Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aloittelijankin on helppoa tutustua Suomen saaristoon

Ensikertalaiselle oiva keino nähdä saaristoa on kiertää 250 kilometriä pitkä Saariston Rengastie.

Jani Timonen HS

Monelle mantereen asukkaalle saaristo on lähellä, mutta silti liian kaukana.

Jos saaristossa ei ole ennen käynyt, kynnys lähteä voi nousta korkeaksi. Mihin saaristossa kannattaa mennä? Miten pääsee saarelta toiselle? Mitä muuta saaristo tarjoaa kuin kallioita ja merta?

Useimmiten ensikertalaiset aloittavat saaristomatkailun Saariston Rengastieltä, kertoo Saariston matkailuneuvonnan matkailuasiamies Martti Nilsson.

Rengastie avattiin tasan 20 vuotta sitten. Rengastielle lähdetään yleensä Turusta, josta sen voi kiertää myötä- tai vastapäivään. Matkaan yhdistetään usein vierailu Naantalin Muumimaailmaan.

Saariston Rengastien pituus on 250 kilometriä, ja osa yrittää kiertää reitin päivässä. Tällöin mantereelle palaa väsähtänyt matkailija.

”Suosittelemme, että reittiin varattaisiin enemmän kuin yksi päivä. Jos saaristoon haluaa tutustua päivässä, kannattaa valita Pikku Rengastie.”

Nilsson sanoo saaristomatkailun muuttuneen huomattavasti kymmenessä vuodessa.

Saariston kylissä vanhat yrittäjät ovat siirtyneet tai siirtymässä sivuun ja nuoret ovat avanneet uusia majapaikkoja ja ravintoloita. Matkailijoidenkin käytös on muuttunut.

”Ihmiset lähtevät matkaan paljon lyhyemmällä varoitusajalla kuin ennen.”

Sadettakaan ei enää pelätä yhtä paljon kuin aikaisemmin, jolloin saaristo autioitui sateella ja ruuhkaantui aurinkoisella säällä. Tämä on yksi syy siihen, että uusia palveluita on uskallettu avata kyliin.

Matkailijat ovat löytäneet myös ulkosaariston.

”Sinne pääsee ilmaisilla yhteysaluksilla, joiden käyttö on lisääntynyt selvästi kesäkuukausina.”

Yhteysalusten aikataulut kerrotaan internetsivulla lautta.net.

Saaristomatkailija kiertää saarelta toiselle yleensä autolla tai polkupyörällä, mutta viime vuosina vaeltajien määrä on lisääntynyt.

”Osa kävelee Turusta Maarianhaminaan. Vaellukseen on hyvä varata aikaa pari viikkoa.”

Saaria on kymmeniätuhansia, mutta lukumäärää ei kannata säikähtää. Riittää, kun tietää suurimmat saaret. Pääsaarten väliset liikenneyhteydet toimivat hyvin, ja vilkkaissa kylissä tapahtuu koko kesän.

”Kun kylälle saapuu perjantaisin tai lauantaisin, siellä on melkein aina jonkinlaista ohjelmaa vierassatamassa ja kokoontumispaikoissa.”

Nilssonin mukaan suomalaisten matkailijoiden vilkkain kausi alkaa juhannuksena ja päättyy elokuun toisella viikolla.

Ulkomaalaiset turistit viihtyvät saaristossa toukokuun lopusta syyskuun alkuun.

Saariston helpot kohteet kartalla

1. Bengtskärin majakkasaari

Suomen eteläisin asuttu paikka Bengtskär kohoaa yli 50 metriä merenpinnan yläpuolelle. Majakkamatkailijan muita suosikkikohteita ovat Söderskär, Utö ja Isokari.

Antti Johansson / HS
Bengtskärin majakka valmistui vuonna 1906. Sitä ennen moni laiva upposi karikkoisella merialueella.
Bengtskärin majakka valmistui vuonna 1906. Sitä ennen moni laiva upposi karikkoisella merialueella.

2. Örön linnakesaari

Sata vuotta suljettuna ollut saari avattiin matkailijoille viime kesänä. Saarella on järeitä tykkejä sekä harvinaisia kasvi- ja hyönteislajeja.

3. Borgbergin näköalatorni

Hyvällä säällä Borgbergin näköalatornista näkee jopa Ahvenanmaalle saakka.

4. Saaristokeskus Korpoström

Entinen meriliikenteen solmukohta on taiteen ja kulttuurin keskus. Stora Hästön vedenalainen luontopolku sijaitsee vain viiden kilometrin päässä Korpoströmistä.

5. Rosalan viikinkikeskus

Pohjoismaiden näyttävin paikka tutustua siihen, miten viikingit elivät. Lisää viikinkitunnelmaa luo Saariston loistoreitti -risteily, joka vie Kasnäsistä viikinkikeskuksen kautta Bengtskäriin.

6. Högsåran saaristokyläidylli

Hiekkarantojen hivelemässä saaristokylässä vallitsee täydellisyyttä hipova luonnonrauha. Venäjän suuriruhtinas Aleksanteri III vietti kesänsä saarella 1800-luvun lopussa. Pohjoispoukamassa hänestä muistuttaa Keisarinsatama. Saaren länsirannalla on suosittu Sandvikin lahti, joka kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon.

7. Söderlångvikin kartano

Söderlångvikissä sijaitsee yksi Suomen suurimmista omenapuutarhoista. Kartanossa muistetaan myös entisen omistajan, taidemesenaatti Amos Andersonin (1878–1961) vivahteikasta elämää.

Pentti Koskinen / HS
Liikemies Amos Anderson uudisti yksikerroksisen hirsirakennuksen Söderlångvikin kartanoksi 1930-luvulla.
Liikemies Amos Anderson uudisti yksikerroksisen hirsirakennuksen Söderlångvikin kartanoksi 1930-luvulla.

8. Majatalo Martta

Romantikko yöpyy Nauvon kirkonkylässä, jonne martat rakennuttivat saaristohotellin liki sata vuotta sitten. Päätalon historia alkoi jo 1800-luvun lopulla. Oman lisänsä entisaikojen kokemukseen tuo tervantuoksuinen parvisauna.

9. Gammelgårdin kummitushotelli

Vaivaistalo, kunnalliskoti, vanhainkoti ja hotelli. Asukkaat ovat vaihtuneet Gammelgårdissa, mutta tarinat kertovat, etteivät kaikki ole lähteneet kokonaan. Kummitustalossa sanotaan tapahtuvan outoja.

10.Seilin saari

Seilin saarella on raskas historia. Ristien saarella on sijainnut Suomen tunnetuin leprasairaala ja myöhemmin mielisairaala. Harva pääsi pois Seilistä.

Outi Pyhäranta / HS
Hautausmaa Seilin kirkon takana.
Hautausmaa Seilin kirkon takana.

11. Pyhän ristin kirkko Taivassalossa

Harmaakivinen 1400-luvulla rakennettu kirkko on nähtävyys jo sinänsä, mutta sisällä vasta onkin iso pala kirkollista historiaa. Keskiaikaisen sisustuksen aarteita ovat krusifiksi, alttarikaappi ja puuveistokset.

12. Pikku Rengastie

Moni tietää 250 kilometriä pitkän Rengastien, mutta harvempi tuntee Naantalista Nauvoon kulkevan lyhyen reitin. On hyvä muistaa, että saaristossa mantereen asukkaan matkakäsitys ei päde, sillä mutkaiset tiet ja yhteysalusten odottaminen vievät aikaa. Sata kilometriä pitkä Pikku Rengastie taittuu päivässä, vaikka maisemia ihailisikin.

Vinkit antoivat Kemiönsaaren matkailupäällikkö Benjamin Donner ja Saariston matkailuneuvonnan matkailuasiamies Martti Nilsson.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!