Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siiderin ystävän ehdoton matkakohde syksyllä on Ranskan Calvados

Calvadosin 40 kilometrin pituinen siiderireitti kulkee halki pikkukylien ja ohi loputtomien omenatarhojen.

Matka
 
Kaarina Griffiths
Kaarina Griffiths
Siideriomenat kerätään syksyllä. Niitä on neljänlaisia: kirpeitä, makeankirpeitä, makeita ja hapokkaita.
Siideriomenat kerätään syksyllä. Niitä on neljänlaisia: kirpeitä, makeankirpeitä, makeita ja hapokkaita. Kuva: Kaarina Griffiths
Fakta

Vinkkejä siiderireitille

 Siiderin valmistajia

calvados-dupont.com

calvados-huet.com

 Majoitusta

Maalaiskartano: bandb.normandy.free.fr/

Puunlatvahotelli: coupdecanon.fr

 Lisätietoa: calvados-tourisme.com

 

Syksy on parasta aikaa siiderituristin Ranskan-matkaan. Silloin voi seurata kultaisen kuplajuoman tietä omenapuusta pulloon.

Normandian alueella Calvadosin maakunnan kylissä korjataan satoa – mikä tapahtuu nykyään koneellisesti – puristetaan omenia mehuksi ja sekoitetaan keitoksia käymään siideriksi.

Reitin varrella on tarjolla omenaa kaikissa sen olomuodoissa: siiderihyytelönä ja -kastikkeena, lettuina, kekseinä ja piirakkana.

Siiderin lisäksi tilat valmistavat calvadosta eli omenaviinaa sekä pommeau-aperitiiviä, joka on omenamehun ja calvadosin sekoitus.

Kaarina Griffiths
Omenan kuvalla varustetut kyltit opastavat siiderireitille.
Omenan kuvalla varustetut kyltit opastavat siiderireitille.

Siideriomenoita on neljänlaisia: kirpeitä, makeankirpeitä, makeita ja hapokkaita. Siiderin ominaismaku riippuu siitä, kuinka omenalaatuja sekoitetaan. Normandian siideri on aina voimakkaan omenainen ja tuoksuva. Se on valmistettu luonnollisesti ilman lisäaineita.

Siideriperinne ulottuu keskiajalle, ja sieltä ovat jotkut siiderien nimetkin peräisin: hellä piispa, keltainen ritari, valkoinen vasikka, koirannahka.

Omenan kuvalla varustetut Route du Cidre -kyltit opastavat siiderireitille.

Yksi alueen tunnetuimpia siiderin ja calvadoksen valmistajia on Victot-Pontfolin kylässä sijaitseva Domaine Dupontin tila.

Etienne Dupont on tilanomistaja viidennessä polvessa. Tilalla saa maisteltavakseen erilaisia siidereitä. Cidre Bouché on hedelmäinen ja maanläheinen, NOP Organic -luomusiideri kirpeä mutta samalla hunajainen. Cidre Dupont Reserve on kypsynyt kuusi kuukautta tynnyrissä, mikä lisää makukirjoa ja laatua.

Kaarina Griffiths
Etienne Dupont oli ennen maito- ja lihatilallinen. Nyt hän valmistaa siideriä.
Etienne Dupont oli ennen maito- ja lihatilallinen. Nyt hän valmistaa siideriä.

Mitä kauemmin siideri kypsyy, sitä kuivempaa se on. Kuplat syntyvät siideriin vasta pullossa. Ranskan laki kieltää sokerin ja omenamehutiivisteen lisäämisen siideriin.

”Lopetin aikoinaan lihan ja maidon tuotannon, koska se ei ollut kannattavaa, ja istutin kolmekymmentä hehtaaria omenapuita”, Dupont kertoo.

Jälkiruoaksi maistuu makea jääsiideri. Se valmistetaan jäädyttämällä siideri ja keräämällä jäästä erottuva konsentroitunut neste talteen.

Joskus maalaissiiderit ovat voimakkaan maanhajuisia ja -makuisia, väriltään rusehtavia ja sameita ja tottumattomalle nenälle ja vatsalle liikaa. Aux Pommiers de Livaye -majatalon oma siideri on eri maata. Notre Dame de Livayen kylässä sijaitsevan majatalon cidre fermier eli maatilan siideri on kuivahko ja raikas.

Läheisen Pierre Huetin tilan maailmankuulut juomat ovat voittaneet useita palkintoja. Yksi palkituista on täyteläinen AOC Pays d’Auge. Laadukkaan siiderin tunnistaa cidre bouchè -nimestä ja siitä, että pullo on suljettu samppanjapullon korkilla.

Kaarina Griffiths
Normandian siideri on aito luonnontuote, aromikas ja kupliva.
Normandian siideri on aito luonnontuote, aromikas ja kupliva.

Siiderikuplat voi haihduttaa päästä viereisessä Pays d’Augen puutarhassa. Se on kuin sukellus kirjojen salaiseen puutarhaan: kiemurtelevia käytäviä, muraatin peittämiä muureja, erikoisesti leikattuja pensaita, harvinaisia puita, rönsyileviä istutuksia, patsaita ja suihkulähteitä.

Puutarhan crêperie-ravintolan listalla on 80 erilaista ohukaissorttia. Suolainen galette on tehty ohrajauhosta ja täytetty juustolla, taiteltu neliöksi ja viimeistelty paistetulla kananmunalla. Makean crepesin lisukkeeksi voi valita vaikkapa siiderihyytelön.

Ruokajuomaksi suositellaan tietysti siideriä. Ravintoloissa siideri tarjoillaan usein suurta, korvatonta teekuppia muistuttavasta maljasta.

Puutarha ja ravintola ovat avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Au P’tit Normand – Pikku-Normandia – on paikallisten suosima lounaspaikka Cambremerin kaupungin keskustassa. Ruokalistalla on perinteistä maalaisruokaa. Pääruoaksi voi ottaa vaikkapa makkaroita siiderikastikkeessa ja katkarapumunakasta ja jälkiruuaksi calvadoksessa liekitettyä omenaomelettia.

Majoitusvaihtoehtoja on alueella runsaasti, eikä tavanomaiseen tarvitse tyytyä: Domaine de Canonin biotilalla voi yöpyä puussa.

Oksistoon on rakennettu viisi erilaista huonetta, joista suurin on kahdenkymmenen neliön suuruinen ja sijaitsee kahdenkymmenen metrin korkeudessa 250 vuotta vanhan jalavan latvassa.

Kaarina Griffiths
Puunlatvahotellissa voi yöpyä 20 metrin korkeudessa.
Puunlatvahotellissa voi yöpyä 20 metrin korkeudessa.

Aamupalakin nousee köysikorissa latvuksiin.

Tilalla on myös kotieläintarha, ja tila tuottaa omaa luomuomenamehua, -hunajaa ja -hilloja ja tietysti siideriä. Turisti voi halutessaan osallistua hunajan ja omenien sadonkorjuuseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!