Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkän iän salaisuus paljastuu Acciarolin kylässä Etelä-Italiassa

Ernest Hemingwaykin viihtyi Etelä-Italian rannikolla 1950-luvulla. Paikalliset ylpeilevät kirjailijan vierailulla edelleen.

Matka
 
mvphotos
Kuva: mvphotos
Fakta

Matkusta Napolin tai Rooman kautta

 Helpoin vaihtoehto on lentää Napoliin. Esimerkiksi Finnair aloittaa suorat ja edulliset Napolin-kesä-

lennot heinäkuun puolivälin jälkeen. Jollei sopivia Napolin-lentoja ole saatavilla, pitää lentää Roomaan.

 Napolista tai Roomasta on kätevintä vuokrata auto, etenkin, jos aikoo retkeillä Cilenton rannikolla. Myös junalla pääsee perille. Sekä Roomasta että Napolista on suora junayhteys läheiseen Vallo della Lucaniaan. Sieltä matkaa joutuu jatkamaan taksilla. Acciaroliin on Vallo della Lucaniasta puolen tunnin matka, ja se maksaa noin 30 euroa.

 Acciarolin ja Santa Maria di Castellabaten välillä kulkee tiuhaan liikennöivä bussi. Seudun etäisempiin kohteisiin matkatessa auto on tarpeen. Sen voi vuokrata myös Acciarolista.

Etelä-Italiassa, upeista maisemistaan tunnetulla Cilenton rannikolla, on piilossa pieni helmi. Seudun kauneimmaksi kehuttu Acciarolin kylä on maailmankuulu erikoisesta syystä.

Tutkijat kautta maailman nimittäin ihmettelevät, miten on mahdollista, että noin kolmensadan asukkaan kylästä lähes kolmannes ihmisistä on yli satavuotiaita.

Pitkän iän salaisuus on Välimeren terveellinen ruokavalio. Seudulla syödään paljon kalaa ja vihanneksia ja käytetään ruuan valmistukseen oliiviöljyä.

Välimeren terveellistä ruokavaliota tutki jo 1950-luvulla amerikkalaisen professorin Ancel Keysin johtama tutkimusryhmä, johon kuului myös suomalainen Martti Karvonen. Keys ja hänen tutkijaystävänsä ihastuivat seutuun niin, että hankkivat kesäasunnot läheisestä Pioppin kylästä.

Sakari Kettunen
Koiratkin ottavat Italiassa rennosti.
Koiratkin ottavat Italiassa rennosti.

Maailmalle levinneiden uutisten myötä nyt myös turistit ovat löytäneet Acciarolin.

He kulkevat kirjailija Ernest Hemingwayn jalanjäljissä. Hemingway oli ensimmäisiä pienen kalastajakylän lumoamia matkailijoita. Hän asui Acciarolissa vuonna 1952 monta kuukautta saatuaan valmiiksi romaaninsa Vanhus ja meri. Kalastuksesta innostunut Hemingway ystävystyi pian paikallisten kalastajien kanssa.

Acciarolilaiset ovat yhä ylpeitä Hemingwayn pitkästä oleilusta kylässä. Kirjailijan mukaan on nimetty ravintoloita, ja hänestä kertovia kirjasia saa ostaa vaatimattomista rantabaareistakin.

Näin heinäkuussa Välimeren eteläinen rannikko on parhaimmillaan. Acciarolin kujia ryöppyävinä reunustavat bougainvilleat hehkuvat, ja turkoosinsininen meri velloo hiljakseen.

Turisti solahtaa nopeasti paikalliseen elämänrytmiin. Täällä otetaan rennosti ja nautitaan. Aamulla kauppiaat avaavat liikkeitään ja laittavat esille tuoreita vihanneksia ja hedelmiä: pulleita makeita tomaatteja, suuria meheviä sitruunoita ja yrttejä kuten huumaavasti tuoksuvia basilikaa ja rosmariinia. Kyläläiset istuvat kahviloissa rupattelemassa ja siemailemassa espressojaan.

Sakari Kettunen
Sitruunapuut notkuvat hedelmistä.
Sitruunapuut notkuvat hedelmistä.

Rantaa riittää kilometrikaupalla. Hiekka on hienoa ja meri niin puhdas, että pohjan näkee, vaikka kahlaisi kuinka pitkälle.

Siestan tullen ranta tyhjenee. On lounaan ja lepohetken aika. Acciarolissa on monta hyvää ravintolaa, joissa tarjoillaan etenkin meren antimia mutta myös pitsaa, pitsa-alueella kun ollaan.

Campanian maakunta tunnetaan myös mozzarellan kotiseutuna. Mozzarellaa myydään joka ruokakaupassa, mutta puhvelinmaitojuustoon erikoistuneeseen caseificioon voi pysähtyä, jos lähtee ajelemaan lähiympäristöön. Caseificioita on tiuhassa pitkin tienvarsia.

Kylä herää uudestaan eloon illansuussa. Väki lähtee rantakävelylle ottamaan aperitiivin ja siirtyy illan pimetessä nauttimaan päivällistä perheen – johon tietysti kuuluvat myös isovanhemmat – kanssa.

Näin päivät soljuvat italialaiseen tapaan leppoisasti viikosta toiseen. Sekin sopii rentoa lomaa kaipaavalle matkaajalle.

Mutta lähiseudulla on paljon kiinnostavaa nähtävää. Cilenton rannikon hienous avautuu parhaiten, kun lähtee retkeilemään lähikyliin ja tutustumaan seudun historiallisiin kohteisiin. Niissä riittää katsomista ja koettavaa pitkänkin matkan ajaksi.

Frank Heuer / MVPhotos
Kylän marinasta lähtee laivoja muun muassa Caprille
Kylän marinasta lähtee laivoja muun muassa Caprille
Paestum, Euroopan hienoin temppelialue

Paestumin kreikkalaiset temppelit on rakennettu vuosina 600–450 ennen ajanlaskun alkua. Ne ovat säilyneet antiikin ajalta hyvin.

Kaupungin perustivat kreikkalaiset 700-luvulla eaa. Roomalaiset valtasivat sen 273 eaa. Rapistunut Paestum hylättiin 800-luvulla, mutta kirjailijat ja taiteilijat löysivät sen uudestaan 1800-luvulla. Muun muassa Goethe vaikuttui raunioalueen valtavista mittasuhteista ja siitä huokuvasta historian läsnäolosta.

Raunioilla kiertelyn jälkeen kannattaa käydä vieressä sijaitsevassa museossa, jossa temppeleistä ja antiikin ajasta kerrotaan laajasti.

Palinuro, merta ja häikäiseviä luolia

Kiharaiselle vuoren ylittävälle pikkutielle lähtö voi hirvittää, mutta sen päässä odottaa matkan arvoinen palkinto.

Palinuron niemi, joka sijaitsee noin tunnin matkan päässä Acciarolista etelään, tunnetaan pienistä lahdenpoukamistaan ja luolistaan. Niihin pääsee venekyydillä, joka vie kierrokselle ympäri lahden.

Kierroksen aikana käydään muun muassa Grotta Azzurrassa, lahden luolista kauneimmassa. Se on pienempi kuin samanniminen luola Caprilla mutta luonnonkauneudessaan vaikuttavampi. Toisin kuin Caprilla, vesiretki on halpa, vene ei ole tupattu täyteen turisteja eikä soutaja puhkea laulamaan O Sole Mioa. On vain hiljaisuus sekä luolan katossa aukko, josta tulevat auringonsäteet valaisevat turkoosin veden.

Palinurossa voi myös tehdä patikka- ja pyöräretkiä sekä pulahtaa uimaan jossain somista poukamista.

Pisciotta, hurmaava kalastajakylä

Pikkuruinen kalastajakylä on Palinuron lailla matkan väärti. Oliivilehtojen ympäröimä kylä seisoo ylväänä korkealla kukkulalla. Sieltä laskeudutaan kapeita kujia pitkin rantaan ja marinaan eli venesatamaan.

Sesongin aikaan kalastajilla on ollut tapana ottaa kävijöitä mukaan öisille kalastusretkille ja tarjota sen päätteeksi vieraille tuoretta kalaa. Ikivanhan perinteen mukaisesti he päättelevät kuun ja tähtien asennosta, milloin on paras aika pyytää anjoviksia.

Pisciotta sijaitsee syrjässä valtaväyliltä, mutta sehän ei Italiassa ole ongelma. Kun kylä on kaunis ja siellä on pari ihastuttavaa neljän tähden perhehotellia sekä Michelin-ravintola, matkailijat kyllä löytävät perille.

Santa Maria di Castellabate, turismin kehto

Tämäkin keskiaikainen kylä on rannikkoa pitkin matkaavan ehdoton etappi. Acciarolia, Palinuroa ja Pisciottaa suurempi ja vilkkaampi Santa Maria di Castellabate on seudun turismin kehto.

Sakari Kettunen
Neitsyt Maria suojelee kulkijoita.
Neitsyt Maria suojelee kulkijoita.

Kylä kasvoi ja laajeni Santa Maria Assuntan kirkon ympärille. Nykyisin sinne löytävät myös ulkomaalaiset turistit, toisin kuin moniin lähiseudun kohteisiin.

Santa Maria di Castellabaten tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat kirkon ja kaupungin maamerkin, 1100-luvulla rakennetun linnan, lisäksi rantaa reunustavat vanhat palatsit, jotka näyttävät laskevan auringon valossa satumaisilta.

Castellabate houkuttelee myös shoppailijoita. Kylän pääkadulla herkku-, vaate- ja kenkäputiikkeja on vieri vieressä. Uimaranta on pieni ja vaatimaton. Aurinkokylvyistä on miellyttävämpi nauttia, jos lähtee vähän kylästä pohjoiseen, vaikkapa Pozzilloon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!