Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puukirkkojen ja karjalaistalojen Kiži on Venäjän Karjalan tunnetuin matkakohde

Ainutlaatuiselle museosaarelle Äänisen rannalla voi tehdä myös omatoimimatkoja.

Sirpa Pääkkönen HS
Fakta

Näin pääset Kižille

 Kižin saarelle pääsee matkatoimistojen retkillä.

 Omatoimimatkailija voi matkustaa esimerkiksi Pietarin ja Petroskoin kautta. Sähköjuna Pietarista lähtee Laatokan asemalta Petroskoihin kello 18. Matka kestää viisi tuntia. Junassa jaetaan lipukkeita, joilla voi tilata edullisen taksin asemalle vastaan. Petroskoissa on useita hotelleja.

 Petroskoista Kižin saarelle pääsee kantosiipialuksella useita kertoja päivässä. Paluumatka kannattaa varata samalla kertaa. Saarella ei ole yöpymispaikkoja.

Kunnioittakaa aluetta, lipunmyyjä sanoo Kižin museosaaren portilla Venäjän Karjalassa.

Säännöt on kirjoitettu lipunmyynnin seinälle. Äänisjärvellä lähellä Petroskoita sijaitsevalle saarelle ei saa viedä ruokaa eikä juomia, ja siellä pitää käyttäytyä hillitysti. Myyntikojut ja ravintola ovat laajan museoalueen ulkopuolella.

Puukirkoistaan tunnettu saari onkin hyvin siisti. Siellä näkyy kumpuilevia niittyjä ja peltoja, pikkumetsikköjä, arvokkaita historiallisia kirkkoja ja karjalaistaloja. Alue muistuttaa hajanaisesti rakennettua kylää. Monet rakennuksista on siirretty sinne muista karjalaiskylistä.

Kižin saari on Karjalan tasavallan tunnetuin matkakohde. Kesällä se vetää etenkin venäläisiä, jotka osallistuvat opastetuille kierroksille. Äänisellä seilaavat risteilyalukset pysähtyvät saarella. Matkailijajoukosta erottuu myös muutama suomenkielinen sana. Suomalaisopas opastaa pientä ryhmää.

Omatoimimatkailijoitakin on. Seitsemänkymmenen kilometrin matka Petroskoista taittuu kantosiipialuksella runsaassa tunnissa. Päivässä on useita vuoroja.

Sirpa Pääkkönen HS
Käsityönäytös karjalaistalossa.
Käsityönäytös karjalaistalossa.

Saaren sydän ja maamerkki on Kristuksen kirkastumisen kirkko (Preobraženie), joka rakennettiin 1700-luvun alussa. Komeaan puukirkkoon ei ole lyöty yhtään rautanaulaa. Kirkon kaksikymmentäkaksi hopeapaanuista kupolia loistavat pitkälle.

Myös kesäkirkoksi nimitetty kirkko näyttää remontin vuoksi erikoiselta. Kirkon yläosa lepää remonttitelineiden varassa ja on kuin lentoon lähdössä.

Remontti alkoi jo 1980. Arvion mukaan valmista pitäisi tulla 2018. Aikataulut ovat venyneet.

Kesäkirkon vieressä kohoaa Jumalansynnyttäjän suojeluksen (Pokrova) kirkko, jonne pääsee sisälle. Sen kansanomainen nimitys on talvikirkko. Monet matkailijat hiljentyvät kauniiden ikonien edessä.

Lähellä on saaren komein karjalaistalo. Sen omisti Oševnevin perhe. Kansanpukuihin pukeutuneet museon työntekijät kutovat sukkia, louskuttavat kangaspuita, kehräävät lankaa ja pujottelevat helmiä kaulanauhoiksi.

Venäläinen opas kertoo, että uuni on karjalaistalossa keittiön ja koko talon sydän. Uuni pysyi lämpimänä miltei aina. Siellä hautuivat ruuat ja paistuivat leivät ja piirakat. Keittiössä liekutellaan kankaalla verhottua kehtoa ja kuivatellaan yrttejä.

Ulkoilmamuseossa on lähes 90 rakennusta ja 40 000 esinettä, jotka kertovat karjalaisten, venäläisten ja vepsäläisten elämästä. Ikoneita on yli viisisataa kirkoissa, tsasounissa ja kodeissa.

Sirpa Pääkkönen HS
Ikoniseinä Mikaelin tsasounassa.
Ikoniseinä Mikaelin tsasounassa.

Työnäytöksissä tuohesta syntyy puhdetöinä koreja ja reppuja, puusta veistetään leikkikaluja. Veneverstaalla valmistuu uusia veneitä.

Rannassa keinuu vanhoja tervattuja veneitä. Naiset ja lapset sitovat lyhteitä pellolla. Kylän raitilla kolisevat hevosvankkurit kuin ennen muinoin. Pienet kasvimaat ympäröivät taloja.

Pellolla naiset ja lapset sitovat lyhteitä työnäytöksissä.
Pellolla naiset ja lapset sitovat lyhteitä työnäytöksissä.

Vartin välein kajahtaa pieni rytminen kellokonsertti, kun kellonsoittaja alkaa kilisyttää Mikaelin tsasounan kelloja. Tsasounan edessä on penkkejä, joihin matkailijat voivat istahtaa kuuntelemaan muutaman minuutin mittaista kellokonserttia.

Museosaari Kižistä tuli vuonna 1966. Se on yksi vanhimmista ulkoilmamuseoista Venäjällä. Unescon maailmanperintölistalle se kirjattiin 1990.

Sirpa Pääkkönen HS
Mikaelin tsasounan kellot soivat vartin välein.
Mikaelin tsasounan kellot soivat vartin välein.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!