Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit ei vielä rajoita matkailua Britanniaan – ”Olisi loogista, että joitain rajoituksia tulisi”

Sitä, muuttaako Britannian EU-ero matkailua, ei tiedä varmuudella vielä kukaan, sanoo eurooppaoikeuden professori.

Matka
 
Maaria Drake
TOBY MELVILLE / Reuters
Suomalaiset ovat brexitin jälkeen varanneet tavallista enemmän Lontoon-matkoja. Esimerkiksi Tjäreborgilla matkoja on myyty 20 prosenttia enemmän kuin brexitiä edeltäneellä viikolla.
Suomalaiset ovat brexitin jälkeen varanneet tavallista enemmän Lontoon-matkoja. Esimerkiksi Tjäreborgilla matkoja on myyty 20 prosenttia enemmän kuin brexitiä edeltäneellä viikolla. Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters

Matkailijan ei tarvitse olla huolissaan Britannian mahdollisesta EU-erosta eli brexitistä. Mikään ei muutu ainakaan pariin vuoteen, sanoo eurooppaoikeuden professori Juha Raitio Helsingin yliopistosta.

Sitä, miten matkailijaa koskevat asiat muuttuvat mahdollisen eron jälkeen, ei tiedä varmuudella vielä kukaan. Britannia ei ole vielä jättänyt eroilmoitustaan EU:lle, joten asiat junnaavat paikallaan.

”Ennen eroilmoitusta pätee nykyinen tilanne, eli matkailijalle kaikki on kuten ennenkin. Kun eroilmoitus tulee, alkaa kahden vuoden neuvotteluaika. Jos tulosta ei synny, tulee todennäköisesti jatkoaika, eli tilanne jatkuu edelleen ennallaan”, Raitio tiivistää.

Spekuloidaan silti muutamalla kysymyksellä. Raition lisäksi niitä pohtii asianajaja Lauri Railas Asianajotoimisto Railas Oy:stä.

Onko Britanniassa vastedes halpaa shoppailla?

”Luultavasti punta pysyy euroon verrattuna alempana aika pitkään”, Raitio uskoo.

Laskiessaan punnan kurssi saattaa vaikuttaa myös Britannian-lentojen ja matkapakettien hintoihin. Lopulta hinnoista päättävät kuitenkin lentoyhtiöt ja matkatoimistot, Lauri Railas sanoo.

Onko suomalaisen hankittava viisumi Britanniaan?

”Ei ainakaan kahden seuraavan vuoden aikana, ja senkin jälkeen pidän sitä epätodennäköisenä”, Raitio sanoo.

”Kuitenkin olisi loogista, että jonkinlaisia rajoituksia tulisi voimaan, koska brexit-kampanja liittyi maahanmuuton vastustamiseen ja rajojen tiukentamiseen.”

Jos sairastuu Britanniassa, pääseekö siellä hoitoon?

Tällä haavaa EU:ssa on voimassa potilaiden liikkuvuusdirektiivi, joka takaa terveydenhuollon eurooppalaiselle kaikissa jäsenvaltioissa. Se myös pysyy voimassa, kunnes mahdollinen ero toteutuu, Raitio muistuttaa.

”Riski on olemassa, että se oikeus menetetään mahdollisen eron jälkeen.”

Gibraltar kuuluu Britanniaan. Mitä sinne matkustaessa pitää ottaa huomioon?

Kukaan ei vielä tiedä, Raitio sanoo.

”Sen sijaan pidän todennäköisenä, että Skotlanti pyrkii irtautumaan Britanniasta. He eivät pidä oikeudenmukaisena sitä, että heidät pakotetaan eroamaan EU:sta englantilaisten päätöksellä.”

Vaikuttaako brexit vapaaseen liikkumiseen Schengen-alueella?

”Ei suoranaisesti, vaan uhka Schengeniin tulee maahanmuutosta. Esimerkiksi Saksassa on otettu rajatarkastuksia käyttöön, ja niin voi käydä muuallakin”, Raitio pelkää.

Hän ei kuitenkaan usko Schengenin romahtamiseen, koska sillä olisi huomattavia kielteisiä vaikutuksia taloudelle.

Vaikeutuuko lentäminen esimerkiksi Heathrow’n kautta?

Railas ei usko, että brexitillä on vaikutusta Britanniaan laskeutuviin välilaskuihin tai sieltä lähteviin jatkolentoihin.

”Tätä säätelevät enemmänkin Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n puitteissa tehdyt sopimukset, eli se ei ole sinänsä EU-asia.”

Muuttuuko matkailijan kannalta mikään, jos Britannia pysyy Etan jäsenenä mutta eroaa EU:sta?

Euroopan talousalueella (Eta) on taattu tavaroiden, palvelujen, henkilöiden ja pääoman vapaa liikkuvuus.

”Jos Britannia olisi Etan jäsen, suomalaiselle matkailijalle ei todennäköisesti muuttuisi mikään”, Raitio aloittaa.

”Tilanne olisi kuitenkin brittien kannalta hassu. Käytännössä he menettäisivät EU:n tuomat edut ja vaikuttamismahdollisuudet, mutta Eta takaisi vapaan liikkuvuuden. Se ei tuntuisi kovin loogiselta ajatellen sitä, että brexit-leiri halusi sulkea rajat.”

Miten käy lentojen viivästymisistä matkustajalle maksettaville korvauksille?

Jos EU-maasta lähtevä lento viivästyy, matkustaja voi nykytilanteessa saada korvausta riippumatta siitä, mihin maahan lento suuntautuu, Railas sanoo.

Samoin, jos lento lähtee EU:n ulkopuolisesta maasta, mutta lentoyhtiö on rekisteröity unioniin.

Britannian ja EU:n neuvottelutuloksesta riippuen tilanne saattaa muuttua.

”Jos Britannia ei vastedes kuulu EU:hun eikä ole sisämarkkinoissa ]vapaan liikkuvuuden alueessa] mukana, brittiläisen yhtiön ei välttämättä tarvitse maksaa korvauksia esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa Thaimaasta Helsinkiin suuntautuvan lennon suorittaa brittiläinen yhtiö”, Railas selvittää.

Myös lentokenttäverotus Britanniassa voi muuttua. Verotusta säännellään enimmäkseen kansallisesti, joten Britannia voisi säännellä lentokenttäveroa käytännössä mielensä mukaan.

Nousevatko matkapuhelinten roaming-maksut?

EU on säätänyt matkapuhelinten verkkovieralu- eli roaming-maksuja aivan vastikään niin, että niiden on oltava siirtymäkauden jälkeen EU:n sisällä samat kuin kotimaassa veloitetut maksut.

Se, nousevatko maksut Britanniassa kännykällä netissä surffaillessa, riippuu jälleen neuvottelutuloksesta eli siitä, pysyykö maa mukana sisämarkkinoissa vai ei.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!