Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Suomessa pitäisi kokea edes kerran elämänsä aikana?

Suomessa on lukemattomia kohteita, jotka sopivat bucket listille, Riku Rantala kirjoittaa. Hänen listaltaan ruksimatta on vielä esimerkiksi Purnun kesänäyttely.

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Seikkailija John Goddard (1924–2013) teki 15-vuotiaana luettelon kaikista paikoista, joita halusi maailmassa päästä katsomaan, ja taidoista, joita halusi oppia. Listalle kertyi 127 asiaa Mount Everestille kiipeämisestä konekirjoittamisen hallitsemiseen.

Ennen kuolemaansa Goddard oli toteuttanut lähes kaikki haaveensa. Hän esimerkiksi oli ensimmäinen ihminen, joka meloi Niilin yläjuoksulta Välimereen asti. Päämäärätietoisuus teki Goddardista myös suositun luennoitsijan ja kirjailijan.

Goddardin lista onkin ehkä maailman kuuluisin bucket list eli luettelo asioista, jotka haluaa kokea ennen kuolemaansa. Nimi tulee termistä kick the bucket, mikä vapaasti käännettynä tarkoittaa lusikan nurkkaan heittämistä.

Verkko ja sosiaalinen media ovat täynnä bucket list -palveluita. Suosituimpia haaveita ovat delfiinien kanssa uiminen, revontulien näkeminen, sukeltaminen koralliriutoille tai maailmanympärimatka.

Kotimaan matkailusesongin kunniaksi julkaisen unelmalistani Suomesta. Siitä olen saanut jo ruksia valtavan hienoja kokemuksia, joita ei saa missään muualla.

Olen hiihtänyt jouluaattona Sokostin huipulle Saariselällä ja nähnyt muutaman minuutin auringonsäteitä kaukana Korvatunturin ja taivaanrannan takana – näky, joka olisi lennättänyt John Goddardinkin perseelleen.

Olen ajanut Suomen ympäri rämäautolla, yöpynyt lumikuopassa ja juonut erämaalammesta. Olen nostanut lohen Tenojoesta, laulanut karaokea niin saamelaisten, romanien kuin kontulalaistenkin kanssa ja katsonut Haukivedellä norppaa silmästä silmään.

Seuraavan rastin pääsen piirtämään, kun rakennan oman mökin itäiselle Suomenlahdelle. Mutta monta asiaa on vielä kokematta. Saariston Rengastie on pyöräilemättä, 150 kilometrin järvireitti Heinävedeltä Koloveden kansallispuistoon soutamatta, karhu katsomatta ja Purnun kesänäyttely käymättä.

Suomi on nostettu esiin kansainvälisessä mediassa kohteena, joka on aiheetta aliarvostettu. Joskus tuntuu, että kärkkäimpiä kotimaan matkailun aliarvostajia ovat suomalaiset itse.

Sääntö-Suomesta, kalleudesta ja ajoittaisesta liikajuopottelusta viis: peruskoulun maantiedon opetussuunnitelmaan pitäisi lätkäistä tunti, jossa kaikki tekisivät oman unelmalistansa Suomesta, maailman vähiten tunnetusta matkailuhelmestä.

Millainen olisi sinun listasi?

Kirjoittaja on Madventures-seikkailija ja tietokirjailija, jonka mielestä Suomen eduskunnan bucket listille pitäisi kuulua LSD-matka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!