Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomikin oli kehitysmaa, eikä siitä ole pitkä aika

Kun suhtaudumme ylimielisesti maailman vähäosaisempiin, olisi hyvä muistaa, että Suomi oli ihan samanlainen vain pari sukupolvea sitten, kirjoittaa Riku Rantala.

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Yksi reissaamisen parhaista puolista on se, että on kerrankin aikaa lukea.

Viime matkan kohokohtia oli yhden lempikirjailijani, Joni Skiftesvikin, omaelämäkerrallinen romaani Valkoinen Toyota vei vaimoni. Siinä 67-vuotias Skiftesvik kirjoittaa lapsuudestaan: yksinhuoltajaäidin poika kasvoi Kiiminkijoen suulla, josta vietiin vuosittain satoja laivalasteja puutavaraa maailmalle.

Pikkupojat, kuten Skiftesvik, kulkivat merimiesten perässä ja huutelivat erilaisen ulkomaan arvotavaran toivossa ”sikarettes poks”. Tuleva kirjailija tienasi kymmenvuotiaana taskurahaa yömyöhään, soutamalla humalaisia merimiehiä ankkurissa odottaviin laivoihin.

Kuinka monta kertaa olenkaan törmännyt samanlaisiin poikajoukkoihin kehitysmaissa matkatessani! Hymyilevä sällilauma ihmettelee ulkomaanelävää, ja joku rohkenee pummimaan englanniksi purkkaa, rahaa tai tupakkaa.

Kaikkialla Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa on armeijoittain pikkupoikia toimittelemassa erilaisia pikku hommia joen yli soutamisesta auton vartiointiin tai kioskilla kipaisuun – siitäkin huolimatta, että ylivoimainen valtaosa kehitysmaiden lapsista pääsee nykyään kouluun ja osaa lukea.

Aivan kuin Suomessakin, vielä 50 vuotta sitten. Eikä siitäkään ole kauan, kun lapset joutuivat koviinkin hommiin: nyt 105-vuotias pappani Väinö joutui aloittamaan säännöllisen päivätyön paimenpoikana vain kuusivuotiaana.

Matkalukemistoni kärkinimiä oli myös tietokirjailija Tommi Uschanov, joka kirjassaan Suuri kaalihuijaus pohti paitsi yhteiskunnallista tietämättömyyttä, myös suomalaisten suhtautumista huono-osaisuuteen ja erilaisuuden hyväksymiseen.

Hän siteerasi tämän lehden kaupunkitoimittajaa Kimmo Oksasta: ”Suurin osa keskustelusta on yleensä ylimielistä, tunteetonta ja hylkivää, niin ettei Suomen kansan lähihistorian köyhyyttä ja kärsimyksiä tosiksi uskoisi.”

Kun me suhtaudumme ylimielisesti maailman vähäosaisempiin, kun pilkkaamme heidän tietämättömyyttään tai vanhoillisia asenteitaan tai heikkouttaan, olisi hyvä muistaa tämä: Suomi oli ihan samanlainen vain pari sukupolvea sitten.

Sillä asenteella, joka tämän päivän kehitysmaiden Väinö-papoilla ja Skiftesvikeillä on, pääsi pitkälle. Kuka tietää, missä he ovat 50 vuoden päästä – ja missä meikäläiset ruikuttajat ja sydämettömät väheksyjät?

Kirjoittaja on Madventures-seikkailija, joka meni kymmenenvuotiaana töihin – lähinnä ahneuttaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!