Laskettelua Lahdessa, ritareita Turussa ja surffausta Kotkassa – tässä ovat talviloman parhaat päiväretket

Lomalla ei tarvitse matkustaa kauas. Tunnin tai parin päässä pääkaupunkiseudulta on paljon mukavaa tekemistä.

Perheulkoiluloma Lahdessa

Joskus, kun katsoo kirkkaaseen valoon, alkaa vähän aivastuttaa. Sillä lailla käy nyt Vesijärven rannalla vähän ennen puolta päivää. Järvi on lumesta valkoisempi kuin puhtain morsian ja heijastelee aurinkoa. Järveen on aurattu polkuja sinne suun tänne.

Yhdellä polulla, lähellä Laivaravintola Vellamoa, haparoidaan. Yhdysvaltojen Chicagosta Suomen Chicagoon eli Lahteen on saapunut Carrie Crane. Hän luistelee ensimmäistä kertaa elämässään. Uusi tuttava Jari Sokka avustaa.

Crane kertoo olevansa ”finno­fiili”.

”Täällä on niin kaunista! Rakastan Lahtea. Ja suomalaista metallimusiikkia. Ja kaikkea suomalaista musiikkia.”

Sokka kiertää Cranen kanssa Suomea ja näyttää hänelle hienoja paikkoja. Yksi niistä on tämä Vesijärven ympäristö. Jääpoluilla luistellaan, hiihdetään ja kävellään.

Reittejä huoltaa viereisen ravintolalaiva Vellamon ravintolapäällikkö Jukka Riikonen. Kun kaupunki ei hoida, jonkun täytyy se tehdä.

”Etenkin viikonloppuisin huomaa, että ihmisten ulkoiluntarve on kova. Jäällä tarvittaisiin silloin melkein liikennevalot”, Riikonen sanoo.

Vesijärvellä ei ole virallisia hiihtolatureittejä, mutta niitäkin on paljon lähialueilla. Esimerkiksi kolmen kilometrin Tapanilan perhelenkki tai Merrasjävi-Takkula-Ahtiala-reitin kiertävä seitsemän kilometrin perhelenkki.

Kuntoaan koetteleva voi mennä ihmettelemään 60 kilometrin latusokkeloa, joka kulkee Urheilukeskuksen ja Tiirismaan välillä. Varoitus: rankkoja nousuja!

Ihan lähellä Vesijärveä on myös Pikku Vesijärven puisto, johon on rakennettu Talvi-ihmemaa. Siellä on esimerkiksi lumiveistoksia ja liukumäki. Aiemmin oli suuri lumilinnakin, mutta viimeaikaiset plussakelit rapauttivat Ihmemaata pahan kerran.

Ulkoilupäivän jälkeen Lahdessa voi käydä hiljattain Suomen parhaaksi valitussa ravintolassa Lahden keskustassa. Roux tarjoaa ranskalaista ruokaa. Lähellä Vesijärven rannassa on myös ravintola Lokki.

Me emme nyt mene ravintolaan, vaan kysymme lahtelaiselta Sokalta, mihin hän ohjastaisi, jos pitäisi viettää hauska talvilomapäivä Lahdessa?

”Messilään.”

Puolen päivän aikaan keskiviikkona Messilän hiihtokeskuksessa on melkein tungos. Ehkä se ei ole ihme, sillä Messilä valittiin viime vuonna vuoden hiihtokeskukseksi.

Se on Etelä-Suomen suurin laskettelukeskus, jonka kymmenessä rinteessä vierailee vuosittain noin 150 000 laskijaa. Lahden keskustasta tänne ajaa runsaassa kymmenessä minuutissa.

Eikö teillä ole koulua, kysymme kahdeksasluokkalaisilta Erika Honkalalta, Aada Aaltoselta ja Aaron Laukkaselta.

Selviää, että nuoret pääsevät kerran vuodessa koulun kanssa Messilään. Laukkanen kertoo olevansa suksillaan vanha tekijä, mutta Aaltonen ja Honkala ovat ensimmäistä kertaa lumilaudalla rinteessä. Pyllähdellään, mutta nauretaan.

Laukkasen äiti Sanna Laukkanen ajattaa perheen pienempää jäsentä Svantea Stigalla lasten mäessä.

”Pari kertaa vuodessa käydään täällä, ja nuoriso käy jo omin nokkineen. Tämähän on ihan Etelä-Suomen parhaita laskettelukeskuksia”, Laukkanen sanoo.

www.lahdenjarvimatkailu.fi

Kulttuurihistoriaa Turussa

Turun linnan tietävät aika monet, mutta käsi sydämellä: oletko koskaan oikeasti käynyt? Jos et, hiihtolomalla on hyvä aika käväistä tässä keskiajalla rakennetussa linnassa.

Turun linnassa on talvilomien aikaan lapsille pikkutikarikierros, jolla keskitytään ritareihin. Kaikki ritarikokelaat saavat viitat päälleen kierroksen ajaksi.

Vanhempi väki saattaa innostua keskiaikakierroksesta, joka valottaa linnan arkea keskiajalla. Linnassa on myös paljon erilaisia työpajoja.

Jos Turun linna on nähty, lisää kulttuurihistoriaa ja myös nykytaidetta on Aboa Vetus & Ars Nova -museossa, jossa voi tutustua niin ikään keskiaikaan Turussa. Aboa Vetuksen rauniotilassa on kuuden keskiaikaisen rakennuksen rauniot, joiden lomassa näyttelyn kulkureitti kiertää.

Näyttelyssä on paljon käsillä koettavaa ja testattavaa lapsille.

Lisää puuhaa lapsille tarjoavat erilaiset työpajat, kuten paperinukketyöpaja ja nukkekotikurssi, joista jälkimmäisessä pääsee kokeilemaan sisustustaitojaan: idea on sisustaa laatikon sisälle pienoishuone.

Nukketeatteriakin pääsee halutessaan katsomaan, ja museossa on käynnissä myös historiallinen nukkekotinäyttely.

Jos historia ei kiinnosta, ihan tavalliseenkin teatteriin pääsee. Turun Nuori Teatteri esittää talvilomalla Onneli ja Anneli -esityksen, joka pohjautuu Marjatta Kurenniemen lastenkirjoihin.

Aina voi mennä avaruuteen: seikkailupuistossa Kupittaalla on lomien aikaan Avaruusseikkailu 2016, jossa voi rakentaa raketin, hyppiä planeetalta toiselle ja tanssia tähtien tahtiin.

Erilaiset meripäivät Kotkan alueella

Kaloja! Niitä ja muita vesien pieneläviä on Kotkassa Maretariumissa kaikkiaan 60 erilaista. Ne asuvat luonnonmukaisessa akvaariossa. Näiden elikoiden saloihin saa kello 11 ilmaisen puolen tunnin opastuksen.

Lisää meriasiaa Kotkassa tarjoaa Merikeskus Vellamo. Pääsylipulla pääsee Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon näyttelyihin. Eikä siellä tarvitse vain katsella ja kuunnella, pääsee myös haistelemaan, tunnustelemaan, leikkimään ja pelaamaan.

Alle 18-vuotiaille lysti on ilmaista, ja tekemistä on sananmukaisesti ihan kaiken ikäisille vauvoista lähtien.

Jos vesi ei ole se suosikkielementti, ehkä se on ilma? Silloin tämä on pakko kokea: Sirius Sport Resortissa Kotkan liepeillä pääsee oikeasti lentämään.

Tuulitunnelissa tapahtuva lento hoidetaan hyvällä opastuksella, joten se ei ole vaarallista. Käytännössä kokemus vastaa vapaapudotusta lentokoneessa, eli tuuli puhaltaa alta 180–260 kilometriä tunnissa, ja lentäjä leijailee tuulen päällä.

Ja jos vielä haluaa veteen, myös surffaaminen on mahdollista Sirius Sport Resortissa. Se onnistuu virtaavan veden päällä sisätiloissa, mahallaan tai seisaaltaan.

Hemmottelua Hämeenlinnassa

Aina ei jaksa olla niin aktiivinen. Silloin auttaa kylpylä, ja erinomainen sellainen löytyy esimerkiksi Hämeenlinnasta.

Aulangon luonnonsuojelualueen – jota voi ihailla vaikka Aulangonvuoren näköalatasanteelta – maisemissa on kylpylä- ja hyvinvointikohde Rantasipi Aulanko. Mieli lepää, kun katselee altaalta valtavan ikkunaseinän läpi ulos luontoon.

Aulangossa on myös paljon liikuntamahdollisuuksia. Rennompaa menoa halajava voi vaikka keilata tai käydä kokeilemassa Suomen ensimmäistä golf- ja urheilusimulaattoria, jossa voi kokeilla erilaisia lajeja simuloituina.

Lähellä on myös Aulangon ratsastuskoulu, jossa pääsee talvilomaviikkojen aikana kokeilemaan talutusratsastusta ilman ajanvarausta.

Nostalgialoma Porvoossa

Porvoo on niin inspiroiva paikka, että sinne muuttaa moni suomalainen rockmuusikkokin. Remu Aaltonen, CMX-yhtyeen AW Yrjänä ja Herra Ylppökin asuvat siellä.

Ehkä hekin käyvät silloin tällöin kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin kodissa? Siellä voi nauttia taiteesta ja ajan patinoimasta ympäristöstä ja esineistä.

Kokonainen nostalgiannälkäisen alue Porvoossa on vanhan Porvoon alue. Pieniä putiikkeja piisaa, ja alueella on myös kodikkaita kahviloita ja ravintoloita.

Jos vanhan Porvoon ravintolat eivät miellytä, Porvoossa on eräs ehdoton paikka, jossa kannattaa syödä. Se on Sinne-niminen ravintola. Kyseessä on yksi harvoista ravintoloista, joka on saanut HS:n Nyt-liitteen kriitikolta täydet viisi tähteä.

Ja mikä olisi nostalgisempaa kuin vanha kunnon juna? Pienoismallimaailma Noarkissa voi katsella niitä sekä muita pienoismalleja sydämensä kylläiseksi.

Erikoismuseoita Tampereella

Tampereella esimerkiksi vakoilumuseo on jännä paikka. Siellä voi tutustua valtioiden välisessä vakoilussa käytettyihin laitteisiin ja kuuluisiin vakoojiin ja päivittää tietonsa siitä, kuinka merkityksellistä vakoilu on geopoliittisesta näkökulmasta.

Toinen yhteiskunnallinen museo on Poliisimuseo, jossa voi tutustua poliisin toimintaan aina keskiajalta tähän päivään.

Nykytaiteen ystävien kannattaa mennä Sara Hildénin taidemuseoon, jossa on Carolus Enckellin modernistisia teoksia.

Etenkin pienempiä saattaa kiinnostaa Pikku Kakkosen puisto, joka on Tampereen suosituin leikkipuisto. Lisäksi Särkänniemessä pääsee leikkimään Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuvalla Koiramäellä, jossa parhaimmillaan tuntuu ihan siltä kuin satu muuttuisi todellisuudeksi.

Muumilaaksossa taas on näytteillä Tove Janssonin teoksia. Niitä on yli 2 000, joista 800 on muumiaiheisia. Helmi on 2,5-metrinen muumitalo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  5. 5

   Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  8. 8

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  10. 10

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää