Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikko Turussa voi olla yhtä kallis kuin aurinkoloma Välimerellä – mikä kotimaan­matkailussa maksaa?

Kotimaanmatkailussa kasvu on mitätöntä, kun taas ulkomaanmatkailu on lisääntynyt hurjasti.

Matka
 
Janiko Kemppi
Ulla-Maija Lähteenmäki
Monet ulkomaiset lomakohteet ovat suuria turistivetonauloja, ja niillä on suuret markkinointibudjetit.
Monet ulkomaiset lomakohteet ovat suuria turistivetonauloja, ja niillä on suuret markkinointibudjetit. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Fakta

Esimerkkejä hinnoista

Kanariansaaret, Espanja (viikko tammikuussa): 1 180 e/2 hlö

Mallorca, Espanja (viikko elokuussa): 1 160 e/2 hlö

Antalya, Turkki (viikko elokuussa): 600 e/2 hlö

Sisilia, Italia (viikko elokuussa): 920 e/2 hlö

Kreeta, Kreikka (viikko elokuussa): 930 e/2 hlö

Original Sokos Hotel Hamburger Börs, Turku (viikko elokuussa): 1 029 e/2 hlö

Original Sokos Hotel Helsinki (viikko elokuussa): 1 148 e/2 hlö

Scandic Park Helsinki (viikko elokuussa): 1 102 e/2 hlö

Viikonloppu Linnanmäellä 4 hlö (sis. hotelliyöpymisen):

Rannekkeet 39 e x 4 = 156 e + hotelli 252 e = 408 e

Kahden hengen aurinkoloma Välimerellä voi maksaa saman verran kuin viikko turkulaisessa hotellissa. Suomesta löytyy upeita lomakohteita, mutta hintataso monesti hirvittää.

Miksi matkailu on niin kallista Suomessa?

Yksi keskeinen syy Suomen korkeille hinnoille on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan maamme korkea kustannustaso ja verotus.

”Jos verrataan vaikka Suomea ja Espanjaa, verotus on Suomessa huomattavasti kireämpää ja harmaa talous Espanjassa yleisempää. Esimerkiksi arvonlisävero ja alkoholiverotus ovat huomattavasti korkeammat Suomessa kuin monissa maissa. Myös työehtosopimuksen mukaiset palkat ovat huomattavasti korkeammat.”

Finpron Visit Finland -yksikön johtaja Paavo Virkkunen painottaa, että kalleus ja halpuus on subjektiivisia asioita.

”Suomessa on luotettava ja laadukas palveluinfrastruktuuri sekä koulutustaso ja osaaminen. Suomi koetaan arvokkaaksi kohteeksi. Suomeen suuntautuvan kansainvälisen turismin kasvu on osoittanut, että suomalaisten matkailupalveluiden koetaan olevan hintansa väärti”, Virkkunen kertoo ja jatkaa:

”Suomi ei sinällään ole massaturismikohde, vaan vetoaa enemmänkin individualistisiin, laatuhakuisiin matkailijoihin.”

Antti Johansson
Turun torilla on nähtävää.
Turun torilla on nähtävää.

Suomalaisten matkailuun kotimaan ulkopuolelle on Lapin mukaan monia syitä. Edullisemmat lentojen hinnat ja alhaisempi hintataso saavat monet valitsemaan ulkomaanmatkan.

Myös mainostamisella on suuri merkitys lomakohteen valitsemisessa. Kotimaiset matkakohteet tarvitsisivatkin enemmän näkyvyyttä pärjätäkseen matkailumarkkinoilla.

”Monet ulkomaiset lomakohteet ovat suuria turistikohteita, joiden on helppoa markkinoida itseään, koska markkinointibudjetit ovat suuret. Suomessa pienemmille matkakohteille tämä ei ole mahdollista”, Lappi kertoo.

Moni suomalainen kaipaa lomallaan lämpimään. Säällä onkin iso vaikutus siihen, pysyykö suomalainen Suomessa vai lentääkö hän etelään.

”Suomalainen haluaa varmuudella lomaviikokseen saada lämpöä. Kun luvataan hellettä, alkaa kotimaanmatkailun osalta kysyntää tulla enemmän. Jos sää näyttää loman aikana sateiselta, alkavat ihmiset varata matkoja ulkomaille”, Lappi sanoo.

Yksi kotimaanmatkailun kompastuskivistä voi monille olla kulkuyhteyksien näennäinen vähyys. Suomessa julkiset liikennöintiyhteydet ovat Lapin mukaan hyvät, vaikka niillä matkustaminen vie hieman enemmän aikaa kuin autolla liikkuminen.

”Uutta, edullisempaa tarjontaa on tullut markkinoille. Bussiyhtiöt tarjoavat edullisia lippuja aina pohjoisen laskettelukeskuksiin saakka. Nämä ovat budjettimatkailijoille erinomaisia vaihtoehtoja.”

Visit Finlandin johtaja Virkkusen mukaan liikenneyhteyksissä olisi vielä parannettavaa.

”Julkisten kulkuvälineiden saavutettavuus ja yhdisteltävyys ei tällä hetkellä ole optimaalinen. Kuluttajien kannalta olisi tarkoituksenmukaista, että eri kuljetusmuotojen yhdisteleminen olisi mahdollisimman helppoa. Tällä hetkellä näin ei ole”, Virkkunen toteaa.

Kotimaanmatkailua harrastetaan Lapin mukaan paljon Suomessa, mutta se ei monesti näy tilastoissa.

”Koska Suomessa on paljon kesämökkejä, ihmiset eivät majoitu hotelleissa tai muissa maksullisissa majoituksissa. Mökkimatkailu ei siis kirjaudu mihinkään eikä sitä pidetä kaupallisena matkailuna”, Lappi kertoo.

Kotimaanmatkailu ei ole Lapin mukaan maksullisissa majoituksissa kasvanut, kun taas ulkomaanmatkat ovat lisääntyneet. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia Suomessa tapahtuvista yöpymisistä on suomalaisten tekemiä.

”Suomalaisten yöpymisiä sisältävät ulkomaanmatkat kasvoivat vuoden 2007 3,2 miljoonasta viime vuoden 6,2 miljoonaan. Matkat maksullisessa majoituksessa Suomessa ovat kasvaneet neljä prosenttia samana aikana”, Lappi kertoo.

Ulkomaanmatkailun suureen kasvuun on vaikuttanut etelänaapurimme Viron suuri suosio.

”Suomalaisten matkailu Viroon on kasvanut huimasti viime kymmenen vuoden aikana. Jatkuvat lauttayhteydet ja erittäin edulliset hinnat ovat nousseet yhdeksi suosiota selittäväksi tekijäksi. Osin sen takia kotimaanmatkailu on valunut Viroon – ei pelkästään Etelä-Suomesta, vaan muualtakin.”, Lappi toteaa.

Vaikka kotimaanmatkailu on pysynyt samanlaisena pitkään, ulkomaalaisia turisteja Suomi kiinnostaa.

”Ulkomaalaisilta saadaan aivan erinomaista palautetta. Maailmasta löytyy monia paikkoja, joissa on hiekkaa ja rantoja, mutta Suomen luonto on omaa luokkaansa. Suomen kokoisesta maasta löytyy todella hienoa urbaania kulttuuria ja vastaavasti rauhaa, jota on nykyään vaikea muualta löytää”, Lappi kertoo.

Esimerkkinä Lappi nostaa Pallastunturin, jonka ilma on ollut monta vuotta peräkkäin Euroopan puhtainta.

”Tämä on tosi kova sana tulevaisuudessa paitsi suomalaisille, myös ulkomaalaisille turisteille. Pystymme markkinoimaan Euroopan puhtainta paikkaa ja viimeisiä erämaita, joissa on puhdasta vettä, jota voi juoda vaikka suoraan joesta.”

Kotimaanmatkailu kannattaa Lapin mukaan aloittaa tutustumalla lähialueen tarjontaan. Läheltä voi löytyä monenlaista nähtävää ja koettavaa. Pitempää matkaa varten on hyvä etsiä tietoa ensin internetistä.

”Tarjontaa on huikeasti. Ensin kannattaa miettiä, haluaako kaupunkiin vai luontoon lomalle. Tämän jälkeen voi päättää, olisiko vaikka rannikkoseutu, Järvisuomi tai pohjoinen juuri itselle sopiva lomailuympäristö”, Lappi vinkkaa.

Ilkka Mäkinen
Luonto on yksi kotimaanmatkailun valttikorteista.
Luonto on yksi kotimaanmatkailun valttikorteista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!