Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutustu Tukholmaan keskustan ulkopuolella – viisi kohdetta vaihtelua kaipaavalle

Tukholma on paljon muutakin kuin Södermalmin trendikorttelit ja Östermalmin hillitty charmi.

Matka
 
Magnus Laupa
Mathilda Jarlinger on Ulriksdalin kauppapuutarhan kahvilan tarjoilija. Puutarhan lounas on käymisen väärti. Samalla tiluksilta voi kerätä maksua vastaan kukkia ja vihanneksia mukaan.
Mathilda Jarlinger on Ulriksdalin kauppapuutarhan kahvilan tarjoilija. Puutarhan lounas on käymisen väärti. Samalla tiluksilta voi kerätä maksua vastaan kukkia ja vihanneksia mukaan. Kuva: Magnus Laupa
Maailmanperintöä ja Garbo Gamla Enskedessä
Elina Kervinen / HS
Skogskyrkogårdenin hautausmaa on Unescon maailmanperintökohde. Siellä on Greta Garbon hauta ja nurmikenttiä oleskeluun.
Skogskyrkogårdenin hautausmaa on Unescon maailmanperintökohde. Siellä on Greta Garbon hauta ja nurmikenttiä oleskeluun.

Se joka kaipaa rauhaa ja aikaa ajatella, suuntaa yhteen Tukholman vaikuttavimmista paikoista, Skogskyrkogårdeniin Gamla Enskeden kaupunginosassa.

Vuonna 1920 käyttöön vihitty hautausmaa on Unescon maailmanperintökohde, ja sitä pidetään modernin arkkitehtuurin helmenä. Metromatka keskustasta sujuu noin vartissa.

Hautoja on noin satatuhatta jylhissä riveissä mäntymetsän ja koivikkojen keskellä. Kirkkomaassa makaavaista tunnetuin lienee näyttelijä Greta Garbo, joka laskettiin hautaansa yhdeksän vuotta kuoleman jälkeen 1999.

Jos itse haudat eivät innosta, sopii Skogskyrkogårdenin laaja nurmikenttä lueskeluun tai muuten vaan oleiluun. Paikalla on harvoin tungosta.

skogskyrkogarden.stockholm.se

Kukkia ja lounasta Ulriksdalissa

Ulriksdalin kauppapuutarha on kesäkauden helmi, jota viherpeukalon ei kannata sivuuttaa.

Kuninkaallisilla mailla, Ulriksdalin linnan kupeessa, sijaitseva neljän hehtaarin tila on perheyritys, jota Rappnen perhe on pyörittänyt 1950-luvulta. Nykyinen isäntä Bosse Rappne on syntynyt puutarhan kupeessa.

Magnus Laupa
Bosse Rappne on Ulriksdalin kauppapuutarhan isäntä. Perheyrityksen neljän hehtaarin puutarhassa kasvaa 120 kasvilajia, hän kertoo.
Bosse Rappne on Ulriksdalin kauppapuutarhan isäntä. Perheyrityksen neljän hehtaarin puutarhassa kasvaa 120 kasvilajia, hän kertoo.

Tiluksilla kasvaa laaja valikoima kukkia ja vihanneksia, ja kävijä saa poimia maksua vastaan haluamansa. Henkilökunta opastaa auliisti aloittelijoita.

Sympaattisen puutarhakahvilan arkipäivisin tarjoama kasvilounaspöytä on mutkaton ja maukas. Pelkkä kahvila on hyvä syy käydä paikalla.

Puutarha sijaitsee teknisesti Solnan kunnan puolella mutta metrolla ja bussilla vain noin puoli tuntia keskustasta.

rappne.nu

Katutaidetta Snösätrassa

Jos haluaa yhdistää ulkoilun ja galleriakäynnin, kannattaa lähteä Snösätran teollisuusalueelle. Yksi pitkä katu tehdashallien lomassa on koristeltu päästä päähän katutaiteilijoiden teoksilla.

Elina Kervinen / HS
Snösätran teollisuusalue on kuin ulkoilmagalleria. Kuvassa on taiteilija Linus Lundinin eli Yashin maalaus.
Snösätran teollisuusalue on kuin ulkoilmagalleria. Kuvassa on taiteilija Linus Lundinin eli Yashin maalaus.

Graffitigalleria syntyi, kun alueen kiinteistönomistajat antoivat seinät pari vuotta sitten maalareiden käyttöön.

Paikalla järjestetään maalaustapahtumia, ja työt vaihtuvat verraten tiuhaan. Laatu vaihtelee. Joukossa on silti aina jotakin kiinnostavaa katseltavaa.

Snösätragränd Snösätran teollisuusalueella, tunnelbana-asema Rågsved.

Nykytaidetta Tenstassa

Tensta on yksi niistä Tukholman maahanmuuttajavaltaisista lähiöistä, joka uutisissa näyttäytyy usein vain ongelmana. Todellisuus on silti monimuotoisempi.

Hyvä syy käydä tutustumassa on esimerkiksi pieni Tensta konsthall heti metroaseman kupeessa. Nykytaiteeseen keskittyvä taidehalli perustettiin 1998 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden yhteydessä. Se on sittemmin esitellyt laajasti niin kansainvälistä kuin ruotsalaistakin nykytaidetta.

Jos juuri käyntihetken näyttely ei innosta, jo ympäristössä kävely on monelle keskustan täydellisyyteen tottuneelle uutta.

tenstakonsthall.se

Luontoretki saaressa

Jos kaipaa luontoon ja saarelle, yksi tärppi on Årsta holmar. Pieni kolmen saaren ryhmä sijaitsee aivan keskikaupungin rajalla, Södermalmin eteläpuolella.

Årsta holmar on säilynyt melko koskemattomana, koska 1950-luvun jälkeen paikalla ei ole ollut juuri asutusta eikä saarille ole kesän lauttaliikennettä lukuun ottamatta päässyt kuin omalla veneellä.

Saarten luonto ja linnusto on poikkeuksellisen rikasta. Metsä muistuttaa hiukan sademetsää.

Biologi Alma Tiwe vetää syyskuun loppuun saakka ilmaisia ja verkosta varattavia luontokierroksia saarilla. Paikalle pääsee ilmaisella lautalla Tantosta.

arstaholmar.se

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!