Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenet jäävät vuosittain kiinni tupakoinnista Finnairin koneen vessassa, mutta seksi on erittäin harvinaista

HS selvitti vastauksen kaikkeen, mitä olet aina halunnut tietää lentämisestä, mutta et ole kehdannut kysyä.

Matka
 

Tiesitkö, että koneen vessassa tupakoiva rikkoo paitsi lentoyhtiön sääntöjä myös kansainvälistä ilmailulakia?

Entä sen, että lemmikkiruumassa on pimeää mutta ei koskaan kylmempää kuin kymmenen astetta? Onko totta, että lentäjällä ja perämiehellä on aina eri ruoka-annokset?

HS kysyi lentämiseen liittyvistä säännöistä, käytännöistä ja myyteistä Finnairilta.

Kysymyksiin vastasivat matkatavaraprosessista vastaava Kari Kaijanen, turvallisuusosaston päällikkö Nina Kamsani, maapalvelupäällikkö Mirja Kuovi, matkustamopalvelupäällikkö Hanna Paananen, lentokonehuollon johtaja Sampo Paukkeri ja viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.

Kuinka usein humalaisen tai aggressiivisen matkustajan pääsy koneeseen estetään?

Viime vuonna Finnair esti näistä syistä lennolle pääsyn 175 matkustajalta. Määrä on pieni siihen nähden, että Finnairilla oli vuoden aikana noin kymmenen miljoonaa matkustajaa.

Vanhentuneen viisumin tai passin liian lyhyen voimassaoloajan takia lennoilta jätettiin pois noin 1 200 matkustajaa.

Esimerkiksi Singapore ja Israel vaativat, että passi on voimassa vähintään puoli vuotta maahan saapumisen jälkeen.

Kuinka yleistä tupakointi koneen vessassa on, ja miten siitä rangaistaan?

Vuonna 2015 tupakoinnista jäi kiinni noin 40 matkustajaa. Kyseessä on rikkomus kansainvälistä ilmailulakia vastaan. Finnair tekee tapauksista rikosilmoituksen poliisille, joka yleensä antaa sakon.

Suomalaisten osuus koneen vessassa tupakoivista on viime vuosien aikana vähentynyt huomattavasti. Nykyään rikkeeseen syyllistyy viidestä kuuteen suomalaista vuodessa.

Entä mitä tapahtuu, jos pyrkii ”kymppikerhoon” eli harrastaa seksiä vessassa?

Varsinaista rangaistusta ei ole määritelty, mutta henkilökunta puuttuu käytökseen, joka aiheuttaa häiriötä muille matkustajille. Finnairin koneissa seksin harrastaminen on erittäin poikkeuksellista.

Täyttyvätkö koneiden WC-säiliöt kesken lennon?

Se on harvinaista, mutta joillakin yksittäisillä pitkillä lomalennoilla näin on käynyt. Säiliöitä on konetyypistä riippuen yhdestä kolmeen, ja niiden kokonaiskapasiteetti on 170–1 000 litraa.

Vessoissa on teksti, joka pyytää pyyhkimään käsienpesualtaan käytön jälkeen. Miksi?

Englanninkielinen teksti on koneissa valmiina. Vessassa on mukavampi asioida, kun pesuallas on siisti.

Mitä tapahtuu, jos matkustaja saa sairauskohtauksen lennolla? Kuulutetaanko ”onko koneessa lääkäriä”?

Henkilöstön koulutukseen kuuluu ensiapukoulutus. Kaikissa Finnairin koneissa on lääkehappea, ensiaputarvikkeita, lääkärintarvikkeita, nesteensiirtovälineistö ja suojautumistarvikkeet infektiotapauksen varalle sekä sydämen rytmihäiriöiden hoitoon tarkoitettu defibrillaattori.

Tarvittaessa apua kysytään myös matkustajien joukosta, ja usein matkustajana onkin sairaanhoitaja tai lääkäri.

Joskus ohjaamosta otetaan yhteys lääkäripalveluun, joka antaa hoito-ohjeita ja mahdollisen suosituksen välilaskusta. Päätöksen välilaskusta tekee koneen kapteeni.

Onko lentäjällä ja perämiehellä aina eri ateria samanaikaisten ruokamyrkytysten välttämiseksi?

Kyllä. Finnairilla ei ole tietoa, että miehistöruuasta olisi tullut ruokamyrkytystä.

Onko matkustamohenkilöstöllä lentämisen perustaidot hätätilanteen varalle?

Ei ole.

Mitä lemmikkejä voi kuljettaa lentokoneen matkustamossa?

Finnair kuljettaa matkustamossa lemmikkejä, joiden paino kuljetuslaatikon tai -laukun kanssa on enintään kahdeksan kiloa. Yleensä lemmikit ovat kissoja, koiria ja jyrsijöitä.

Matkustamossa matkustavalle kissalle, koiralle tai kanille suositellaan pehmeää kuljetuslaukkua. Jyrsijät pitää kuljettaa kovassa kuljetuslaatikossa. Samalle lennolle otetaan korkeintaan kaksi lemmikkiä matkustamoon, joten varaus pitää tehdä ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Jos lemmikki kuljetetaan ruumassa, millaiset olosuhteet sillä on?

Lemmikit kuljetaan ruuman ilmastoidussa osassa, jossa on pimeää paloturvallisuuden takia. Lämpötila vaihtelee vuodenajan mukaan, mutta sitä ei kuitenkaan päästetä laskemaan alle kymmenen asteen, jos mukana on lemmikki.

Joihinkin kohteisiin ei kuumina kuukausina oteta lemmikkejä ruumaan, sillä koneen seistessä lämpötila saattaa nousta eläimille liian korkeaksi.

Matkustajan pitää itse hankkia lemmikilleen soveltuva kuljetuslaatikko, joka noudattaa kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n sääntöjä. Laatikoiden pitää esimerkiksi olla tarpeeksi suuria, jotta eläin mahtuu seisomaan ja kääntymään.

Tuomas Selänne
Matkustaja hankkii itse lemmikilleen kuljetuslaatikon. Ruuman lämpötila ei saisi laskea alle kymmenen asteen, jos siellä on eläimiä.
Matkustaja hankkii itse lemmikilleen kuljetuslaatikon. Ruuman lämpötila ei saisi laskea alle kymmenen asteen, jos siellä on eläimiä.

Jos lemmikin paino laatikoineen ylittää 50 kiloa, se pitää lähettää rahtina. Ehkä eksoottisimmat Finnairin rahtina kuljettamat eläimet ovat lumileopardit, jotka matkasivat vuonna 2014 Ähtärin eläintarhasta Belgiaan eläintarhaan.

Kuinka paljon matkatavaroita katoaa jäljettömiin?

Hyvin vähän. Jos laukussa on kunnollinen nimilappu sisä- ja ulkopuolella, se löytyy lähes aina. Alle prosentti Finnairin matkustajista ilmoittaa laukkunsa puuttuvan, ja ”kadonneista” laukuista löytyy 99,7 prosenttia.

Yleisin syy laukun puuttumiseen, on sen jääminen vaihtokentälle, kun vaihtoaika on jäänyt lennon viivästymisen vuoksi liian pieneksi.

Muita syitä ovat matkatavarahihnaston tekniset ongelmat, inhimilliset virheet, laukun jääminen turvatarkastukseen tai tavarakuitin irtoaminen matkalaukusta. Jälkeen jääneet matkatavarat toimitetaan matkustajalle yleensä vuorokauden kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!