Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihana loma Helsingissä – nämä kesän uutuuskohteet kannattaa testata

Helsinki tarjoaa matkailijoille ja helsinkiläisille aina jotain uutta. Tässä viisi tämän kesän uutuutta.

Maaria Drake
Hernesaaren saunakompleksi

Maailman suurimman puulämmitteisen Ikikiukaan luulisi lämmittävän Suomen kesässäkin. Löyly on Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian saunan, ravintolan ja terassin yhdistelmä Hernesaaressa.

Löylyssä on kolme saunaa: perinteinen, jatkuvalämmitteinen sekä savusauna. Vastuullisesti hoidettujen metsien puulla lämmitettävistä saunoista pääsee pulahtamaan suoraan mereen.

Jonne Heinonen / HS
Löylyssä voi nauttia paitsi löylyistä myös arkkitehtuurista.
Löylyssä voi nauttia paitsi löylyistä myös arkkitehtuurista.

Vaikkei uida haluaisikaan, uimapuku kannattaa muistaa pakata mukaan, sillä yleiset saunat ja oleskelutilat ovat yhteiset naisille ja miehille. Saunoja voi myös varata yksityiskäyttöön.

Kauppatorin kyljestä uimaan

Allas Sea Pool -merikylpylä rakentuu Katajanokalle kovaa vauhtia. Uimaan pitäisi päästä elokuussa, sopivasti loppukesän lämpimien aikaan.

Aivan valmista kylpylästä ei vielä tänä kesänä tule, vaan keitaan viimeiset osat saadaan käyttöön vuoden päästä keväällä. Elokuussa pääsee kuitenkin jo itse altaisiin: merivesialtaaseen, isoon makean veden altaaseen ja lasten altaaseen.

Jo juhannuksen tienoilla alueelle pääsee fiilistelemään, kun terassikahvila avautuu. Siellä järjestetään esimerkiksi musiikkitapahtumia sekä arkena että viikonloppuisin.

Myös kestävän kehityksen erilaisia käyttömahdollisuuksia esittelevää Clean Tech -show’ta pääsee tarkastelemaan siipirakennuksessa kesäkuun lopusta lähtien.

Nurmi- ja hiekka-alueillekin pääsee hengailemaan jo juhannuksen jälkeen.

Kauppatorin ja maailmanpyörän väliin Katajanokalle levittäytyvän Allas Sea Poolin suunnitellaan olevan jatkossa auki ympäri vuoden.

Retkelle Vallisaareen

Helsingin vesiliikennereittejä on tänä kesänä ennätysmäärä, yhteensä 19. Perinteisten Suomenlinnan ja Korkeasaaren sijaan kokan voi suunnata vaikka kohti uutta vesireittikohdetta, Vallisaarta.

Entisessä sotilassaaressa voi ihailla historiallisia linnoituksia ja pääkaupunkiseudun monimuotoisinta luontoa. Saarelle on asettunut esimerkiksi mäyriä, lepakoita ja huuhkajia.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Vallisaari on puolen tunnin merimatkan päässä Kauppatorilta.
Vallisaari on puolen tunnin merimatkan päässä Kauppatorilta.

Metsähallitus muistuttaa retkeilijöitä, että Vallisaaren luonto on herkkää, joten poluilta ei kannata poiketa ja saaren asukkeja ja niiden elintilaa on kunnioitettava.

Vallisaareen hurauttaa Kauppatorilta vesibussilla alle puolessa tunnissa. Oman veneen voi parkkeerata Torpedolahden retkisatamaan.

Kaupunkikierros lisämaustein

Kymmenen vuotta täyttävän Stage-teatterifestivaalin ohjelmistossa jatkuu läpi kesän Remote Helsinki -teos. Remote on yhtä aikaa opastettu kaupunkikierros ja performanssi.

Esitykseen osallistuvat kulkevat ryhmänä ympäri kaupunkia ja saavat ohjeita korvakuulokkeisiinsa ikään kuin navigaattorista.

”Annetaan keinoälyn johdattaa”, kertoo Remoten Helsinkiin tuottanut Alexander Weinstein.

Teatterin lavana toimii kaupunki. Tarkoitus on tutkiskella, näyttäytyykö Helsinki kaikille kulkijoille samanlaisena, Weinstein sanoo.

”Esimerkiksi Hietaniemen hautausmaalla ääni kysyy, mitä jätät jälkeesi kuoltuasi.”

Kuulostaa masentavalta, mutta kun matkaa jatketaan hautausmaalta, aiheet piristyvät ja keinoälykin yltyy vitsailemaan, hän lupaa.

Markus Jokela / HS
Remote Helsinki on samalla kaupunkikierros ja teatteriesitys.
Remote Helsinki on samalla kaupunkikierros ja teatteriesitys.

Onko kyseessä siis opastettu kierros vai teatteriesitys? Weinsteinin mukaan määritelmää ei ole vielä keksitty.

”Remoteen voi osallistua kaupunkia tuntemattomana turistina tai teatterinnälkäisenä kaupunkilaisena. Sen voi kokea jopa tietokonepelimäisenä offline-seikkailuna. Tärkeintä on antautua äänelle ja pitää silmät auki.”

Markus Jokela / HS
Atte Pylvänäinen kiikaroi katuelämää kuulokkeista kuuluvien ohjeiden mukaan Remote Helsinki -kierroksella.
Atte Pylvänäinen kiikaroi katuelämää kuulokkeista kuuluvien ohjeiden mukaan Remote Helsinki -kierroksella.

Rimini Protokoll -nykyteatteriryhmän teos on aiemmin toteutettu muun muassa Berliinissä, New Yorkissa ja Abu Dhabissa. Helsingin-esitys alkaa Hietaniemen hautausmaalta Töölöstä ja päättyy noin puolentoista tunnin jälkeen Kamppiin.

Esitykset jatkuvat ainakin elokuun loppuun saakka. Esitysajat voi tarkistaa Stage-festivaalin nettisivuilta.

Kaupunginmuseo uudistui

Senaatintorin kulmalle putkahti toukokuussa uusi Helsingin kaupunginmuseo. Museokokonaisuuden muodostavat viisi vanhaa rakennusta, moderni uudisrakennus sekä viehättävät sisäpihat.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Uusi kaupunginmuseo esittelee historiaa uusilla tavoilla.
Uusi kaupunginmuseo esittelee historiaa uusilla tavoilla.

Kaupunginmuseon ensimmäisistä näyttelyistä kenties kiinnostavin on Museum of Broken Relationships, särkyneiden suhteiden museo. Siinä esillä ovat erot ja niihin liittyvät esineet ja tarinat.

Tarinat ja tavarat kerättiin nimettömillä lahjoituksilla kevään aikana. On pakaraan liimaantunutta kolikkoa ja revittyjä valokuvia – kaikenlaista, mikä muistuttaa siitä ärsyttävästä, inhottavasta mutta niin ihanasta exästä.

Särkyneiden sydämien lisäksi kaupunginmuseossa voi tutustua Helsingin menneisyyteen sekä perinteisessä näyttelyssä että 3D-matkalla.

Lapsille on oma kaupunkinsa Helsingin vanhimmassa rakennuksessa Sederholmin talossa.

Museo on auki päivittäin, ja sinne on aina vapaa pääsy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!