Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdistä ranta- ja kaupunkiloma Malesiassa – Langkawi ja Kuala Lumpur hurmaavat

Langkawin upeat auringonlaskut ja Kuala Lumpurin katuvilinän voi kokea kätevästi samalla reissulla.

Tatu Luoto
Fakta

Miten perille?

 Suomesta ei ole Kuala Lumpuriin suoria lentoja. Yhdellä välilaskulla perille pääsee sujuvasti Euroopan tai Aasian suurien kenttien kautta.

 Air Asia ja Malesian Airlines lentävät yli kymmenen kertaa päivässä Kuala Lumpurista Langkawille.

Milloin kannattaa matkustaa?

 Päiväntasaaja on lähellä, ja ilma on kuuma ympäri vuoden. Eniten sadepäiviä on syys–lokakuussa. Sade kestää yleensä pari tuntia.

Hinnat

 Langkawin hintataso on verovapauden takia selvästi Kuala Lumpuria edullisempi. Esimerkiksi oluen hinta voi olla KL:ssa kolminkertainen. Palvelut ja ruoka ovat yleisesti selvästi Suomen hintoja edullisempia.

Hyödyllisiä linkkejä

orientalvillage.my

underwaterworldlangkawi.com.my

petronastwintowers.com.my

timeout.com/kuala-lumpur

Langkawin tärkein ranta Pantai Cenang

Langkawi koostuu kaikkiaan 99 saaresta, joista suurin osa on asumatonta luonnonsuojelualuetta. Pääsaari Pulau Langkawin tärkein matkailukohde on lounaiskulmalla sijaitseva Cenangin ranta.

Vieri viereen rakennetut hotellit, ravintolat, pikkukaupat, hierontapaikat ja rahanvaihtopisteet reunustavat rantakatua molemmin puolin.

Malesia on muslimimaa. Se näkyy Langkawilla niin, että yökerhoja, aggressiivisia kaupustelijoita ja seksiturismia ei ole.

Cenangin rantakadulla on yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä, hieman nuhjuisen näköisessä rakennuksessa sijaitseva Underwater World. Siellä voi nähdä yli 500 erilaista merenelävää.

Majesteettisten pingviinien ruokailu on eksoottista nähtävää. Mustavalkoisessa puvussaan tärkeilevät linnut tepastelevat kohti hoitajiaan ja odottavat vuoroaan, kun lajitoverit jo ruokailevat.

Joillakin Malesian matkailusaarista on osittainen verovapaus. Langkawi on yksi näistä saarista.

Se näkyy esimerkiksi alkoholin, tupakan ja makeisten hinnoissa. Underwater Worldin kanssa samassa rakennuksessa on verovapaita myymälöitä, joissa matkailijat tekevät puoli-ilmaisia ostoksia.

Auringon noustua ranta on kuin suoraan postikortista. Valkoinen hiekka, sininen meri ja sinisempi taivas hurmaavat loistollaan.

Rantaviivaa pitkin kävellessä täydelliseen kuvaan tulee särö. Cenangin rantakaan ei ole turvassa maailman meriin kertyneeltä muoviroskalta. Siellä täällä vesirajassa lilluu karkkipapereita tai juomapulloja.

Rannan puhtauteen kuitenkin panostetaan. Aamuin illoin ryhmä roskienkerääjiä käy rannan läpi päästä päähän.

Rannalla on iso liuta erilaisia vesiurheilupalveluja tarjoavia yrittäjiä. Huimapäät voivat kokeilla liitovarjoilua moottoriveneen perässä.

Vesiskootterisafarit ovat kuitenkin suosituimpia matkailijoiden keskuudessa. Muutaman tunnin tai jopa koko päivän kestävillä safareilla pääsee näkemään Langkawin upeaa luontoa.

Pystysuorana merestä nousevat tiheät sademetsät muodostavat hienon kontrastin sinisenä kimaltavalle merelle.

Vesiputoukset, mangrovemetsät ja rikas biodiversiteetti mykistävät karuun pohjoiseen luontoon tottuneen. Sademetsän sanotaan olevan maailman vanhinta.

Joka ilta ennen auringonlaskua rannalla kuuluu tuttu moottorin hurina ja kellon kilinä. Huomiota herättää persoonallinen jäätelökauppa.

Mopon taakse on kiinnitetty laatikko, jossa lukee ”aiskrim”. Malaijin kielen sana muistuttaa hauskalla tavalla englantilaista vastinettaan, ja kauppa käy.

Mopoileva jäätelökauppias ilahduttaa Cenangin rannalla.
Mopoileva jäätelökauppias ilahduttaa Cenangin rannalla.

Roti-niminen annos muistuttaa ulkonäöltään hotdogia. Halki leikatun pullan väliin on asetettu jäätelöpalloja. Tämä paikallinen herkku on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

Kokeilemisen arvoinen on myös Nasi Lemak. Pyramidin muotoisen paperikäärön sisällä on kookosriisiä vaihtelevilla lisukkeilla höystettynä. Helposti syötävä annos on maukas ja yllättävän täyttävä.

Auringon laskiessa rannan lukuisat baarit valmistautuvat iltarientoihin. Työntekijät raahaavat pöytiä, tuoleja ja tyynyjä hiekalle. Ihmisiä on rannalla jopa enemmän kuin päivällä.

Osa nauttii vilvoittavia juomia kuuman päivän päätteeksi. Jotkut yrittävät ikuistaa kamerallaan hetken juuri ennen auringon painumista mereen. Taianomaista valoa kestää vain hetken, ennen kuin tulee pimeää.

Hetki ennen auringonlaskua on parasta Langkawia.
Hetki ennen auringonlaskua on parasta Langkawia.
Maailman pisin köysirata ja golfia vuoristomaisemassa

Oriental Village on Langkawin tunnetuin nähtävyys. Vuokraskootterilla pohjoisosassa sijaitsevaan ”kylään” ajaa Cenangilta runsaat puoli tuntia.

Matkaa tehdessä kannattaa muistaa, että liikenne on vasemmanpuoleinen. Perillä odottavat monenlaiset viihdykkeet elefanttiratsastuksesta ja kalojen ruokkimisesta modernin taiteen museoon ja matkamuistomyymälöihin.

Ehdoton kohokohta on köysiratakyyti läheisen vuoren huipulle. Korkeita paikkoja kammoaville tätä ei voi suositella, mutta rohkeat palkitaan upeilla näkymillä aina pääkaupunki Kuahiin ja vastakkaisessa suunnassa siintäviin Thaimaan taianomaisiin saariin asti.

Vuoren huipulta on mahdollisuus käydä kävelemässä Sky Bridgellä. Kaarevaa riippusiltaa mainostetaan maailman pisimmäksi lajissaan. Kahden vuorenhuipun välillä roikkuvalla sillalla on osittain lasinen kansi. Matkamuistoselfien ottamiseen tämä näyttää olevan koko saaren suosituin paikka.

Saaren pohjoisrannalla sijaitsevat myös hienostuneimmat luksushotellit. Muiden muassa hulppeat Andaman ja Datai tarjoavat yksityisyyttä ja rauhaa maksukykyisille lomalaisille.

Paikalliset kertovat, että formulatähti Michael Schumacher vietti ennen loukkaantumistaan lukuisia lomia juuri näillä rannoilla.

Alueella sijaitsee myös saaren hulppein golfkenttä. Els Club on nimetty kentän suunnitelleen huippugolfari Ernie Elsin mukaan. Se on The Golf Digest -lehden mukaan rankattu maailman sadan parhaan kentän joukkoon.

Upeissa maisemissa vuorten ja meren välissä risteilevällä kentällä vierailija saa tuntea luksusta, johon koko laji on aiemmin totuttu yhdistämään. Maisemat ovat niin mykistäviä, että heikomminkin sujuneelta kierrokselta jää hyviä muistoja.

Sangen kelvollinen golfkenttä on myös saaren itäosassa. Gunung Raya toimii näyttämönä Aasiassa järjestettäville ammattilaiskisoille ja on hyvinkin vierailemisen arvoinen.

Saaren korkeimman vuoren mukaan nimetty kenttä kiertelee jylhissä maisemissa, ja sademetsä on vahvasti läsnä. Saaren kolmatta kenttää laajennetaan parhaillaan 18-reikäiseksi.

Pilvenpiirtäjiä ja ostoksia Kuala Lumpurissa

Malesian pääkaupunki Kuala Lumpur, tuttavallisemmin KL, vaikuttaa hikisenä ja tunkkaisena iltapäivänä hieman muita Kaakkois-Aasian suurkaupunkeja rauhallisemmalta.

Liikenneruuhkat eivät ole aivan ylitsepursuavia. Kaupunkia halkovilla pääväylilläkin liikenne soljuu sujuvasti eteenpäin.

Pilvenpiirtäjät ovat vahvasti läsnä kaikkialla. Petronasin kaksoistornit ovatkin pääkaupungin ykkösnähtävyys. Ylös rakennukset yhdistävälle sillalle ja huipun näköalakerrokseen otetaan kaksi muutaman kymmenen ihmisen ryhmää joka tunti.

Petronasin kaksoistornit ovat Kuala Lumpurin maamerkki.
Petronasin kaksoistornit ovat Kuala Lumpurin maamerkki.

Liput on syytä varata etukäteen. Erityisesti auringonlaskun aikaan torniin on paljon tunkua. Hyvällä tuurilla vapaita paikkoja saattaa löytyä ja ylös voi päästä melko nopeasti ostamalla lipun pohjakerroksesta.

Ylhäältä katsottuna saa käsityksen kaupungin laajuudesta. Pilvenpiirtäjähotellien katoilla olevat uima-altaat palmuineen ovat mielenkiintoista bongattavaa lintuperspektiivistä.

Ostosmahdollisuudet KL:ssa ovat lähes rajattomat. Kiinalaisen kaupunginosan katettu ostoskatu Jalan Petaling on piraattituotteiden ja kitsin ystävän eldorado.

Langkawin rauha on täällä enää kaunis muisto. Kauppiaat tyrkyttävät tuotteita aggressiivisesti ja ovat valmiita tinkimään hinnoistaan lähes rajattomasti.

mvphotos
Kuala Lumpurin China Townin ostoskaduilla kuhisee aamusta iltaan.
Kuala Lumpurin China Townin ostoskaduilla kuhisee aamusta iltaan.

Jos haluaa vaatteita, joita jokaisella vastaantulijalla ei koti-Suomessa ole, shoppailijan kannattaan vierailla KWC Fashion Mallissa. Kolossimainen valkoinen rakennus kätkee yhdeksään kerrokseensa satoja pieniä vaateliikkeitä.

Valikoiman monipuolisuudesta huolimatta tuttuja brändejä koko kompleksista ei tahdo löytyä hakemallakaan – edullisia hintoja ja kirkkaita värejä sitäkin enemmän.

Jos etsii tutumpaa, kannattaa suunnata johonkin kaupungin valtavista ostoskeskuksista. Suuri osa sijaitsee Jalan Bukit Bintang -kadulla tai sen välittömässä läheisyydessä.

Kadun päässä sijaitsevan Pavilionin pääsisäänkäynti ja keskushalli ovat jo kokonsa takia näkemisen arvoisia. Valikoimissa on kaikkea tasarahakaupoista kymmenientuhansien eurojen luksusrannekelloihin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!