Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täydellinen kesäpäivä Budapestissä koostuu kahviloista, kylpylöistä ja yöriennoista

Kaikista ilmansuunnista vaikutteita saanutta Budapestiä ei voi verrata mihinkään toiseen Euroopan suurkaupunkiin.

Jussi Palmén

Rosoisempi Pariisi.

Se on ensireaktio, kun saapuu Budapestiin keskellä helteistä kesäpäivää. 1800-luvun lopun arkkitehtuuri, Tonavaa pitkin lipuvat jokilaivat ja kahvilaterasseilla istuskelevat paikalliset tuovat väistämättä mieleen rakkauden pääkaupungin, tosin ilman sen koppavuutta.

Pian Budapestin-kävijälle kuitenkin selviää, että kaikista ilmansuunnista historiansa aikana vaikutteita saanutta kaupunkia on vaikea verrata mihinkään toiseen. Budapestissa ei näy härmäläistä juroutta muttei toisaalta kovaäänistä Etelä-Euroopan intohimoakaan.

On wieniläistyylisiä hienostokahviloita muttei haute couturea tai luksusbrändien putiikkeja. On 2010-luvun urbaania kulttuuria henkiviä trendibaareja mutta ilman itsetietoisia hipsteriasiakkaita.

Budapestia leimaa hienostelematon rentous ja mutkaton elämänmeno, joka huokuu paikallisista erityisesti juutalaiskortteleissa ja puistoissa.

Parin miljoonan asukkaan Budapest ei ole mikään hallitsematon metropoli, vaan kompaktissa keskustassa pääsee jalan lähes kaikkialle. Myös bussi- ja raitiovaunuverkosto on laaja, ja vain hieman katutason alapuolelta löytyy sympaattinen metrolinjasto.

Budan puolella Tonavaa korkeuksiin nousevat kuuluisimmat nähtävyydet kuten Linnavuori ja Matiaksenkirkko, mutta turistimassojen hälvettyä vanhan kaupungin kadut hiljentyvät illaksi. Silloin paikallisen menon perässä kannattaa suunnata vastarannalle Pestin eläväisille kujille.

Jussi Palmén
Pestin rantakadulla lähellä Elisabetin siltaa on hyviä keitaita loikoiluun.
Pestin rantakadulla lähellä Elisabetin siltaa on hyviä keitaita loikoiluun.
Hyvää karmaa

Täydellinen lomapäivä vaatii käynnistyäkseen kupillisen hyvää kahvia. Madal-kahviloiden toiminta-ajatus kiteytyy virkkeeseen ”Good coffee, good karma”. Miniketju on vallannut kahdella kahvilallaan merkittävän siivun Budapestin laatukahvimarkkinoista. Palkittujen baristojen cappucinot ja cortadot lähentelevät taidetta.

Puuhun ja vaaleisiin sävyihin nojaava sisustus on hillityn skandinaavinen.

Kaupungin parhaaksi kehuttua italialaistyylistä jäätelöä saa Levendulasta. Mukaan voi napata esimerkiksi kupillisen pistaasi- tai minttu-unelmaa.

Madal-kahvilat: Ferencieck tere 3 ja Hollán Ernő utca 3. Levendula: esimerkiksi Rákóczi út 25.

Brunssieväät koriin

Monet budapestilaiset tekevät edelleen päivittäiset ruokaostoksensa vuonna 1897 avatussa upeassa kauppahallissa, joka on sunnuntaita lukuun ottamatta auki joka päivä aamuvarhaisesta alkuiltaan.

Tarjolla on vihanneksia, leipää, tuoreita ja kuivattuja hedelmiä, unohtamatta paikallisia makkara- ja lihaherkkuja. Kilohinnat ovat selvästi edullisemmat kuin Suomessa.

Jussi Palmén
Monet paikalliset ostavat päivittäiset ruokatarpeensa edelleen vanhasta kauppahallista.
Monet paikalliset ostavat päivittäiset ruokatarpeensa edelleen vanhasta kauppahallista.

Täytä kori brunssitarpeilla ja suuntaa pitkin Vapaudensiltaa Budan puolelle. Gellértinvuoren laaja puistoalue on mainio paikka paistatella aamupäivää. Jos voimat riittävät, kiipeä ylös kukkulan huipulle. Kolossaalisen vapaudenpatsaan juurelta avautuvat hulppeat näkymät Tonavalle ja yli kaupungin kattojen.

Kauppahalli: Vámház krt 1–3.

Virvokkeita valaan suussa

Jättimäisen lasivalaan näköinen kulttuuri- ja kauppakeskus Bálna avattiin Tonavan varteen vuonna 2013. Hollantilaisarkkitehti Kas Oosterhuisin suunnittelemassa rakennuksessa on kauppa- ja galleriatilojen lisäksi useita ravintoloita ja baareja.

Kotoisin niistä on rakennuksen päädystä eli valaan suusta löytyvä Jónás Craft Beer House, joka on nimensä mukaisesti erikoistunut pienpanimo-oluisiin. Aurinkoisella terassilla voi siemailla paikallisen käsityön taidonnäytteitä ja maistella meheviä gourmet-burgereita samalla jokirannan ihmisvirtaa seuraillen.

Jussi Palmén
Gourmet-burgereita ja pienpanimo-oluita saa Bálnan Jónás Craft Beer Housesta.
Gourmet-burgereita ja pienpanimo-oluita saa Bálnan Jónás Craft Beer Housesta.

Tarjolla on myös paikallista spritzeriä Fröccsiä, joka on helppo sekoitus valkoviiniä ja soodavettä halutussa suhteessa.

Bálna: Fővám tér 11–12.

Kulttuurien sulatusuuni

Iltapäivällä kannattaa rentoutua kylpylässä. Sanotaan, että roomalaiset kesyttivät Budapestin alla virtaavat kuumat lähteet, mutta turkkilaiset loivat kaupungin kylpyläkulttuurin. Nykyisin mineraalikylpyihin kokoontuminen on niin kiinteä osa paikallista elämämenoa, että viehätyksen on vaikea uskoa olevan tuontitavaraa.

Kylpylöistä Wes Andersonin elokuvat mieleen tuova kartanolinnaa muistuttava Gellért henkii 1900-luvun alun charmia, kun taas vanhojen herrojen ulkoaltaassa pelattuja shakkiotteluita voi seurata kaupungin suurimmassa kylpylässä Széchenyissä.

Väenpaljoutta pääsee pakoon pienempään ja viehättävään Lucácsiin, joka löytyy Budan puolelta. Paikallisten suosimassa kylpylässä on erilämpöisiä luonnonaltaita luolamaisessa ympäristössä, ja idyllisen sisäpihan ulkoaltaassa voi harrastaa matkauintia. Voimakas rikintuoksu muistuttaa mädän kananmunan lemua, mutta kylpeminen tekee olon raukeaksi.

Gellért: XI. Kelenhegyi út 4-6. Széchneyi: Állatkerti krt 9-11. Lucács: Frankel Leó utca 25–29.

Ystävien seuraan

Sadan hehtaarin Városliget eli Kaupunginpuisto on tekojärvineen ja eläintarhoineen yksi Budapestin suurimmista puistoista. Tänne kokoonnutaan pyöräilemään, lenkkeilemään, rullaluistelemaan ja viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Jussi Palmén
Paikalliset kerääntyvät istumaan iltaa Kaupunginpuiston ulkoilmaravintoloihin.
Paikalliset kerääntyvät istumaan iltaa Kaupunginpuiston ulkoilmaravintoloihin.

Puiston laitamilta löytyy 1960-luvun sosialismia nostalgisoiva Pántlika Bisztró -retroravintola. Lyhtyjen ja puiden katveessa voi tunnelmoida ja katsoa päivän hämärtyvän illaksi.

Pántlika Bisztró: Hermina útca 47.

Ghetto täyttyy elämästä

Toisen maailmansodan aikaiset ghetot eli Budapestin juutalaiskorttelit jäävät Erzsébet körútin ja Rákoczi utin nurkkaan, missä ne ympäröivät synagogaa. Päivänvalossa nuhjuiselta näyttävien korttelien lukuisat baarit, kahvilat ja ravintolat syttyvät eloon ilta-aikaan. Terassipöydät levittäytyvät kaduille, ja hyväntuuliset ihmiset istuskelevat leveillä ikkunalaudoilla.

Jussi Palmén
Budapestin yöelämä keskittyy juutalaiskortteleihin.
Budapestin yöelämä keskittyy juutalaiskortteleihin.

Karaván on vanhan tehdasalueen sisäpihalle rakennettu katuruokaravintoloiden keskittymä, Massolit Books & Café kahvilan ja kirjakaupan viehättävä yhdistelmä. Mazel Tov tarjoilee tiiliholvien alla herkullista Lähi-idän ruokaa kuten mezejä, tabouleh-salaattia ja mausteista lihaa. Ramenkasta saa maukkaita ramen-keittoja japanilaistyylisessä miljöössä.

Ravintoloissa ja terasseilla näkyy monia vapaina köllötteleviä koiria viihteelle vaihtaneiden omistajiensa seurassa. Kaupunki on harvinaisen lemmikkiystävällinen.

Juutalaiskortteleissa vietetyn illan aikana paikka vaihtuu useaan kertaan naapuribaariin kuin huomaamatta, ja kadut hiljenevät vasta aamuyön tunteina.

Karaván: Kazinczy utca 18. Massolit Books & Cafe: Nagy Diófa utca 30. Mazel Tov: Akácfa utca 47. Ramenka: Kazinczy Utca 9.

Kirpparilöytöjä

Budapestin ympäristön monilla kirpputoreilla pääsee hetkeksi pois keskustan sykkeestä kokemaan toisenlaista vilinää. Samalla voi tehdä mainioita löytöjä. Matkoihin ja kiertelyyn kannattaa varata riittävästi aikaa.

Jussi Palmén
Bakancsosin kirpputorilta löytää sekalaista tavaraa lähes kaikkiin tarpeisiin.
Bakancsosin kirpputorilta löytää sekalaista tavaraa lähes kaikkiin tarpeisiin.

Bakancsosin kirpputorille saa körötellä hyvän tovin ensin metrolla ja sitten bussilla. Kirpputorilta löytää hengästyttävät määrät lähes mitä tahansa viimeisen vajaan sadan vuoden aikana valmistettua tavaraa kengistä työkaluihin ja taiteesta kodinkoneisiin ja astioihin. Tinkimiselle on aina sijaa.

Niin ikään keskustan ulkopuolella on Budapestin suurin kirpputori Ecseri. Antiikkiin ja huonekaluihin erikoistuneella torilla on pikkuputiikkeja, joiden hintataso on korkeampi kuin Bakancsosissa. Ecseristäkin löytää klassisia kirppariesineitä, kuten armeijan ylijäämistövarusteita, keittiövälineitä tai vaikka vanhan gramofonin.

Bakancsos: Széncinke utca. Ecseri: Nagykőrösi út 156.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!