Valikko
Matka

Halpa kalja ei enää riitä – risteilylle houkuttelevat nyt teemat hyvinvoinnista hardrockiin

Suosituimmista risteilyistä myydään seuraava vuosi loppuun heti edellisen jälkeen.

Teemaristeilyjä on järjestetty pitkään, mutta viime vuosina ne ovat kasvattaneet suosiotaan ja teemojen kirjo on laajentunut.

Klassikko on vaikkapa Folklandia-risteily, joka keinuttaa kansanmusiikista ja -tanssista kiinnostuneita alkuvuodesta. Opiskelijoille ovat tuttuja perinteisen Goom-risteilyn maailman suurin viuhahdus ja paskan musiikin festivaali.

Nyt laivoilla myös opetellaan löytämään sopivia viinejä eri ruoille, haetaan vinkkejä kodin sisustamiseen ja saadaan apua istumatyöläisten selkävaivoihin.

Viking Linen linjapäällikön Jaakko Ahdin mukaan teemaristeilyjä järjestetään, koska ihmiset ha­luavat koko ajan jotain uutta. Pelkillä halvan kaljan hakijoilla ei laivoja enää täytetä.

”Teemaristeilyillä saadaan tavoitettua ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten lähtisi risteilylle. Heille tapahtuma tai aihe on syy lähteä matkalle”, Ahti sanoo.

Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan laivoja vuokrataan noin 50 kertaa vuodessa isompaan tarkoitukseen, esimerkiksi koko laiva yrityksen käyttöön.

”Teemaristeilyjä on vuosittain kymmeniä ja matkustajia näillä risteilyillä tietysti kymmeniätuhansia”, Nöjd sanoo.

Teemaristeilyjä on kolmenlaisia: laivalla voi olla teeman mukaista ohjelmaa kaikille matkustajille tai vain pienelle ryhmälle, joka on ostanut erikoisohjelmaa sisältävän paketin laivamatkan kylkeen. Lisäksi matkanjärjestäjät vuokraavat kokonaisia laivoja teemoja varten.

Erityisesti luentoja sisältävät kauneuden ja hyvinvoinnin ympärille rakentuvat risteilyt ovat kasvattaneet suosiotaan.

Eckerö Line on tänä talvena kokeillut maksuttomia kauneusluentoja, joissa asiantuntijat ovat antaneet esimerkiksi ihonhoitovinkkejä. Huhtikuussa Helsingistä Tallinnaan Viking Linella risteilevät pääsevät kuulemaan yrittäjä Tiina Jylhää.

”Kauneuskirurgia kiinnostaa ihmisiä, mutta siitä ei kehdata keskustella ääneen. Risteilyllä nostetaan kissa pöydälle ja käydään läpi, mitä kauneuskirurgia on. Se ei tarkoita pelkästään rasvaimua eikä rintaimplantteja. Suomalaisia käy paljon Virossa esimerkiksi hammas- ja silmälääkärissä”, Ahti sanoo.

Ajankäytön hallinnasta järjestetty teemaristeily neuvoi, miten kiireinen perheenäiti, joka on päivät töissä ja kuskaa vapaalla lapsia harrastuksiin, järjestää kalenterinsa niin, että aikaa jää sosiaaliseenkin elämään.

Kestosuosikkeja ovat viiniristeilyt. Osallistujien ikähaitari on parikymppisestä yhdeksänkymppiseen.

”Yhdellä risteilyllä opittiin, mitkä viinit sopivat millekin suklaalle. Siitä tuli paljon kiitosta”, Ahti sanoo.

Euroviisuristeilyllä viihdyttää euroviisuartisti, joka voi olla suurelle yleisölle tuntematon mutta euroviisufaneille tuttu. Ohjelmassa on tietysti myös euroviisushow ja euroviisukaraoke.

”Euroviisuvisassa esitetään hankalia kysymyksiä, kuten minkä värinen mekko oli Ranskan esiintyjällä vuoden 1984 finaalilähetyksessä”, Ahti kertoo.

Vapaa-ajanmatkaajien lisäksi yrityselämä on löytänyt teemaristeilyt. Laivalle lähtee nyt pienempiä työporukoita viettämään tykypäiviään: menomatkalla kuullaan asiaa ja paluumatkalla rentoudutaan.

Lapsille Viking Line järjestää noin kerran kuussa Ville Viking Club -risteilyjä, jolloin viihteestä vastaa laivakissan lisäksi lasten suosikki, kuten Peppi Pitkätossu tai klovni Dodo.

Tallink Siljalla on niin ikään kuukausittain Muksumaanantai- ja Skidit-risteilyjä, joilla ohjelma on suunniteltu lasten ehdoilla.

Eckerö Linella kysyttyjä ovat oopperamatkat kaksi kertaa vuodessa. Yhdelle matkalle osallistuu 600 ihmistä.

Pakettiin sisältyy laivamatkojen lisäksi hotelliyöpyminen, bussikuljetukset ja liput esitykseen Viron kansallisoopperassa Estonia-teatterissa.

”Varaamme vuosittain koko näytöksen. Suosituin on ollut Mustalaisruhtinatar-operetti”, sanoo Eckerö Linen markkinointipäällikkö Johanna Uimonen.

Viime ja toissa syksynä Eckerö Line houkutteli Finlandia-laivalleen musiikin ystäviä Vain elämää -sarjan tähdillä. Ohjelmaa on myös voinut seurata suorana muiden fanien kanssa laivalla.

”Laivan tanssiravintolassa ei ole varmaan koskaan ollut yhtä paljon ihmisiä kuin Antti Tuiskun livekeikalla”, Uimonen sanoo.

Yleensä teemaristeilyt tulevat myyntiin heti edellisen risteilyn päättyessä. Seuraavan vuoden risteily on usein myyty loppuun alle viikossa, sanoo Tallink Siljan chartereista vastaavan myyntiryhmän päällikkö Janne Mälkki.

Nopeasti loppuivat liput esimerkiksi huhtikuussa järjestettävälle Tubetour-risteilylle, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimpia tubettajia.

Kevään teemaristeilyjä

Lapsiperheille

Lasten musiikkiristeily

Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin soittimiin musiikkikoulu Jamkidsin opettajien opastuksella.

Viking XPRS 11.6. Alkaen 87 euroa/perhe, sisältää buffet-ruokailun.

Musiikin ystäville

Euroviisuristeily

Euroviisuaiheista ohjelmaa. Artisteina ovat Linda Bengtzing Ruotsista ja Susann Sonntag Suomesta.

Viking XPRS 2.4. Alkaen 20 euroa.

Jazz-risteily

Jazzia soittavat pitkin risteilyä Barbeque Jazzband ja Erja Uitto, Janne Maarala Quartet feat. Ira Kaspi ja Acoustic Dixie Six.

Viking XPRS 5.3. Alkaen 30 euroa.

Tanssiristeily

Matkapoikien risteilyllä on Eija Kantolan keikka ja tanssikurssi. Risteilyisäntänä on Mikael Konttinen.

Viking Grace 10.4. Alkaen 9,50 euroa.

Jari Sillanpää -risteily

Sillanpään keikka, ja risteilijät voivat kokeilla laulutaitojaan Sillanpää-karaokessa.

Tallink Siljan Baltic Queen 24.4. Alkaen 59 euroa.

Merirock-risteily

Kotimaisia hardrock-yhtyeitä, kuten Hybrid Children, Shiraz Lane, Guns of Glory, Block Buster ja State Of Emergency.

Viking XPRS 4.5. Alkaen 26 euroa.

Hyvinvointia

Huono äiti -blogin viisivuotisristeily

Bloggaaja Sari Helin, psykoterapeutti Leena Hattunen ja uutisankkuri Piia Pasanen puhuvat äitiydestä ja naiseudesta.

Silja Symphony 19.3. Alkaen 55 euroa.

Unelmista totta -risteily

Teemoina ruokavalio, liikunta ja muu hyvinvointi. Esiintyjinä Jutta Gustafsberg ja Jari ”Bull” Mentula.

Viking Grace 12.5. Alkaen 49 euroa.

Meren selkä -risteily

Selkäliiton risteilyllä on asiantuntijaluentoja, lääkärin kyselytunti ja asahi-näytetunti, aiheina esimerkiksi selkäleikkaukset ja nukkumisen myytit.

Tallink Siljan Baltic Queen 20.5. Alkaen 65 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • risteily
 • laivamatka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  4. 4

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  5. 5

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  10. 10

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää