Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaiset, kristilliset ja Afrikan homofoobikot ovat yhteisellä asialla – ja hyödyntävät taitavasti ihmisten pelkoja

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Kerran todistin Jamaikalla maalaistansseja, joissa selekta soitteli kolme varttia putkeen homonvastaisia tappolauluja. Yleisö hihkui innoissaan sanoituksille, joissa ”poltetaan kaikki ruskean reiän ritarit”.

Sambialaisessa bussissa taas soi radio-ohjelma, johon kuuntelijat saivat soittaa yhteiskunnan epäkohdista. Niitähän luulisi huonon hallinnon ja riiston riivaamassa maassa riittävän. Mutta ei, valtaosassa puheluista kansalaiset raivosivat homoista.

Afrikan ja Jamaikan kokemukset nousevat aina mieleen, kun kuuntelee eduskunnan konservatiiviosaston asenteellista ja tietämätöntä mölinää – viimeksi äitiyslakialoitetta puitaessa.

Mitä siitä, että asiantuntijoiden mukaan olisi nimenomaan lasten etu, että molempien vanhempien – naisparienkin – asema olisi lakiin kirjattu. Mitä siitä, että kaikki suuret lapsi- ja perhejärjestöt kuten Unicef, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset tukevat uutta äitiyslakia.

Mitä siitä, kun kyse on tunteista!

Afrikan 55 maasta homoseksuaalisuus on laitonta 36:ssa, osassa kuolemanrangaistuksen uhalla. Media harrastaa ärhäköitä homovainoja: homostelu on kuulemma epäafrikkalaista ja pahan tavan ovat maanosaan tuoneet kolonialistit.

Todellisuudessa homoseksuaalisuutta on ollut Afrikassakin aina, mutta homofobia on vahvasti tuontitavaraa. Ensin brittihallinto toi viktoriaanisen tiukat homolait ja asenteet, ja nykyään bensaa liekkeihin pumppaavat amerikkalaiset lähetyssaarnaajalafkat.

Suomalaiset ovat yksi maailman koulutetuimmista kansoista, joten täällä asenteiden ja tietämyksen voisi odottaa olevan tosiasioihin perustuvia ja nykyaikaisia – ja niin ne yleisesti ovatkin.

Mutta yksi asia yhdistää Suomea, Afrikkaa, Jamaikaa ja kaikkia muitakin maailmankolkkia: laskelmoivat poliitikot. He hyödyntävät taitavasti meistä ennakkoluuloisimpien ja patavanhoillisimpien tietämättömyyttä ja pelkoja.

Kaikkien talibanien, hindunationalistien, donaldtrumpien tai mikaniikkojen yhteinen etu on kärjistää ja luoda vastakkainasettelua.

Reissussa tai yhtä lailla Suomessa homopelkoa ja -vihaa ei tule hyväksyä, vaikka sen taustaa voi toki ymmärtää. Mutta raivohulluja on ojennettava ja hidasälyisimpiä lempeästi opastettava.

Kouluttamattomuudesta tai yleisestä typeryydestä johtuvat tabuthan eivät katoa, ellei niistä keskustella.

Kirjoittaja on tietokirjailija ja Madventures-seikkailija, joka on 1980-luvulla nuoruutensa viettäneenä itsekin osallistunut typerään homotteluun.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!