Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rento kesäloma Berliinissä – tässä ovat parhaat puistot, rantabaarit ja uimapaikat

Suurkaupungin kanaalit ja vanhat asuinkorttelit kuppiloineen houkuttelevat levollisella ja vapaamielisellä ilmapiirillään.

Matka
 
Aleksi Kinnunen
Berliini on urbaanin uiskentelijan keidas. Badeschiff on vanhaan laivaan rakennettu uima-allas, joka kelluu Spreejoessa.
Berliini on urbaanin uiskentelijan keidas. Badeschiff on vanhaan laivaan rakennettu uima-allas, joka kelluu Spreejoessa. Kuva: Aleksi Kinnunen

Boheemien lapsiperheiden temmellyskenttä. Kulttuuri-ihmisten Kanaria. Aikuishipsterin hoplop.

Rakasta suosikkikaupunkia on hauska parjata lempeästi.

Kliseistä huolimatta Berliini on yhä ainutlaatuinen eurooppalaisen suurkaupunki, josta laajat ja edulliset palvelut sekä levollinen ja vapaamielinen ilmapiiri tekevät elämyksen.

Berliinissä voi olla ihanaa, vaikka kaupunkiloma muualla ei maistuisikaan. Spreen rannoille voi rientää leppoisasti kuin mökille: ajatuksille on tilaa, mutta tekemistä piisaa, jos haluaa.

Berliinin erityisluonteen kokemista varten seikkailuhaluiselle voi antaa kolme vinkkiä:

Kannattaa hankkia polkupyörä. Sen selässä laajalle levittäytyvä ja alati muuttuva kaupunki tulee tutuksi jalkoja säästäen. Edullisia pyöriä vuokraa esimerkiksi Rent a Bike 44 Neuköllnin kaupunginosassa. Pyörän saa vuorokaudeksi neljällä eurolla ja viikoksi 25 eurolla.

Aleksi Kinnunen
Mitten kaupunginosan Rosenthaler Platzilta televisiotornille päin on shoppailualue, jossa on paljon putiikkeja.
Mitten kaupunginosan Rosenthaler Platzilta televisiotornille päin on shoppailualue, jossa on paljon putiikkeja.

Majoitusta ei kannata varata kaupungin maantieteellisestä ytimestä, esimerkiksi vanhan rajanylityspaikan Checkpoint Charlien kulmilta. Päivisin alue on epämääräistä turistivirtaa ja iltaisin kovin kuollutta.

Sen sijaan nousevat Moabit ja Wedding, luomulapsiperhesuosikki Prenzlauer Berg, kapinan ja kallistumisen välillä tasapainoilevat Friedrichshain ja Kreuzberg, supergentrifikaation kokenut Neukölln ja rauhallisempi Schöneberg ovat kaikki oivia vaihtoehtoja.

Kolmas vinkki on varata kesä-Berliiniin tarpeeksi aikaa. Kaupunki aukeaa viipyilyn ja seikkailun kautta.

Istahda siis Späti-juomakioskin lämpimille puupenkeille ja nappaa Club-Mate-juoma tai luomulimonadi.

Ota päivätorkut vanhan lentokentän nurmikolla, lähde mukaan puistopingisotteluun, pulahda kuumuutta karkuun jokeen ja jatka iltaa jossakin ulkoilmaelokuvateattereista tai ihanista korttelibaareista.

”Kein Disko! Kein Disko!” myyjä hyssyttelee auringon noustessa aamukuudelta. Ympyrä sulkeutuu alkuillasta tutuksi tulleen kioskin edustalla.

Elämän kiertokulku maistuu kirpputorilla

Jos Mauerparkin kuuluisa sunnuntaitori tuntuu nähdyltä ja tylsältä, voi suunnata vuorosunnuntaisin Neuköllniin Nowkoelln-kirpputorille kanaalin varteen tai Kreuzboergin torille Prinzessinengärtenin kaupunkipuutarhaan.

Erityisesti Neuköllnin tori on elämänmakuinen: myynnissä on tarpeistoa, jonka myyjä on mahdollisesti hankkinut samasta paikasta, kun muutti Berliiniin.

Aleksi Kinnunen
Maybachufer-kadulla kanaalin varressa on kahdesti viikossa turkkilaisherkuista tunnettu tori ja joka toinen sunnuntai Nowkoelln-kirpputori.
Maybachufer-kadulla kanaalin varressa on kahdesti viikossa turkkilaisherkuista tunnettu tori ja joka toinen sunnuntai Nowkoelln-kirpputori.

Maybachufer-kadun kanaalin syvennyksessä kuulee hauskoja musiikkiesityksiä, ja tarjolla on katuruokaa.

Piknik Tempelhofin vanhalla lentokentällä

Virkistyskeitaaksi 2010 avattu Tempelhof on uskomaton lentokenttäpuisto, entinen toisen maailmansodan jälkeisen ilmasillan satama ja nyky-Berliinin symboli.

Kiitoradoilla voi pyöräillä tai lenkkeillä ja istuskella kekseliäästi rakennetun kaupunkipuutarhan virityksissä.

Tai miten olisi paljasjalkainen jalkapallo-ottelu ystävien kesken ennen grillailua?

Syyskuussa Lollapalooza-festivaali tuo kentälle muun muassa Radioheadin. Viime kuukausina jättimäisen terminaalin halleissa on majoitettu tuhansia pakolaisia.

Bauhausin historiaa ja Bowie-myyttejä

Uusi kansallisgalleria on remontissa, joten kannattaa suunnata lähellä olevaan Bauhaus-arkistoon. Melko pieni mutta laadukas perusnäyttely perehdyttää vaikutusvaltaisen taidekoulun tuotantoon. Esillä on arkkitehtuuria, muotoilua, tekstiilitaidetta ja valokuvaa.

Rakennuksen on suunnitellut Bauhausin johtajana toiminut Walter Gropius.

Bauhaus-arkisto on Berliinin vähemmän tunnettu museohelmi.
Bauhaus-arkisto on Berliinin vähemmän tunnettu museohelmi.

Alkuvuodesta kuolleen David Bowien Berliinin-vuosien tunnelmaan pääsee Berlin Music Toursin järjestämällä vierailulla Hansa-studioon. Sen suuressa salissa ovat äänittäneet myös U2 ja Depeche Mode.

Bowien ja Iggy Popin kotitalo on Schönebergissä osoitteessa Hauptstrasse 155. Viereinen baari, Neues Ufer, oli Bowien ja Iggyn kantapaikka ja ensimmäisiä avoimesti homobaareja.

Martin Gropius Baussa Kreuzbergissä on erinomaisia vaihtuvia näyttelyitä. Valokuvataiteen ystävien kannattaa tarkistaa C/0 Berlinin tarjonta Charlottenburgissa ja elokuvadiggarin Deutsche Kinemathek Potsdamer Platzilla.

Ensi vuonna Schönebergissä avataan ensimmäinen katutaiteeseen keskittynyt museo.

Puutarhassa kattojen yllä

Ilta-auringon laskiessa kesä-Berliini on lumoavimmillaan. Kiipeä ihailemaan iltaa Prenzlauer Bergin vesitorninmäelle, Kreuzbergille nimensä antaneen kukkulan muistomerkille Viktoriaparkissa tai Oberbaum-sillalle katusoittajia kuuntelemaan.

Yksi taitaa silti olla ylitse muiden. Ota hissi Neuköllnin Arcade-ostoskeskuksen viidennen kerroksen parkkitaloon ja jatka viimeinen kerros jalkaisin.

Huikeat näkymät avautuvat Klunkerkranichin puutarhasta kattojen ylle ja televisiotornille asti. Dj-vetoiseen baariin on pieni pääsymaksu. Ilmaiseksi näkymiä voi ihastella kaupunkipuutarhassa vaikka mehubaarin antimia maistellen.

Päiväretki Potsdamiin ja järville

S-bahn-junalla pääsee kätevästi Potsdamiin, Brandenburgin osavaltion historialliseen pääkaupunkiin.

Fredrik II Suuren rakennuttama Sanssoucin rokokoopalatsi puutarhoineen on valloittava elämys ja helpommin lähestyttävä kuin esimerkiksi Pietarin tai Versaillesin kolossit.

Potsdamin keskustassa kannattaa käydä Babelsbergin elokuvastudion museossa.

Berliinin ja Potsdamin välillä on myös yksi puhtaimmista uintijärvistä, Schlachtensee. Junan pysäkki on aivan metsäisen järven kupeessa.

”Neiti pakkanen” on herkkuinstituutio

Neuköllnin kanaalin varren eli Kreuzköllnin muutos turkkilaistaustaisten berliiniläisten asuinalueesta lapsiperheiden suosikiksi on ollut nopea.

Aleksi Kinnunen
Fräulein Frostia kehutaan Berliinin parhaaksi jäätelöbaariksi.
Fräulein Frostia kehutaan Berliinin parhaaksi jäätelöbaariksi.

Muutos kulminoituu Friedelstrassen pohjoispään kahvilaterasseilla, erityisesti yhdessä. Fräulein Frostilla on maine Berliinin parhaana jäätelöbaarina.

Kokeilevat, luonnolliset ja vaihtelevat maut syntyvät takahuoneessa. Kannattaa maistaa esimerkiksi kirpeän raikasta raparperijäätelöä.

Riemua ja rauhaa kesäuimaloissa

Kuumana kesäpäivänä voi lekotella ja vilvoitella mainioissa Sommerbadeissa eli maauimaloissa.

Jos lasten ilakointi on liikaa, eksotiikan, rauhan ja ylellisyyden perässä voi suunnata Bali-henkiseen Vabali Spahan, jonka altaissa ja sekasaunoissa rentoudutaan alasti.

Friedrichshainin RAW-bailuparakkeihin avattiin viime kesänä allasbaarialue Haubentaucher. Joen vastarannalla sijaitsee Badeschiff-allaslaiva.

Biergartenista laituridiskoon

Biergarten kuulostaa lähtökohtaisesti lihaisalta, mutta hauskan vaihtoehdon tarjoaa maailmankuulun Berghain-klubin vieressä sijaitseva ”vegaani-Biergarten” Wilder Hase.

Kaupungin vanhin Biergarten Prater sijaitsee vanhojen puiden katveessa Kastanien Alleella Prenzlauer Bergissä.

Kreuzbergissä Viktoriaparkin Golgatha viehättää vehreydellään ja Tempelhofin Luftgarten aurinkoisuudellaan.

Oma lukunsa ovat Berliinin kuuluisat rantabaarit ja eräänlaiset päiväklubit. Spreejoen rannassa Pampa tarjoilee pizzaa puuparakeissa ja pulahdusmahdollisuuden jokeen.

Aleksi Kinnunen
Club der Visionäressä voi aloitella iltaa veden äärellä ennen klubeille siirtymistä.
Club der Visionäressä voi aloitella iltaa veden äärellä ennen klubeille siirtymistä.

Club der Visionären laituridisko on vanha suosikki, jonka viereen on muuttanut keskustasta White Trash Fast Foodin rockhenkinen ravintola.

Olohuonebaarien mutkatonta lumoa

Illan hämärtyessä kynttilät syttyvät katutason nuorekkaissa olohuonekuppiloissa, joiden charmikas ja mutkaton tyyli syntyy rosoisten seinien ja vintage-huonekalujen yhdistelmästä.

Erityisen paljon nuorekkaita baareja on Neuköllnissä Weserstrassen ympäristössä: Ä, Nathanja & Heinrichin, Geist im Glas ja Twinpigs nyt vaikka alkuun. ”Ich liebe meine Vagina” julistaa alueen soihdunkantajiin lukeutuva Silver Future.

Weddingissä viehättää Freiya Fuchs, Kreuzbergissä Das Hotel, ja Prenzlauer Bergissä Wohnzimmer. Jälkimmäisen mansikoista, kuohuviinistä ja Bionade-limonadista syntyvä drinkki on kesähitti, jonka ääressä voi ihailla Helmholtzplatzin aukiota.

Edullisia makuja maailmalta

Vegaanille ja kasvissyöjälle Berliinin loistava tarjonta ulottuu vegaanivietnamilaisista brunsseihin, korealaiseen vegaani-barbecueen ja lähikaupan vegaanimaksamakkaraan.

Vietnamilaisten ohella kannattaa vierailla libanonilaisessa ravintolassa.

Aloita vaikkapa Friedrichshainin Ali Babasta, Kreuzbergin Rissanista tai Kastanien Alleen Babel-klassikosta, jonka yrteillä ja granaattiomenalla viimeistelty jaettava jättilautanen on upea ilmestys.

Aleksi Kinnunen
Vönerin vegaanidönerherkut vievät makutaivaaseen.
Vönerin vegaanidönerherkut vievät makutaivaaseen.

Neuköllnin Sfizy Veg mainostaa itseään Euroopan ensimmäisenä vegaanipizzeriana. Kreuzbergin Il Casolare ja rockhenkisen pizzaketjun kaksi muuta ravintolaa ovat suosittuja.

Parhaasta döneristä käydään loputonta vääntöä, mutta ainakin Imren Grill -ravintoloiden tuoreet leivät ja keitot ovat erinomaisia.

Döneristä on tehty myös kasvisversioita. Friedrichshainin Vöner-ravintolan kasvisdöner eli vöner saa sekasyöjänkin liki kyyneliin.

Aleksi Kinnunen
Görlitzer Parkissa pääsee hengailutunnelmaan. Läheisen Schlesisches Torin ja Oranienstrassen ravintoloissa ja baareissa riittää koluttavaa.
Görlitzer Parkissa pääsee hengailutunnelmaan. Läheisen Schlesisches Torin ja Oranienstrassen ravintoloissa ja baareissa riittää koluttavaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!