Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carmen Mirandalle omistettu museo ja 9 muuta hauskaa faktaa Rio de Janeirosta

Rio de Janeirossa harrastetaan hauskoja tapoja ja merkillisiä perinteitä.

Matka
 
Maaria Drake
Sergio Moraes / Reuters
Kuningas Momon hahmo juontaa juurensa antiikin Kreikan pilkan ja satiirin jumalasta Momuksesta.
Kuningas Momon hahmo juontaa juurensa antiikin Kreikan pilkan ja satiirin jumalasta Momuksesta. Kuva: Sergio Moraes / Reuters
1. Rio de Janeiron pinta-ala on 1 182 neliökilometriä.

Kaupunki on kooltaan yhtä iso kuin Pariisi, Madrid ja Wien yhteensä. Kaupungissa asuu 6,3 miljoonaa ihmistä, ja laajemmalla metropolialueella noin 12 miljoonaa. Rio on Brasilian toiseksi suurin kaupunki São Paulon jälkeen.

2. Kristus-patsaaseen iskee salama kahdesta neljään kertaa vuodessa.
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Cristo Redentor painaa vaivaiset 700 tonnia.
Cristo Redentor painaa vaivaiset 700 tonnia.

Vuonna 1931 valmistunut Kristus Vapahtajan patsas on maailman suurin art deco -patsas. Sen korkeus on 30 metriä, jalustan kanssa 38 metriä. Kristus seisoo Corcovadovuoren huipulla.

3. Rio on Brasilian seksuaalivähemmistöjen pääkaupunki.

14 prosenttia kaupungin asukkaista ei ole heteroseksuaaleja tai luokittele itseään perinteisiin sukupuolikategorioihin. Rion kuuluisat karnevaalit ovat tärkeä juhla Brasilian seksuaalivähemmistöille. Rio de Janeiron osavaltio tunnustaa homoavioliitot.

4. 20 prosenttia Rion asukkaista asuu faveloissa.

Brasilian kaupunkien köyhälistökortteleita kutsutaan faveloiksi. Riossa on yhteensä noin 600 favelaa. Rocinhan favela on Etelä-Amerikan suurimpia slummeja. Se on myös turistinähtävyys: noin 40 000 turistia käy katsastamassa Rocinhan vuosittain. Elokuva Jumalten kaupunki (2002) kertoo Rion Cidade de Deusin favelasta, ja moni elokuvan näyttelijöistä oli sieltä kotoisin. Michael Jackson puolestaan kuvasi Santa Martan favelassa musiikkivideonsa They Don’t Care About Us, ja siellä on popin kuninkaan kunniaksi pystytetty pronssipatsas.

BRUNO KELLY / Reuters
Capoeirassa yhdistyvät taistelu ja tanssi. Se on suosittu harrastus faveloissa.
Capoeirassa yhdistyvät taistelu ja tanssi. Se on suosittu harrastus faveloissa.
5. Rio de Janeiron asukkaita kutsutaan nimellä carioca.

Joidenkin lähteiden mukaan nimitys tulee alueen alkuperäiskielisistä sanoista kari ola eli ”valkoisen miehen talo”, joilla viitattiin mahdollisesti portugalilaisten kauppiaiden rakentamiin kivitaloihin. Toinen vaihtoehto on, että carioca on muunnos monnikaloja (acari) tarkoittavasta sanasta kari, koska kalojen suomut muistuttivat kenties eurooppalaisia haarniskoja. Kun tapaat cariocan, hän tervehtii sinua todennäköisesti kahdella suukolla.

6. Riossa on Carmen Mirandalle omistettu museo.

Kulttuurin ystävä viihtyy Rio de Janeirossa: siellä on 79 museota, 133 teatteria ja 162 elokuvateatteria. Yksi museoista on omistettu Carmen Mirandalle (1909–1955), portugalinbrasilialaiselle laulajalle ja näyttelijälle. Hänet tunnetaan myös Chiquita-banaani-tyttönä, ja hänen tavaramerkkinsä oli värikäs hedelmäpäähine.

7. Kaupungin rantaviiva on yli 55 kilometriä pitkä.

Kaupungin kuuluisimmat rannat ovat Copacabana ja Ipanema. Ne ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Uimarantojen vedenlämpötila on talvellakin yli 20 astetta. Rannat on huomioitu myös populaarikulttuurissa: esimerkiksi vuonna 1964 sai ensiesityksensä Astrud Gilberton ja Stan Getzin esittämä kappale Girl from Ipanema.

Timo Jaakonaho
Copacabanasta on laulanut ainakin Barry Manilow.
Copacabanasta on laulanut ainakin Barry Manilow.
8. Karnevaalien aikaan Rio de Janeiroa johtaa myyttinen kuningas Momo.

Joka kevät järjestettävien Rion sambakarnevaalien aloituspäivänä pormestari luovuttaa kaupungin avaimet karnevaalien ajaksi kuningas Momon haltuun. Momo on myyttinen narrihahmo. Häntä esittää vuosittain valittava kaupunkilainen, joka on pukeutunut kruunuun ja viittaan. Momon juuret johtavat antiikin Kreikkaan. Hahmo symboloi juhlaa ja vapauden voittoa järjestä.

9. Rio de Janeiro on nimetty olemattoman joen mukaan.

Kun portugalilaiset löytöretkeilijät saapuivat ensi kertaa Rioon tammikuussa 1502, he uskoivat Guanabaran lahden olevan jokisuu. He ristivät alueen Rio de Janeiroksi, ”tammikuun joeksi”.

10. Ronaldo on vain yksi kuuluisista riolaisista.

Muun muassa kirjailija Joaquim Maria Machado de Assis, vapaaottelija Anderson Silva, muusikot Tom Jobin ja Vinicius de Moraes, arkkitehti Oscar Niemeyer, elokuvaohjaaja Bruno Barreto, jalkapalloilija ja jalkapallovalmentaja Carlos Alberto Torres ja rantalentopallon olympiavoittaja Jackie Silva ovat kaikki syntyisin Rio de Janeirosta.

Lähteet: Smithsonian.com, Lennot.idealo.fi, Telegraph.co.uk

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!