Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Umbria on todellinen historian näyttämö

Franciscus Assisilaisen kotiseutu houkuttaa vuosittain miljoonia kävijöitä.

Matka
 
Päivi Tolonen
Päivi Tolonen
Kukkulalla sijaitsevassa Assisin kaupungissa on monta hienoa näköalapaikkaa, kuten Piazza Santa Chiara.
Kukkulalla sijaitsevassa Assisin kaupungissa on monta hienoa näköalapaikkaa, kuten Piazza Santa Chiara. Kuva: Päivi Tolonen
Fakta

Tryffeleiden ja pyhimysten Umbria

 Umbriaan mennessä

kannattaa lentää Roomaan. Osaan kaupungeista pääsee Roomasta junalla. Lentokentältä voi myös vuokrata auton.

 Umbriassa kannattaa maistaa tryffelipastaa. Lihan ystävä voi herkutella villisialla. Trasimenojärven rannalla syödään järvikalaa kuten karppia.

 Franciscus Assisilainen on fransiskaaniveljeskunnan perustaja ja pyhimys. Rikkaan kangaskauppiaan poika hylkäsi ylellisen elämän koettuaan hengellisen herätyksen.

 Pyhimys saarnasi myös eläimille. Hänen kerrotaan ajaneen Gubbion asukkaita pelotelleen suden pois puhumalle sille. Assisilaisen muistopäivä on 4.10., joka on myös kansainvälinen eläinten päivä.

 Etruskit olivat antiikin ajan korkeakulttuuri Keski-Italian alueella.

 Etruskit rakensivat hautausmaita, joissa oli kokonaisia kalustettuja taloja. Lazion maakunnassa Tarquinian ja Cerveterin kaupunkien etruskihautausmaat ovat Unescon kulttuuriperintökohteita.

Umbriasta Keski-Italiasta löytyvät kauniit kukkulakaupungit, joita näkyy tyypillisissä kuvissa Italiasta. Niiden rakentamisen syy oli raadollinen: kukkulalta oli helppoa puolustautua vihollisia vastaan.

Alue oli monien taisteluiden näyttämö. Kenties kuuluisimmassa niistä karthagolainen sotapäällikkö Hannibal löi roomalaiset Trasimenojärven rannalla toisessa puunilaissodassa vuonna 217 ennen ajanlaskun alkua.

Umbria päätyi Rooman keisarikunnan ikeen alle vähitellen toisella ja ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Sitä ennen Tiberjoki oli jakanut alueen jo satoja vuosia joen länsipuolella olevaan Etruriaan ja itäpuolen Umbriaan.

Alueen vanhoja etruskikaupunkeja ovat esimerkiksi Orvieto, Perugia ja Città della Pieve ja muinaisia umbrialaisia kaupunkeja puolestaan Spoleto, Gubbio, Assisi ja Città di Castello. Kaupungeissa voi ihailla eri aikakausien jälkiä etruski- ja roomalaisaikojen muistomerkeistä hyvin säilyneisiin keskiaikaisiin keskustoihin ja 1300-luvun kaupunkivaltioiden aukioihin.

Renessanssin ja barokin vaikutus jäi alueella vaatimattomaksi, sillä paavin hallitsema Kirkkovaltio piti aluetta otteessaan keskiajan lopulta Italian itsenäistymiseen 1860-luvulle asti.

Köysiradalla kukkulalle

Pohjois-Umbriassa sijaitsevan Gubbion pääaukio Piazza Grandelta on tuttu tv-sarjasta Isä Matteon tutkimuksia. Sarjan poliisilaitos sijaitsee komeassa vuonna 1332 valmistuneessa Palazzo dei Consolissa. Aukiolta avautuu hulppea näkymä Umbrian vehreisiin laaksoihin.

Päivi Tolonen
Gubbion köysirata ei sovi korkean paikan kammosta kärsiville.
Gubbion köysirata ei sovi korkean paikan kammosta kärsiville.

Gubbiossa on erikoinen köysirata. Kukkulalle matkustetaan pienessä korissa, johon mahtuu seisomaan kaksi henkeä. Kuuden minuutin matka vie ylös Basilica di Sant’Ubaldo -kirkolle.

Sama kukkula on maalina toukokuiselle Festa dei Cerin paliolle, kilpailulle, jossa kolme joukkuetta kisaa siitä, ketkä saapuvat ensimmäisenä kukkulan laen kirkkoon. Kukin ryhmä kantaa neljän kilometrin matkan olkapäillään yli 300 kilon painoista ja viiden metrin mittaista paalua. Paalun päätä koristavat pyhimysten pienoisveistokset.

Historiallinen tie

Vuonna 219 valmistui Via Flaminia, tie, joka yhdisti Rooman ja Adrianmeren rannikon. Tie kulkee historiallisen Spoleton kaupungin läpi.

Sitä pitkin saapui myös langobardien germaanikansa pohjoisesta. Vallattuaan Pohjois-Italian he tunkeutuivat etelämmäs ja perustivat vuonna 570 Spoleton herttuakunnan. Itse Spoleton kaupunki tosin perustettiin jo aiemmin. Kaupungissa näkyy jälkiä noin 500 eaa. rakennetuista muureista.

Spoleto sijaitsee kukkulan rinteessä. Ponzianinan sillan kupeesta lähtevät liukuportaat vievät ylempiin kaupunginosiin.

Kukkulan huipulla sijaitsee 1359 rakennettu linnoitus La Rocca. Sen asukkaista kuuluisin lienee Borgiat-tv-sarjastakin tuttu Lucrezia Borgia, Rodrigo Borgian avioton tytär. Isästä tuli maallistumisestaan kuulu paavi Aleksanteri VI.

Via dell’Arringon porraskatua pitkin laskeudutaan Piazza del Duomolle, jossa avautuu vaikuttavana Santa Maria Assuntan katedraalin fasadi, romaanisen arkkitehtuurin helmi. Kirkon julkisivu on kuuluisan ooppera- ja musiikkifestivaalin Due Mondin päänäyttämö. Festivaali on järjestetty vuodesta 1958.

Uudemmat Isä Matteo -jaksot on kuvattu Spoletossa. Kaupungin turistitoimisto järjestää kierroksia kuvauspaikoille.

Päivi Tolonen
Basilica di San Francescon julkisivun ruusuikkunat ovat hieno esimerkki italialaisesta gotiikasta.
Basilica di San Francescon julkisivun ruusuikkunat ovat hieno esimerkki italialaisesta gotiikasta.
Pyhimysten Assisi

Pyhimys Franciscus Assisilaisen (1181–1226) kotikaupunki Assisi houkuttelee vuosittain viisi miljoonaa kävijää. Kaupungin yhtenäinen punertavasta kivestä tehty arkkitehtuuri hyväilee silmiä.

Ennen Assisiin saapumista kannattaa pysähtyä sen ulkopuolella sijaitsevassa Santa Maria degli Angelin kirkossa Porziuncolassa. Maailman seitsemänneksi suurin kirkko rakennettiin vuosien 1569–1679 välillä suojaksi pienelle Porziuncola-kappelille, jonka Franciscus Assisilainen oli kunnostanut. Kirkon toinen nähtävyys on Cappella del Transito, kappeli, jossa Franciscus kuoli.

Paavi vierailee Porziuncolassa ja Assisissa elokuun toisena päivänä, jolloin vietetään perdono d’Assisin eli täydellisen anteeksiannon päivää. Joka vuosi joukoittain pyhiinvaeltajia saapuu rukoilemaan anteeksiantoa omille ja läheistensä synneille. Nyt vietetään perinteen juhlavuotta: Franciscus pyysi tasan 800 vuotta sitten Jumalalta anteeksi ihmisten syntejä.

Päivi Tolonen
Assisin keskusaukion Piazza del Comunen Minervan temppeli on rakennettu ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua.
Assisin keskusaukion Piazza del Comunen Minervan temppeli on rakennettu ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua.

Assisin kaupungin päänähtävyys on Basilica di Francesco. Kaksoiskirkon rakentaminen aloitettiin kaksi vuotta Franciscus Assisilaisen kuoleman jälkeen. Alakirkon kryptassa sijaitsee Franciscuksen hauta.

Assisisin toinen pyhimys Klaara Assisilainen (1193–1253) perusti fransiskaanien sisarjärjestön, klarissalaisen sääntökunnan. Kirkko Basilica di Santa Chiara rakennettiin pian hänen kuolemansa jälkeen.

Suklaasuukkoja Perugiassa

Perugia on 160 000 asukkaallaan Umbrian suurin kaupunki. Etruskit perustivat sen nimellä Perusia noin 500 eea.

Perugia on yliopistokaupunki, jossa ahkeroi italialaisten lisäksi paljon ulkomaalaisia. Kaupunki on kuuluisa Perugino-suklaastaan. Lähes jokaisen tupakkakaupan ja kahvilan tiskillä kimaltelee sinertävään hopeapaperiin kätkettyjä Baci-suklaasuukkoja.

Vaikuttava pääaukio Piazza IV Novembre edustaa tyypillistä 1300-luvun kaupunkivaltion arkkitehtuuria katedraaleineen ja suihkulähteineen.

Rocca Paolinan renessanssiaikainen linnoitus on mielenkiintoinen nähtävyys. Paavi Paavali III rakennutti linnoituksen pian sen jälkeen, kun oli vallannut Perugian 1540 ja liittänyt sen Kirkkovaltioon.

Kaupunkilaiset vihasivat rakennusta, koska se muistutti heitä paavinvallasta. He tuhosivat osan linnoituksesta heti, kun kaupunki oli itsenäistynyt 1800-luvun puolivälissä.

Tunnelien Orvieto

Jylhän kalliomuodostelman päälle rakennettu Orvieton kaupunki näkyy jo Rooman ja Firenzen väliselle moottoritielle. Etruskit perustivat sen jo noin 800 eaa. Rikas kauppakaupunki koki kovia, kun roomalaiset valtasivat sen vuonna 264 eaa. Uuden kukoistuksen kaupunki saavutti keskiajalla.

Vanhaan kaupunkiin noustaan juna-aseman vierestä lähtevällä köysiradalla. Ylhäällä tuomiokirkon 52 metriä korkea fasadi piirtyy kirkkaana päivänä kauniisti sinistä taivasta vasten.

Arkeologisessa museossa on näyttävä etruskiesineiden kokoelma. Kiehtova on myös Parco delle Grotte, yksi Orvieton muinaisista kellareista ja tunneleista, joita kaupunkilaiset ovat rakentaneet Etrurian ajoista asti.

Orvieto inspiroi Mika Waltariakin niin paljon, että hän kirjoitti syksyllä 1954 siellä etruskiaiheista kirjaansa Turms kuolematon.

17 asukkaan Maggiore

Trasimenojärvi on Italian neljänneksi suurin järvi. Sen länsirannalla sijaitseva Castiglione del Lagon kaupunki on hyvä tukikohta Umbrian-kierrokselle.

Päivi Tolonen
Rocca del Leone -linnoituksesta avautuu kaunis näköala Trasimenojärvelle.
Rocca del Leone -linnoituksesta avautuu kaunis näköala Trasimenojärvelle.

Castiglione del Lagosta voi vierailla järven saarilla, luonnonkauniilla Isola Polvesella ja Isola Maggiorella. Maggiore on yksi pyhiinvaellusmatkan tärkeistä etapeista, sillä Franciscus Assisilainen oleskeli sielläkin lyhyen aikaa. Fransiskaanimunkit tulivat saarelle pysyvästi heti pyhimyksensä kuoltua.

Saarella on 1100-luvulta peräisin oleva San Michele Arcangelon eli pyhän arkkienkeli Mikaelin kirkko. Sen vanhimmat freskot ovat peräisin 1200-luvulta.

Pienellä saarella oli kirkon oppaan mukaan aikoinaan yhdeksän kirkkoa 800 metrin sisällä. Kukoistuskautena asukkaitakin oli parhaimmillaan 600, kun nyt heitä on ainoastaan 17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!