Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Jumalan oma maa” Kerala on pehmeä lasku Intiaan

Kerala on saanut intialaisilta lisänimen God’s Own Country, Jumalan oma maa.

Päivi Arvonen

Intian eteläinen osavaltio Kerala sopii hyvin lähtöpisteeksi moninaiseen Intiaan tutustumiseen. Jokainen Intian 29 osavaltiosta on omaleimainen, ja erot esimerkiksi pohjoisen ja etelän osavaltioiden välillä ovat suuret niin maisemien, ilmaston, kielen kuin ihmisten mielenmaisemankin suhteen.

Kerala on osavaltioiden joukossa kuin sen tyypillinen ruoka: suhteellisen miedosti maustettua, usein kookoskastikkeessa muhinutta, pehmeän lempeää, mutta pikanttien pikkelssien terävyydellä höystettyä.

Jumalan oma maa

Kerala on saanut intialaisilta lisänimen God’s Own Country, Jumalan oma maa. Sanonta ilmentää Keralan monia hyviä puolia kuten suotuisaa ilmastoa ja monimuotoista luontoa, jotka ovat luoneet hedelmälliset olosuhteet myös rikkaalle kulttuurielämälle.

Kerala on yksi harvoista, jos ei nykyään ainoista, Intian osavaltioista, jossa eri uskontojen kuten hindulaisuuden, islamin ja kristinuskon kannattajat elävät sopuisaa yhteiselämää. Keralan asukkaista viidennes on kristittyjä, kun koko Intiassa kristittyjä on vain pari prosenttia väestöstä. Valtaosa Keralan kristityistä on katolilaisia.

Päivi Arvonen
Katutaiteilija Jalal haluaa edistää koko luomakunnan hyvinvointia.
Katutaiteilija Jalal haluaa edistää koko luomakunnan hyvinvointia.

”Kaikilla uskonnoilla on paljon yhteistä. Ne kannustavat hyvään elämään ja luonnon kunnioittamiseen”, sanoo Kochin kaupungissa asuva taiteilija Jalal.

Jalal, 53, on muslimi, mutta uskonto ei hänen töissään näy. Katutaidetta vuosikymmeniä tehnyt taiteilija elää lähinnä lahjoituksilla. Maalauksillaan Jalal pyrkii herättelemään ihmisiä huolehtimaan luonnon ja eläinten hyvinvoinnista. Hänet löytää lähes joka päivä Kochin vanhan kaupungin Fort Kochin kupeesta rannan kävelykadulta. Se on myös suosittu paikka ihailla kalastajien uurastusta 1300-luvulta peräisin olevien kiinalaisten kalastusverkkojen kimpussa.

Päivi Arvonen
Fort Kochin kiinnostavimpia nähtävyyksiä ovat edelleen käytössä olevat 1300-luvun kiinalaiset kalastusverkot.
Fort Kochin kiinnostavimpia nähtävyyksiä ovat edelleen käytössä olevat 1300-luvun kiinalaiset kalastusverkot.

Kochi oli vuosisatoja Intian maustekaupan keskus ja tärkeä satamakaupunki. Se oli 1500- ja 1600-luvuilla portugalilaisten ja hollantilaisten hallinnassa. Tuon ajan muisto näkyy edelleen vanhan kaupungin katukuvassa. Fort Kochi pienine kujineen, pikkukauppoineen, boutique-hotelleineen, majataloineen ja lukuisine kahviloineen ja ravintoloineen on kuin pieni pala Eurooppaa keskellä Intian monimuotoista sykettä.

Kuuluisa portugalilainen tutkimusmatkailija Vasco da Gama kuoli Kochissa vuonna 1524. Hänet haudattiin alun perin vuonna 1503 rakennettuun Pyhän Fransiskuksen kirkkoon, jossa hänen hautakivensä on edelleen nähtävillä. Maalliset jäännökset kuljetettiin Lissaboniin 14 vuotta kuoleman jälkeen.

Kengät pois temppelissä

Valtaosa hindutemppeleistä on avoinna myös matkailijoille. Temppelin alueelle, myös sisäpihalle, saa mennä vain ilman kenkiä, jotka voi jättää portinpielen hyllyyn tai kuljettaa mukanaan pienessä pussissa.

Päivi Arvonen
Maantiellä voi tulla vastaan temppelijuhlaan menossa oleva elefantti.
Maantiellä voi tulla vastaan temppelijuhlaan menossa oleva elefantti.

Isoimmissa temppeleissä on kenkävahteja, joille on syytä maksaa pieni korvaus kenkiään noutaessa. Paksut sukat voivat olla korvaamaton apu kuumaan aikaan, jolloin aurinko lämmittää sisäpihan kivetyksen polttavaksi.

Keralan temppeleissä on totuttu turisteihin, joten niissä voi kuljeskella, katsella ja valokuvata usein kaikessa rauhassa. Isoimmat temppelit ovat avoinna koko päivän, pienemmät saattavat olla auki vain aamulla ja illalla.

Hindut saattavat poiketa temppeliin työmatkallaan hakemaan siunausta päivän toimiin joko hindupapilta tai esimerkiksi pyhää lehmää esittävää patsasta huulilla koskettamalla.

Päivi Arvonen
Norsujumala Ganeshan patsas tuo siunausta.
Norsujumala Ganeshan patsas tuo siunausta.

Yksi Keralan ja koko Intian kuuluisimmista ja vaikuttavimmista hindutemppeleistä on osavaltion pääkaupungissa Trivandrumissa sijaitseva Vishnu-jumalalle omistettu Sree Padmanabhaswamy. Sen historia ulottuu peräti viidentuhannen vuoden taakse. Sisälle pääsevät vain hindut, mutta temppelin kaiverruksin koristeltu julkisivu sekä portaissa kulkevien pyhiinvaeltajien loputon virta tarjoavat vaikuttavaa katseltavaa pitkäksi aikaa.

Temppelin sisäänkäynnin oikealla puolella on muutama pieni verstas, jossa puusepät veistävät ja kaivertavat hengästyttävän taidokkaita jumalpatsaita. Patsaiden hinnat ovat kohtuullisia, ja ne ovat kevyitä matkamuistoja.

Ayurveda tähtää terveyteen

Kolmetuhatta vuotta vanha ayurveda-tiede ja sen mukainen elämäntapa ovat suosiossa kaikkialla Intiassa, mutta erityisesti Keralassa, jossa ilmaston vuoksi voidaan kasvattaa ja valmistaa kaikkia ayurveda-lääkkeissä tarvittavia yrttejä.

Intian ja maailman ensimmäisellä vuonna 1985 avatulla ayurveda-lomakylällä Somatheeramilla on vankka kokemus länsimaalaisten matkailijoiden kanssa työskentelystä. Trivandrumissa sijaitseva Somatheeram Ayurveda Resort on paratiisimainen keidas, jossa puutarha perhosineen, kukkineen ja hindupatsaineen sekä perinteisen arkkitehtuurin mukaiset puurakennukset hoitavat sekä sielua että mieltä.

Jos haluaa kokeilla Ayurveda-hoitoja, niihin kannattaa varata vähintään viikko, mielellään kaksi. Lääkärin vastaanotolla alkava hoitojakso nielaisee ison osan päivästä etenkin, jos osallistuu myös ilmaiseen joogaharjoitteluun ja ruokailee lääkärin suositusten mukaisesti.

Päivi Arvonen
Perinteinen juhla-ateria tarjotaan banaaninlehdeltä.
Perinteinen juhla-ateria tarjotaan banaaninlehdeltä.

Ayurveda-hoitoja on kymmeniä erilaisia. Usein niissä käytetään yrttiöljyä, jonka tulee vaikuttaa keholla tunnin verran hoidon jälkeen. Ayurveda-hieronta on hyvin erilaista kuin perinteinen mielikuva kehoa ja lihaksia kuuntelevasta hieronnasta tai urheiluhieronnasta. Hieronnan tarkoituksena on imeyttää öljy ihoon.

”Ayurveda toimii yksittäisinä muutaman hoidon sarjoina hermostoperäisiin sairauksiin, unettomuuteen ja stressiin”, kertoo Somatheeramissa työskentelevä lääkäri Baiju Raj.

Hän suosittelee rentouttavana hoitona dharaa, jossa otsalle valutetaan lämmintä öljyä tai maitoa. Hoito on äärimmäisen rauhoittava. Otsalle valuva lämmin yrttiöljy vaivuttaa uneen hoidon aikana, ja samalla saa öljyhoidon hiuksille.

Norsut kylvyssä

Intia on eläinrakkaalle mukava maa, koska yleisesti eläimiin, muihinkin kuin lehmiin, suhtaudutaan kunnioituksella. Keralassa elefantteja näkyy paljon hindujen uskonnollisilla festivaaleilla.

”Pääsääntöisesti elefantteja kohdellaan hyvin, mutta välillä yksityiset yrittäjät ovat liian ahneita, jolloin eläimet kärsivät. Elefantin ylläpito ruoka- ja eläinlääkärikuluineen on kallista”, kertoo elefanttien kuntoutuskeskuksen johtaja Salin Jose.

Päivi Arvonen
Elefanttihoitolassa eläimet kylpevät kahdesti päivässä.
Elefanttihoitolassa eläimet kylpevät kahdesti päivässä.

Kappukadun elefanttikeskuksessa asuu pysyvästi kymmenkunta elefanttia. Kaikki eläimet kylvetetään ja pestään kahdesti päivässä. Harjaaminen kookospähkinän kuoresta tehdyllä harjalla näyttää vaivuttavan norsut nirvanaan. Kylpyajat ovat aamuisin kahdeksan ja kymmenen välillä ja iltapäivisin kahden ja neljän välillä.

Käytännön vinkkejä Keralaan

 Matkustaminen maanteitse on Intiassa äärimmäisen hidasta. Hotellien kautta voi vuokrata luotettavan auton ja kuljettajan. Paikallislennot ovat edullisia ja hyvä vaihtoehto siirtymiseen kaupunkien välillä.

 Keralaan ei tarvita erityisiä rokotuksia tai malarian estolääkitystä.

 Alkoholia myydään alkoholiliikkeissä ja yleensä vain viiden tähden hotellien ravintoloissa.

 Hygieniataso on Keralassa yleensä korkea.

 Käteinen on paras maksuväline hotellien ulkopuolella. Intian rupioita voi nostaa luottokortilla automaateista, joita on pikkukylissäkin. Yksi euro on noin 74 Intian rupiaa. Hintataso on edullinen.

 Keralassa on kolme kansainvälistä lentokenttää: Trivandrum (Thiruvananthapuram), Kochi (Cochin) ja Calicut.

 Suomen kansalainen tarvitsee Intiaan viisumin, jonka voi hankkia ja maksaa verkossa: indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html.

 Länsimaisiin ja skandinaaviasiakkaisiin suuntautuneita ayurveda-lomakyliä Keralassa ja Trivandrumissa: somatheeram.in.

Päivi Arvonen
Tyypillisen arkkitehtuurin mukainen intialaismökki.
Tyypillisen arkkitehtuurin mukainen intialaismökki.

 Alleppeyssa (Alappuzha) voi hotellin sijaan majoittua asuntoveneeseen, varaukset esimerkiksi somatheeram.in, tai kotimajoitukseen perinnemiljöössä, mariaheritage.com.

 Keralassa liikkuminen on turvallista ja rikoksia tapahtuu harvoin. Ennen matkaa kannattaa tarkistaa ulkoministeriön matkustustiedote ja tehdä matkustusilmoitus: matkustusilmoitus.fi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!