Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanna Kalmari rohkaisee liikuntarajoitteisia unelmoimaan – itse hän matkustaa pyörätuolilla maailman ympäri

Suomessa on satojatuhansia liikkumisrajoitteisia ihmisiä. Kalmari rohkaisee heitä unelmoimaan ja lähtemään ensin vaikka laivalle.

Matka
 
Inari Fernández
Kaisa Rautaheimo / HS
Sanna Kalmari toivoisi, että esteettömyys olisi matkailussa ennemmin sääntö kuin poikkeus. Samat asiat palvelevat myös lapsiperheitä ja vanhuksia. Itse hän on parhaillaan maailmanympärimatkalla.
Sanna Kalmari toivoisi, että esteettömyys olisi matkailussa ennemmin sääntö kuin poikkeus. Samat asiat palvelevat myös lapsiperheitä ja vanhuksia. Itse hän on parhaillaan maailmanympärimatkalla. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Älä ole omien unelmiesi este, sanoo Sanna Kalmari tärkeimmäksi ohjeeksi, kun hän puhuu liikkumisrajoitteisten matkailusta.

31-vuotias Kalmari on sairastanut syntymästään saakka SMA-lihassairautta, joka estää häntä kävelemästä. Hän istuu sähköpyörätuolissa, ja hänen mukanaan on avustaja ympäri vuorokauden. Hän kokee, että diagnoosi ei tee hänestä vammaista, vaan ympäristö.

”Jos maailmaan olisi rakennettu vähemmän portaita, ahtaita ovia ja muita esteitä, olisin vain Sanna: sosionomi, matkailukonsultti ja kolmekymppinen nainen.”

Suomessa on THL:n väestötutkimukseen perustuvien laskelmien mukaan 230 000 ihmistä, jotka kokevat itsensä liikkumisrajoitteiseksi.

Luvussa ovat mukana yli 30-vuotiaat, joilla on omasta mielestään suuria vaikeuksia kävellä puoli kilometriä tai nousta portaita yksi kerrosväli tai ollenkaan. Liikkumisrajoitteisten nuorten ja lasten määrää ei ole tutkittu.

Esteettömistä palveluista hyötyvät lisäksi lapsiperheet ja vanhukset, siis lähes jokainen jossakin elämänvaiheessa.

Kalmaria esteet eivät lannista. Hän rakastaa unelmointia ja vielä enemmän unelmiensa toteuttamista. Hän tekee vuodessa noin kymmenen matkaa, monet niistä yhteistyössä matkailualan yritysten kanssa.

Matkoista hän raportoi liikkumisrajoitteisen matkailijan näkökulmasta blogiinsa, jolla on kuukaudessa useita tuhansia seuraajia.

”Monet matkailualan yritykset haluavat kehittää palveluja, mutta eivät kerro niistä missään. Parhaiten liikkumisrajoitteiset huomioidaan Yhdysvalloissa, koska säädöksiä valvotaan tiukasti.”

Hän matkustaa mielellään laivalla, koska esteettömyys on huomioitu hyvin. Vuosi sitten hän bongasi kiinnostavan laivareitin Seattlesta Sydneyyn. Siitä alkoi maailmanympärimatkan suunnittelu.

24 päivän valtamerimatkaan oli helppo yhdistellä kohteita. Matka alkoi lokakuun alussa ja kestää kaksi kuukautta. Se kulkee Islannin ja Yhdysvaltojen kautta Tyynenmeren saarille, Australiaan ja Thaimaahan.

”Eniten koko reissussa jännitän, että avustajani sairastuu tai joudumme hurrikaanin kynsiin.”

Kalmarin mukana kulkee kaksi avustajaa, joista on tullut matkoilla hyviä ystäviä.

”Olisi kiva löytää mies, jonka kanssa matkustaa. Tosin hänen pitäisi olla sellainen, joka suostuisi noudattamaan minun matkasuunnitelmiani”, hän nauraa.

Ja niitä riittää. Seuraava unelmien seikkailu on esteetön safari Etelä-Afrikassa. Ja sitten Kalmari haluaa kirjoittaa esteettömän matkailun käsikirjan.

Maailmanympärimatkaa voi seurata osoitteessa www.palmuasema.fi

Sanna Kalmarin viisi vinkkiä esteettömään matkailuun
Unelmoi rohkeasti

Unelmoi kohteista, joista muutkin unelmoivat. Kun olet päättänyt kohteen, määrittele mitä haluat tehdä ja vasta sen jälkeen, miten toteutat tekemisesi.

Hyviä vinkkejä esteettömään matkailuun löydät parhaiten englanniksi, esimerkiksi osoitteista wheelchairtravel.org tai wheelchairtraveling.com

Ensin lähimatkalle

Aloita lähikohteista, kuten risteilystä Ruotsiin tai Tallinnaan. Laivat ovat hyviä esteettömiä kohteita.

Avustajaa tai muuta matkakumppania kannattaa testata lyhyellä matkalla, ennen kuin suuntaa kaukomaille yhdessä. Tärkeää on aloittaa matkasta tai paikasta, jonka joku on jo testannut.

Hyödynnä apuvälineet

Mahdolliset omat apuvälineet voi ottaa maksutta mukaan lennolle, kunhan ilmoittaa niistä matkavarauksen yhteydessä.

Monissa kohteissa voi vuokrata apuvälineitä. Jos esimerkiksi kävely on haastavaa, ota alle sähkömopo.

Hyödynnä lentokentän avustuspalvelut. Ilmoita avuntarpeesta matkaa varatessa tai viimeistään 48 tuntia ennen lähtöä.

Valmistaudu etukäteen

Tunnista tarpeesi. Sekä omatoimi- että valmismatkalla kysy tarkentavia kysymyksiä ja selvitä esteettömyys etukäteen mahdollisimman tarkkaan.

Asenne on tärkein

Matkan onnistuminen on omasta asenteesta kiinni. Siinä on suuri ero, näetkö vain ne neljä ravintolaa, joihin et pääse, vai ne kuusi, joihin pääset.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!