Matka    |   Kolumni

Suomen pöljyys tiivistyy alkoholipykälissä – poliitikoilla olisi nyt tärkeämpääkin tekemistä

Todellisuudessa alkoholi ei meistä suurimmalle osalle ole lainkaan niin tärkeää, kuin sen sääntelyinto antaa ymmärtää, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.

Joskus matkalla sitä erehtyy lukemaan uutisia kotimaasta, vaikkei kannattaisi. Viime viikolla kuitenkin sai makeat naurut se, joka luki epäsuositun hallituksemme kosiskelevan kansalaisia jonkinlaisella alkoholilainuudistuksella.

Minultakin lensivät aasialaiset kaljat nettikahvilan näppäimistölle, kun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) maalaili ruusuista tulevaisuutta: ”Annoskokojen sääntelyä voidaan väljentää esimerkiksi niin, että jos kaksi ihmistä on ravintolassa, yksi voi ostaa tiskiltä juomat molemmille.”

”Aaahhhahhhahhaaahhhhaaah”, huutonauroin.

Päitä kääntyi. ”One more crazy politician in my home country”, selitin karjahdusta vierustovereille.

Näinkö kaukana on vallanpitäjältä reaalimaailma? En tiedä, missä ravintoloissa Rehula on käynyt, mutta muistaakseni olen yli kaksikymmentä vuotta kenenkään estämättä ostanut tiskiltä tuoppeja koko seurueelle.

Näennäisuudistus tuo mieleen huonon hallinnon kehitysmaat, joissa byrokraattisia normeja – joita kukaan ei todellisuudessa noudata – puidaan suurieleisesti, jotta oltaisiin tekevinään jotakin tärkeää.

Nettikahvilassa asiaa oli turha yrittää ulkomaalaisille selittää. Jokainen matkaileva maanmies kuitenkin tietää, miten mielipuoliselta alkoholisääntelymme vaikuttaa, kun sitä kauempaa tarkastelee. Pärjäähän suurin osa maailmasta vallan hyvin ilman lippusiimoin rajattuja anniskelualueita, minuutilleen kaljakorien eteen laskeutuvia teräsverkkoja tai standardisoituja mittakuppeja.

Tilaan uuden oluen, jonka nettikahvilan apupoika kätevästi kipaisee läheiseltä kioskilta. Suomessa tämä johtaisi välittömään anarkiaan ja tuhoon.

Todellisuudessa alkoholi ei meistä suurimmalle osalle ole lainkaan niin tärkeää, kuin sen sääntelyinto antaa ymmärtää. Ehkä siksi asia pistää aina matkoilla niin räikeästi silmään: alkoholipykälissä Suomen pöljyys ikään kuin konkretisoituu.

Ja kun kunnon normiremonttiin ei kumminkaan uskaltaudu, toivoisi hallituksen tässä tilanteessa keskittyvän ihan muihin asioihin kuin kaljan kanssa näpertelyyn.

Mutta politiikassa viinahommat ovat varma katiska, joka kaivetaan esiin, kun kalamiehen taidot eivät riitä monimutkaisempiin asioihin. Sillä saa saalista kaikista lammikoista: niistä, joissa kuppi maistuu, ja niistä, joissa halutaan kiertää korkki kaikilta kiinni.

Sen päivän kun näkisi, että vaikka perus- ja ihmisoikeuksille annettaisiin sama painoarvo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Turun puukotuksien pääepäillyn vangitsemis­oikeudenkäynti alkoi – Muut epäillyt astelevat saliin yksi kerrallaan

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää