Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesän ja syksyn uutuuskirjoja nojatuolimatkailijoille

Kesän ja syksyn aikana on ilmestynyt ja ilmestyy oivia matkaoppaita ja tietokirjoja, joista monia voi lukea kuin romaaneita.

Matka
 
Maaria Drake
Ilkka Mäkinen
Mitä mukaan matkalukemiseksi? Tietysti matkakirjoja!
Mitä mukaan matkalukemiseksi? Tietysti matkakirjoja! Kuva: Ilkka Mäkinen
1. Petäistön kanssa Euroopassa

MTV:n pitkäaikaisen ulkomaantoimittajan ja Ranskan-kirjeenvaihtajan Helena Petäistön kirjasarjan kolmas osa ilmestyy lokakuussa. Tällä kertaa Petäistön matkassa sukelletaan Brysseliin, Strasbourgiin ja Luxemburgiin. Lukija saa vinkkejä esimerkiksi Brysselin tuntemattomammista kortteleista, kirjoittajan suosikkikaupungin Strasbourgin helmistä sekä pikkuruisen Luxemburgin ylä- ja alakaupungista.

Sarjan aiemmista kirjoista, Nizza, Cannes, Biarritz à la Helena Petäistö ja Pariisi, Versailles, Giverny à la Helena Petäistö, on sanottu esimerkiksi, että niitä voi lukea paitsi matkaoppaina myös romaaneina.

Helena Petäistö: Bryssel, Strasbourg, Luxemburg à la Helena Petäistö (Otava)

2. 50 kaunista tarinaa Suomesta

Valokuvaaja Juha Metson kuvat näyttävät parhaat palat kauniista kotimaastamme, ja kun ne on kuorrutettu toimittaja, tietokirjailija Leeni Peltosen sanoin, kasassa on herkullinen paketti Suomesta. Finland in 50 Stories kierrättää selailijaansa Suomen lumisista ja mustikkaisista metsistä heavyfestivaaleille ja modernin kaupunkikulttuurin keskelle.

Englanninkielinen teos sopii hyvin vaikkapa tuliaiseksi ulkomaalaiselle. Teos ilmestyi jo kesäkuussa.

Juha Metso, Leeni Peltonen: Finland in 50 stories (Otava)

3. Sankarimatkailijat Siperiassa ja Belgradissa

Jugrassa ei liene turistiryntäystä nähty, vaikka Länsi-Siperian erämaat, öljykentät ja teollisuuskaupungit ovat karuudessaan viehättäviä ja mielenkiintoisia. Sankarimatkailijan Jugrassa tutustutaan esimerkiksi kielisukulaistemme hantien, mansien ja nenetsien menneisyyteen ja nykypäivään. Teos on sekä matkaopas että tietokirja, jossa sanansa sanovat muun muassa nenetsirunoilija ja öljy-yhtiöitä vastaan taisteleva poronhoitaja.

Sankarimatkailijan Belgrad puolestaan vie Serbian pääkaupunkiin. Länsi-Balkanin suurkaupungin pitkä historia, rappioromantiikka ja kansankuppilat esittäytyvät vihdoin suomenkielisessä oppaassa.

Balkanin Berliiniksikin kutsutusta Belgradista kirjoittavat asiantuntevasti Serbian ja Balkanin tutkijat Katja Jokiniemi ja Heini Puurunen.

Molemmat kirjat ilmestyivät kesäkuussa.

Ville Ropponen: Sankarimatkailijan Jugra (Like) Katja Jokiniemi ja Heini Puurunen: Sankarimatkailijan Belgrad (Like)

4. Pohjoisnavalla kadonneiden arvoitus

Lokakuussa ilmestyy ruotsalaisen lääkärin Bea Uusman teos Naparetki – minun rakkaustarinani. Se pureutuu yli vuosisadan takaiseen arvoitukseen: mitä tapahtui kolmelle ruotsalaismiehelle, jotka lähtivät tavoittelemaan Pohjoisnapaa vetypallolla vuonna 1897? Seurueen jäännökset löydettiin vuonna 1930 Huippuvuorilta, mutta se, miten matka eteni ja miten miehet kohtasivat loppunsa, on ollut epäselvää.

Uusma matkaa menneisyyteen ja tutkii asiaa vaihe vaiheelta. Hän vierailee itse tapahtumapaikoilla, palelee pakkasessa ja syö jääkarhunlihaakin, jotta saisi selvyyden miesten kohtaloon.

Bea Uusma: Naparetki – minun rakkaustarinani (Like)

5. Musliminuorten matkassa kuudessa maassa

Millaista on nuorten elämä islamilaisissa maissa? Siihen pureutuu teos Teheranin kodeissa, Kairon kaduilla, jossa matkataan kuuteen eri muslimimaahan. Niissä tutustutaan paikallisiin nuoriin ja seurataan, kuinka he bilettävät, ihastuvat, seurustelevat, osoittavat mieltään ja tekevät kaikkea, mitä nuoret tekevät ympäri maailman. Samalla uskonto kulkee mukana osana elämää.

Kirjan on toimittanut Tampereen yliopiston sosiaaliantropologian lehtori Susanne Dahlgren. Hän on viettänyt aikaa monissa muslimimaissa, muun muassa Jemenissä. Kirja ilmestyy lokakuussa.

Susanne Dahlgren (toim.): Teheranin kodeissa, Kairon kaduilla. Nuorten elämää islamin maissa. (Otava)

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!