Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sveitsin Alpit ovat syksyllä patikoijan paratiisi – näistä reiteistä kannattaa aloittaa

Alppipoluilla ja majapaikoissa on syys–lokakuussa tilaa ja rauhaa, ja maisemat huumaavat.

Hannu Pesonen
Fakta

Sveitsi on kallis maa

 Matkailijan peruskustannukset eli yöpyminen, aterionti, liikkuminen paikasta toiseen ja pääsyliput ovat Sveitsin Alpeilla korkeammat kuin naapurimaissa.

 Hotelliyö Mürrenissä maksaa noin 150 euroa, lounas 20–30 euroa ja kolmen ruokalajin illallinen satasen. Sama kolmioleipä, joka Suomessa irtoaa kioskista kolmella eurolla, maksaa sveitsiläiskioskissa kympin.

 Matkahinnoissa voi säästää Swiss Travel Passilla, jolla voi matkustaa rajattomasti junilla ja valtaosalla muista julkisista kulkuneuvoista. Sillä saa myös alennusta vuoriston köysiradoilla.

 Köysiratojen ja paikallisjunien aikataulut: www.schilthorn.ch

 Kattava kooste alppimajoista ja -majataloista sekä patikointireiteistä: www.muerren.ch

 Junalippuja ja Swiss Travel Pass: www.swisstravelsystem.com

Kapea vuohipolku kiemurtelee vuoristometsässä ylös jyrkkänä ja oikukkaana. Pinnassa on liukasta juurakkoa ja irtokiviä. Nousu koettelee etureisiä. Ohutta ilmaa kiskoisi keuhkoihinsa mielellään enemmänkin kuin suuntäydellä irtoaa.

Kokeneille patikoijille suositeltu vaativa reitti kulkee Sveitsin keskiosien alppiseuduilla Mürrenin kylästä Obersteinbergin ylängölle.

Viiden tunnin reitti yrittää ottaa suomalaisesta tasamaan kulkijasta mehut irti heti alkutaipaleella. Täytyy olla hullu ryhtyäkseen tällaiseen vapaaehtoisesti.

Moni on. Samat Sveitsin Alppien rinteet, joihin suomalaiset talvisin matkaavat hiihtopussien kanssa, ovat nyt syksyllä patikoijan paratiisi.

Tungosta rinteillä on harvoin kesälläkään, mutta Keski-Euroopan lomakauden päätyttyä oma rauha on taattu. Sää ei syys–lokakuussa enää hiosta mutta on yhä yleensä miellyttävä.

Alppipolut vievät maisemiin, jotka ovat suoraan Heidi-kirjoista. Nytkin kova kipuaminen palkitaan hienolla hengähdystauolla eteen aukeavassa laaksossa.

Karjakellot kilkattavat, ja vuorten lumihuiput säkenöivät auringossa kuin Toblerone-patukassa. Purot solisevat ruohonvihreinä kaartuvien kunnaiden ja kukkaniittyjen keskellä.

Ei sittenkään huono valinta.

Mürrenin kylä sopii patikoijan perusleiriksi

Bernin Alppien kylät Jungfrau- ja Schilthornvuorten huippujen liepeillä tarjoavat paljon vaihtoehtoja oman korkean paikan leirin rakentamiseen.

Mürren sopii hyvin perusleiriksi. Noin 500 asukkaan kylä sijaitsee 1 638 metriä merenpinnan yläpuolella. Se on autotonta aluetta, jonne pääsee köysiradalla tai pienellä vuoristojunalla.

Silti kylä tarjoaa kaikki patikoijan perusmukavuudet aina afterwalkia eli alppikylpylän saunaa ja hierontahoitoja myöten. Hotelleja ja ravintoloita on runsaasti, koska kylä täyttyy talven laskettelukaudella.

Mürrenin voikin sijoittaa kartalle alppihiihdon kautta. Täällä pidettiin lajin ensimmäiset maailmamestaruuskisat 1931.

Maailmancupin näyttämö Wengen sijaitsee 2,5 tunnin patikoinnin tai puolen tunnin juna- ja köysiratamatkan päässä.

Seutu on perussveitsiläisten syvää sydänmaata. Kylien elämä soljuu pitkälti samoja perinteitä noudattaen kuin sata vuotta sitten.

Jo tulomatka Zürichin lentokentältä Mürreniin on elämys. Ensin juna Berniin ja siellä vaihto Interlakeniin vievään junaan. Sitten noustaan pieneen natisevaan paikallisjunaan, joka puksuttaa Lauterbrunneniin.

Siellä odottaa kyläpysäkiltä toiselle ajava postibussi, joka vie vuoristolaakson sylissä olevaan Stechelbergin kylään.

Stechelbergistä alkaa maisemamatka Schilthornbahnin köysiradalla päätepisteeseen. Jopa 50 matkustajaa vetävät hissivaunut ovat alppikylien todellisia busseja.

Maisemaikkunan takana pystysuora vuorenrinne syöksyy kohti kasvoja, ja Stechelberg kutistuu hetkessä legotaloiksi.

Koko matka vie alle neljä tuntia. Sveitsissä kun ollaan, tiukatkin vaihdot sujuvat täsmällisesti.

Reittejä kunnon ja aikataulun mukaan

Mürrenistä aukeaa 500 kilometrin patikointireittiverkosto Jungfrau- ja Schilthornvuorten rinteille. Reitit on jaoteltu vaikeusasteen ja pituuden mukaan. Niistä voi valita kunnolleen ja aikataululleen sopivat.

Hannu Pesonen
Lehmät hierovat usein tuttavuutta patikkareittien näköalapaikoilla.
Lehmät hierovat usein tuttavuutta patikkareittien näköalapaikoilla.

Reittejä voi yhdistellä usean päivän vaelluksiksi yöpymällä alppimajoissa tai vuoristomajataloissa, jotka tarjoavat aamiaismajoitusta yksinkertaisissa mutta taatusti aidoissa puitteissa.

Majoitus- ja reittivaihtoehdoista sekä alppimajojen aukiolosta on runsaasti yksityiskohtaista tietoa Mürrenin matkailutoimiston ja Mürren–Schilthorn-köysiratayhtiön verkkosivuilla.

Niiden kautta voi myös palkata kokeneen vuoristo-oppaan kaveriksi ainakin ensireissulle.

Useimmat polut kulkevat 1,5–2 kilometriä merenpinnan yläpuolella. Se on korkeudeltaan ihanteellista ilmanalaa: vuoristotaudin oireita ei tarvitse pelätä, mutta kunto kasvaa kohisten.

Tottuneenkin patikoijan kannattaa silti aluksi aloittaa varovasti. Kunnostaan epävarmalle hyvä vaihtoehto on nousta köysiradalla ylemmäksi ja kävellä alas loivasti kumpuilevaa reittiä.

Tällainen on esimerkiksi Allmendhubelista Mürreniin vievä vajaan tunnin patikka tai leppoisa puolen tunnin tasamaareitti muutaman minuutin junamatkan päässä Wintereggistä.

Tarjolla on opastettuja patikointeja vaikkapa alppijuuston valmistuksen, villieläinbongauksen tai vesiputousten ihailun merkeissä. Kukkareitillä voi perehtyä noin 150 alppikasviin.

Komeat alppimaisemat ovat koko ajan läsnä reitillä kuin reitillä.

Sää voi vaihtua nopeasti ja kännykkäverkko katkeilla

Sveitsiläisen säntillisesti merkityillä reiteillä ei ole vaaraa eksyä.

Liialliseen turvallisuudentunteeseen ei silti kannata tuudittautua.

Poluilla kuolee tai loukkaantuu joka vuosi patikoijia, jotka ovat arvioineet voimansa, taitonsa tai olosuhteet väärin.

Vuoristossa sää vaihtelee syksyllä nopeasti ja jyrkästi. Avara alppimaisema muuttuu kymmenessä minuutissa rinteitä nuolevaksi sakeaksi usvahunnuksi.

Kännykkäverkko katkeilee usein vuorten katveessa. Sateen jälkeen alastulo jyrkällä ja liukkaalla polulla voi olla ylösmenoa vaikeampaa.

Eivätkä kaikki vuoristokukat ole ihania alppitähtiä. Esimerkiksi polkujen varsilla yleinen korea sininen ukonhattu on tappavan myrkyllinen. Sen sisältämä akonitiini on sydämen toimintaa lamaava myrkky, joka imeytyy tehokkaasti ihon läpi, jos koskettaa kukkaa tai kasvin lehtiä.

Kannattaa kertoa lähtöpaikallaan, minne on matkalla, ja ilmoittaa tulokohteeseensa, milloin arvelee olevansa perillä.

Näin syksyllä reissureppuun pakataan lämpimät vaihtovaatteet, sadeviitta ja evästä.

Vettä ei tarvita litrakaupalla. Mürren-Schilthornin patikointialueella on kaikkiaan 292 raikasvetistä puroa ja virtaa, joista viitisenkymmentä kasvaa vesiputouksiksi, kertoo vuoristo-opas Anne-Marie Götschi.

Götschi on valinnut Obersteinbergiin metsärinteiden kautta kulkevan reitin. Siellä kohtaa enemmän tuoksuja, värejä ja elämää kuin kivikkoylängöillä.

Hannu Pesonen
Metsäreitti Obersteinbergiin on jyrkkä mutta kaunis.
Metsäreitti Obersteinbergiin on jyrkkä mutta kaunis.

Siimeksessä on myös aukeaa maastoa paremmassa suojassa ukkosen yllättäessä.

Obersteinbergiin vievä reitti päättyy majatalolle, jossa vieraat ottaa vastaan yli 50 vuotta paikkaa pitänyt Dora Von Allmen.

Useimpien kaltaistensa tavoin majatalo on karjankasvattajien kesäpaikka. Perhe on sukupolvien ajan tuonut lehmänsä ja vuohensa sinne laiduntamaan heti, kun lumet sulavat ja uusi ruoho alkaa kasvaa.

Kun talvi lokakuun lopulla lähestyy, karjakellot nostetaan navetan parsille roikkumaan ja elikot paimennetaan takaisin laaksoon talvehtimaan.

Tuoreista paikallisista aineksista tehty illallinen nautitaan kynttilän ja öljylampun valossa, sillä useimpien alppimajojen tapaan sähköä ei ole.

Juoksevan veden korvaavat pitsiliinan päälle asetetut posliiniset kannu ja pesuvati ja lämmityksen paksu täkki. Tavarakuljetuksia laaksosta hoitaa majatalon oma muuli.

Yöpyminen omassa huoneessa maksaa noin 85 euroa ja suuressa yhteismakuusalissa 65 euroa.

Aamiaisen ydin on Hans-Christen ja Vicki Von Allmenin vahva alppijuusto. Viipaleet lohkotaan vuoden ajan makua saaneista kuuden kilon kiekoista.

Villiruokaa lähirinteiltä ja perinteisiä herkkuja

Ruokahalu kasvaa patikoidessa. Alppikylissä syödään tukevaa, yksinkertaista mutta tuoretta rinneniityillä kasvanutta lähiruokaa.

Kasvissyöjät on yleensä otettu hyvin huomioon: paljon tuoreita raasteita, yrttejä, juureksia ja kokojyväleipää. Omenia, rypäleitä ja hunajaa – ollaan myslin kotikonnuilla.

Villiruoka on täällä ollut aina valttia. Rinteiltä löytyy yhtä hyvin mustikoita, kantarelleja ja tatteja kuin purotaimenta, vuorikauriita ja jäniksiä, kertoo mürrenilaisen Alpenruh-hotellin keittiömestari Martin Göschel.

Hannu Pesonen
Vaniljagraavattua alppitaimenta.
Vaniljagraavattua alppitaimenta.

Göschel käyttää rinneherkut sesongin mukaan koko ajan vaihtuvalla ruokalistallaan. Alppitaimenen graavausta ryydittää jännittävä vieras tuulahdus vaniljaa, ja rapeaa tuhatlehtistä höystävät metsämansikat.

Osaavat kyläläiset mässäilläkin. Mürrenistä yhden junapysäkin päässä sijaitsee Wintereggin ravintola, jonka suosittu sunnuntaibrunssi Älplerzmorge on kovan rasvan kova juhlahetki.

Lihaa, juustoa, kananmunaa, pekonia, makkaroita, hilloa ja kakkuja kuluu kilokaupalla alppibändin säestyksellä.

Köysiradalla vuorenhuipulle ja James Bond -maailmaan

Välillä on annettava lihaksille lepopäivä. Noin 20 minuutin köysiratamatka Mürrenista vie Schilthornin huipulle Piz Glorialle 2 970 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Piz Glorian pyörivä ravintola valmistui 1967, neljä vuotta Puijon tornin jälkeen ja neljä vuotta ennen Tampereen Näsinneulaa. Ravintola kiertää kehänsä ympäri 45 minuutissa.

Kirkkaalla ilmalla huipulta näkyy Ranskan Mont Blancille asti. Maisemia voi ihailla myös näköalatasanteella, jossa syys–lokakuussa puhaltaa jo usein jäätävä pakkastuuli.

Leikkimielinen viihtyy Piz Glorian James Bond -maailman virtuaalihärvelien parissa tunteja. Se on rakennettu muistuttamaan Hänen Majesteettinsa salaisessa palveluksessa -elokuvasta, jota kuvattiin täällä 1968–69.

Hannu Pesonen
Seikkailureitti Birgissä tarjoaa turvallista jännitystä.
Seikkailureitti Birgissä tarjoaa turvallista jännitystä.

Vapaapäivä huipentuu Birgin väliasemalla 300 metriä alempana. Thrill Walk -näköalareitti tarjoaa turvallista jännitystä vuorenkylkeä pitkin tyhjyyden yllä kulkevalla polulla, joka koostuu teräs-, lasi- ja rautaverkkosilloista.

Hyvää harjoitusta tai täysi painajainen korkean paikan kammoa karistavalle.

Oikaisu 26.9.2016 kello 14.45: Korjattu tieto, että Piz Glorian pyörivä ravintola olisi maailman vanhin. Ainakin Puijon tornin pyörivä ravintola on sitä vanhempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!