Valikko

Floridasta nauttii koko perhe – näissä lapsikohteissa aikuisetkin viihtyvät

Aurinkoisen ja monipuolisen Floridan huvipuistot, rannat ja kansallispuistoretket sopivat kaikille perheenjäsenille.

Magic Kingdom on nimensä mukainen

Orlandon teemapuistoissa on mistä valita. Walt Disney Worldiin kuuluu neljän teemapuiston lisäksi hulppea vesipuisto.

Chewbacca ja kumppanit olisivat olleet tavattavissa Hollywood Studioilla, mutta valitsimme kestosuosikin Magic Kingdomin.

Maailman suosituimmassa huvipuistossa vierailee vuosittain liki 20 miljoonaa turistia.

Disney-tunnelmaan virittäydytään jo jokilaivalla, jolla siirrytään parkkialueelta puistoon. Arki jää kauas taakse, kun edessä avautuu neljästä teemamaasta koostuva Magic Kingdom.

Huvipuistoa ja muita Floridan kohteita testasivat Jonatan, 11, Emilia, 9, ja Eemil Eskola, 5 vuotta.

”Splash Mountainissa kastuttiin kunnolla, kun tiputtiin melkein kohtisuoraan alas. Parasta oli Space Mountain, jossa mentiin hirveätä vauhtia pimeässä avaruudessa. Tunnin jonotus kannatti”, Jonatan Eskola kertoo.

”Uskalsin vain pikkaisen avata silmiä ja näin tähtiä, ja sitten vatsa vähän tärisi”, Eemil Eskola kommentoi samaista laitetta.

Suosituimpiin laitteisiin on tunkua, mutta jonottaminen on hyvin hoidettu. Jonon varrella riittää monenmoista katsottavaa, ja puiston nettiyhteys toimii hyvin.

Peruslipulla voi varata ajastetun FastPass-pääsyn kolmeen laitteeseen jo kuukautta ennen h-hetkeä.

Aikataulua suunniteltaessa kannattaa jättää tilaa joka päivä kolmelta alkavalle Festival of Fantasy -paraatille. Jokailtainen ilotulitus nähdään Tuhkimon linnan liepeillä kello 21.

”Monilla aikuisillakin oli mikkihiirikorvat päässä. Suomessa ei ehkä olisi ollut”, Emilia Eskola huomauttaa.

Aikuisen arvio: Emilia on oikeassa, puisto oli selvästi myös aikuisten Disney-fanien juttu. Ehkä se veti jäyhän suomalaisenkin mukaan maagiseen tunnelmaan.

Tarkan euron vanhempi pakkaa omat vesipullot mukaan.

Kuulentojen komentosali Kennedy Space Centerissä

Rolling Stonesin Jumpin’ Jack Flash siivittää matkailijat oi­keaan aikakauteen ensimmäisten kuulentojen komentosaliin pääsyä odotellessa.

Kennedy Space Centerin Apollo/Saturn V -keskuksen audito­riossa valmistaudutaan ensin ensimmäiselle kuulennolle. Seuraavassa salissa eteen avautuu kuun pinta, jolle laskeutuu ihka oikea kuumoduuli ja vaappuva astronautti.

Keskuksessa voi kävellä rakettien ja avaruussukkuloiden alta, ajaa bussilla laukaisupaikkojen ohi ja istahtaa sukkulan ohjaamoon. Kuusta tuotua kivenpalaakin voi koskettaa.

3D-elokuva kertoo tulevasta Orion-missiosta, jolla aiotaan lähettää miehitetty alus Marsiin. Lisämaksusta voisi lounastaa astronautin kanssa.

”Avaruuspuvuissa oli paljon hienoja osia, mutta kuusta tuotu kivi tuntui ihan tavalliselta. Avaruudessa olisi pelottavaa kun ei tiedä, mitä ympärillä on”, Emilia Eskola tuumaa.

Aikuisen arvio: Esitykset ovat niin intensiivisiä, että turistiakin alkaa melkein itkettää, kun Apollo 1:n miehistö kuolee tulipalossa. KSC on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia, eikä vastaavaa löydy Euroopasta.

Puolen miljoonan alligaattorin koti

Fort Lauderdale on kätevä tukikohta eteläisessä Floridassa. Evergladesin valtavaan kansallispuistoon voi lähteä myös muutaman tunnin kevytretkelle.

Pakettiin kuuluu veneajelu suoalueella, runsaan eläimistön bongailu ja alligaattorishow. Show’n jälkeen otetaan kuva alligaattori sylissä.

Everglades ei ole suo, vaan hyvin verkkaisesti virtaava joki. Alligaattoreita on puolisen miljoonaa. Testiryhmän mukaan ne näyttivät lähinnä laiskoilta.

Fort Lauderdalen kanavaristeilyllä voi ihailla miljardöörien huviloita ja veneitä. Steven Spielbergin jahdin saisi kuulemma vuokrattua kuukaudeksi käyttöönsä 1,2 miljoonalla dollarilla.

Yksi hienoimmista rannoista on Miami Beachin South Beach. Vaaleahiekkaisen rannan värikkäillä hengenpelastajien kopeilla saa kivoja lomakuvia, ja retki huipentuu kierrokseen pastellinsävyisissä art deco -kortteleissa.

Amerikan suurin outlet-keskus Sawgrass Mills sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Fort Lauderdalesta. Varsinkin amerikkalaiset merkit ovat jopa nykyisellä dollarin kurssilla edullisia.

Lapsia viehättää sademetsään rakennettu Rainforest Café, jonka viidakko herää henkiin useamman kerran lounaan aikana.

Aikuisen arvio: Keittiöllinen majoitus toimii lasten kanssa. Isoissa marketeissa on hyllymetreittäin herkkuja, joita ei kotikaupoista löydy. Rahaakin säästyy.

Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisi kiinnostavampaa lähteä varsinaiseen Evergladesiin pidemmälle retkelle.

Florida Keys -saariketjulla aika pysähtyy

Rento lomatunnelma on taattu Floridan eteläkärjen kymmenien saarten ketjulla. Ihmiset kävelevätkin hitaammin.

Keys päättyy elämäntaiteilijoiden suosimaan Key Westiin, joka on lähempänä Kuubaa kuin Yhdysvaltoja.

Lomasaarilla riittää tekemistä. Vesiurheilu on tehty helpoksi, ja rantavedet ovat hurrikaanikauden ulkopuolella leppoisat.

Rannalta kuin rannalta voi vuokrata kajakin, vesiskootterin tai katamaraanin ja lähteä tutkimaan ympäristöä. Snorklausvälineet kannattaa pakata mukaan.

Joillakin rannoilla näkyi kasoittain vaarallisia polttiaiseläimiä, portugalinsotalaivoja. Rannalle huuhtoutuneet meduusaa muistuttavat otukset ovat sähkönsinisiä.

Niiden pistos voi olla hyvinkin kivulias, jopa hengenvaarallinen.

Mangroveviidakkoon tutustuu turvallisimmin oppaan johtamalla kajakkiretkellä. Paikoitellen melkein umpikasvaneilla reiteillä luovitaan tiheän viidakon läpi, kukin parhaaksi katsomallaan tekniikalla.

”Kerran limboaminen puun alta ei onnistunutkaan, vaan tipuimme veteen. Onneksi ei ollut kylmää”, Jonatan muistelee.

Kalastusretkellä on tunnelmaa, ja turkoosinsinisestä vedestä nousee kalaa. Monin paikoin maksua ei veloiteta, ellei saalista tule. Retkelle voi lähteä muutamaksi tunniksi tai koko päiväksi.

Kohokohta on tietysti oman saaliin syöminen. Kapteenit perkaavat ja fileeraavat kalat satamassa, minkä jälkeen ne voi valmistaa lomakodin keittiössä tai kiikuttaa rantaravintolan kokille.

”Isoja kaloja oli painava kiskoa. Näimme myös aika ison hain, mutta se pääsi karkuun”, Eemil kertoo.

Aikuisen arvio: Key West on ajomatkan arvoinen, vaikka turistirysä onkin. Saariketjun pisimmältä sillalta Seven Miles Bridgeltä avautuvat huikeat näkymät, ja sen juurella on viehättävä luonnonranta Bahia Honda State Park.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  6. 6

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  7. 7

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  8. 8

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  9. 9

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  10. 10

   Yhdysvaltain kongressi valmistee uusia pakotelakeja – esitys rajoittaisi presidentti Trumpin mahdollisuuksia lieventää Venäjä-sanktioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää