Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksyinen saaristo kutsuu nauttimaan ruskasta ja rauhasta – Jussarön vanha sotilassaari on seikkailu

Jussarössä voi yöpyä hylättyjen rakennusten aavemaisessa tunnelmassa ja kävellä koskemattomassa metsässä. Monelle muullekin ulkosaariston saarelle pääsee jäiden tuloon asti.

Anitra Rönkkö
Fakta

Miten Jussarölle?

 Syksyllä saarelle pääsee jäiden tuloon asti tilausveneellä 5–20 ihmisen ryhmässä Baggön satamasta.

 Retkeilymajassa on yöpymispaikkoja kymmenelle.

 Kuljetus, majoitus ja tilaussauna osoitteesta www.jussaro.net

Lempeä syystuuli saattelee Cardinal II -nimisen veneen Jussarön suojaisaan satamaan. Syksy on hyvää aikaa tutustua saaristoon, sillä losseilla ei ole kesävieraiden aiheuttamaa tungosta.

Saa katsoa rauhassa, kun ruskan sävyt heijastuvat kirkkaaseen meriveteen ja lintuparvet pyrähtelevät sinne tänne.

Metsähallituksen hallinnoima Jussarö on ulkosaariston suurin saari ja eriskummallisuudessaan oivallinen käyntikohde.

Viimeksi puolustusvoimien käytössä ollut Jussarö, suomeksi Jussaari, avautui kokonaisuudessaan yleisölle vasta vuonna 2005 ja on tarjonnut lähinnä telttamajoitusta.

Nyt saaressa toimiva yrittäjä Jari Pohjalainen on remontoinut vanhan konttorirakennuksen alakerran huoneet yöpymiskelpoiseksi.

Matkailijat voivat kävellä rantaan katselemaan Viron satamakaupunkien valoja ja vetää sitten peiton korvilleen.

”Jussarö on yhdistelmä kansallispuistoa ja kaivoskulttuuria. Todella kaunista ja ihan karmeaa”, sanoo Pohjalaisen veneen kyydissä tullut Henna Rajala.

Valokuvausta harrastavat Rajala ja Jarmo Haikonen ovat tulleet saarelle kuvaamaan hylättyjä rakennuksia, koskematonta metsää ja auringonlaskua.

Rajalan mainitsema karmeus yllättää heti matkalla saaren sisäosaan. Näky on niin ruma, että rintaan koskee.

Hiekkatien varrella on kerrostalo, jonka likaisen harmaat mineriittilaatat kilpailevat ankeudessaan murentuvien betonisten parvekkeiden kanssa. Kaiteisiin kiedotut piikkilangat ja luodinreikäisten seinien eristevillat irvistelevät häijysti.

Miksi keskellä saaristomaisemaa on rähjäinen kerrostalo? Se, konttori ja monet muut hylätyt rakennukset ovat osa raskaan teollisuuden historiaa.

Jussarön syvänteiden kätköissä on rautamalmiesiintymiä, jotka saivat aikanaan veneiden kompassit sekaisin.

Esiintymien takia saarella louhittiin rautamalmia jo 1800-luvulla, mutta kaivaukset aloitettiin uudelleen täydellä teholla vuonna 1961.

Jos jatkaa matkaansa retkimajana toimivan konttorin ohi, saapuu eteläiselle kalliolle, jossa Jussarön historian muut merkkipaalut törröttävät yksinäisinä.

Vanessa Riki
Jari Pohjalainen saaren merivartioaseman tornissa.
Jari Pohjalainen saaren merivartioaseman tornissa.

Merivartioaseman tornista näkee kauas Sundharun majakalle, joka oli Suomen ensimmäinen miehittämätön majakka. Alhaalla pauhaavan meren tyrskyt eivät yllä bunkkeriin, josta on tähyilty taivaalle toisen maailmansodan aikana.

Pimeän luolan kosteissa seinämissä lepäilee enää talvehtivia liuskaperhosia.

Aarniometsästä teollisuuden äärelle

Sataman länsipuolelta lähtevän luontopolun päässä ymmärtää, miksi rautamalmin löytäminen oli saaren luonnolle kohtalokasta.

Polku alkaa niityltä ja menee Kullakojan-nimisen luotsimökin ohi. Sitten se johtaa aidan yli metsään, joka on ollut vuosisatoja koskemattomana. Havupuista roikkuvat naavat ja lupot heiluvat tuulessa. Punarinta hypähtää kelottuneen männyn oksalta lentoon.

Vanessa Riki
Luontopolku vie lähes koskemattomaan metsään.
Luontopolku vie lähes koskemattomaan metsään.

Kaikkialla kuuluu hentoa sirkutusta. Rahkasammal näyttää niin paksulta, että siihen tekee mieli heittäytyä lepäilemään.

Kunnes metsä jää taakse ja saapuu rannalle, jossa on mustaa hiekkaa. Silmä hakeutuu väkisin betoniseen Oy Vuoksenniska Ab:n kaivosrakennukseen, kuilutorniin.

Betonisen tornin juurella on epätodellinen olo, ikään kuin seisoisi raskaan teollisuuden ulkoilmamuseossa. ”Fram för säkerheten – turvallisuus tavaksi”, teksti tornin kyljessä muistuttaa.

Vieressä on täyttömaata, jossa ennen velloi meri. Täyttömaan ja läheisen iron beachiksi kutsutun rannan hiekka ja sileäksi hoituneet kivet ovat kaivoksen jätemursketta.

Hylätty kaivoskylä

Saaren sisäosista paljastuu lisää hylättyjä Oy Vuoksenniska Ab:n rakennuksia, joissa työskenneltiin ja asuttiin 1960-luvulla.

Aikaisemmin tavattu kerrostalo oli Tammisaaren ensimmäinen ja aikoinaan hyvin moderni: talossa oli juokseva vesi ja keskuslämmitys.

Kerrostalon alakerrassa oli Texas-baari, jossa parhaimmillaan 200 ihmistä työllistäneen kaivoksen väki saattoi käydä siemailemassa limonadia, alkoholin juominen kun oli kiellettyä.

Vanessa Riki
Vanha konttori on retkeilymaja.
Vanha konttori on retkeilymaja.

Tyhjillään seisovien rakennusten vieressä voi kuvitella, kuinka kaivosmiehet ahtautuivat säntillisissä kahdeksan tunnin työvuoroissa hissiin ja siitä 170 metrin syvyyteen louhimaan kiveä. Kaivostunnelin varrella oli ruokala, jossa miehet lappoivat pottumuusia suuhunsa ja pistivät sen jälkeen tupakaksi.

Kaivostoimintaa pidettiin piristysruiskeena saariston elämälle. Hädin tuskin oli päästy alkuun, kun tehtaan työntekijöiden unelmilta katkottiin siivet.

Raudan hinta laski maailmanmarkkinoilla, ja Jussarön kaivoksen nopea syöksykierre alkoi. Joulukuussa 1967 viimeinenkin kaivosmies jätti työpaikkansa.

Kun kaivoksen rakennukset jäivät ilman valvontaa, alkoi varastelu ja ilkivalta. Vessanpöntöt ja valaisimet vietiin, ikkunat kivitettiin hajalle. Sen jälkeen puolustusvoimat murjoivat rakennukset risaisiksi kaupunkisotaharjoituksillaan.

Kierros alkaa olla lopuillaan, kun tulee jo pimeää. Konttorin pihamaalta näkee, kuinka veneveistämön valo heittää männyn varjon siilon betoniseen kylkeen.

Siinä yhdistyvät vastakohtien saaren kauneus ja rumuus.

Vanessa Riki
Jussarön maisemaa hallitsee kuilutorni. Sen hissi vei kaivosmiehet 170 metrin syvyyteen työskentelemään.
Jussarön maisemaa hallitsee kuilutorni. Sen hissi vei kaivosmiehet 170 metrin syvyyteen työskentelemään.
Syksystä voi nauttia myös näillä saarilla
Vesa-Matti Väärä
Örö
Örö
Örö

Puolustusvoimien käytössä ollut linnakesaari avattiin 2015. Majoitu vanhaan kasarmirakennukseen ja tutki rannikkopuolustuksen historiaa. Syksyllä saarelle pääsee tilauskuljetuksella.

Tatu Paulaharju
Utö
Utö
Utö

M/S Eivor vie Nauvon Pärnäisistä majakkasaarelle, joka on toiminut jo 1600-luvulta luotsien, majakanvartijoiden ja tullin tukikohtana. Tarkkaile lintuja ja yövy vaikkapa majatalossa.

Vesa-Matti Väärä
Vänö
Vänö
Vänö

Ota yhteysalus Kasnäsistä Vänön saarelle Hiittisiin, jossa ulkosaariston luonto on parhaimmillaan. Vuokraa soutuvene ja pulahda uimaan suoraan saunasta. Vänön saarella on mökki- ja huoneistomajoitusta.

Lisää tietoa esimerkiksi osoitteesta http://www.saaristovaraus.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!