Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brandenburgissa pyöräily on elämys – reitin varrella on yhteensä seitsemän järveä

Berliinin lähistöllä on monia upeita pyöräreittejä.

Matka
 
Kaarina Griffiths Jasmin Kokkola
Schöning / MVphotos
Kimalteleva Heiliger-järvi on pienehkö verrattuna alueen suurempiin järviin.
Kimalteleva Heiliger-järvi on pienehkö verrattuna alueen suurempiin järviin. Kuva: Schöning / MVphotos
Fakta

Kesän tapahtumia

 Havelfest kesäkuussa.

 Plauen kalastajajuhlat, Plauer Fischerjakobi, heinäkuun lopussa.

 Brandenburgin sisäpihajuhlat elokuun puolivälissä.

 Swinging Brandenburg -jazzfestivaali elokuun lopussa.

 Teatteriesityksiä kesäkuusta elokuuhun.

Brandenburg an der Havelin keskiaikainen kaupunki sijaitsee Havel-joen varressa noin 70 kilometriä Berliinistä länteen. Sieltä lähtevä suosittu järvireitti tekee lenkin kaupungin ympäristössä ja on lähes koko 32 kilometrin matkan hyväkuntoista pyörätietä.

Alkumatkasta tienvieri vilisee herttaisia pieniä taloja puutarhatonttuineen, joukossa myös Afrikka-aiheinen lomakylä. Pumpulimainen siitepöly leijailee ilmassa, ja näyttää siltä kuin sataisi lunta.

Jasmin Kokkola
Polkupyöräreitti sukeltaa metsään heti alkumatkasta.
Polkupyöräreitti sukeltaa metsään heti alkumatkasta.

Kaupungin ytimen jälkeen pyörätie sukeltaa metsään. Puiden lomassa kimmeltää Breitlingsee-järvi.

Täällä on hyvä pitää uimatauko, sillä alueen parhaat hiekkarannat ovat heti reitin alussa.

Matka jatkuu pitkin rantatietä, joka kulkee Wilhelmsdorfin ja Kirchmöserin kylien välillä. Matkalla on rustikaali, maalaistyylinen Malge Gasthaus am See -majatalo.

Veden äärellä sijaitsevassa biergartenissa maistuu saksalaisten pyöräilijöiden nimikkojuoma Radler (eli pyöräilijä). Se on oluen ja Spriten sekoitus. Malgen ruokalistalta löytyy saksalaista ruokaa kuten wursteja ja schnitzeleitä sekä paikallista kalaa ja jäätelöä. Malgessa on myös oma kalansavustamo.

Sven Bachstrom / MVphotos
Radler on paitsi limsaa ja olutta sekoittava juoma, myös saksankielinen sana polkupyöräilijälle.
Radler on paitsi limsaa ja olutta sekoittava juoma, myös saksankielinen sana polkupyöräilijälle.

Järveä ja sen saaria voi lähteä tutkimaan soutu- tai polkuveneellä. Jos haluaa nauttia järvimaisemista pidempään, Malgen leirintäalueella voi yöpyä edullisesti.

Pyöräreitti jatkuu edelleen Möserscher-järven laitaa pitkin kohti Heiliger-järveä ja Plauen kylää. Kylän teollinen historia näkyy sen arkkitehtuurissa: pyöräilijä polkee ohi vanhojen punatiilirakennusten ja komean vesitornin.

Jasmin Kokkola
Malgen majatalon lähellä on satama Breitlingsee-järven rannassa.
Malgen majatalon lähellä on satama Breitlingsee-järven rannassa.

Seegarten-silta vie Wendsee-järven yli, minkä jälkeen tie kulkee halki kaupunginpuiston Plauen barokkilinnaan. Sen vanhimmat osat on rakennettu vuonna 1216, ja sitä ympäröi upea kuuden hehtaarin suuruinen puisto.

Jasmin Kokkola
Plauen linnan vahimmat osat ovat vuodelta 1216.
Plauen linnan vahimmat osat ovat vuodelta 1216.

Linna toimii nykyisin hotellina, ravintolana ja kokouspaikkana. Sen rantaterassi on oiva paikka levätä ennen kotimatkan viimeisiä kilometrejä.

Jos polkeminen ei enää maistu, voi linnaan jäädä yöksikin vaikkapa Plauer-järven rannassa kelluvaan bungalowiin.

Linnassa järjestetään näyttelyitä, keskiaikajuhlat turnajaisineen, taidetapahtumia, konsertteja, markkinoita ja elokuvailtoja.

Plauesta pyörä kuljettaa vanhaa ruosteista siltaa pitkin Havel-joen yli. Loppumatka takaisin Brandenburg an der Haveliin kulkee pitkin Plauer Landstrassea ja Silo-kanavan viertä.

Pyörän voi vuokrata esimerkiksi Berliinin Alexanderplatzilta alkaen 15 euroa per päivä (www.alex-rent-a-bike.de).

Muita pyöräreittejä Berliinin lähistöllä

Bad Belzigin keskiaikaisesta kaupungista lähtee 36 kilometrin reitti. Bad Belzig sijaitsee Brandenburg an der Havelista etelään. Reitin varrella on linnoja, museoita ja puutarhoja. Tutustua voi myös suklaatehtaaseen, gallerioihin ja paikallisiin käsityötaitoihin.

Storkowista alkaa 50 kilometrin herkuttelureitti kalanystäville. Köllnitzerin kuhaa voi maistaa vaikkapa kalatuvassa Gross Schauenissa. Scharmützelsee-järven rannalta löytyy suomalainen saunapuisto, Satama, jossa voi kylpeä kymmenessä eri saunassa. Reitin varrelta löytyy erilaisia kalaravintoloita ja savustamoja sekä kalamuseo ja -galleria. Storkow on Berliinistä kaakkoon.

Spreewaldin kurkkureitti sijaitsee Storkowin eteläpuolella. Se on 35 kilometrin pituinen viitoitettu reitti, joka on saanut nimensä alueen suosituista suolakurkuista. Lübbenausta alkava reitti kulkee ohi kurkkuviljelmien, jokien ja järvien. Ravintoloiden ruokalistoilla on erilaisia kurkkuruokia. Pidempi versio reitistä on 250 kilometrin pituinen useamman päivän reitti. Alueella on hyviä yöpymismahdollisuuksia pyöräilijöille.

Kaikille näille reiteille pääsee junalla Berliinistä noin tunnissa. Brandenburgin Bett & Bike -majapaikoissa on korjauspalveluita, matkatavaran kuljetuspalveluita etapilta toiselle, pyörä- ja GPS-laitteiden vuokrausta ja tuhti pyöräilijän aamiainen. Yöpyä voi esimerkiksi spa-hotellissa, maatilalla tai linnassa.

Myös sähköpyöriä on saatavilla, ja reittien varrella on latauspisteitä.

Brandenburgissa on satoja kilometrejä hyväkuntoista pyörätietä, ja tarjolla on lukemattomia reittivaihtoehtoja. Niistä ja pyörän vuokrauksesta saa tietoa saksaksi ja englanniksi Brandenburgin matkailutoimistosta: reiseland-brandenburg.de.

Jasmin Kokkola
Reitti kulkee myös maaseudulla, jossa uteliaat vasikat tervehtivät polkijoita.
Reitti kulkee myös maaseudulla, jossa uteliaat vasikat tervehtivät polkijoita.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!