Valikko
Matka

Teiden tulivuori on suomalaisten suosikkikohde

Tulivuori on lähes pakollinen nähtävyys matkailusaarella, joka on suomalaisten suosikkikohde.

Keskellä Teneriffaa kohoaa saaren uljas maamerkki, rauhallisena uinuva tulivuori Teide. Se näkyy ympäri saarta, elleivät pilvet tai Afrikasta tuulten mukana tupruava hiekkapöly peitä näkyvyyttä.

Teide ja sitä ympäröivä kansallispuisto on Teneriffan kävijöille lähes ohittamaton käyntikohde. Matkailijoita saapuu vuorta katsomaan satojatuhansia vuosittain, jopa muutama miljoona.

Teidelle köröttelevät kiemuraisia vuoristoteitä pitkin myös suomalaisten matkanjärjestäjien retkibussit.

Juuri tähän aikaan vuodesta Teneriffalla on hyvin paljon suomalaisia. Saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Puerto de la Cruzin pikkukaupungissa törmää tuon tuosta suomalaisseurueisiin. Monet eläkeläispariskunnat viettävät siellä talvikuukausia. Pidempään kaupungissa viihtyville järjestetään viikottain karaoke, jossa koti-ikävää voi taltuttaa laulamalla suomalaisia iskelmiä.

Lapsiperheitä katukuvassa näkyy vähemmän ennen hiihtolomien alkua.

Suomalaisille Kanarian saaret ovat vuodesta toiseen yksi suosituimmista matkakohteista. Tilastokeskuksen mukaan Kanarialle myytiin vuonna 2014 lähes 350 000 matkaa, joista valmismatkoja oli 240 000.

Matka Teidelle retkibussilla, paikallisbussilla tai omalla autolla kulkee subtrooppisesta kuumuudesta havupuuvyöhykkeen läpi viileälle laavakenttien alueelle ja alppi-ilmastoon. Sinne kannattaa varata mukaan pipo ja hanskat.

Talvella Teiden huippu saa yleensä lumipeitteen, mutta tänä talvena lumituiskuja ei ole vielä koettu. Paikallisten mukaan talvi on ollut poikkeuksellisen lämmin. Kun kylmä ilmamassa saapuu, pakkanen voi laskea viiteentoista tai kahteenkymmeneen miinuasasteeseen. Kylmintä on tavallisesti helmikuussa.

Havupuuvyöhykkeellä kasvaa kanarianmäntyä ja kanervia. Puut ovat korkeita ja hyvinvoivan näköisiä. Saarella viihtyvät lepakot ja hyönteiset. Lintuja on paljon, kuten kanarianpeippoja ja naurukyyhkyjä.

Pilvien yläpuolelle päästään kahden kilometrin korkeudessa. Itse vuori, Teide, on korkeudeltaan 3 718 metriä, ja se on Espanjan korkein vuori. Matkailijat viedään köysirata-asemalle, josta kieputaan vuoren seinämää pitkin 3 500 metrin korkeuteen näköalapaikalle. Kraateriakin pääsee patikoimalla katsomaan, mutta siihen pitää hakea lupa Teneriffan kansallispuiston verkkosivuilta hyvissä ajoin.

Kraateri muistuttaa suomalaista soramonttua, suomalaisopas kuittaa näkymän. Vuoren näköalapaikoilta alaspäin katsottuna laavamaisemat ja kiviröykkiöt vievät mielikuvat kuuhun, vaikka mielestäni Lanzarote on vielä kuumaisempi ja karumpi. Teidellä näkyy sieltä täältä vihreää.

Teideltä pääsee patikoimaan alas kahtakin eri polkua, mutta oppaan mukaan matkaan täytyy varata aikaan viitisen tuntia. Reitit ovat melko vaativia.

Bussi vie katsomaan Teiden kansallispuistoon kuuluvaa La Cañadasin kivipuistoa ja Esperanzan metsää. Kansallispuistossa voi pysähtyä katsomaan Garcian kiviä. Siellä jököttää kivenmurikka, jolla on kanarialaisille tyypilliseen tapaan lempinimi. ”Jumalan sormi” törröttää ylöspäin hieman muista kivistä erillään.

Kivi on merkityn polun ulkopuolella, eikä sitä saa mennä taputtelemaan. Jos kansallispuistossa rikkoo sääntöjä, voi saada roimat sakot. Kansallispuiston sääntöihin kuuluu muun muassa se, että pienintäkään kiveä tai oksaa ei saa viedä mukanaan. Liikkuminen on sallittu vain merkityillä poluilla.

Tulivuori Teide nukkuu nyt rauhallista unta, mutta se on aiheuttanut pahaa tuhoa. 1700-luvun alussa oli voimakkaita purkauksia. Garachicon kaupunki tuhoutui täysin, kun laava syöksyi kaupungin niskaan. Edellinen purkaus oli vuonna 1909. Nyt vuori on rauhallinen ja tarjoaa elämyksiä matkailijoille ja paikallisille asukkaille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teneriffa
 • Matkailu

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää