Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netissä surffailu ulkomailla voi olla halpaa – muista nämä kun vierailet verkossa

Euroopan unionin sisällä internetiä voi käyttää lähes kotimaan hinnoin.

Matka
 
Maaria Drake
Lehtikuva / Aku Häyrynen
Ulkomailla kännykällä netissä vierailu on yleisesti ottaen kalliimpaa kuin kotimaassa. Lomalaisen kannattaa suosia wifiä aina kun mahdollista.
Ulkomailla kännykällä netissä vierailu on yleisesti ottaen kalliimpaa kuin kotimaassa. Lomalaisen kannattaa suosia wifiä aina kun mahdollista. Kuva: Lehtikuva / Aku Häyrynen
Fakta

Muista nämä verkkovierailussa

 Selaile nettiä vain tarpeen mukaan. Mieti, miten välttämätöntä se loman aikana oikeasti on.

 Wifiä kannattaa suosia aina, kun mahdollista.

 Erilaiset käyttötarkoitukset vaativat eri määriä dataa: sähköposti varsin vähän, videon katselu näkyy varmasti piikkinä.

 Jotkut älypuhelinten ohjelmat voivat tehdä päivityksiä itsekseen – seuraa siis tiedonsiirtoa.

 Tarkista omalta operaattoriltasi varsinkin EU:n ulkopuolelle matkustaessasi, paljonko tiedonsiirto maksaa. 

Suomalainen matkailija voi selailla Euroopan unionin sisällä nettiä kantamatta huolta valtavasta puhelinlaskusta.

Huhtikuun lopussa voimaan tulleet säännöt takaavat, että matkaviestinpalvelut maksavat vain hiukan enemmän kuin kotimaassa, jos matkustaa unionin sisällä.

Kotimaan hintojen päälle maksettava verkkovierailumaksu on megatavulta 6,2 senttiä. Ero aiempaan on huomattava: tavulta joutui ennen pulittamaan yli 20 senttiä.

Sääntelyyn kuuluu myös saldorajoitus. Operaattorit asentavat oletuksena noin 60–65 euron ulkomaan tiedonsiirron rajoituksen, joka auttaa hallitsemaan surffailua ja estää puhelinlaskun pompsahtamisen taivaisiin.

”Kun noin 80 prosenttia saldorajoituksen mukaisesta euromäärästä on käytetty, operaattorin on ilmoitettava siitä kuluttajalle”, sanoo Jukka-Pekka Juutinen Viestintävirastosta.

EU:n ulkopuolella saldorajoitus ei välttämättä toimi. Jos paikallisella operaattorilla vaikkapa Thaimaassa ei ole vastaavaa palvelua käytössä, ei suomalainenkaan operaattori pysty seuraamaan Thaimaan-matkailijan mobiilidatan käyttöä.

Viestintäviraston mukaan tavoite on, että kesällä 2017 roaming-maksut poistuvat EU:n alueelta kokonaan. Silloin missä tahansa EU-maassa voi soitella ja surffailla kotimaan hinnoilla.

Siihenkin on rajoituksensa.

”Käytäntö on tarkoitettu satunnaiselle matkailulle ja kohtuulliselle käytölle. Tarkoitus ei siis ole tehdä mahdolliseksi sellaista, että liittymää voisi käyttää esimerkiksi Ranskassa kotimaisin hinnoin puolen vuoden ajan”, Juutinen sanoo.

Miten sitten kannattaa toimia EU:n ulkopuolella? Juuri siellähän puhelinlaskuihin yleensä kertyy ikäviä yllätyssummia.

Varmin vaihtoehto on kytkeä puhelimen asetuksista verkkovierailu kokonaan pois. Jos kuitenkin tarvitsee mahdollisuuden netinkäyttöön, voi hankkia mobiililaitteeseen matkakohteesta paikallisen prepaid-liittymän. Sillä voi esimerkiksi käyttää huoletta puhelimen karttaa.

Kannattaa muistaa, että jos prepaid-sim-kortin laittaa puhelimeensa, ei ole tavoitettavissa omasta kotimaisesta numerosta. Jos omistaa kaksi puhelinta, voi kortin laittaa kakkospuhelimeen ja käyttää sitä surffailuun.

Kannattaa tarkistaa myös sim-kortin sopivuus omaan laitteeseen. Saatavilla on prepaideja, joilla voi vain surffata ja sellaisia, joilla voi myös soittaa paikallisia puheluita.

Prepaid-liittymien mahdollisesti yli jääneestä puheajasta ei yleensä saa rahoja takaisin. Myös esimerkiksi puhelujen minuuttihinnat ovat usein suurempia kuin laskutusliittymissä.

Matkailusivustoilla voi törmätä myös kansainvälisiin liittymiin ja prepaid-paketteihin, joiden mainostetaan toimivan kymmenissä maissa ja jotka tilataan ennen matkaa kotiin.

Tällaisten korttien kanssa kannattaa olla varuillaan: käyttäjäkokemusten mukaan moni kortti toimii huonosti, ja päälle voi tulla ylimääräisiä maksuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!