Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

360 kilometriä Saimaan rannoilla – polkupyöräreitin varrella näkee sekä luontoa että taidetta

Suur-Saimaan pyöräkierroksella poljettavaa kertyy noin 360 kilometriä. Reitti on paikoin vaativa, mutta nähtävää on runsaasti ja majoituspaikkojakin riittävästi.

Veera Moll

Jo toimittaja Aaro A. Nuutinen sen tiesi: Saimaa on järvistä hienoin.

Matkakirjassaan Kesäkierros Euroopan ihanimmalla järvellä vuodelta 1936 Nuutinen ihailee näköaloja Mikkelin Naisvuoren, “Mikkelin Akropoliin”, vesisäiliötornista ja kehuu Savon elämäniloisia maita, joilla autokin tuntuu “kuin virkistyneenä ja vapautuneena vauhtiaan kiihdyttäen matkan päättymistä jouduttavan”.

2000-luvun Saimaan-matkaajan kulkupeli on polkupyörä. Nopeampien kulkuvälineiden ikkunoista jäävät herkästi huomaamatta maisemaan maastoutuvat vanhat linnoitukset, myllyt, purot ja lammet, pensaissa kypsyvät vadelmat ja uuvuttavien ylämäkien päältä avautuvat komeat pelto-, metsä- ja järvimaisemat.

Johannes Wiehn
Lietveden maisematie on yksi Saimaan kauneimmista.
Lietveden maisematie on yksi Saimaan kauneimmista.

Pyörämatkailu Saimaalla on helppoa. Esimerkiksi noin 360 kilometrin pituinen Suur-Saimaan pyöräkierros kulkee kolmen suuren kaupungin, Lappeenrannan, Mikkelin ja Imatran, välillä.

Suur-Saimaan reitin voi rakentaa mieleisellään tavalla. Siitä voi ajaa vain osan tai esimerkiksi ohittaa kaupungit ja keskittyä maaseutuajeluun. Reitillä voi halutessaan ylittää vesistöjä, joiden yli vievät kuljetukset on varattava etukäteen.

Esimerkkireittejä löytyy internetistä osoitteesta outdoorsfinland.fi.

Nopeampaa Saimaa-matkaa kaipaavalle on kartoitettu lukuisia lyhyempiä alueellisia ja paikallisia pyöräreittejä.

Suur-Saimaan reitillä maisemat ovat kauniita ja reitti pääosin pyöräilijälle turvallinen. Kierroksella on kohtuullisesti myös majoitus- ja ruokapaikkoja.

Veera Moll
Puumalan Sahalahden viimeinen saha purettiin vuonna 1936, nyt paikalla on Sahanlahti Resort.
Puumalan Sahalahden viimeinen saha purettiin vuonna 1936, nyt paikalla on Sahanlahti Resort.

Saimaalla polkeminen on paikoin rankkaa. Osa Puumalaa ja matka Savitaipaleelta Ristiinaan on mäkinen. Reitillä on paikoin myös soratietä.

Huhkiminen kannattaa, sillä juuri mäkien päältä avautuvat huikeimmat maisemat.

Aittaöitä Saimaalla

Noin 30 kilometrin päässä Lappeenrannasta sijaitsee Askon ja Maijan maatilamajoitus. Asko ja Maija pyörittävät tilaa kolmannessa sukupolvessa.

Veera Moll
Taipalsaarella sijaitsevalla Askon ja Maijan maatilalla voi nukkua mukavasti aitassa.
Taipalsaarella sijaitsevalla Askon ja Maijan maatilalla voi nukkua mukavasti aitassa.

Tilalta voi vuokrata koko mökin tai yhden aittahuoneen. Kahden hengen aittahuoneen hintaan kuuluvat puhtaat lakanat ja pyyhkeet, sauna ja grillikatos, jossa voi valmistaa illallista ja aamupalaa. Suihku ja vessat ovat erillisessä rakennuksessa.

Pihassa on puutarhaletku, jolla voi huuhdella polkupyörän ja varusteet. Pyörän saa aitan katon alle yöksi suojaan.

Osoite: Suolahdentie 461, Levänen.

Tuukkalan tila Ristiinassa on vanha sukutila vuodelta 1710. Sitä pyöritetään jo kymmenennessä sukupolvessa. Viimeiset lehmät lähtivät vuonna 2008, ja nyt tilalla keskitytään turismiin.

Kahden hengen aittahuoneeseen kuuluvat puhtaat lakanat ja pyyhkeet sekä aamupala talon päärakennuksessa. Suihkut ja vessat ovat erillisessä rakennuksessa.

Aamiainen nautitaan yhdessä muiden tilan vieraiden kanssa. Pöydässä on oman tilan kanojen munia. Illallista varten vierailla on mahdollisuus käyttää keittiötä ja pihan grillikatosta.

Tilalta voi vuokrata huoneita tai kokonaisia mökkejä. Polkupyörät saa huuhdottua pihan letkulla, ja niille on yösuoja.

Osoite: Mäntyharjuntie 61, Ristiina.

Siikin torppamuseo sijaitsee muutaman kilometrin päässä Tuukkalan tilalta. Sitä pitää riukuaidan rakentaja Matti Partio.

Omintakeisessa torppamuseossa pääsee tutustumaan vuosisadan torpparihistoriaan ja ennen kaikkea kuulemaan Partion yksityiskohtaisia selostuksia torpan esineistä. Museo on auki virallisesti vain sunnuntaisin kello 13–17, mutta Matti Partion kanssa voi sopia puhelimitse erillisen vierailun.

Matti Partio: p. 0400255044.

Veera Moll
Matti Partio on riukuaidan rakentaja. Lisäksi hän esittelee mielellään vieraille Siikin vanhaa torppaa.
Matti Partio on riukuaidan rakentaja. Lisäksi hän esittelee mielellään vieraille Siikin vanhaa torppaa.

Raijan Aitta sijaitsee 15 kilometrin päässä Mikkelistä. Tilalla viljellään mansikoita, mustaherukoita ja vadelmia ja myydään pellavatuotteita. Maatilalla on myös kahvila.

Yöhön pihapiirin aitassa kuuluvat puhtaat lakanat, pyyhkeet ja aamiainen. Suihku ja vessa sijaitsevat erillisessä rakennuksessa. Tilalta voi vuokrata myös kokonaisia mökkejä. Polkupyörät saa pestyä pihan puutarhaletkulla, ja niitä voi säilyttää autotallissa suojassa.

Osoite: Kipparitie 2, Mikkeli.

Herukkaviiniä ja lähiruokaa

Suur-Saimaan reitillä on useita kiinnostavia ravintoloita.

Ravintola Wolkoff toimii yhdessä Lappeenrannan vanhimmista rakennuksista ja tarjoilee arkisin erinomaista lounasta, joka sisältää salaattipöydän, keiton, lämpimän ruoan ja kahvin tai teen.

Ravintolassa pyritään saamaan raaka-aineet mahdollisimman läheltä. Ravintolassa tarjoillaan myös illallista.

Osoite: Kauppakatu 26, Lappeenranta.

Ristiinan kartanoravintola Wanhassa Peltolassa tarjotaan perinteisiä Suomi-ruokia, kuten kesäkeittoa ja sipulipihviä, komeassa kartanomiljöössä. Arkisin tarjoiltavaan lounasmenuun kuuluvat alkupalapöytä, pääruoka, jälkiruoka ja kahvi tai tee.

Osoite: Mieluantie 86, Ristiina.

Mikkelin Bistro Vilee on Saimaan kierroksen kiinnostavin. Bistro Vileessä tarjoillaan vain lähellä tuotettuja sesonkiruokia. Ruokajuomaksi voi valita esimerkiksi muutaman kilometrin päässä Saimaan juomatehtaalla pantua olutta.

Osoite: Savilahdenkatu 11, Mikkeli.

Mikkelin Naisvuoren vuonna 1912 avatun näkötornin juurella toimivan Café Naisvuoren vohveleista joutuu maksamaan pientä turistilisää, mutta niiden voimalla jaksaa kavuta tornin huipulle ihailemaan Mikkelin Akropoliilta avautuvia komeita maisemia.

Osoite: Naisvuori, Mikkeli.

Puumalan Niinisaareen kannattaa polkea jo pelkästään Ravintola Niinipuun vuoksi. Sunnuntaisin tarjolla on yltäkylläinen buffetti, jossa on muun muassa erinomaisia savumuikkuja.

Veera Moll
Aapo Okkola tarjoilee ja Marite Lace kokkaa ravintola Niinipuussa Puumalan Niinisaaressa.
Aapo Okkola tarjoilee ja Marite Lace kokkaa ravintola Niinipuussa Puumalan Niinisaaressa.

Talon perunalepuskat ovat ravintolan omistajan Paula Okkolan leipomia. Osa pöydän antimista on nostettu omasta maasta ja tuotu lähikalastajilta.

Ravintola toimii myös tiistaista lauantaihin.

Ravintola Niinipuusta kannattaa jatkaa läheiselle Temolan viinitilalle maistamaan herukkaviinejä tilan puutarhaan.

Ravintola Niinipuu: Ylössaarentie 35, Puumala. Temolan viinitila: Ylössaarentie 65, Puumala.

ITE-taidetta ja paikallishistoriaa

Toiset kirjoittavat omaelämäkertoja, Helsingissä syntynyt ja nykyään Lappeenrannassa asuva Pekka Luoto on kerännyt esineitä elämänsä varrelta viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan.

Hän on koonnut esineistä museon, tai Luotoa lainaten Eilisyyden verstaan. Vaimoaan Satu Luotoa Pekka Luoto kertoo museoineensa 26 vuoden ajan.

Verstas toimii vuonna 2011 suljetun Konnunsuon vankilan entisessä veneverstaassa Lappeenrannan liepeillä. Tavaraa verstaassa on kirjaimellisesti lattiasta kattoon: sohvaryhmiä, vanhoja vinyylilevyjä, leluja, kirjoja, aikakauslehtiä, teltta 1960-luvun kesälomareissulta, kodinkoneita ja entisen työpaikan kahva, jonka Luoto sahautti irti ennen lähtöään.

Tavaroitakin kiinnostavampi on Luodon artikuloima katsaus Suomen sodanjälkeiseen historiaan hänen oman elämänsä kautta.

Kimmo Suokas
Emma Lindfors soutaa mökkeilyn ohessa pyörämatkailijoita Vuosalmen yli. Ylitys tulee varata hyvissä ajoin.
Emma Lindfors soutaa mökkeilyn ohessa pyörämatkailijoita Vuosalmen yli. Ylitys tulee varata hyvissä ajoin.

Museo on avoinna tilauksesta. Yksittäiset vieraat voivat maksaa vierailusta omantunnon mukaan.

Museo ei sijaitse varsinaisella Suur-Saimaan reitillä vaan reilun kahdenkymmenen kilometrin päässä Lappeenrannasta. Pieni päivämatka Lappeenrannasta kannattaa: Konnunsuolle pääsee polkien kaunista kanavan viereistä hiekkatietä, ja matkalla on pyöräilijälle mukava noin viiden kilometrin pituinen Kivisaarentien suora.

Eilisyyden verstas: tiedustelut p. 0503523639, pekka.luoto@eilisyydenverstas.fi.

Moni auto hidastaa Savitaipaleella ITE-taiteilija Heikki Kylliäisen talon kohdalla, ja jotkut uskaltautuvat kuvaamaan auton ikkunasta. Pihapuihin ja niiden väleihin viritetyissä langoissa roikkuu erilaisia koristeita, kuten auringossa kimmeltäviä alumiinitölkeistä tehtyjä lintuja.

Pihalla on myös parikymmentä värikästä koristemökkiä, ja pihan polkuja reunustavat puulinnut. Vaikuttavimpia ovat koristemökkien suojaan asetetut erivärisistä pilleistä tehdyt himmelit.

Veera Moll
Savitaipalelaisten Heikki ja Maria Kylliäisen pihalla on värikäs ITE-taidepuisto.
Savitaipalelaisten Heikki ja Maria Kylliäisen pihalla on värikäs ITE-taidepuisto.

Kylliäinen joutui jättämään työnsä nosturinkuljettajana selkävian vuoksi ja ryhtyi tekemään täyspäiväisesti taidetta. Pihan Himmelitaivas sai alkunsa Kylliäisen suvun kesäjuhliin vuonna 2007 tekemistä koristeista. Himmelitaivas on avoin yleisölle, mutta vierailusta tulee sopia. Pääsymaksun voi maksaa omantunnon mukaan pihan lippaaseen.

Heikki Kylliäisen ITE-piha: tiedustelut p. 0503564096.

Liehtalanniemen museotilan pääroolissa on Liehtalan Jallu eli Jalmari Reponen (1902–1976). Liehtalan Jallu muistetaan luonnon ehdoilla Puumalan metsissä ja vesillä eläneenä omanarvontuntoisena pienviljely- ja kalastustilan isäntänä, josta jokaisella on oma tarinansa. Jallun kerrotaan esimerkiksi puristaneen kourallaan vierailleen punaviinimarjamehua suoraan kävijän kuppiin.

Veera Moll
Katariina Tuomainen esittelee Liehtalanniemen museotilaa, jossa rakennukset ovat peräisin 1800-1900-lukujen vaihteesta.
Katariina Tuomainen esittelee Liehtalanniemen museotilaa, jossa rakennukset ovat peräisin 1800-1900-lukujen vaihteesta.

Museon opas Katariina Tuomainen tietää myös kertoa kyläläisten muistavan Jallun tämän voimakkaasta hajusta. Pyykkejä hänen kerrotaan pesseen asettamalla ne soutuveneen perään järviveden huljuteltaviksi.

Liehtalanniemen museotilalla pääsee kurkistamaan vuosisadan alun eteläsavolaisen pienviljelijä-kalastajaperheen elämään.

Osoite: Ylössaarentie 205, Puumala.

Fakta

Miten valmistautua matkaan?

Polkupyörä ja vaatteet

 Tarkasta, että polkupyöräsi ja muut varusteet ovat hyvässä kunnossa. Pieni huoltosetti on hyvä ottaa mukaan esimerkiksi rengasrikon varalta. Ainakin Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Imatralla on pyöräkorjaamot. Imatralla Kareisen pyöräkorjaamosta tullaan jopa apuun 30 kilometrin säteellä.

 Pehmustetut pyöräilyhousut ja hanskat lisäävät mukavuutta. Lukkopolkimet tekevät pyöräilystä tehokasta, mutta niiden käyttöä on syytä harjoitella etukäteen. Mukaan kannattaa pakata myös sadevaatteet, ja on hyvä huomioida, että aitoissa on usein viileää.

Syöminen ja juominen

 Juotavaa on oltava mukana, ja pulloja kannattaa täyttää aina kun mahdollista. Koska etäisyydet ovat toisinaan pitkiä, kannattaa ruokapaikat suunnitella reitille valmiiksi. Mukana kannattaa aina olla pientä evästä.

Majoittuminen

 Saimaalla voi telttailla ja majoittua maatiloilla tai hotellissa. Maatilamajoitus on hyvä telttailun ja hotellimajoituksen välimuoto: se on hotellia edullisempaa ja telttailua helpompaa.

Realistiset päivämatkat

 Suur-Saimaan kierroksen voi taittaa 50–55 kilometrin päivämatkoin noin viikossa. Nopeankin pyöräilijän kannattaa varata aikaa nähtävyyksille.

Oikaisu 25.7. klo 11.05: Toisin kuin jutussa ensin kirjoitettiin, Liehtalan Jallun oikea nimi on Jalmari Reponen, ei Roponen.

Veera Moll
Lietveden maisematien varrella on kioski ja näköalatasanne.
Lietveden maisematien varrella on kioski ja näköalatasanne.
Veera Moll
Hätinvirran lossi yhdistää mantereen Niinisaareen ja Lintusaloon.
Hätinvirran lossi yhdistää mantereen Niinisaareen ja Lintusaloon.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!