Valikko

Luontoparatiisi Madeira houkuttaa kevätmatkailijaa

Atlantin valtameren saari on 597 vuotta sitten löydetty paratiisi, joka odottaa suomalaisia alle kuuden tunnin lennon päässä.

Haluaisitko aurinkoon, mutta Thaimaa on liian kaukana ja Kanaria jo koluttu? Ota suunnaksi kesäinen Madeira, jonka ilmasto muistuttaa talvikuukausinakin suomalaista kesää.

Madeiralle pääsee myös äkkilähdöillä puolet halvemmalla kuin Kaakkois-Aasiaan.

Seikkailu alkaa jo lentokoneen kaartaessa vuorten lomitse kohti saarta. Madeiran pääkaupungin Funchalin kiitorataa pidetään Euroopan vaarallisimpana, ja lentäjiltä vaaditaan lisäkoulutus sinne laskeutumiseen.

Kiitorataa pidennettiin vuonna 1977, kun TAP Portugalin lennon 425 turmassa kuoli 131 ihmistä. Tällä hetkellä kiitoradan pituus on 2,7 kilometriä.

Atlantin valtamerestä kohoava Madeira on kirjaimellisesti korkea kohde. Korkein huippu Pico Ruivo sijaitsee 1 862 metrissä.

Matalampiin mutta erittäin jyrkkiin nousuihin ja laskuihin pääsee tutustumaan jopa pääkaupunki Funchalin keskustassa. Tärkeintä on valita hyvät kengät, sillä Funchalissa pääsee ja joutuu kävelemään paljon. Levada-vaelluksille kannattaa varata kunnon vaelluskengät.

Autolla saari ympäri kahdessa päivässä

Madeira kannattaa kokea autolla. Autonvuokraus on helppoa. Autovuokraamot toimittavat auton hotellille asti ja hakevat sen sieltä pois. Sen kuin vain jättää avaimet vastaanottoon.

Vuokra-autolla pääsee kokemaan vuoristoratamaisia ulottuvuuksia. Ensimmäiseksi etapiksi kannattaa ottaa Cabo Girao, joka on maailman toiseksi korkein kallionkieleke. Jos oikein huimapää on, voi kurkata lasiselta skywalkilta alas 580 metrin pudotukseen. Tosin usein näkyvyys on pilvien peitossa.

Lähes 20 kilometrin päässä Funchalista sijaitsee aurinkoinen Ponta Do Sol. Lumoavissa maisemissa matka taittuu korkeuksissa kohti saaren luoteisinta kaupunkia Porto Monizia, jossa sijaitsevat merivesialtaat.

Tammikuisena pilvisenä päivänä kaupunki oli lähes autio eikä kukaan uskaltautunut veteen. Ilmaisia pysäköintipaikkoja on rutkasti keskustan au­kiolta ylöspäin nousevalla kadulla.

Porto Monizista kannattaa ajaa Sao Vicenten kuvankauniisiin laaksomaisemiin. Älä kiirehdi moottoritietä pitkin takaisin Funchaliin, vaan pysähdy nauttimaan maisemista ja jatka suoraan Santanaan.

Kylillä pääsee ihmettelemään olkikattotaloja, joista kunta ja koko postikorttien Madeira ovat kuuluisia. Vastaavanlaisia taloja oli alueella jo 1400-luvulla.

Kahden päivän autoretkellä näkee jo paljon. Jälkimmäiselle päivälle voi säästää vaikkapa piipahduksen Curral das Freirasiin eli suomeksi Nunnien laaksoon.

Kylä sijaitsi 1960-luvulle asti melko eristyksissä, ja mikäli elektroniikkaa pitää kehityksen mittarina, etenivät asiat sen jälkeenkin verkkaisesti: Curral das Freirasiin saatiin ensimmäinen televisiovastaanotin vasta vuonna 1986. Tarina ei kerro, oliko töllössä värit.

Matka kylään taittuu nykyään nopeasti yli kaksi kilometriä pitkää liikennetunnelia pitkin. Sitä ennen piti mutkitella päätä huimaavaa vuoristotietä pitkin.

Kylään kulkee myös paikallisbussi Funchalista. Vaikka olosuhteet ovat 60-luvun päivistä kohentuneet, liki pystysuoria asuinkatuja mutkitteleville bussikuskeille täytyy nostaa hattua.

Köysiradalta huikeat näkymät pääkaupunkiin

Perillä Funchalissa kannattaa vaihtaa auto köysirataan. Monteen nouseva köysirata avattiin vuonna 2000, ja se tarjoaa reilun vartin ajan henkeäsalpaavia näkymiä alas Funchaliin ja sen esikaupunkeihin.

Kannattaa ostaa yhdistelmälippu, johon kuuluu meno–paluu sekä sisäänkäynti ylhäällä saaren suurimpaan puistoon, Monte Palace Tropical Gardeniin.

Valtavalle alueelle mahtuu niin japanilainen puutarha karppeineen, mineraalimuseo, valtavia lintuhäkkejä kuin sinne tänne tallustelevia indonesialaisia kukkoja. Mikäli kiirettä ei ole, puistossa kuluu helposti tuntikausia.

Aivan vieressä sijaitsee saaren vanhin kirkko, joka on pittoreski nähtävyys. Kirkossa on Itävallan viimeisen keisarin Kaarle I:n hauta.

Kaarlen edeltäjä oli hänen isosetänsä Frans Joosef I, jonka vaimon keisarinna Elisabetin eli Sissin vanhemmat sukupolvet muistavat Romy Schneiderin Sissi-elokuvista.

Viimeistään illalla yllättää nälkä.

Ravintoloita on vieri vieressä Funchalin Vanhassakaupungissa, jonne köysirata palaa. Sopivaa ruokapaikkaa etsiskellessä kannattaa ihailla vanhojen rakennusten ovia. Ne ovat suoranaisia taideteoksia.

Ruokalistasta löytyy luonnollisesti paljon kalaa – ollaanhan saarella. Tunnettu paikallinen liharuoka on härkävarras espetada.

Paras aika matkustaa Madeiralle on kevät.

Ensi viikolla lämpötilojen on ennakoitu nousevan ainakin 17 asteeseen, mutta jo tammikuussa saarella pääsi kokemaan t-paita- ja sortsikelejä reilusti päälle 20 asteessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  3. 3

   Ensin tulivat kivut ja syvä väsymys – Jussi Kaijalalla ei ole muistikuvaa punkin puremasta, joka muutti hänen koko elämänsä

  4. 4

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  5. 5

   Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

  6. 6

   Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”

  7. 7

   Yksivuotiaiden yöheräilystä kärsitään melkein joka perheessä, selviää tutkimuksesta – syöttämisen sijaan kannattaisi suosia ”tassuttelua”

  8. 8

   Kiina uhkaa pakkopalauttaa kahdeksan Pohjois-Koreasta loikannutta – Kotimaassa heitä odottaisi todennäköisesti kidutus ja jopa kuolema

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   Mies kaahasi varastetulla moottoripyörällä kännissä raitiovaunukiskoilla Pasilassa – Löytyi hikisenä ajovaatteineen linja-autosta numero 23

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  5. 5

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  6. 6

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  7. 7

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  8. 8

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  9. 9

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää