Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalamatassa matkailija pääsee poimimaan maailmankuuluja oliiveja

Kalamatan kaupungissa kannattaa ottaa oppia paikallisista ja nauttia kiireettömästä arjesta lukemattomissa katukahviloissa ja tavernoissa.

Matka
 
Päivi Arvonen
Päivi Arvonen
Markkinoille kokoontuvat kaupunkilaiset ja maalaiskylien asukkaat.
Markkinoille kokoontuvat kaupunkilaiset ja maalaiskylien asukkaat. Kuva: Päivi Arvonen
Fakta

Suorat lennot Tukholmasta

 Majoitusvaihtoehtoja Kalamatassa on runsaasti. Hotellien parhaimmistoa ovat rantakadulla lähes vuorten kupeessa sijaitsevat Horizon Blu ja Elite City Resort.

 Heinäkuussa Kalamatassa järjestetään kansainvälinen tanssifestivaali, tänä kesänä se oli jo 21:stä kertaa. Kesäkaudella Kalamatan 1200-luvulta peräisin olevan linnan teatterissa järjestetään konsertteja.

 Aegean Airlines lentää suoraan Kalamataan Tukholman Arlandan kentältä (en.aegeanair.com).

 Lisätietoja tapahtumista, majoituksesta ja nähtävyyksistä: www.visitgreece.gr.

 Räätälöityjä matkoja, muun muassa oliivisadonkorjuu: www.trigilidas.com.

Manner-Kreikassa Peloponnesoksen lounaisrannikolla sijaitseva Kalamata on aito kreikkalainen pikkukaupunki, jonka tavernoista on turha etsiä suomenkielisiä ruokalistoja.

Monesti listat kuitenkin ovat kreikan lisäksi englanniksi, ja englannilla pärjää kaupungissa hyvin, vaikka vanhempi sukupolvi ei aina osaakaan muuta kuin kreikkaa ja elekieltä.

Parasta Kalamatassa ovat rento ilmapiiri sekä ruoka ja juoma, jotka ovat yllättävän edullisia. Turistilaumoja tai turistiruokalistoja ei Kalamatassa ole, vaan kahvilat, tavernat, ravintolat ja baarit täyttyvät paikallisista asukkaista ja muualta Kreikasta tulevista lomailijoista etenkin alkukesästä.

Päivi Arvonen
Kalamatalaisten mielestä merestä kohoavat vuoret ovat tärkeä osa kaupunkikuvaa.
Kalamatalaisten mielestä merestä kohoavat vuoret ovat tärkeä osa kaupunkikuvaa.

Eurooppalaisia matkailijoita on enemmän elokuussa. Talouskriisi tai pakolaisongelma eivät näy Kalamatan arjessa. Monella varakkaammalla ateenalaisperheellä on kakkoskoti Kalamatassa, jonne ajaa Ateenasta autolla tai bussilla parissa tunnissa.

Kalamata sopiikin mainiosti matkakohteeksi myös heille, jotka eivät halua viettää koko lomaansa lähes viiden miljoonan asukkaan Ateenan metropolialueella mutta haluavat kuitenkin vierailla Ateenan nähtävyyksillä.

Kalamatassa ei kikkailla ruualla, eikä sisustukseen välttämättä kiinnitetä paljon huomiota. Rantatavernassa pöytäliinan voi korvata paperiliuska, ja viini tarjoillaan pienistä jalattomista laseista. Litran viinikarahvi maksaa muutamia euroja.

Kalamatan kuuluisat oliivit ovat lähes pienen luumun kokoisia ja täyteläisen ruokaisia. Mustat oliivit poimitaan käsin. Lokakuussa alkavaan oliivisadonkorjuuseen pääsevät mukaan myös matkailijat.

Päivi Arvonen
Mustat oliivit poimitaan aina käsin.
Mustat oliivit poimitaan aina käsin.

Paikalliset matkatoimistot, muun muassa neljä vuosikymmentä sitten perustettu ja jo toisessa sukupolvessa toimiva Trigilidas, järjestävät retkiä, joilla poimitut oliivit viedään puristamoon. Matkamuistoksi saa itse poimituista oliiveista puristettua öljyä.

Keskiviikko- ja lauantaiaamuisin järjestettävät markkinat ovat paitsi mainio tilaisuus päästä sukeltamaan kaupankäynnin kuhinaan myös hyvä mahdollisuus hankkia edullisia tuliaisia. Markkinoilla myydään hedelmien, vihannesten, kasvisten, kalan ja lihan lisäksi myös oliiviöljyä, säilykkeitä ja mausteita.

Tarjolla on tuotteita sekä pienviljelijöiltä että isommilta tuottajilta. Markkina-alue sijaitsee vastapäätä linja-autoasemaa. Valtaosa myyjistä ja asiakkaista on paikalla jo aamukahdeksalta, ja alue hiljenee puolenpäivän jälkeen.

Nähtävyyksiä kaupungissa on juuri sopivasti, jotta jää aikaa kiireettömään vaelteluun keskustan kävelykaduilla, aukioilla ja rantabulevardilla sekä auringonpalvontaan kilometrien mittaisella rannalla. Lyhyen ajomatkan päässä maalaiskylissä on paljon rauhallisia pieniä uimarantoja.

Historiallisen keskustan ytimessä sijaitseva Arkeologinen museo (Papazoglou 6) yllättää tyylikkäällä esillepanollaan ja kattavilla englanninkielisillä teksteillään.

Pyhien apostolien kappeli (Chapel of Agioi Apostoloi) keskellä niin kutsutta Maaliskuun 23. päivän aukiota on tärkeä paikka kreikkalaisille. Aukio on saanut nimensä vuoden 1821 päivästä, jolloin Kalamatan vapaussodan taistelijat vapauttivat kaupungin turkkilaisten hallinnasta. Pikkukappelissa pidettiin ensimmäinen vapaan Kalamatan jumalanpalvelus.

Päivi Arvonen
Pyhien apostolien kappeli muistuttaa Kalamatan kaupungin vapautumisesta turkkilaisten vallasta.
Pyhien apostolien kappeli muistuttaa Kalamatan kaupungin vapautumisesta turkkilaisten vallasta.

Vielä tärkeämpi kirkko kreikkalaisille on Ypapantis, jossa säilytetään Kalamatan suojeluspyhimyksen, pelastaja Ypantiksen, ihmeitä tekevää ikonia.

Parin korttelin päässä kirkosta Mystra-kujalla Pyhän Konstantinuksen ja Helenan luostarin portit ovat avoinna vierailijoille joka päivä.

Luostarin sisäpihan täyttää ruusutarha. Vanhan kirkon ikonostaasin vanhimmat osat ovat peräisin 1200-luvulta.

Luostarissa kannattaa kysyä igumenia Theodoulia, sillä hän on asukkaista ainoa englannin kielen taitoinen ja kertoo mielellään luostarin arjesta. Luostarissa kudotaan edelleen silkkikankaita, ja aiemmin luostari tuotti myös silkin itse. Pienestä puodista voi ostaa kankaita ja ikoneita.

päiv arvonen
Igumenia Theodouli hoitaa luostarin ruusutarhaa.
Igumenia Theodouli hoitaa luostarin ruusutarhaa.

Lapsille ja lapsiperheille Kalamatassa ei ole rantaleikkien lisäksi kovin paljon erityistä nähtävää tai tekemistä, mutta Aristomenous-kadun päässä sijaitseva Rautatiepuisto (Railway Park) vanhoine höyryvetureineen ja junavaunuineen on kiinnostava nähtävyys, joskin historiallisia kulkupelejä voi ihailla vain ulkoapäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!