Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin matkustat sujuvasti lemmikin kanssa – HS vertaili matkustusmuotoja ja hintoja

Asiantuntijoiden mukaan lentokoneen ruumassa matkustaminen voi aiheuttaa lemmikille pelkoja.

Matka
 
Akseli Valmunen / HS
Siperianhusky Hulk (oik.) ja sekarotuinen Blanco voivat helposti pahoin ja matkustavat siksi vain vähän, kertoo omistaja Kasper Tahvanainen. Auto on helpoin vaihtoehto.
Siperianhusky Hulk (oik.) ja sekarotuinen Blanco voivat helposti pahoin ja matkustavat siksi vain vähän, kertoo omistaja Kasper Tahvanainen. Auto on helpoin vaihtoehto. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Muista nämä automatkalla

 Lemmikki kannattaa totuttaa matkustamaan kuljetushäkissä hyvissä ajoin, mielellään jo pennusta lähtien.

 Paussi on hyvä pitää esimerkiksi parin tunnin välein, jolloin lemmikki pääsee jaloittelemaan, tekemään tarpeensa ja juomaan.

 Lemmikkiä ei pidä koskaan jättää kuumaan autoon yksin. Riskinä on vaarallinen lämpöhalvaus.

 Eläimetkin voivat tulla huonovointisiksi. Pahoinvointia voi ennaltaehkäistä syöttämällä lemmikkiä tavallista kevyemmin. Lemmikeille saa myös pahoinvointilääkkeitä.

Lentolippujen varaamista kannattaa vielä harkita, jos matkalle mielii lemmikin kanssa ja kohteeseen pääsee myös laivalla, junalla tai vuokra-autolla.

Moni lemmikki matkustaa lentokoneen ruumassa erillään omistajastaan. Eläinten hyvinvointitieteen professori Anna Valros Helsingin yliopistosta sanoo, että pimeässä ja kylmässä ruumassa matkustaminen on todennäköisesti rankkaa eläimelle.

”Myös lentokoneen äänimaailma voi olla pelottava, jos siihen ei ole tottunut.”

Samaa mieltä on Eläinten hyvinvointikeskuksen asiantuntija Tiina Kauppinen. Hänen mukaansa ruumassa matkustaminen pelottaa varmasti monia eläimiä, samoin kuin esimerkiksi teuraskuljetukset teuraseläimiä, jotka on pakattu ahtaasti.

Lemmikit suhtautuvat matkusteluun silti eri tavoin, kuten ihmisetkin. Reissaaminen vaatii totuttelua. Mukavat muistot auttavat.

”Jos esimerkiksi koira tietää, että nyt mennään kivaan paikkaan, se voi hypätä mielellään auton takakonttiin ja ottaa torkut”, Kauppinen sanoo.

Autolla, laivalla tai junalla matkaaminen on lemmikin kannalta mukavampaa kuin lentäminen, koska eläin pääsee välillä jaloittelemaan ja ulkoilemaan. Omassa lemmikkihytissä tilaa on enemmän kuin kuljetushäkissä.

Kokosimme tietopaketin lemmikin kanssa matkustavalle.

Junalla

VR:llä on aiempaa vähemmän lemmikkipaikkoja. Pitkän matkan junissa oli ennen lemmikkivaunuina entisiä ensimmäisen luokan vaunuja. Niissä oli enemmän tilaa eläimille kuin nykyisissä vaunuissa. Nyt lemmikkipaikkoja on alle puolet yhden vaunun paikoista.

Akseli Valmunen / HS
Lemmikeille ei enää ole täysin omaa vaunua VR:n junissa.
Lemmikeille ei enää ole täysin omaa vaunua VR:n junissa.

VR:ltä kerrotaan, että vanhojen ykkösluokan vaunujen maksiminopeus on 160 kilometriä tunnissa. Ne eivät ole käytössä kaukojunissa, koska lähes kaikki pikajunat kulkevat tätä nykyä 200 kilometrin tuntinopeudella.

Osa kaukojunien lemmikkiosastoista on uudistettu tänä kesänä tekemällä isoille lemmikeille oma ikkunallinen paikkansa. Myös Pendolinoissa on isolle koiralle erillinen paikka.

Neea Puro matkustaa koiransa Chicon kanssa Helsingistä Ouluun noin kerran kuussa.

”Menemme aina junalla, koska Onnibus ei ota eläimiä ja lentokoneella matkustaminen lemmikin kanssa on työlästä. Enkä edes raaskisi laittaa Chicoa ruumaan. Se on niin stressaavaa”, hän kertoi keskiviikkona Helsingin rautatieasemalla.

Puron mielestä tilaa saisi olla enemmän. ”Aiemmin lemmikin kanssa sai kaksi paikkaa. Nyt viereen voi tulla toinen lemmikki tai matkustaja ilman lemmikkiä. Saan välillä vihaisia katseita, ja joskus täytyy pitää koirasta tiukasti kiinni, ettei tule tappelua, kun vieressä on aggressiivinen koira.”

Akseli Valmunen / HS
Neea Puro ja shetlanninlammaskoira Chico matkustavat noin kerran kuussa junalla Helsingistä Ouluun.
Neea Puro ja shetlanninlammaskoira Chico matkustavat noin kerran kuussa junalla Helsingistä Ouluun.
Laivalla

Lemmikkiä ei voi ottaa mukaan risteilylle, mutta reittimatkalla lemmikin kanssa saa matkustaa.

Laivoissa on erikseen hyttejä, jotka on sallittu eläimille. Viking Linen laivoilla lemmikin kanssa matkustaessa voi varata minkä tahansa hytin allergiahyttiä lukuun ottamatta, myös sviitin.

Muilla laivayhtiöillä valinnanvaraa on vähemmän. Tallink Siljan laivoilla lemmikille voi valita A-, B- tai C-luokan ikkunallisen tai ikkunattoman perushytin.

Myös Finnlinesin Saksan-laivoilla on sekä ikkunallisia että ikkunattomia lemmikkihyttejä. Eckerö Linellä on vain ikkunattomia B-hyttejä lemmikeille.

Tallinkin pikalaivoilla on myös kennel, josta voi varata lemmikkihäkin. Lukon häkkiin voi vuokrata laivan neuvonnasta kymmenen euron panttia vastaan.

Tallinnan-liikenteen reittilaivoilla lemmikin voi halutessaan jättää autoon, jolloin eläimestä ei veloiteta maksua. Laivayhtiöt eivät suosittele vaihtoehtoa, koska autokannelle ei pääse matkan aikana ja lämpötila autossa voi nousta korkeaksi.

Minttu Mikkonen / HS
Laivalla lemmikki voi ulkoilla kannella. Kuva on Finnlinesin alukselta.
Laivalla lemmikki voi ulkoilla kannella. Kuva on Finnlinesin alukselta.

Jos lemmikin päättää jättää autoon, siitä pitää ilmoittaa matkavarausta tehdessä.

Viking Linen laivoilla lemmikin kanssa voi liikkua vapaasti yleisissä tiloissa paitsi ravintoloissa.

Eckerö Linen, Finnlinesin ja Tallink Siljan laivoilla lemmikki täytyy pitää lemmikkihytissä tai ulkokannella, jossa on hiekkalaatikko tarpeita varten.

Lentokoneella

Lentokoneen matkustamossa voi kuljettaa vain pieniä lemmikkejä. Monella lentoyhtiöllä lemmikin ja kuljetuslaatikon tai -laukun yhteispaino saa olla enintään kahdeksan kiloa. Sitä painavammat lemmikit matkustavat kuljetushäkissä lentokoneen ruumassa.

Omistajan pitää huolehtia siitä, että lemmikillä on riittävästi vettä matkan ajan. Vesiastia on pakollinen yli kahdeksan tunnin lennoilla, ja sen pitää olla häkkiin kiinnitettävä umpinainen matkamalli.

Jos eläin matkustaa matkustamossa, sen pitää olla kuljetuslaatikossaan koko lennon ajan.

Ruumassa matkustavan lemmikin kuljetuslaatikkoon ei saa laittaa ruokaa. On suositeltavaa, että lemmikin ateriointi pidetään kevyenä ennen lentoa.

Lentokoneen ruumassa on koko lennon ajan pimeää ja lämpötila vaihtelee vuodenajan mukaan. Sitä ei päästetä laskemaan alle kymmenen lämpöasteen silloin, kun mukana on lemmikki.

Ruumassa lemmikeille on tarkkaan määritellyt kuormauspaikat, jotta laatikko saadaan sidottua turvallisesti ja ympärille jää riittävä ilmatila. Lemmikkiä ei pääse katsomaan lennon aikana.

Kuljetuslaatikko kulkee matkatavara-aulan kautta kuten muukin matkatavara. Perille saavuttaessa lemmikki luovutetaan erikoismatkatavaroiden joukossa, ei koskaan matkatavarahihnalla.

Linja-autolla

Halpabussiyhtiö Onnibusia ei kannata harkita lemmikin kanssa matkustaessa, sillä yhtiö ei ota eläimiä ollenkaan kyytiin. Kilpailevalla Expressbusilla pääsee matkaan myös lemmikin kanssa.

Bussiin ensimmäisenä noussut on etusijalla. Lemmikin kanssa matkustavaa ei poisteta kyydistä, vaikka bussiin nousisi allergikko.

Jos taas allergikko on jo autossa eikä hän suostu matkustamaan samassa bussissa lemmikin kanssa, eläimen kanssa ei pääse kyytiin.

Vuokra-autolla

Toiset vuokraamot sallivat lemmikin kuljettamisen, toiset taas eivät. Esimerkiksi Hertz toivottaa lemmikit tervetulleiksi vuokra-autoihinsa, kunhan niistä ilmoittaa etukäteen.

Avis ja Budget eivät puolestaan salli lemmikkejä autoissaan. Päätös perustuu allergikoilta saatuun asiakaspalautteeseen.

Hotellissa

Monissa hotelleissa on lemmikeille sopivia huoneita. Esimerkiksi Suomessa toimivissa Cumulus- ja Sokos-hotelleissa lemmikki yöpyy kymmenellä eurolla, Scandicissa 20 eurolla.

Mukavuus maksaa

Lemmikille epämukavampi matkustusmuoto on usein halvempi vaihtoehto, selviää HS:n tekemästä hintavertailusta. Laivalla matkustaminen tulee lentämistä kalliimmaksi, jos seurue on pieni, koska lemmikin kanssa pitää maksaa koko hytistä matkustajamäärästä riippumatta.

Varsinkin Saksan-matkalla hintaero on suuri.

Oheiset esimerkkihinnat sisältävät meno–paluumatkat yhdelle aikuiselle ja lemmikille. Laivamatkalle Tukholmaan on valittu halvin ikkunaton hytti Viking Linellä ja Travemündeen Finnlinesillä.

Lentolipun hinta on laskettu oletuksella, että lemmikki matkustaa ruumassa ja omistaja turistiluokassa Norwegianilla Tukholmaan ja Finnairilla Hampuriin.

Hintaesimerkeissä menomatka on perjantaina 21. lokakuutaja paluu lauantaina 29. lokakuuta. Hinnat on otettu verkkosivuilta 19. elokuuta.

 

Helsinki–Tukholma

Lentäen: 168 euroa

Laivalla: 225 euroa

Hintaero: 57 euroa

Helsinki–Hampuri/Travemünde

Lentäen: 349 euroa

Laivalla: 615 euroa

Hintaero: 266 euroa

Hanki lemmikille passi

Ennen matkaa lemmikin omistajan täytyy selvittää eläinten kuljettamista koskevat viranomaismääräykset ja hankkia tarvittavat matkustusasiakirjat. Vaatimukset asiakirjoille, rokotuksille ja lääkityksille voivat vaihdella maittain.

Lemmikkieläinpassi on pakollinen koirille, kissoille, hillereille ja freteille EU-maissa. Passi osoittaa, että eläin on tunnistettavissa ja täyttää EU:n jäsenmaiden terveysvaatimukset.

Lemmikkieläinpassia voi käyttää myös vierailulla EU:n ulkopuolella, jos kohdemaa hyväksyy passin tuontitodistuksena.

Passin saa eläinlääkäriltä. Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tunnistusmerkitty eli sillä on joko tatuointi tai mikrosiru.

Myös rokote raivotautia vastaan pitää olla voimassa. Se pitää ottaa vähintään 21 vuorokautta ennen matkaa.

Koirille eläinlääkärin on annettava lääkitys heisimatoihin kuuluvia loisia, ekinokokkooseja, vastaan viimeistään vuorokausi ennen paluuta Suomeen tai saapumista Britanniaan, Irlantiin ja Maltalle.

Lisätietoa rokotuksista ja määräyksistä: www.evira.fi/elaimet

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!