Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkatavaroiden seassa voi piileskellä inhottava salamatkustaja – pura matkalaukku heti kotiin palatessa

Kuuma tai kylmä riittää yleensä tappamaan tuhohyönteiset.

Matka
 
Maaria Drake
Seppo Solmela
Älä tee näin, vaan pura matkalaukku heti kotiin palattuasi.
Älä tee näin, vaan pura matkalaukku heti kotiin palattuasi. Kuva: Seppo Solmela

Lomamatkalta palatessa matkatavaroita kannattaa tutkiskella tarkkaan. Ulkomailta saattaa nimittäin kulkeutua tavaroiden mukana tuhohyönteisiä kuten muurahaisia, luteita ja vaatekoita.

Kotona salamatkustajat lähtevät herkästi leviämään varsinkin, jos laukun tavaroineen jättää lojumaan useaksi päiväksi.

Matkalta palatessa laukusta kannattaa ottaa pois kaikki lämmölle arat aineet ja nostaa se sitten loppuine sisältöineen kuumaan saunaan. Pari tuntia 60 asteen lämmössä tappaa ötökät.

Myös kylmä kangistaa höttiäiset. Jos kotoa löytyy tarpeeksi suuri pakastin, matkalaukun voi heittää sinne noin viikoksi.

Tuhohyönteiset voi nitistää myös pesemällä tekstiilit tarpeeksi lämpimässä vedessä. Yleensä 60 asteen pesu riittää. Sitä alemmassa pesuvedessä hyönteisten munat saattavat selvitä elossa.

Mikäli ötökät ovat jo kerinneet livistää ympäri huushollia, on parasta aloittaa tekemällä suursiivous. Harva tuholainen selviää ilman ravintoa.

Jos yhdenkin nilkin saa kiinni, kannattaa selvittää, mitä lajia se on, ja käydä esimerkiksi rautakaupasta sopivia torjunta-aineita.

Jos tuholaiset ovat sitkeää lajia eivätkä katoa tavaroiden saunottamisen tai pakastamisen, tehosiivouksen ja torjunta-aineiden voimin, kannattaa ottaa yhteys tuholaistorjunnan ammattilaisiin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!