Valikko

Floridasta nauttii koko perhe – näissä lapsikohteissa aikuisetkin viihtyvät

Aurinkoisen ja monipuolisen Floridan huvipuistot, rannat ja kansallispuistoretket sopivat kaikille perheenjäsenille.

Magic Kingdom on nimensä mukainen

Orlandon teemapuistoissa on mistä valita. Walt Disney Worldiin kuuluu neljän teemapuiston lisäksi hulppea vesipuisto.

Chewbacca ja kumppanit olisivat olleet tavattavissa Hollywood Studioilla, mutta valitsimme kestosuosikin Magic Kingdomin.

Maailman suosituimmassa huvipuistossa vierailee vuosittain liki 20 miljoonaa turistia.

Disney-tunnelmaan virittäydytään jo jokilaivalla, jolla siirrytään parkkialueelta puistoon. Arki jää kauas taakse, kun edessä avautuu neljästä teemamaasta koostuva Magic Kingdom.

Huvipuistoa ja muita Floridan kohteita testasivat Jonatan, 11, Emilia, 9, ja Eemil Eskola, 5 vuotta.

”Splash Mountainissa kastuttiin kunnolla, kun tiputtiin melkein kohtisuoraan alas. Parasta oli Space Mountain, jossa mentiin hirveätä vauhtia pimeässä avaruudessa. Tunnin jonotus kannatti”, Jonatan Eskola kertoo.

”Uskalsin vain pikkaisen avata silmiä ja näin tähtiä, ja sitten vatsa vähän tärisi”, Eemil Eskola kommentoi samaista laitetta.

Suosituimpiin laitteisiin on tunkua, mutta jonottaminen on hyvin hoidettu. Jonon varrella riittää monenmoista katsottavaa, ja puiston nettiyhteys toimii hyvin.

Peruslipulla voi varata ajastetun FastPass-pääsyn kolmeen laitteeseen jo kuukautta ennen h-hetkeä.

Aikataulua suunniteltaessa kannattaa jättää tilaa joka päivä kolmelta alkavalle Festival of Fantasy -paraatille. Jokailtainen ilotulitus nähdään Tuhkimon linnan liepeillä kello 21.

”Monilla aikuisillakin oli mikkihiirikorvat päässä. Suomessa ei ehkä olisi ollut”, Emilia Eskola huomauttaa.

Aikuisen arvio: Emilia on oikeassa, puisto oli selvästi myös aikuisten Disney-fanien juttu. Ehkä se veti jäyhän suomalaisenkin mukaan maagiseen tunnelmaan.

Tarkan euron vanhempi pakkaa omat vesipullot mukaan.

Kuulentojen komentosali Kennedy Space Centerissä

Rolling Stonesin Jumpin’ Jack Flash siivittää matkailijat oi­keaan aikakauteen ensimmäisten kuulentojen komentosaliin pääsyä odotellessa.

Kennedy Space Centerin Apollo/Saturn V -keskuksen audito­riossa valmistaudutaan ensin ensimmäiselle kuulennolle. Seuraavassa salissa eteen avautuu kuun pinta, jolle laskeutuu ihka oikea kuumoduuli ja vaappuva astronautti.

Keskuksessa voi kävellä rakettien ja avaruussukkuloiden alta, ajaa bussilla laukaisupaikkojen ohi ja istahtaa sukkulan ohjaamoon. Kuusta tuotua kivenpalaakin voi koskettaa.

3D-elokuva kertoo tulevasta Orion-missiosta, jolla aiotaan lähettää miehitetty alus Marsiin. Lisämaksusta voisi lounastaa astronautin kanssa.

”Avaruuspuvuissa oli paljon hienoja osia, mutta kuusta tuotu kivi tuntui ihan tavalliselta. Avaruudessa olisi pelottavaa kun ei tiedä, mitä ympärillä on”, Emilia Eskola tuumaa.

Aikuisen arvio: Esitykset ovat niin intensiivisiä, että turistiakin alkaa melkein itkettää, kun Apollo 1:n miehistö kuolee tulipalossa. KSC on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia, eikä vastaavaa löydy Euroopasta.

Puolen miljoonan alligaattorin koti

Fort Lauderdale on kätevä tukikohta eteläisessä Floridassa. Evergladesin valtavaan kansallispuistoon voi lähteä myös muutaman tunnin kevytretkelle.

Pakettiin kuuluu veneajelu suoalueella, runsaan eläimistön bongailu ja alligaattorishow. Show’n jälkeen otetaan kuva alligaattori sylissä.

Everglades ei ole suo, vaan hyvin verkkaisesti virtaava joki. Alligaattoreita on puolisen miljoonaa. Testiryhmän mukaan ne näyttivät lähinnä laiskoilta.

Fort Lauderdalen kanavaristeilyllä voi ihailla miljardöörien huviloita ja veneitä. Steven Spielbergin jahdin saisi kuulemma vuokrattua kuukaudeksi käyttöönsä 1,2 miljoonalla dollarilla.

Yksi hienoimmista rannoista on Miami Beachin South Beach. Vaaleahiekkaisen rannan värikkäillä hengenpelastajien kopeilla saa kivoja lomakuvia, ja retki huipentuu kierrokseen pastellinsävyisissä art deco -kortteleissa.

Amerikan suurin outlet-keskus Sawgrass Mills sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Fort Lauderdalesta. Varsinkin amerikkalaiset merkit ovat jopa nykyisellä dollarin kurssilla edullisia.

Lapsia viehättää sademetsään rakennettu Rainforest Café, jonka viidakko herää henkiin useamman kerran lounaan aikana.

Aikuisen arvio: Keittiöllinen majoitus toimii lasten kanssa. Isoissa marketeissa on hyllymetreittäin herkkuja, joita ei kotikaupoista löydy. Rahaakin säästyy.

Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisi kiinnostavampaa lähteä varsinaiseen Evergladesiin pidemmälle retkelle.

Florida Keys -saariketjulla aika pysähtyy

Rento lomatunnelma on taattu Floridan eteläkärjen kymmenien saarten ketjulla. Ihmiset kävelevätkin hitaammin.

Keys päättyy elämäntaiteilijoiden suosimaan Key Westiin, joka on lähempänä Kuubaa kuin Yhdysvaltoja.

Lomasaarilla riittää tekemistä. Vesiurheilu on tehty helpoksi, ja rantavedet ovat hurrikaanikauden ulkopuolella leppoisat.

Rannalta kuin rannalta voi vuokrata kajakin, vesiskootterin tai katamaraanin ja lähteä tutkimaan ympäristöä. Snorklausvälineet kannattaa pakata mukaan.

Joillakin rannoilla näkyi kasoittain vaarallisia polttiaiseläimiä, portugalinsotalaivoja. Rannalle huuhtoutuneet meduusaa muistuttavat otukset ovat sähkönsinisiä.

Niiden pistos voi olla hyvinkin kivulias, jopa hengenvaarallinen.

Mangroveviidakkoon tutustuu turvallisimmin oppaan johtamalla kajakkiretkellä. Paikoitellen melkein umpikasvaneilla reiteillä luovitaan tiheän viidakon läpi, kukin parhaaksi katsomallaan tekniikalla.

”Kerran limboaminen puun alta ei onnistunutkaan, vaan tipuimme veteen. Onneksi ei ollut kylmää”, Jonatan muistelee.

Kalastusretkellä on tunnelmaa, ja turkoosinsinisestä vedestä nousee kalaa. Monin paikoin maksua ei veloiteta, ellei saalista tule. Retkelle voi lähteä muutamaksi tunniksi tai koko päiväksi.

Kohokohta on tietysti oman saaliin syöminen. Kapteenit perkaavat ja fileeraavat kalat satamassa, minkä jälkeen ne voi valmistaa lomakodin keittiössä tai kiikuttaa rantaravintolan kokille.

”Isoja kaloja oli painava kiskoa. Näimme myös aika ison hain, mutta se pääsi karkuun”, Eemil kertoo.

Aikuisen arvio: Key West on ajomatkan arvoinen, vaikka turistirysä onkin. Saariketjun pisimmältä sillalta Seven Miles Bridgeltä avautuvat huikeat näkymät, ja sen juurella on viehättävä luonnonranta Bahia Honda State Park.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää