Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tallinnan neuvostohenkisessä Koplissa kannattaa vierailla, kun vielä ehtii

Tallinnan ”vaarallisin ja kauhein” alue huokuu historiaa.

Matka
 
Aleksi Kinnunen
Koplin linjojen vanhoista rakennuksista moni on palanut raunioiksi. Taustalla avautuu Suomenlahti.
Koplin linjojen vanhoista rakennuksista moni on palanut raunioiksi. Taustalla avautuu Suomenlahti. Kuva: Aleksi Kinnunen

Luoteis-Tallinnan Kopli on merkillinen yhdistelmä rosoista historiaa ja rauhaa. Villiintyneenä rehottavan luonnon, osin palaneiden ja sortuneiden puutalojen ja vanhan telakka-alueen yhdistelmä avautuu huumaavana: vanhaa teollisuutta, raunioita ja kiskoja, jättömaita, heinikoita ja linnunlaulua, taustalla liplattava Suomenlahti.

Opastettu vierailu Koplin linjoille eli Kopli liinid -alueelle nousee Viron-matkalla elämyksenä omaan luokkaansa.

“Vaarallisin ja kauhein alue koko Tallinnassa”, Koplissa perheineen asuva Kais Matteus avaa alueen sitkeässä pysyvää paheellista mainetta.

Hän kertoo, että tunnelma kannattaa tulla kokemaan nyt: maa-alueen myymisen seurauksena muutostyöt ovat alkamassa. Lähivuosiksi suunniteltu rakennusprojekti voi alkaa luvista riippuen piankin.

Aleksi Kinnunen
Kais Matteus on asunut Koplissa kuusi vuotta. Takana Pyhän Nikolaoksen puukirkko vuodelta 1935.
Kais Matteus on asunut Koplissa kuusi vuotta. Takana Pyhän Nikolaoksen puukirkko vuodelta 1935.

“Luulen, että tänä kesänä suurin osa raunioista puretaan“, Matteus kertoo.

“Mutta toivon todella, että he säilyttävät muutaman, koska siellä on muutama [rakennus], jotka voisi entisöidä.”

Koplin linjojen kehitys voi Matteusin mukaan tuoda hyvääkin. Vaikka alueella kesän alussa järjestetyissä katubileissä tunnelma oli kuulemma vähän kuin hautajaisissa, lehdet ovat uutisoineet Koplista uutena Kalamajana eli Tallinnan trendialueena.

Koplin kukoistuskautta elettiin Viron ensimmäisen itsenäistymisen jälkeen 1920- ja 1930-luvuilla, jolloin teknillinen korkeakoulu muutti telakka-alueen vanhaan hallintorakennukseen. Keskustaan ei tarvinnut poistua, sillä Koplista löytyivät kirkko, kaupat, posti ja sairaala.

Neuvostoaikana 1960- ja 1970-luvuilla Koplin linjojen puutaloissa asui monia vankilasta vapautuneita. Kaupunki ei halunnut enää sijoittaa alueeseen, joka pääsi rapistumaan entisestään.

“Siitä tuli magneetti rikollisille”, Matteus sanoo, mutta korostaa alueella asuneen myös tavallisia ihmisiä, jotka eivät halunneet lähteä esimerkiksi Lasnamäen tai Mustamäen uusiin elementtilähiöihin.

Aleksi Kinnunen
Vanhoja autonrämiä Signature-kulttuurikeskuksen kupeessa.
Vanhoja autonrämiä Signature-kulttuurikeskuksen kupeessa.

Ihmisiä myös murtautui tyhjilleen jääneisiin taloihin. Huumekauppaa esiintyi, ja jotkut joivat halpaa parfyymiä päihtymistarkoituksiin. Sisätiloihin tehdyt nuotiot synnyttivät tulipaloja.

Matteus arvelee, että Koplin linjojen puutaloista on jäljellä enää noin viisitoista. Päätien toisen puolen Professorien kylän puutalot ovat pysyneet hyvässä kunnossa yksityistämisen seurauksena. Yhdessä niistä Matteuskin asuu.

Koplin-vierailulla kannattaa kurkistaa kulttuurikeskuksena toimivaan Signature-taloon, jota asuttavat työtiloineen eri alojen taitajat ja luovat työläiset.

Kulttuuritalon kahvilassa on kotoisan lämmin paikallistunnelma. Kokeellinen puolalaismuusikko sämplää selloaan salissa. Turisteille tarjotaan vodkaa ja suolakurkkua.

Aleksi Kinnunen
Puolalaismuusikko Resina yhdistää selloon tehosteita Signature-talossa.
Puolalaismuusikko Resina yhdistää selloon tehosteita Signature-talossa.

Nostalgiaa, halpaa olutta ja pelmeneitä arvostavan kannattaa suunnata Derevyashka-baariin (Kopli 99b), joka on säilyttänyt hyvin autenttisen neuvostotunnelman.

Koplin-kävijän on syytä huomioida, että alueelle on yleensä päässyt keskustasta raitiovaunuilla 1 ja 2, mutta kiskotyön takia raitiovaunut korvaa nyt bussilinja 52.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!