Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vehreässä Vancouverissa on helppo yhdistää kaupunkiloma luontomatkailuun

Kanadan merenrantakaupungin lähellä kohoavat lumihuippuiset vuoret, ja kaupungissa on paljon nähtävää kävelyetäisyydellä.

Mikael Tammilehto
Fakta

Paras aika matkustaa

 Paras aika matkustaa Vancouveriin on keväästä syksyyn.

 Talvikuukausina kylmä ja sateinen Vancouver ei ole välttämättä parhaimmillaan, mutta lähistöllä sijaitsevat talviurheilumahdollisuudet ovat mainiot.

 Helsingistä ei ole Vancouveriin suoria lentoja. Useat lentoyhtiöt tarjoavat kuitenkin paljon lentoyhteyksiä yhdellä vaihdolla.

Kanadan länsirannikolla sijaitsevan Vancouverin viehätys piilee erityisesti kaupunkia ympäröivissä upeissa luontokohteissa.

Kauniit vesiputoukset, jylhät vuoret ja vehreä kasvusto ovat herkkua luonnosta nauttivalle matkailijalle.

Vancouveria voisi kuvailla moderniksi merenrantakaupungiksi tornitaloineen ja muotimyymälöineen. Siellä on urbaaneja, ränsistyneitäkin katuja ja mielenkiintoisia pikkuputiikkeja.

Noin 2,4 miljoonan asukkaan Suur-Vancouverissa on kaikki onnistuneen kaupunkiloman ainekset, mutta kaupunki ja erityisesti sen lähiympäristöt tarjoavat paljon muutakin.

Keskusta-alue on sopivan pieni kävellen tai vuokrapyörällä kierrettäväksi. Muuten paras kulkupeli on auto.

Nähtävää on paljon parin tunnin ajomatkan päässä, ja illaksi voi aina palata takaisin hotellille Vancouveriin.

Kaupungin parhaat putiikit

Vancouverin metropolialueella on useita monipuolisia ostoskatuja ja -keskuksia.

Muutaman korttelin kokoinen vanha kaupunki, Gas Town, on täynnä suloisia ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja. Gas Townista on helppo jatkaa Kanadan suurimpaan China Towniin.

Kiinalaisessa kaupunginosassa on leipomoiden, ravintoloiden ja krääsäkauppojen lisäksi trendikkäitä sisustus- ja vaatekauppoja. Robson Streetillä ja Granville Streetillä ovat ydinkeskustan ketjuliikkeet.

Granville Street on yksi Vancouverin keskustan suosituimmista ostoskaduista.
Granville Street on yksi Vancouverin keskustan suosituimmista ostoskaduista.

Muita mukavia ostoskatuja ovat esimerkiksi Broadway Street ja Commercial Broadway. Jokaisella kadulla ja alueella on persoonallinen tunnelmansa.

Vancouverin metropolialue koostuu useasta kaupungista, jotka ovat vuosien saatossa kasvaneet yhteen, ja niillä kaikilla on omat ostosalueensa.

Esimerkiksi Brittiläisen Kolumbian suurin ostoskeskus, liki 400 liikkeen Metrotown, sijaitsee Burnabyssa, lyhyen skytrain-matkan päässä Vancouverin ytimestä.

Lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta sijaitsee yksi kaupungin suosituimmista kohteista, Granville Island. Se on persoonallinen ostosalue. Samalla saarella sijaitsee taideyliopisto.

Artesaaniliikkeiden ja taidegallerioiden lisäksi yksi alueen vetonauloista on valtava kauppahalli tuoreine hedelmineen ja herkkuineen.

Keskuspuisto Stanley Park

Vancouverin keskuspuisto, Stanley Park, on yksi kaupungin upeimmista nähtävyyksistä. Lähes 130-vuotias puisto tulee näppärästi tutuksi pyöräilemällä.

Sen reunustaa kulkee lähes yhdeksän kilometriä pitkä pyörä- ja kävelytie, jolta on helppo poiketa metsäseikkailulle Stanley Parkin uumeniin.

Rantareitillä voi ihastella niin avomerta kuin Vancouverin ympärillä kohoavia vuoristoja ja ohi lipuvia rahtilaivojakin.

Puistossa on myös yksi kaupungin vaikuttavimmista puutarhoista ruusutarhoineen. Alueella yhdistyvät Vancouverin parhaat puolet: vehreys, meri ja vuoret.

Puiston ulkopuolella on pyörävuokraamoita, joista pyörän voi vuokrata vaikka vain pariksi tunniksi. Hintavertailu kannattaa.

Capilano ja Lynn Canyon

Capilano Suspension Park on suosittu kohde, jossa pääsee ylittämään Capilano-joen 70 metrin korkeudessa riippusiltaa pitkin.

Sillalta avautuvien kauniiden maisemien lisäksi jännitystä tuovat kallion seinämään rakennettu kävelyreitti ja puusta puuhun kulkevat siltarakennelmat. Kohde sopii mainiosti myös lapsiperheille.

Jos haluaa vältellä turistirysää, kannattaa suunnata paikallisten suosimalle Lynn Canyonille. Sinne pääsee ilmaiseksi.

Askelten voimasta huojuva riippusilta hurmaa Lynn Canyonin puistossa. Sillalta voi ihastella alhaalla pauhaavaa kirkasvetistä vuoristojokea.
Askelten voimasta huojuva riippusilta hurmaa Lynn Canyonin puistossa. Sillalta voi ihastella alhaalla pauhaavaa kirkasvetistä vuoristojokea.

Alueella on upeita vaellusreittejä, vesiputouksia ja jännittävä riippusilta. 50 metrin korkeudessa heiluva, hieman Capilanoa vaatimattomampi, silta on kokemisen arvoinen.

Se on ollut paikallaan puiston perustamisesta saakka, yli sata vuotta.

Laskettelua Whistlerissä

Whistler on yksi Pohjois-Amerikan tunnetuimmista ja isoimmista laskettelukeskuksista. Puolentoista tunnin ajo Vancouverista on jo itsessään elämys.

Vuoristo muuttuu sitä mahtipontisemmaksi, mitä pohjoisemmaksi päästään. Vielä loppukeväästä vuoret ovat paksun lumivaipan peittämiä.

Laskettelu on tietenkin se juttu, mutta vaikka monot eivät istuisi jalkaan, ylös Whistlerille kannattaa nousta hiihtohissillä. Ylhäällä odottaa huikea Peak 2 Peak -gondoli, jolla pääsee viereiselle vuorelle Blackcombille ja takaisin.

Blackcombin rinnekahviossa voi nauttia vaikka kupin kuumaa kaakaota upeissa maisemissa ennen takaisinpaluuta. Osassa gondoleista on lattiaikkuna, mikä tuo yläilmoissa leijailuun oman jännityksensä.

Matkan varrella kannattaa pysähtyä ainakin ihailemaan upeaa Shannon Fallsia. Vesiputouksen lähellä sijaitsee myös museoksi muunnettu vanha kuparikaivos, joka henkii alueen teollista historiaa.

Riverview Hospital

Vancouveriin lähes kiinni kasvaneen Coquitlamin häpeäpilkku, Riverview Hospital, on 2012 suljettu ja hylätty valtava psykiatrinen sairaala-alue.

Sen rapistuneet rakennukset ja sammaloituneet ulkoilualueet ovat jännittävä kohde.

1960-luvulta lähtien sairaalan rakennuksia jäi tyhjiksi. Sairaalan mailla on kuvattu lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja, kuten Apinoiden planeetan syntyä, Arrow’ta ja Salaisia kansioita.

Riverview Hospitalin entisellä sairaala-alueella on kuvattu paljon elokuvia ja televisiosarjoja.
Riverview Hospitalin entisellä sairaala-alueella on kuvattu paljon elokuvia ja televisiosarjoja.

Sairaala-alueelta on hienot näkymät kauas vuoristoon.

Sairaalan surullista tarinaa kertovat sadat keskustan liepeillä oleilevat kodittomat, joista moni jäi ilman hoitoa ja majapaikkaa sairaalan sulkemisen jälkeen.

Coquitlamin kaupunki on jo pitkään pohtinut alueelle uutta käyttötarkoitusta, ja nyt näyttää siltä, että ainakin osa rakennuksista korjataan uudelleen psykiatriseksi sairaalaksi.

Perinteisiä kyliä ja antiikkia

Noin tunnin ajomatkan päässä Vancouverin keskustasta sijaitsee useita herttaisia kyliä. Esimerkiksi historialliset Steveston ja Fort Langley ovat vierailemisen arvoisia.

Fort Langleyssä on kauniiden vanhojen rakennusten ja omaperäisen pikkukylätunnelman lisäksi muun muassa sisustusliikkeitä, hauskoja kahviloita ja ravintoloita, perinteinen karkkikauppa ja antiikkikauppoja, joista yksi suurimmista ja parhaista on Village Antiques Mall.

Jos antiikki ja maaseutumatkailu kiinnostavat enemmän, voi hakea ainutlaatuista kirpparielämystä Abbotsfordista.

Peltojen keskellä sijaitseva Granny & Grumpa’s Antiques on vanhan pariskunnan maatilalleen perustama kirpputori, jossa on kolmen suuren hallin verran mitä erikoisempaa antiikkia. Hintataso on asiallinen, mutta aina kannattaa yrittää tinkiä.

Vancouverin eteläpuolella sijaitseva Steveston taas on entinen lohiteollisuuden keskus. Alueella on aikanaan ollut viisitoista lohisäilyketehdasta, jotka työllistivät parhaimmillaan tuhansia ihmisiä.

Stevestonissa voi yhä aistia vanhan kalastajakylän tunnelmaa. Paalujen päälle 1800-luvun lopulla rakennetut talot toimivat nykyään museoina, kahviloina ja kauppoina.

White Rock on yksi Vancouverin suloisista lähikylistä, jonne voi tehdä päiväretken vaikka vuokra-autolla tai bussilla.
White Rock on yksi Vancouverin suloisista lähikylistä, jonne voi tehdä päiväretken vaikka vuokra-autolla tai bussilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!