Matka

Valikko

Rantalomalle Albaniaan – entinen kommunisti­diktatuuri on edullinen matkakohde

Albania tarjoaa hienoja rantoja ja aitoa sosialistista betonibrutalismia.

Turismi on Albaniassa vielä melko kehittymätöntä, mutta juuri siksi sinne kannattaakin lähteä, vaikka rantalomalle. Alba­nian Rivieralla Joonianmeri on turkoosi, aurinko paistaa ja herkulliset kala-ateriat sopivat budjettimatkaajankin kukkarolle.

Hiekkarannalla jalka kopsahtaa betonibunkkerin kylkeen. Mitä ihmettä?

”Tuollaisessa minäkin istuin muutaman vuoden”, autonkuljettajamme, entinen Albanian armeijan upseeri Ylli Bushi sanoo hiekkarannalla Durrësissa.

Olemme viettäneet hauskan illan kalaravintolassa, syöneet vatsamme täyteen Adrianmeren herkkuja ja poikenneet konditoriaan nauttimaan makeita, italia­laistyyppisiä jälkiruokia.

Rannalla kuuntelemme aaltojen ääniä ja ihmettelemme maata, joka vielä 25 vuotta sitten eli suljetussa kommunistidiktatuurissa.

Yksi Albanian ihmeistä ovat juuri nuo ydinsodan kestävät betonibunkkerit. Vuonna 1985 kuolleen diktaattori Enver Hoxhan valtakaudella niitä rakennettiin satojatuhansia kappaleita kuviteltua ulkoista hyökkäystä varten.

Niitä näkee yhä joka paikassa, vaikka niitä on myös yritetty hävittää. Maaseudulla köyhät ihmiset asuvat joskus niissä.

Rantaloma Albaniassa on hauska vaihtoehto seikkailunhaluisille. Maa ei ole vielä läheskään yhtä kehittynyt eikä yhtä kallis kuin naapurimaat Kroatia ja Montenegro.

Jos haluaa rannalle, kannattaa suunnata joko Tiranasta puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle loputtoman pitkälle Durrësin hiekkarannalle, tai sitten etelään, Sarandën kaupungin tuntumaan. Siellä riittää kivisiä, pienempiä rantoja ja poukamia.

Durrësin rannat ovat kommunistihallinnon kaatumisen jälkeen nousseet aivan täyteen kerrostaloja ja hotelleja – joskus jopa ilman rakennuslupia. Hyvän keskitason hotellihuoneen saa viikoksi 300–400 eurolla.

Tarjolla on runsaasti myös eurooppalaisten omistamia loma-asuntoja. He ovat sijoittaneet maahan viime vuosien rakennusbuumin aikana.

Durrës on satamakaupunki, jos­sa kalaa ja mereneläviä voi syödä edullisesti vatsansa täyteen. Albanian rahayksikkö lek on halpa: reilulla seitsemällä eurolla saa tuhat lekiä, ja se riittää ateriaan edullisessa ravintolassa.

Matka Durrësista Etelä-Albanian ”Rivieralle” ei ole kartalla kovin pitkä, mutta aikaa on varattava kunnolla. Vuoristoisessa ja vaikeakulkuisessa maassa ei ole moottoriteitä, ei lentoliikennettä eikä kunnollisia junayhteyksiä.

Etelään pääsee kahta eri tietä. Jos valitsee rantatien, näkee huikean kauniita vuoristo- ja merimaisemia. Reitin valitseminen vaatii silti ainakin kuljettajalta sekä kokemusta että hyviä hermoja. Tie mutkittelee suurimman osan matkaa yli kilometrin korkeuteen vuorten yli ja sieltä jälleen alas. Matka kestää helposti koko päivän, vaikka kilometrejä on vain noin 250.

Helpompi tapa päästä etelään on ajaa maan keskiosaa halkovaa tietä pitkin. Se on rantatietä paremmassa kunnossa, joten matka sujuu mukavasti. Etelään voi matkustaa myös bussilla. Kahdeksan tunnin matka maksaa vain kymmenisen euroa, ja sen aikana on yksi kunnon ruokatauko.

Perillä Sarandëssa aukeaa kaunis näkymä merelle. Voi hyvin ymmärtää, miltä albanialaisista on tuntunut, kun he ovat saapuneet rantabulevardille ensi kertaa kommunistihallinnon kaatumisen jälkeen.

Kaupunki oli puoluejohdon oma huvittelupaikka, johon kansalla ei ollut pääsyä. Moni rannalla vastaantuleva onkin alba­nialainen turisti, ensi kertaa etelässä.

Myös Sarandëssa on rakennettu viime vuosina vauhdilla hotelleja ja loma-asuntoja. Rakentaminen on ollut niin nopeaa, ettei infrastruktuuri ole aina pysynyt perässä. Satunnaiset vesi- ja sähkökatkokset kertovat siitä, että putkia uusitaan ja verkostoa laajennetaan.

Rantabulevardin kalaravintolassa sarandëlaissyntyinen matkailu- ja varustamoyrittäjä Fatos Demiri kertoo, että turistien määrä kasvaa nyt hurjasti. Hänen omat bisneksensä ovat kasvaneet viime vuosina kymmenillä prosenteilla vuosittain. Yksi tekijä ovat isot kansainväliset risteilyalukset, jotka tuovat paljon päiväturisteja.

Sarandëssa turisteja on kesällä jopa liiaksi, mutta läheisillä uimarannoilla on vielä rauhallista, varsinkin alkukesällä.

Pääkaupunki Tiranaa tekee mieli kutsua köyhän miehen Roomaksi. Toivottavasti albanialaiset – tai roomalaiset – eivät tästä loukkaannu. Pinjat huojuvat Tiranan keskustassa, ja kommunistiajan arkkitehtuuri leimaa kaupunkia yhtä väkevästi kuin antiikin ja renessanssin rakennukset Roomassa.

Tirana sijaitsee Rooman kanssa samalla leveyspiirillä, mikä selittää pinjat.

Albanialainen kulttuuri on sekoitus turkkilaista ja balkanilaista, italialaisin ja kreikkalaisin maustein. Selvimmin turisti huomaa sen ruokakulttuurissa. Albaniassa syödään pitsaa ja toisaalta monia turkkilaistyyppisiä ruokia, kuten fërgesëä, tomaatista ja tuorejuustosta tehtävää mössöä.

Arkkitehtuuri sen sijaan on monin paikoin aitoa sosialistista betonibrutalismia. Sitä voi kokea muun muassa yöpymällä nykyään länsimaisessa omistuksessa olevassa Tirana Internationalissa. Se on keskusaukion laidalla sijaitseva tornihotelli, jollainen löytyy jokaisen entisen sosialistimaan keskustasta.

Hoxhan muistoa kunnioittava pyramidin muotoinen ”mausoleumi” on suorastaan hullu esimerkki roistovaltion komeasta arkkitehtuurista. Ny­kyään se on konferenssikäytössä.

Vaikka paljon vanhaa on tuhottu, ottomaanisen imperiuminkin vaikutteet näkyvät Tiranan katukuvassa.

Keskustan laatikkoarkkitehtuuria pehmentää esimerkiksi Xhamia e Et'hem Beut, 1700-luvulla rakennettu moskeija. Se oli kommunismin aikaan suljettuna, mutta nyt auki ja käymisen arvoinen, varsinkin rukoushetken aikaan.

Albanialaiset suhtautuvat ystävällisesti toisuskoisiin vierailijoihin ja ohjaavat naisvieraat kapeita ja jyrkkiä portaita pitkin yläparvelle ihailemaan vanhoja seinämaalauksia ja rakennusta.

Tirana on kulttuurista kiinnostuneelle kiinnostava pitkän viikonlopun tai viikon matkan kohde. Toistaiseksi kunnostamattomassa oopperatalossa pääsee kokemaan kommunisminaikaista tunnelmaa, mutta 40 vuotta maata hallinneen Hoxhan residenssin ympärille levittäytyvissä, entisissä puoluejohdon asuinkortteleissa eletään täysin tätä päivää.

Ish-Blloku, Ex-Kortteli, kuten tiranalaiset sanovat, oli Sarandën kaupungin tapaan aiemmin kansalta kiellettyä aluetta. Nyt se on iltaisin eloon heräävä huvittelukeskus, Albanian uuden eliitin hiekkalaatikko. Bllokun kahviloissa, ravintoloissa ja baareissa tapaa nuorisoa, ja kaduilla näkee erittäin kallita mersuja ja muita länsiautoja.

Albaniassa sanotaan olevan Euroopan suurin käytettyjen mersujen tiheys. Monilla tuntuu olevan rahaa myös uusiin ajopeleihin, mikä pistää Euroopan köyhimmässä maassa silmään.

Rikollisuus on hurjasta 1990-luvusta hieman rauhoittunut. Ase-, huume- ja ihmiskauppaa käydään silti edelleen.

Rikolliset viihtyvät tavallisen turistin reiteiltä sivussa, mutta esimerkiksi prostituutio on pesiytynyt Tiranan yökerhoihin. Bllokun hienot hotellit, mustat autot ja pitkäsääriset naiset ovat muistutus siitä, että moni haluaa Albaniassa edelleen rikastua muutoin kuin tavallista työtä tekemällä.

Albanian tärpit

Tirana:

 Hotel Antigone: tyylikäs ja edullinen (45 euroa / yö) boutique-hotelli Bllokussa.

 Kalaravintoloista testattiin Bulevardi Gjergi Fishtan Fish House.

 Hemingway Bar -jazzbaari hiljaisella Rruga Mihal Durilla.

 Englantilainen kirjakauppa, Libraria Adrion sijaitsee Oopperan kanssa samassa talossa.

Durrës:

 Rruga Pavaresilla hyvä Pelikan-konditoria.

 Sataman Tivari-ravintolassa tarjolla oli erinomaista kalaa.

 Seija Hakalan lomahuoneistot: www.albaniadom.fi.

Sarandë:

 Hotelleja, loma-asuntoja ja retkiä löytyy osoitteesta www.sarandealbania.com.

 Kalastajaravintoloita kannattaa tiedustella paikallisilta.

 Matkabloggari Laura Ala nimesi kesällä 2015 Etelä-Albanian rannoista parhaiksi Ksamilin, Himaren ja Livadhin.

Lukuvinkit:

 Pirjo Mellasen Matkustin Albaniaan -opas sähköisenä ja Kohtalokas Albania -dekkari.

Korfun kautta Etelä-Albaniaan

 Suomesta Albaniaan ei tehdä valmismatkoja tai suoria lentoja. Kätevä yhteys Helsingistä Tiranaan on esimerkiksi Lufthansalla, vaihto Münchenissä.

 Etelän Sarandëen pääsee Korfun lomasaarelta Kreikasta. Suomalainen omatoimimatkaaja lentääkin Finnmatkojen tai Norwegianin kyydissä Korfulle ja siirtyy sieltä omin avuin lyhyen lauttamatkan päähän Albanian puolelle.

 Esimerkiksi ruotsalainen Apollo-matkatoimisto tekee valmismatkoja Sarandëen lentämällä Tukholmasta Korfulle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Väsyttääkö, vaikka nukut riittävästi? Kyse voi olla fyysisistä ongelmista, jotka voi hoitaa

  5. 5

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  6. 6

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   17-vuotiaan pojan epäillään salakuljettaneen kilokaupalla kovia huumeita Suomeen – Maastokätköjä löytynyt Käpylästä ja Tapiolasta

  9. 9

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  10. 10

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Itsenäisyyspäivän mielen­osoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  4. 4

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  5. 5

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  6. 6

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  7. 7

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  8. 8

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää