten naapuriin Windsoriin 20 vuotta sitten.

2 Eläimet

Mutta eikös tuolla laidunna ihan oikea lehmä? Ja aivan kuin olisi juuri kuullut apinoiden kirkunaa? Lontoossa!

Kyllä: eläinkunnalla on yllättävän laaja edustus miljoonakaupungissa. Pientiloilla ja laitakaupungin niityillä voi törmätä kotieläimiin, ja keskustan puistoissa voi nähdä niin pelikaaneja, haikaroita kuin papukaijojakin.

Eksoottisimmat eläimet ovat tietysti Lontoon eläintarhassa, jonka vetonauloja ovat tiikerit, kirahvit, pingviinit ja gorillat. Sekä tietysti kissamakit, joita pääsee ihmettelemään aivan lähietäisyydeltä aitauksen sisällä.

Jarkko Jokelainen
Lontoon eläintarhassa näkee kissamakeja läheltä.
Lontoon eläintarhassa näkee kissamakeja läheltä.

Lontoon eläintarhan useat leikkialueet ja seikkailupolut tarkoittavat, että alueen koluamiseen voi varata koko päivän.

Hieman nopeammalla aikataululla ja kevyemmällä budjetilla voi pistäytyä Battersea Parkin eläintarhassa, joka on suunnattu lapsille. Muun muassa kissamakien ja kenguruiden lisäksi alueella on leikkipuisto.

Laajin valikoima vesieläimiä on Waterloossa, jossa Sea Life -akvaario esittelee hait, rauskut ja pienemmät merenelävät.

3 Museot

Lontoossa voi viettää päiväkausia ihastelemalla maalaustaiteen klassikoita tai historiallisia artefakteja, mutta perheen pienimmillä tämä voi käydä pidemmän päälle raskaaksi. Mutta museoissa voi myös leikkiä ja pitää hauskaa.

Tässä suhteessa Lontoon museot ovat otollinen kohde: niitä on paljon, ne ovat usein ilmaisia, ja yleensä niissä on otettu huomioon myös lapset.

Lasten oma museo V&A Museum of childhood on vanhojen lelujen kokoelmineen palkitseva nostalgiamatka myös aikuisille.

Vitriineihin aseteltujen lelujen katselu voi lapsista olla turhauttavaa. Onneksi leikkialueita on tasaisesti matkan varrella.

Myös Kensingtonin museoklassikot ovat elämyksiä. Natural history museumissa kannattaa käydä ainakin dinosauruksille omistetulla osastolla. Poistuessa lasten suusta voi kuulla vilpittömän kysymyksen: olivatko ne dinosaurukset oikeita?

Andrew Winning / Reuters
Natural history museumissa voi ihailla dinosauruksia.
Natural history museumissa voi ihailla dinosauruksia.

Viereisessä Science museumissa isot lapset voivat innostua esimerkiksi avaruusteknologiasta ja pienille on kaksi leikkipaikkaa. Erityisen suosittu tuntuu olevan moniosainen vesiallas, jonka äärellä lapset voivat turvaliivit päällä leikkiä tiedemiestä.

Alle kuusivuotiaille otollinen kohde on myös Greenwichin Maritime museum, jonka yksi osasto on omistettu leikkimiselle. Tarjolla on kaikkea mereen liittyvää: lapset voivat ohjastaa jäänmurtajaa, pukeutua merirosvoiksi tai käydä vaikka kalakaupassa ostoksilla.

Maksullisista museoista lasten mieleen on todennäköisesti eniten London transportation museum. Siellä pääsee istahtamaan esimerkiksi metron tai kaksikerroksisen bussin ohjaimiin.

4 Satuhahmot

Jos pieniltä lapsilta kysytään, kuuluisin lontoolainen saattaa olla Karhuherra Paddington. Vähän vanhempien mielestä se on epäilemättä Harry Potter.

Paddingtonin kotitaloa on turha lähteä jäljittämään, sillä osoitetta 32 Winser Drive ei ole. Sen sijaan voi suunnata karhuherran nimikkoasemalle Paddingtoniin, jossa on patsas ja satuhahmolle omistettuja myymälöitä.

Toinen satuhahmo Peter Pan sai patsaansa salaa, kun se pystytettiin yöllä Kensington Gardensiin. Patsaasta tuli niin suosittu, että se on saanut pysyä paikoillaan pian sata vuotta.

Ben Nicholson / MVPhotos
Oxfordin Christ Church Collegen ruokasalista otettiin mallia Tylypahkan Suureen saliin Harry Potter -elokuvissa.
Oxfordin Christ Church Collegen ruokasalista otettiin mallia Tylypahkan Suureen saliin Harry Potter -elokuvissa.

Harry Potterin ympärille voisi rakentaa kokonaisen Lontoon-matkan. Hintavin mutta myös antoisin tapa tutustua elokuvista tuttuihin asuihin, lavasteisiin ja kuvausmiljöihin on hypätä bussiin ja matkustaa Warner Bros -elokuvastudiolle Watfordiin, noin 30 kilometriä keskustasta.

Yleisökierroksella pääsee tutustumaan keskeisiin kuvauspaikkoihin, kuten Tylypahkan Suureen saliin tai asemalaituriin ja Harry Potterin kotitaloon.

Todellisia kuvauskohteita on myös Lontoon keskustassa. Esimerkiksi junat Tylypahkaan lähtivät Kings Crossin asemalta, ja yksi Potter-elokuvien ensimmäisistä kohtauksista kuvattiin Lontoon eläintarhan matelijatalossa.

Raskaan sarjan Potter-fanien kannattaa harkita päiväretkeä naapurikaupunki Oxfordiin. Siellä on useita kohteita, jotka innoittivat elokuvan miljöitä.

Kuuluisin on Christ Church -collegen ruokasali, joka on Tylypahkan Suuren salin esikuva.

5 Elämykset

Kulttuuri ja urheilu ovat keskeisiä syitä Lontoon suosioon aikuisten keskuudessa. Lasten kanssa ei tarvitse olla toisin.

Kaupunki on täynnä tapahtumia, joista etenkin teini-iän kynnykselle päässeet voivat ammentaa. Matkan voi rakentaa vaikka konsertin tai jalkapallo-ottelun ympärille.

Kokemisen arvoisia voivat olla myös suuret musikaalit, kuten esimerkiksi kestohitti Leijonakuningas (The Lion King) tai tuoreempi tulokas Jali ja suklaatehdas (Charlie and the Chocolate Factory).

Elokuvien ystäville voi suositella Madame Tussaudsin vahakabinettia, jossa pääsee poseeraamaan filmitähtien rinnalla. Kabinetin uusin vetonaula on Tähtien sota -aiheinen näyttely.

6 Nähtävyydet

Perheen nuorimmaisten Lontoon-matka ei tietysti ole täydellinen, jos he eivät pääse ottamaan tuntumaa kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin ja uusien pilvenpiirtäjien värittämään siluettiin.

Kathy deWitt / mvphotos
135-metrisestä London Eye -maailmanpyörästä näkee pitkälle.
135-metrisestä London Eye -maailmanpyörästä näkee pitkälle.

Se onnistuu niin maalla, joella kuin ilmassa.

Kertaiskulla kaupungin kokoon pääsee tutustumaan London Eye -maailmanpyörässä, joka käy 135 metrin korkeudessa. Yhtä jännittävä voi olla risteily Thamesjoella.

Edullisimmin tämä kaikki hoituu kävelykierroksella, jonka voi aloittaa esimerkiksi Big Beniltä. Sieltä matkaa voi jatkaa Thamesjoen laidalla kohti London Bridgeä – tai niin pitkälle kuin seurueen jalat jaksavat.

Oikaisu kello 12.14: Korjattu Clissold Parkin nimi oikeaan muotoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!