Matka

Valikko
Matka    |   Kolumni

Sohvasurffauksen takia uskon, ettei maailma ole pilalla

Kaksi tuntematonta päättää luottaa toisiinsa ilman mitään järjellistä syytä. Se on suurin syy, miksi valitsen vieraat sohvat kerta toisensa hostellien sijasta, kirjoittaa Roosa Murto.

On myöhäinen ilta ja ulkona sataa. Olen juuri saapunut Tasmaniaan.

Neljä aussipoikaa on nakannut lattialle pari sohvatyynyä, jotka ovat vuoteeni tuleviksi öiksi. Viritelmä on surkea, mutta lentokentällä valvotun yön jälkeen sulaa luksusta.

Makaan tyynykasan päällä, hörpin lämmintä punaviiniä ja olen kuolla kiitollisuuteen. Yksi pojista laittaa soimaan Sufjan Stevensin kappaleen Futile Devices.

Joku voisi virheellisesti luulla, että laulu kertoo rakkaudesta. Ehei.

It's been four hours now since I've wandered through your place

And when I sleep on your couch I feel very safe

And when you bring the blankets I cover up my face

I do love you

On ilmiselvää, että lauluntekijä puhuu kappaleessa sohvasurffauksesta. Säkeet kuvaavat täsmällisesti sitä kiitollisuutta, joka herää, kun pääsee vieraaseen kotiin nukkumaan.

Minä ja tasmanialaiset isäntäni parin vuoden takaa olemme 12 miljoonan muun ihmisen kanssa todenneet, että Couchsurfing-sivustossa on ideaa. Yöpaikkoja on 200 000 kaupungissa ja maailman jokaisessa maassa, eli myös esimerkiksi Vatikaanissa, Pohjois-Koreassa ja Grenadalla. Sivusto on paras asia, johon matkustava ihminen voi sekaantua.

Itse olen käyttänyt sitä viiden vuoden ajan viidessä maanosassa ja majoittanut itse reissaajia kotonani. Mikään muu asia ei ole muuttanut yhtä ratkaisevasti käsityksiäni matkustamisesta – ja ihmisyydestä.

Jos sivustoa ei tunne, se vaikuttaa epäilyttävältä. Eikö se ole täynnä raiskaajia? Ei. Eikö ole väsyttävää luuhata muiden nurkissa? Ei. Miksi ei vaan voi mennä hotelliin? No voi.

Kun lähtee viikon kaupunkilomalle Kööpenhaminaan, vieras sohva ei ehkä kiinnosta. Ja jos kiinnostaa, sen olisi parempi sijaita ullakkoasunnossa, jonka omistajalla on ylimääräinen avain, komeita ystäviä ja runsas viinikokoelma.

Mutta kun matka on pitkä ja yksinäinen, mikä tahansa ilmapatja ja ystävällinen sielu kelpaa. Ei ole olemassa toista tapaa, jolla eri maiden kulttuuriin ja ihmisten mielenlaatuun pääsisi yhtä sulavasti sisälle kuin kodin kautta.

Miten muuten voisi jakaa päiviään sodasta selvinneen itätimorilaisen, 70-vuotiaan jenkkikirjailijan tai ugandalaisen perheen kanssa? Missä näkisi, miten kehitysvammainen lapsi viettää päivät sisällä kenialaisessa tönössä ja kanadalainen tyttö puhuu unissaan koreaa?

Purjevene, pakettiauto, vanha luostari, entinen panimo ja jurtta – myös yösijat laajentavat käsitystä siitä, miten eri tavoilla voi asua.

Eräskin pariskunta eli keskiluokkaista idylliä suuressa omakotitalossa kahden tyttären, maastoauton ja sylikoiran kanssa. Kävi kuitenkin ilmi, että aiemmin perhe asui metsässä itse kyhäämässään tönössä ja söi pelkkää raakaruokaa – kunnes kyllästyi.

Ystäväni taas punkkasi nudistimiehellä, joka vietti kaiken aikansa alasti ja kehotti vieraitaan kokeilemaan samaa. Hän kertoi majoittavansa ihmisiä, koska halusi saada ystävän joka maasta. ”Menin sinne epäluuloisesti, mutta mies olikin älyttömän kiva ja kiltti”, ystävä kertoo.

Toki joukkoon mahtuu aina myös muutama älykääpiö, kuten nämä kaverit:

”Haluatko kuulla, milloin harrastin viimeksi seksiä? 11 päivää sitten.”

”Menen nukkumaan ennen kuin alkaa panettaa.”

”Hei, älä pudota vettä lattialle tai meidän pitää siivota koko kämppä. Koskitko tuohon vilttiin yöllä? Nyt se pitää pestä, koska se HAISEE!”

Kukaan ei kuitenkaan ole ollut pelottava, korkeintaan rasittava.

Kriitikot väittävät, että sohvasurffaus on jo pilalla. Koska mukana on liikaa ihmisiä, kehenkään ei voi luottaa entiseen tyyliin. Tai että liian monen ainoa motiivi on säästää hotelliyön hinta. Moni onkin siirtynyt pienempiin yhteisöihin, kuten liftaajalähtöiseen Trustrootsiin tai pyöräilijöiden Warm Showersiin.

Mielestäni näkemys on jeesustelua.

Sohvasurffaus on edelläkävijä, joka raivasi tien ajatukselle, että on täysin normaalia yöpyä netistä löydetyillä ihmisillä. Vaikka sivustot vaihtuisivat, filosofia pysyy samana. Kaksi tuntematonta päättää luottaa toisiinsa ilman mitään järjellistä syytä. Se on suurin syy, miksi valitsen vieraat sohvat kerta toisensa hostellien sijasta.

Vaikka välillä tuntuu, että maailma on koko ajan kyynisempi ja kylmempi paikka, se ei ole totta. Joka kerta kun sammutan valot vieraassa talossa tai omalla sohvallani kuorsaa väsynyt matkalainen, koen vahvaa uskoa ihmisiin.

Minä olen luottanut, ettet käy lääppimään kun nukun, ja sinä uskonut, etten pölli läppäriäsi.

Tässä pyyhe ja wifin salasana.

Olet riidellyt kumppanisi kanssa, kömpinyt kännissä kotiin, unohtanut minut lukkojen taakse, ampunut ritsalla naapurin katolle omenoita ja ajeluttanut moottoripyörällä ympäri rantateitä.

Minä olet itkenyt aamulla olohuoneessa ja siivonnut homeiset keittiönkaappisi.

Olemme puhuneet aivosoluista, Rilken kirjeistä, Tinderistä, hampaiden lankaamisesta, Isistä ja isistä. Olet lainannut minulle surffilautaasi ja sänkyäsi, olet omistanut ilkeän kukon, jonka lopulta ammuit. Kasvatat pihalla vessanpytyssä kukkia.

Sinä olet minun kotini, kun minulla ei ole kotia. Ja minä sinun.

Kyllä siinä on järkeä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Roosa Murron kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  6. 6

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  9. 9

   Maine meni, suosio ehkä ei

  10. 10

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  6. 6

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  9. 9

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  9. 9

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää