Valikko

Abu Dhabiin kutsuvat rannat, pilvenpiirtäjät, aavikkoretket ja formulat

Abu Dhabi on se arabialaisempi emiraatti. Se vaalii paikallisuuttaan naapuri-Dubaita paremmin ja panostaa nyt kovasti matkailuun.

Kuuden tunnin lento, aurinko ja lämpö, uiminen ja shoppailu. Ne vetävät yhä useampaa suomalaista Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin.

Seitsemästä emiirikunnasta tutuin on Dubai. Vain noin tunnin ajomatkan päästä sijaitsee maan pääkaupunki Abu Dhabi.

Abu Dhabin emiraatti panostaa nyt kovasti matkailuun hajauttaakseen taloutta ja vähentääkseen riippuvuutta öljytuloista. Projekti on kuitenkin vasta alussa ja kaupungista saa vielä nauttia rauhassa, ilman väentungoksia.

Abu Dhabin tunnelma on Dubaita arabialaisempi. Emiraattiväestöä asuu Abu Dhabissa enemmän, mutta ilmapiiri on silti monikulttuurinen.

Abu Dhabissa– oikeastaan koko Arabiemiraateissa – ei voi ohittaa Sheikki Zayedin moskeijaa. Lumoava rakennus todistaa, että iso ja prameakin voi olla kaunista.

Moskeija on nimetty maan perustajan ja ensimmäisen presidentin Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyanin mukaan, ja hänen hautansa sijaitsee moskeijan alueella.

Vuonna 2007 valmistunut moskeija on yksi maailman suurimmista, ja se maksoi noin kaksi miljardia Arabiemiraattien dirhamia (runsaat 500 miljoonaa euroa).

Monumentin yksityiskohdissa riittää ihailtavaa. Marmorin, kullan, kristallien, puolijalokivien, loisteliaiden kattokruunujen ja taidokkaan keramiikan yhdistelmä on häikäisevä.

Suurimman rukoushuoneen lattiaa peittävä itämainen matto ansaitsee erityishuomion. Maailman suurinta käsinsolmittua mattoa työsti noin 1 200 käsityöläistä, ja sen valmistuminen vei kaksi vuotta.

Naiset voivat pukeutua moskeijavisiittiä varten peittäviin vaatteisiin ja päähuiviin, mutta käytännössä lähes kaikki lainaavat abayan, perinteisen arabinaisten mustan kaavun, moskeijan parkkihallissa sijaitsevasta vaatevuokraamosta.

Lainaaminen on maksutonta, ja pantiksi pyydetään henkilöllisyystodistus.

Miesvieraille on tarjolla arabimiesten valkoinen perinneasu kandura, mutta sen saa lainata vain, jos on pukeutunut moskeijaan sopimattomasti. Aidon elämyksen metsästäjän kannattaakin saapua paikalle shortseissa.

Moskeijassa järjestetään päivittäin useita maksuttomia kävelykierroksia. Kierroksen lopuksi oppaalta voi kysellä rohkeitakin kysymyksiä moskeijasta, uskonnosta ja paikallisesta kulttuurista.

Moskeijalta matkailijan reitti kulkee kolmeen suuntaan: kaupungin keskustaan, Saadiyat-saarelle tai Yas-saarelle.

Keskustassa rantakatu Corniche on paras paikka viettää rento, lämmin iltapäivä. Sen varrelta voi vuokrata polkupyörän tai nauttia rantabulevardin maisemista kävellen.

Cornichen eteläpäässä siintää Etihad Towers -pilvenpiirtäjärypäs ja kupolikattoinen, valtava luksushotelli Emirates Palace.

Toimintaelokuva Fast&Furious 7:n katsoneet tunnistavat molemmat maamerkit.

Uimarannoista viihtyisin sijaitsee Saadiyat-saarella. Saadiyat Public Beach on kaupungin ainoa luonnonranta, jossa hiekka on häikäisevän valkoista, meri turkoosi ja maisemat silmiähivelevän kauniit.

Rannalle on keskustasta noin kymmenen minuutin ajomatka. Taksit ovat edullisia ja luotettavia, ja ne ajavat mielellään myös Abu Dhabin ja Dubain väliä. Kyyti Dubaista maksaa 50–60 euroa.

Yas Island sijaitsee hyvän matkaa Dubaihin päin. Saarella sijaitsee marraskuisin pidettävän Abu Dhabi Grand Prix -formulakisojen rata Yas Marina Circuit.

Formularadalle pääsee ennakkovarauksesta ajamaan esimerkiksi Aston Martinia, Chevrolet Camaroa tai formulakilpa-autoa. Radalla järjestetään myös driftausopetusta. Tiistai-iltaisin radalle pääsee kävelemään ja pyöräilemään.

Yas-saarella vauhtia voi hakea myös Ferrari World -huvipuistosta. Moottoriurheiluaiheisten laitteiden keskeltä kohoaa maailman nopein vuoristorata Formula Rossa. Siinä vaunun vauhti kiihtyy viidessä sekunnissa 240 kilometriin tunnissa.

Lapsiperheet viihtyvät Yas Waterworldissä. Suureen, siistiin vesipuistoon on rakennettu hauskoja altaita, kiipeilypaikkoja ja liukuja niin taaperoita kuin teini-ikäisiäkin varten.

Yas Mall puolestaan on kaupungin uusin ja suurin ostoskeskus.

Kulttuurin suhteen Abu Dhabilla riittää vielä työtä. Juuri nyt taidemuseoista kiinnostavimmat ovat Etihad Modern Art Gallery keskustan tuntumassa ja Saadiyat-saaren Manarat Al Saadiyat.

Jälkimmäisessä esitellään taiteen lisäksi suuria tulevaisuudensuunnitelmia: rakenteilla ovat Zayed National Museum, Louvre ja Guggenheim. Museoista on tulossa arkkitehtuuriltaan toinen toistaan huikeampia.

Niitä odotellessa on syytä nauttia Abu Dhabin muusta tarjonnasta, sillä taidepalatseista ensimmäinen avataan aikaisintaan tämän vuoden lopulla.

Abu Dhabin festivaalit, konsertit ja tapahtumat osoitteessa abudhabievents.ae

Abu Dhabiin matkustaville

 Ravintolat sijaitsevat ostoskeskuksissa ja hotelleissa, vain harva on katujen varsilla. Hotellien ravintoloihin ja brunsseille kannattaa tehdä pöytävaraus ennakkoon.

 Alkoholia saa vain hotellien ravintoloista ja baareista.

 Julkisilla paikoilla ei saa esiintyä humalassa. Ennen autoilua alkoholia ei voi nauttia yhtään.

 Julkiset hellyydenosoitukset miehen ja naisen välillä ovat kiellettyjä. Avioparit saavat kävellä käsi kädessä, mutta sekään ei ole yleistä.

 Loukkaavia käsimerkkejä ei saa näyttää, eikä kiroilu ole sallittua.

 Pukeutuminen on Abu Dhabissa nykyisin melko vapaata. Olkapäät peittävä yläosa ja polviin saakka ulottuva helma ovat naisilla varma valinta.

 Viikonlopun päiviä ovat perjantai ja lauantai.

 Perjantaiaamupäivä on muslimien tärkein moskeija-aika, ja silloin esimerkiksi Sheikki Zayedin moskeija on ruuhkainen.

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  3. 3

   Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Trumpin hallinto aloittaa arkensa – näitä asioita maailma seuraa nyt huolestuneena

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trumpin tiimi torjui totuuden yhdentekevässä kiistassa ”vaihtoehtoisilla faktoilla” – Entä sitten, kun puhutaan isoista asioista?

  9. 9

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  10. 10

   Suomalaiset siirtolaiset rettelöitsivät niin, että Ku Klux Klankin suuttui – uusi elokuva kertoo yhden kotimaahan palanneen kaivosmiehen traagisen kohtalon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  3. 3

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  4. 4

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  5. 5

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  6. 6

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  7. 7

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  8. 8

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  9. 9

   Sata vuotta kouluruokaa – Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka opetussuunnitelmaan ruoka kuuluu

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää