Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä skoolaa väärin matkallasi – esittelyssä neljän maan juomatavat

Juomatavat vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Esittelemme perinteisiä juomia ja juomakulttuuria neljästä eri maasta.

Matka
 
Maaria Drake
Colourbox
Sake on japanilainen erikoisuus.
Sake on japanilainen erikoisuus. Kuva: Colourbox
Turkissa olut pakataan piiloon pussiin

Ayran (alkoholiton)

neljälle

5 dl jogurttia

5 dl kylmää vettä

2 tl suolaa (tai maun mukaan enemmän)

hyppysellinen kuivattua minttua

6 jääkuutiota

Sekoita kaikki aineet keskenään blenderissä, kunnes juoma on tasaista ja kuohkeaa.

Kippis: Serefe!

colourbox
Ayran on jogurttipohjainen alkoholiton juoma.
Ayran on jogurttipohjainen alkoholiton juoma.

Turkissa alkoholia juodaan lähinnä seurustelujuomana, ei humalahakuisesti. Alkoholin kanssa syödään yleensä jotakin, vähintään suolakurkkuja ja pähkinöitä.

Perinteinen alkoholijuoma on raki. Sen sekaan laitetaan usein vettä, ja juoma muuttuu harmaaksi. Niin tekevät etenkin vanhat miehet, kertoo Turkissa asunut Veera Poussu.

”Etenkin maaseudulla miehet kokoontuvat mieluummin juomaan teetä, polttamaan tupakkaa ja pelaamaan tammea yhdessä kuin menevät ravintolaan oluelle. Miesten teehuoneisiin ei yleensä ole naisilla asiaa.”

Länsimaisilla alueilla pubielämä on vilkasta, mutta ei niin perinteistä kuin tee-, kahvi- ja vesipiippukulttuuri. Esimerkiksi Istanbulissa on muun muassa heavy metal -pubeja.

Pubeissa ja yökerhoissa on pääasiassa nuoria, sekä miehiä että naisia.

”Naisten kylläkin oletetaan juovan vähemmän kuin miesten”, Poussu sanoo.

Julkisesti humaltumista Turkissa paheksutaan. Kun kaupasta ostaa olutta, se pakataan erilliseen tummaan pussiin. Turkkilaisen oluen, viinien ja vodkan laatu on heikohko.

Katso kaveria silmiin skoolatessa Alankomaissa

Anijsmelk (alkoholiton)

1 kupillinen

2,4 dl täysmaitoa (mieluiten pastöroimatonta)

1 tl aniksensiemeniä (tai 2–3 palkoa tähtianista)

½ tl sokeria

Colourbox
Anijsmelkiin tarvitaan anista.
Anijsmelkiin tarvitaan anista.

1. Kuumenna maito ja anna sen kiehua hiljalleen.

2. Murskaa aniksensiemenet varovasti. Lisää ne ja sokeri maitoon.

3. Anna maidon kiehua hiljalleen kymmenen minuuttia. Hämmennä koko ajan, jottei maito pala.

4. Kaada maito mukiin siivilän läpi.

Kippis: Proost!

Hollannissa kippistellessä kannattaa olla tarkkana, että katsoo skoolauskaveria silmiin – ja skoolata täytyy jokaisen uuden juoman alussa. Muuten kohtalona on seitsemän vuotta epäonnea petipuuhissa!

Hollantilaiset ovat olutkansaa. Olutta juodaan varsinkin nuorison suosimis+sa pubeissa. Maan erikoisuus on jenever, suomalaisittain geneveri, eli hollantilainen gini.

”Nuoret ja nuoret aikuiset eivät sitä kylläkään juuri juo”, kertoo Utrechtissa asuva Martijn van Lith.

Hollannissa ikäraja viinin ja oluen ostoon on 16 vuotta. Väkeviä ostaakseen täytyy olla yli 18-vuotias.

Hollannissa pyöräillään paljon, mutta humalassa pyöräily on kiellettyä yhtä lailla kuin päihtyneenä autoilu.

Japanissa juodaan siististi

Hire-sake (tai hire-zake)

1 kupillinen

1 kupillinen lämmintä sakea

1 pallokalan (fugu) tai minkä tahansa kuivatun kalan evä tai pyrstö

1. Lämmitä sake kuumaksi.

2. Grillaa pallokalan evä lähes mustaksi – mahdollisuuksien mukaan avotulessa.

3. Pudota evä lasilliseen kuumaa sakea ja peitä lasi kannella. Anna hautua muutama minuutti ja nauti juoma lämpimänä.

Kippis: Kanpai!

Jos lasisi tyhjenee japanilaisessa illallispöydässä, älä vain kaada itse itsellesi lisää. Tapana on, että joku muu seurueesta, monesti vierustoveri, huolehtii, että muiden lasit ovat täynnä.

Juomasta on epäkohteliasta kieltäytyä. Vaikka ei tekisi mieli juoda, juoma kannattaa ottaa ja siemailla edes näennäisesti.

Japanilaisten viinapää ei ehkä vedä vertoja suomalaisille, mutta paikalliset juovat usein ja paljon. Juominen on kuitenkin siistiä ja tapahtuu omissa porukoissa. Kaduilla suomalaiseen silmään voi pistää se, ettei siellä juuri koskaan törmää toikkaroiviin juoppoihin.

Suosituin alkoholijuoma Japanissa on olut, jota saa tölkeissä joka kulmassa seisovista juoma-automaateista. Ravintoloissa sitä tarjoillaan usein varsin isoista kolpakoista.

Saken ohella erikoisuuksiin kuuluu shochu-viina. Sitä juodaan usein sekoitettuna johonkin alkoholittomaan, jolloin juomaa kutsutaan chuuhaiksi.

Umeshu on shochusta tehtyä luumuviinaa. Sitä valmistetaan laittamalla viinaan muhimaan japanilaisia luumuja ja sokeria.

Venäjällä skoolataan melkein mille tahansa

Kvas

10 litraa

10 l vettä

450 g tummaa leipää

1 ½ rkl kuivahiivaa

800 g sokeria

Colourbox
Kvasia valmistetaan liottamalla leipää vedessä yön yli.
Kvasia valmistetaan liottamalla leipää vedessä yön yli.

1. Kiehauta vesi ja paahda leipäpalat.

2. Lisää leipäpalat kiehautettuun veteen. Älä keitä. Anna liota yön yli kannen alla. Ota leipäpalat pois vedestä seuraavana päivänä.

3. Sekoita kuivahiiva ja sokeri keskenään ja lisää veteen, jossa liotit leivät. Peitä kannella ja anna seisoa huoneenlämmössä kuudesta kahdeksaan tuntia.

4. Pullota kvas esimerkiksi muovipulloihin. Laita vielä yöksi jääkaappiin ennen nauttimista.

Kippis: Na zdorovie!

Venäjä tunnetaan vodkasta, ja sen nauttimiseen on sääntönsä. Vodka on skoolaukseen, ei siemailtavaksi, ja malja nostetaan melkein mille tahansa. Varsinkin miesten odotetaan juovan vodkapaukut alas kerralla.

Alkoholia nautitaan harvoin ilman syötävää, kertovat Suomessa asuvat venäläisnuoret. Ruokaa on usein runsaasti, ja se on suolaista ja rasvaista.

Paikalliset kertovat uskomuksesta: kun pullo on tyhjä, sitä ei saa jättää pöydälle, koska se tietää pahaa onnea. Se täytyy asettaa lattialle.

Hollannin, Turkin ja Venäjän ohjeet kirjasta World’s best drinks. Lonely Planet.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!