Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki on kesän tapahtumista huolimatta suosittu lomakohde – peruutuspiikki kesti vain muutaman päivän

Peruutuksia matkatoimistoille tuli Istanbulin terrori-iskun ja Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen.

Matka
 
Kaan Soyturk / Reuters
Rantaelämää Turkin Antalyassa heinäkuussa. Alanya on Turkin suosituimpia lomakohteita suomalaisten keskuudessa.
Rantaelämää Turkin Antalyassa heinäkuussa. Alanya on Turkin suosituimpia lomakohteita suomalaisten keskuudessa. Kuva: Kaan Soyturk / Reuters

Suomalaisten matkustusinto Turkkiin ei näytä juuri laantuneen kesäkuisen terrori-iskun ja heinäkuun vallankaappausyrityksen myötä.

Matkansa jo varanneet reagoivat toki kesän tapahtumiin, mikä näkyi piikkinä lomamatkojen peruutuksissa, mutta elokuun lopulla Turkkiin matkustetaan taas samalla innolla kuin aiemminkin.

”Vallankaappausyrityksen jälkeen peruutuksia tuli jonkin verran, mutta tilanne rauhoittui nopeasti. Kesäkauden matkat myytiin lopulta normaaliin tapaan”, sanoo Päivyt Tallqvist Finnairin ja Aurinkomatkojen viestinnästä.

Samaa sanoo myös TUI:n pohjoismaiden viestinnästä vastaava Mathias Bergendahl. TUI on matkailujätti, johon myös Finnmatkat kuuluu.

Finnmatkojen ohjelma on pysynyt samana kesän tapahtumista huolimatta.

”Kesäkuun hyökkäys Istanbulin kansainväliselle lentokentälle hidasti matkailua kolmeksi päiväksi, mutta neljäntenä päivänä into palautui jo normaaliksi. Sama tapahtui kaksi viikkoa myöhemmin vallankaappausyrityksen myötä. Silloinkin tilanne palautui normaaliin viidessä päivässä.”

Tjäreborgin Anu Koskinen sanoo, että asiakkailta tuli huolestuneita puheluita heinäkuussa Turkin turvallisuustilanteeseen liittyen, mutta nyt kyselyitä ei juuri ole ollut.

”Syyslomatkin on lähes loppuunmyyty ja meidän kapasiteetti on pidetty koko ajan samana. Toistaiseksi kesän tapahtumat eivät siis näy matkustuksessa.”

Myös ulkoministeriön päivitetty matkustustiedote heinäkuussa näkyi peruutuksina matkatoimistoilla. Ulkoministeriö kehotti tuolloin välttämään tarpeetonta matkustamista Turkkiin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi maanantaina, että Britanniasta Turkkiin suuntautuvien lentojen kysynnän odotetaan laskevan syyskaudella noin 50 prosentilla. Syynä kysynnän kuihtumiseen pidetään toistuvia terrori-iskuja.

Turkin sijaan Britanniasta lennetään syksyllä entistä useammin esimerkiksi Espanjaan, Portugaliin ja Italiaan, BBC kertoo.

Sekä Aurinkomatkojen, Finnmatkojen että Tjäreborgin lomalennot suuntautuvat Turkissa lomakohteisiin maan eteläosissa, jossa tilanne on pysynyt terrori-iskuista ja vallankaappausyrityksestä huolimatta rauhallisena.

Finnmatkojen osalta Turkkiin matkustetaan viime vuotta vähemmän, mutta Bergendahlin mukaan se johtuu siitä, että yhtiö vähensi lomalentojen määrää tälle lomakaudelle puoleen viime vuodesta.

”Viime syksyn iskut näkyivät ennakkovarauksissa, ja sen pohjalta teimme jo silloin päätöksen vähentää lomalentoja. Turkki on kuitenkin vieläkin suosittu matkakohde. Vielä on vähän varhaista sano, mutta näyttäisi siltä, että tänä vuonna ensi kesän ennakkovaraukset ovat viime vuoden tasolla.”

Bergendahl sanoo, että tapahtumien saama mediahuomio näkyy kuitenkin matkoissa. Yksittäiset otsikot eivät välttämättä vaikuta lomiin, mutta toistuvat ikävät tapahtumat saavat matkailijat miettimään kohteen vaihtoa.

”Sen pohjalta myös Turkin painoarvo pieneni vähän viime syksynä. Samalla lomat Espanjaan, Kreikkaan ja Kroatiaan ovat nostaneet suosiotaan”, Bergendahl sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!