Valikko
Matka    |   Kolumni

Sohvasurffauksen takia uskon, ettei maailma ole pilalla

Kaksi tuntematonta päättää luottaa toisiinsa ilman mitään järjellistä syytä. Se on suurin syy, miksi valitsen vieraat sohvat kerta toisensa hostellien sijasta, kirjoittaa Roosa Murto.

On myöhäinen ilta ja ulkona sataa. Olen juuri saapunut Tasmaniaan.

Neljä aussipoikaa on nakannut lattialle pari sohvatyynyä, jotka ovat vuoteeni tuleviksi öiksi. Viritelmä on surkea, mutta lentokentällä valvotun yön jälkeen sulaa luksusta.

Makaan tyynykasan päällä, hörpin lämmintä punaviiniä ja olen kuolla kiitollisuuteen. Yksi pojista laittaa soimaan Sufjan Stevensin kappaleen Futile Devices.

Joku voisi virheellisesti luulla, että laulu kertoo rakkaudesta. Ehei.

It's been four hours now since I've wandered through your place

And when I sleep on your couch I feel very safe

And when you bring the blankets I cover up my face

I do love you

On ilmiselvää, että lauluntekijä puhuu kappaleessa sohvasurffauksesta. Säkeet kuvaavat täsmällisesti sitä kiitollisuutta, joka herää, kun pääsee vieraaseen kotiin nukkumaan.

Minä ja tasmanialaiset isäntäni parin vuoden takaa olemme 12 miljoonan muun ihmisen kanssa todenneet, että Couchsurfing-sivustossa on ideaa. Yöpaikkoja on 200 000 kaupungissa ja maailman jokaisessa maassa, eli myös esimerkiksi Vatikaanissa, Pohjois-Koreassa ja Grenadalla. Sivusto on paras asia, johon matkustava ihminen voi sekaantua.

Itse olen käyttänyt sitä viiden vuoden ajan viidessä maanosassa ja majoittanut itse reissaajia kotonani. Mikään muu asia ei ole muuttanut yhtä ratkaisevasti käsityksiäni matkustamisesta – ja ihmisyydestä.

Jos sivustoa ei tunne, se vaikuttaa epäilyttävältä. Eikö se ole täynnä raiskaajia? Ei. Eikö ole väsyttävää luuhata muiden nurkissa? Ei. Miksi ei vaan voi mennä hotelliin? No voi.

Kun lähtee viikon kaupunkilomalle Kööpenhaminaan, vieras sohva ei ehkä kiinnosta. Ja jos kiinnostaa, sen olisi parempi sijaita ullakkoasunnossa, jonka omistajalla on ylimääräinen avain, komeita ystäviä ja runsas viinikokoelma.

Mutta kun matka on pitkä ja yksinäinen, mikä tahansa ilmapatja ja ystävällinen sielu kelpaa. Ei ole olemassa toista tapaa, jolla eri maiden kulttuuriin ja ihmisten mielenlaatuun pääsisi yhtä sulavasti sisälle kuin kodin kautta.

Miten muuten voisi jakaa päiviään sodasta selvinneen itätimorilaisen, 70-vuotiaan jenkkikirjailijan tai ugandalaisen perheen kanssa? Missä näkisi, miten kehitysvammainen lapsi viettää päivät sisällä kenialaisessa tönössä ja kanadalainen tyttö puhuu unissaan koreaa?

Purjevene, pakettiauto, vanha luostari, entinen panimo ja jurtta – myös yösijat laajentavat käsitystä siitä, miten eri tavoilla voi asua.

Eräskin pariskunta eli keskiluokkaista idylliä suuressa omakotitalossa kahden tyttären, maastoauton ja sylikoiran kanssa. Kävi kuitenkin ilmi, että aiemmin perhe asui metsässä itse kyhäämässään tönössä ja söi pelkkää raakaruokaa – kunnes kyllästyi.

Ystäväni taas punkkasi nudistimiehellä, joka vietti kaiken aikansa alasti ja kehotti vieraitaan kokeilemaan samaa. Hän kertoi majoittavansa ihmisiä, koska halusi saada ystävän joka maasta. ”Menin sinne epäluuloisesti, mutta mies olikin älyttömän kiva ja kiltti”, ystävä kertoo.

Toki joukkoon mahtuu aina myös muutama älykääpiö, kuten nämä kaverit:

”Haluatko kuulla, milloin harrastin viimeksi seksiä? 11 päivää sitten.”

”Menen nukkumaan ennen kuin alkaa panettaa.”

”Hei, älä pudota vettä lattialle tai meidän pitää siivota koko kämppä. Koskitko tuohon vilttiin yöllä? Nyt se pitää pestä, koska se HAISEE!”

Kukaan ei kuitenkaan ole ollut pelottava, korkeintaan rasittava.

Kriitikot väittävät, että sohvasurffaus on jo pilalla. Koska mukana on liikaa ihmisiä, kehenkään ei voi luottaa entiseen tyyliin. Tai että liian monen ainoa motiivi on säästää hotelliyön hinta. Moni onkin siirtynyt pienempiin yhteisöihin, kuten liftaajalähtöiseen Trustrootsiin tai pyöräilijöiden Warm Showersiin.

Mielestäni näkemys on jeesustelua.

Sohvasurffaus on edelläkävijä, joka raivasi tien ajatukselle, että on täysin normaalia yöpyä netistä löydetyillä ihmisillä. Vaikka sivustot vaihtuisivat, filosofia pysyy samana. Kaksi tuntematonta päättää luottaa toisiinsa ilman mitään järjellistä syytä. Se on suurin syy, miksi valitsen vieraat sohvat kerta toisensa hostellien sijasta.

Vaikka välillä tuntuu, että maailma on koko ajan kyynisempi ja kylmempi paikka, se ei ole totta. Joka kerta kun sammutan valot vieraassa talossa tai omalla sohvallani kuorsaa väsynyt matkalainen, koen vahvaa uskoa ihmisiin.

Minä olen luottanut, ettet käy lääppimään kun nukun, ja sinä uskonut, etten pölli läppäriäsi.

Tässä pyyhe ja wifin salasana.

Olet riidellyt kumppanisi kanssa, kömpinyt kännissä kotiin, unohtanut minut lukkojen taakse, ampunut ritsalla naapurin katolle omenoita ja ajeluttanut moottoripyörällä ympäri rantateitä.

Minä olet itkenyt aamulla olohuoneessa ja siivonnut homeiset keittiönkaappisi.

Olemme puhuneet aivosoluista, Rilken kirjeistä, Tinderistä, hampaiden lankaamisesta, Isistä ja isistä. Olet lainannut minulle surffilautaasi ja sänkyäsi, olet omistanut ilkeän kukon, jonka lopulta ammuit. Kasvatat pihalla vessanpytyssä kukkia.

Sinä olet minun kotini, kun minulla ei ole kotia. Ja minä sinun.

Kyllä siinä on järkeä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Roosa Murron kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  4. 4

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  7. 7

   Trump saa nimittää vävynsä erikoisavustajakseen – Nepotismilait eivät oikeusministeriön mukaan koske Valkoiseen taloon palkattavia

  8. 8

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  9. 9

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  10. 10

   Suomen kansalaisuus myönnetään tällä vaatimattomalla paperinpalalla ilman seremonioita – miksi Suomi ei juhli uusia kansalaisia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  6. 6

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  9. 9

   Millaista on Daruden elämä 17 vuotta Sandstormin jälkeen? Keikkoja maailmalla, röyhkeitä kopioijia ja asuntolainan lyhennyksiä

  10. 10

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää