Thaimaa on täynnä vastakohtia – tässä kohteet historian, luonnonrauhan ja biletyksen ystäville

Muinaisia temppeleitä, vanhoja kulttuureja, viidakkometsiä ja kirkasvetisiä hiekkarantoja. Tai sykkiviä turistisaaria, ostoskeskuksia ja neonvaloja. Thaimaassa voi kokea tämän kaiken.

Vuosisataista historiaa Chiang Maissa

Vanhaa kaupunkia ympäröivä vallihauta, muurien rauniot ja yli 500 vuotta vanhat temppelit kertovat lannakulttuurin kukoistuksesta. Chiang Mai ja pohjoinen Thaimaa ovat yhä maan henkisen elämän keskuksia.

Oranssikaapuisia buddhalaismunkkeja kulkee erityisesti vanhassa kaupungissa, ja temppeleihin voi pysähtyä katsomaan meditaatio- ja rukoushetkiä.

Kannattaa piipahtaa ainakin Wat Chedi Luangissa. Se seisoo jo raunioituvan ja 1441 rakennetun, lannatyyliä edustavan buddhalaisen rakennuksen, chedin ympärillä. Näkemisen arvoinen on myös pieni lähes kokonaan tiikkinen Wat Phan Tao.

Auringonlaskua kannattaa hurauttaa ihailemaan vuoren laelle Wat Phra That Doi Suthepille, joka perustettiin 1383. Temppelille saavuttua on vielä kivuttava 306 askeleen portaat, jotka rakennettiin meditaatiota varten.

Pohjois-Thaimaan suurin kaupunki Chiang Mai perustettiin 1296. Se oli vuosisatoja lannakulttuurin keskus ja puolustautui Burman ja Mongolian hyökkäyksiä vastaan, kunnes se liitettiin Siamin kuningaskuntaan eli nykyiseen Thaimaahan 1775.

Chiang Maissa on vähemmän matkailijoita kuin Etelä-Thaimaan niemimaalla ja saarilla.

Alueella on vahva ulkomailta muuttaneiden työntekijöiden yhteisö. Kaupungista on viime vuosina kehittynyt digitaalisten nomadien ja verkkomarkkinointiammattilaisten keskus.

Palvelut ja ravintolatarjonta kehittyvät nopeasti, mutta hinnat eivät ole kivunneet korkeuksiin.

Hyvän ruoan ystävien kannattaa nauttia lounas tai illallinen vaikkapa kattoterassiravintola Italicsissa. Se tarjoaa sekä italialaista että thaimaalaista ruokaa.

Jos sattuu olemaan kaupungissa sunnuntaina, kävelytoria voi suositella sekä ostoksille että ruoasta nauttimiseen. Markkinoilta löytää kaikkea paikallisista käsityötuotteista ja taiteesta halpoihin vaatteisiin, kenkiin ja suitsukkeisiin. Tingi rohkeasti, sillä hinnoissa on turistilisä.

Chiang Main ympäristössä on upeita vesiputouksia, luontopolkuja ja pikkukyliä vuorten keskellä. Kaupungista on helppo paeta vihreiden kukkuloiden keskelle.

Kenelle sopii: Kulttuuri-, luonto- ja ruokamatkailijoille, perheille.

Miten pääsee: Lennot Helsingistä Bangkokiin (esimerkiksi Finnair, Norwegian, Turkish Air­ways) ja lennot Bangkokista ­Chiang Maihin (esimerkiksi Air­Asia, Bangkok Airways).

Sukellusta ja biletystä Samui-saarilla

Reppureissaajien Thaimaan-valloitus alkoi muutama vuosikymmen sitten Koh Samuista. Nyt saarella on pääasiassa kiinteistömogulien omistamia luksusresortteja, ja hulppeat hotellit tarjoavat viiden tähden palvelua.

Samui ei kuitenkaan ole täysin turistien vallassa. Paikallista elämää näkee, kun vuokraa skootterin ja huristelee ympäri saaren kehätietä.

Saaren pohjoisosan Hat Bo Phutissa ja eteläosan Hua Thanonissa sijaitsevat muslimiyhteisöjen kalastajakylät. Hua Thanonin markkinoilta voi napata paikallista ruokaa edullisesti.

Rannat ja palvelutaso vetävät matkailijoita saarelle. Saaren kaakkoisosassa sijaitseva pitkä valkoisen hiekan Lamai-ranta tarjoaa rauhaa ja hiljaisuutta.

Pohjoisen rannat ovat kivisempiä mutta rauhaisia, ja niiltä avautuu upea auringonlaskunäkymä Koh Pha-Nganin saarelle.

Klubien ja ravintoloiden Chawengiin kannattaa mennä, jos neonvalot ja raju yöelämä kiinnostavat. Vähäpukeiset thaitytöt viettelevät baareihin drinkkitarjouksilla, ja rannan klubeilla pauhaa housemusiikki. Tulitaiteilijat loistavat pimeässä yössä.

Koh Samuin pikkusisar Koh Tao tunnetaan maailman halvimpana ja yhtenä laadukkaimmista paikoista suorittaa open water diver -sukelluslupa.

Saarella on satoja sukelluskouluja, hotelleja, ravintoloita, pikkukauppoja ja kauneushoitoloita. Hinnat ovat halvat ja laatu korkea.

Paikallista elämää kaipaavan ei kannata suunnata Taolle, joka elää täysin turismista. Snorklaukseen ja sukeltamiseen se sopii yhä, mutta Taon suosio on valitettavasti johtanut siihen, että suuri osa kuvankauniin saaren koralliriutoista on kuollut.

Toivon pilkahduksia kuitenkin on, ja osalla riutoista tehdään luonnonsuojelutyötä.

Kenelle sopii: Pariskunnille, perheille, reppureissaajille.

Miten pääsee: Lennot Bangkokista Koh Samuihin (esimerkiksi Bangkok Airways, Thai Airways) tai lautta Krabista Koh Samuihin ja Koh Samuista Koh Taoon (esimerkiksi Ferry Samui- tai Lomprayah-lauttayhtiöt).

Rauhallisia keitaita ja luontoa Koh Jumissa

Kuvittele lähes koskematon Thaimaa 30 vuotta sitten. Piskuinen Koh Jumin saari Krabin kupeessa tarjoaa yhä koskematonta luontoa, viidakkoa ja rauhallisia keitaita, joissa on vähän matkailijoita.

Koh Jumin länsirannalla vuorottelevat vaatimattomammat ja muutamat paremmin varustellut bungalow-hotellit. Varsinaista satamalaituria ei kylien pikkulaitureita lukuun ottamatta ole, ja matkailijat noudetaan saarelle pitkillä longtail-veneillä.

Saaren ainut päällystetty tie vie pohjoisen Banyan Bay -lahdelta koillisen rauhalliseen Baan Koh Puhin kalastajakylään ja etelän Baan Koh Jumin kylään.

Skootterilla viilettäessä ohi vilahtavat kumipuumetsät, pienet puutalot, pikkubaarit ja paikalliset torit. Bensa-asema voi olla tankki vanhan herran pihassa, ja mies täytyy herättää riippumattonokosiltaan myymään polttoainetta.

Saari on Thaimaan helmiä, jos vaatimaton infrastruktuuri ja rento lukuloma riippumatossa innostavat. Sykettä kaipaava voi maksaa longtail-veneestä, jolla diskomusiikin ja superturismin Phi Phi -saarille pääsee tunnissa.

Reippailijat voivat kiivetä omatoimisesti tai oppaan kanssa Mount Pu -vuorelle. Nousu on hikinen, ja se kannattaa aloittaa aamuvarhain.

Pikkusaarella on muutama Thaimaan viehättävimmistä ja herkullisimmista ravintoloista.

Veden päällä Baan Koh Jumin kylässä, Koh Jum Seafood -ravintolan terassilla, kannattaa maistella mereneläviä ja kalacurreja.

Ranskalais-thaimaalaisen pariskunnan isännöimässä Oon Lee -bungalowissa henkilökohtainen palvelu on huipputasoa.

Valerien viinivalikoiman hinta-laatusuhde tekee vaikutuksen maassa, jossa halpisviini maksaa kolme kertaa enemmän kuin Suomessa.

Kenelle sopii: Pariskunnille, reppu- ja luontomatkailijoille.

Miten pääsee: Lennot Bangkokiin tai Krabiin (esimerkiksi Finnair tai Travellink-matkatoimisto ja useat yhdistelmälennot matkahakukoneiden kautta).

Krabista pääsee lautalla Koh Jumiin (Koh Lantaan kulkee matkustajalautta marras–huhtikuussa. Ympäri vuoden pienet paikallisveneet lähtevät Laem Kruatin laiturista, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Krabi Townista).

Herkullinen ja hälyinen Bangkok

Kiihkeän Bangkokin valtavat ihmismassat, jatkuva liikenne ja häly huimaavat, mutta kaupunki kiehtoo silti.

Vanhan kaupungin jokivarren piilossa olevat ravintolat, kiinalaiskorttelit, nurkan takaa ko­hoavat temppelit, skytrain-juna ja jokaisen kadunkulman ja oikopolun tuntevat tuktuk-kuskit luovat erikoisen elämyksen.

Bangkokissa voi vetäytyä luksushotellien kattoaltaille ja -puutarhoihin ja unohtaa alla mylvivän kaupungin tai hukkua kelluvien torien tai iltatorien vilinään.

Huippuhotellit ovat halvempia kuin etelän matkailusaarilla, ja huoneen hyvästä perushotellista saa edullisesti.

Kaupungista löytää kaikki maailman keittiöt. Esimerkiksi Chidlomin kaupunginosassa italialaisravintola Medici Kitchen Barissa voi nauttia oopperalaulajaopiskelijoiden esiintymisistä, ja omistaja kiertää tervehtimässä jokaista asiakasta.

Joen varrella piilossa väenpaljoudelta Sala Rattanakosinin kokit loihtivat herkullisia moderneja thaiannoksia.

Syödessä voi nauttia ohi lipuvista jokilaivoista ja toisella puolella jokea siintävistä temppeleistä.

Bangkokin hämärtyvä ilta kerää paikallisia ja vierailijoita kaupungin kymmenille skybar-kattoterasseille. Vaihtoehtoja on pienistä puutarhamaisista kattoterasseista hulppeisiin kupolikattoisiin fine dining -ravintoloihin.

Vaikka cocktailien hinta hipoo pilviä, yhdestä kannattaa maksaa ja ihailla juomaa siemaillen pilvenpiirtäjiä ja laivojen täplittämää jokivartta.

Kenelle sopii: Pariskunnille, kulttuuri- ja ruokamatkailijoille, reppureissaajille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  3. 3

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  4. 4

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  5. 5

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Mikä on epäillyn motiivi? Liittyykö poliisin haltuun ottama pakettiauto tekoihin? HS listasi viisi avointa kysymystä Turun puukotuksista

  7. 7

   ”Emme enää näytä uskottavalta vaihtoehdolta nuorelle arvoliberaalille sukupolvelle”, sanoo Sdp:n Sanna Marin surkeista kannatusluvuista

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Ilmaiset käteisnostot voivat loppua, kun Ottojen tilalle tulee Nosto-automaatteja

  10. 10

   Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  7. 7

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  10. 10

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla
  3. Suurlähettiläät ja suomisoul antoivat äänen lama-ajan seksinnälkäisille ja epätoivoisille heteromiehille – nyt he saattaisivat tarvita suomisoulia taas
  4. Viime vuonna kuolleelta Jouko Turkalta ilmestyy uusi kirja – syksyn kaunokirjoissa paljon kiintoisia nimiä Juha Hurmeesta Rosa Liksomiin, Sanna Karlströmistä A.W. Yrjänään ja Roberto Bolañosta Lucia Berliniin
  5. Erkka Mykkänen fanittaa Waltaria ja päätyi kirjoittamaan jatkoa Sinuhen tarinalle – kotimainen klassikkokirjallisuus on yksi kirjasyksyn näkyvimmistä trendeistä
  6. Suomalaiset toivat värikkyyttä Maj Lind -kilvan avauspäivään
  7. Linja-auton alle jäänyt ihminen kuoli 9-tiellä Tampereella – liikenne kulkee taas normaalisti onnettomuuspaikalla
  8. Mikä on epäillyn motiivi? Liittyykö poliisin haltuun ottama pakettiauto tekoihin? HS listasi viisi avointa kysymystä Turun puukotuksista
  9. Valokuvaaja Tea Karvinen sai tarpeekseen Helsingistä, myi asuntonsa ja lähti seitsemäksi vuodeksi kiertämään kansallispuistoja – Nyt hän suosittelee lähtemään metsään yksin
  10. Tunti sitten
  11. HS Kirjaston viikon kirja: Nationalismi nousee, mutta silti on vielä toivoa – Voit nyt lukea ilmaiseksi Heikki Aittokosken Kuolemantanssin
  12. Suomalaistoimittaja tapasi tanskalaisen keksijän sukellusveneessä, joka vain muutamaa kuukautta myöhemmin upposi – samalla ruotsalainen toimittaja katosi jäljettömiin
  13. Näytä lisää