Valikko

Kuuman veden Kioto – japanilaista kylpylää kannattaa kokeilla kaupunkilomallakin

Japanin onseneilla on vuosisatainen perinne. Parhaat onsenit sijaitsevat vuoriston kylpyläkaupungeissa, mutta nauttia voi kaupungissakin. Kokeilimme kolmea Kiotossa.Japanissa on eri arvioiden mukaan 2 500–3 000 kuuman lähteen päälle perustettua yleistä kylpylää eli onsenia. Niihin virtaa rikki- tai mineraalipitoista kuumaa vettä suoraan maan uumenista.


Australialainen matkakirjailija Anne Hotta on laskenut, että jos vierailisi joka viikko eri onsenissa, siihen menisi yli 40 vuotta.


Kuumissa lähteissä kylpeminen on ollut jo tuhansia vuosia osa japanilaista kulttuuria. Osan ensimmäisistä onseneista perustivat varhaiset buddhalaismunkit 500–600-luvuilla.


Myöhemmin esimerkiksi samurai-taistelijat hoitivat onseneissa taisteluhaavojaan.


Sinne, missä kuumia lähteitä on eniten, on syntynyt vuosisatojen aikana kylpyläkaupunkeja, joissa kylpylöitä ja kylpylämajataloja on vieri vieressä. Kaupungit sijaitsevat usein vuoristoseuduilla kaukana suurista lentokentistä ja juna-asemista.


Jos aika Japanin-matkalla ei riitä kylpyläkaupunkivierailuun, kylpylöitä on myös Tokiossa, Osakassa, Kiotossa ja muissa miljoonakaupungeissa.


Esittelemme kolme kiotolaista kylpylää, joissa vierailu ei vaadi yöpymistä. Paikoissa voi poiketa vaikka aamu- tai iltakylvyssä.


Idyllinen Kurama onsen


Vihreän kukkulan juurelta nousee höyryä. Höyryn lähde on Kurama onsen, pieni ulkoilmakylpylä Kioton pohjoispuolella Kurama-vuoren juurella.


Täällä pääsee liottamaan it­seään kuumassa rikkipitoisessa vedessä, jonka luvataan helpottavan reumatismia, korkeaa verenpainetta, hermostosairauksia, diabetesta ja selkäkipuja.


Lähijunamatka Kiotosta Kuramaan kestää puoli tuntia ja on kokemus itsessään: junan ikkunasta näkee, miten Kioton pohjoisosien lähiömaisema muuttuu vähitellen yhä maalaismaisemmaksi ja vuoristoisemmaksi.


Lopulta saavutaan Kuramaan, joka on perinteisine puutaloineen kuin japanilaisesta maalauksesta.


Kylpylässä on valittava, maksaako 2 500 yeniä eli noin 20 euroa päivälipusta, jolla pääsee sisä- ja ulkoaltaisiin ja saunaan ja saa vuokralle pyyhkeen ja japanilaisen aamutakin eli yukatan. Tuhannella yenillä eli noin kahdeksalla eurolla pääsee pelkkään ulkoaltaaseen.


Tällä kertaa ulkokylpy riittää. Maksan pääsymaksun ja kävelen pihan poikki sivurakennukseen, jossa ulkoaltaat sijaitsevat.Naisten pukuhuoneessa ovat työkaverukset Megumi Hosokawa, 32, Keiko Kawasaki, 35 ja Kisato Tsuda, 41. He työskentelevät vakuutusyhtiössä Kiotossa, mutta tänään on vapaapäivä.


”Tämä on paras tapa viettää vapaa-aikaa”, Kawasaki sanoo. Muut nyökkäävät.


”Yritän käydä onsenissa vähintään kerran kuussa”, Hosokawa kertoo.


Onsen-kulttuuri on kaikille tuttu lapsuudesta asti. ”Kävin ensimmäistä kertaa kylpylässä alle yksivuotiaana”, Tsuda kertoo. Hän on totuttanut myös viisi omaa lastaan kylpylöihin.


Ulkomaalaisen on viisainta seurata paikallisten esimerkkiä. Laukut ja vaatteet jätetään pukuhuoneen kaappiin. Sitten siirrytään sakeaan höyryyn pesuhuoneeseen.


Siellä on setripuinen kylpyallas ja seinän vierellä rivissä suihkuja, joista jokaisen kohdalla on jakkara, pesusoikko ja peili sekä pullolliset shampoota ja suihkugeeliä. Kaikki on japanilaisittain äärettömän siistiä ja puhdasta.


Seuraa onsen-etiketin tärkein osuus: huolellinen peseytyminen. Japanilaiset saippuoivat, vaahdottavat ja kuuraavat itsensä jopa kahteen kertaan ennen kuin siirtyvät altaisiin. Myös hiukset pestään. Toiminta vaikuttaa lähes hartaalta.


Jotkut uskovat tavan tulevan buddhalaisesta perinteestä, jossa pyhässä vedessä peseytyminen nähdään kehoa ja mieltä puhdistavana rituaalina.


Perusteellisen peseytymisen jälkeen siirrymme ulkoaltaalle. Alkukevään ilma on jäätävä, ja altaan 40-asteinen vesi tuntuu siihen verrattuna polttavan kuumalta. Vähitellen iho tottuu veteen ja lihakset rentoutuvat.


Altaalle kuuluu lintujen viserrystä ja lähellä virtaavan joen kohinaa. Mieli rauhoittuu. On vaikea uskoa, että 1,4 miljoonan asukkaan Kioto on vieressä.


Kylpemisen jälkeen olo on rento mutta energinen. Päätän kävellä Kuramasta viereiseen Kibunen kylään. Kaunis vaellusreitti kulkee buddhalaisen Kuraman temppelin kautta.


Reitin voi kulkea myös toiseen suuntaan, Kibunesta Kuramaan, jolloin kävelyn lopussa odottaa palkinto: pulahdus Kurama onsenin rentouttavaan veteen.


Kurama onsen, 520 Kurama Honmachi Sakyo-ku. Lähijunalinja Eizan Line kulkee Kuramaan Kioton Demachiyanagi-asemalta 29 minuutissa. Asemalta kävelee kylpylälle kymmenen minuuttia. Pääsy ulkoaltaisiin 1 000 yeniä (noin 8 e), myös sisäaltaisiin ja saunaan 2 500 yeniä (20 e). Avoinna joka päivä kello 10–21.Kulturelli Nishiki onsen


Nishiki onsen sijaitsee Kioton kuuluisan ruokakadun, Kioton keittiöksi kutsutun, Nishikin poikkikadulla. Se ei ole oikeastaan onsen vaan sento, korttelikylpylä.


Senton ja onsenin ero on, ettei senton vesi tule kuumasta lähteestä vaan on kuumennettua hanavettä. Perinteisten sentojen kellareissa tai takahuoneissa on veden lämmittämistä varten pannuhuoneet, ja katoilta voi bongata savupiiput.


Kylpijälle onsen- ja sento-kokemukset ovat kuitenkin hyvin samankaltaiset, eivätkä sentot ole huono vaihtoehto kuumaan kylpyyn haluavalle. Kylpemisen terveysvaikutuksiakin on monissa sentoissa ajateltu sekoittamalla veden sekaan hoitavia mineraaleja tai yrttejä.


Tunnelmaltaan sentot muistuttavat paljon suomalaisia yleisiä saunoja. Ennen kuin kylpyhuoneet yleistyivät japanilaisissa yksityisasunnoissa, ihmiset kävivät iltaisin lähi-sentoissa peseytymässä.


Edelleen niissä näkee lähikortteleiden asukkaita, jotka vaihtavat kylvyn päätteeksi yöpuvun päälle ja kävelevät pyyhe päässä kotiin.


Suomalaisten korttelisaunojen tavoin myös sentot ovat kylpyhuoneiden yleistyttyä vähentyneet, ja moni pitää niitä kuolevana kansanperinteenä.


”Yritän pitää kylpylän hengissä järjestämällä täällä kulttuuritapahtumia”, kertoo Nishiki onsenin omistaja Yasuo Hasegawa, 67. Hän on pyörittänyt kylpylää 1980-luvulta lähtien.Hasegawa kaivaa esiin nipun valokuvia ja alkaa esitellä kylpylän kulttuuritarjontaa.


”Täällä on ollut nō-teatteria ja japanilaisen musiikin konsertteja. Tässä kuvassa on taikashow.”


Silloin tällöin Hasegawan ystävä, antikvariaatin pitäjä Ikuo Kishimoto, 70, järjestää kylpylän tiloissa vanhojen kirjojen myyntitapahtumia.


Kishimoto on paikalla nytkin ja kertoo, että Nishiki onsen on piirretty moniin manga-lehtiin.


Hänen mukaansa paikka on toiminut myös yhtenä inspiraa­tion lähteenä studio Ghiblin animaatiomestarin Hayao Miyazakin Henkien kätkemä -elokuvalle. Yasuo Hasegawan esitellessä kylpylän takaosassa sijaitsevaa steampunk-henkistä pannuhuonetta se on helppo uskoa.


”Tämä on harvoja täysin muuttumattomana säilyneitä kylpylöitä. Siksi tästä on tullut tunnettu”, Kishimoto sanoo.


Vuonna 1927 perustetussa Nishiki onsenissa jopa pukuhuoneiden puiset säilytyslokerot ovat olleet samat alusta saakka. Osa on nimikoitu kanta-asiakkaille.Kylpylässä käy Hasegawan ja Kishimoton mukaan nykyisin kaikenlaista väkeä.


”Vanhoja kanta-asiakkaita, naapureita, nuoria aikuisia, turisteja. Joskus myös geishoja tai geisha-oppilaita eli maikoja”, Kishimoto luettelee.


Nishiki onsen on yksi harvoista kylpylöistä, jotka toivottavat tervetulleiksi myös tatuoidut asiakkaat. Suurimpaan osaan japanilaisista kylpylöistä ei ole pääsyä, jos ihossa on tatuointeja, sillä ne yhdistetään edelleen yleisesti mafiaan, yakuzaan.


Kattava lista Japanin ”tatuointiystävällisistä” kylpylöistä on sivustolla tattoo-spot.jp. Sivusto on japaniksi mutta avautuu käännöstyökalun avulla.


Sivustolla mainittujen kylpylöiden lisäksi moni kylpylä katsoo nykyisin pieniä tatuointeja läpi sormien.


Nishiki onsen, 535 Yaoyacho, Nishikikoji, Nakagyo-ku. Metrolla pääsee Karasuma-asemalle, josta on viiden minuutin kävelymatka kylpylälle. Hinta 410 yeniä (noin 3,50 e). Avoinna ti–su kello 16–24.Perinteinen Funaoka


Vuonna 1923 avattu Funaoka onsen listataan monissa matkailu­esitteissä Kioton parhaaksi kylpyläksi. Ainakin se on yksi vanhimmista ja perinteisimmistä.


Kylpylää pyörittävä perhe asuu kylpylän yhteydessä ja pitää paikkaa auki joka ilta yhteen saakka yöllä.


Arki-iltana kylpylässä on lähes meditatiivinen tunnelma. Paikalla on kaiken ikäisiä ihmisiä, jotka vaeltavat altaasta toiseen hiljaisuuden vallitessa. Moni on tullut paikalle yksin.


Juttelu tapahtuu hiljaisella äänellä. Lapsetkin hallitsevat etiketin: onsenit ja sentot eivät ole uimista tai vesileikkejä vaan rauhoittumista varten. Tunnelma on suomalaiselle tuttu saunasta.


Hieman ristiriidassa rauhallisen tunnelman kanssa tosin on, että japanilaisten kylpylöiden saunoissa pauhaa usein televisio – niin myös Funaoka onsenissa.


Japanilainen kylpyläkulttuuri muistuttaa suomalaista saunakulttuuria myös siinä, että japanilaiseen kylpyyn mennään aina alasti. Alastomuus vaikuttaa olevan luonnollista, eikä kukaan kiinnitä siihen huomiota.


Naiset ja miehet kylpivät Japanissa yhdessä 1950-luvulle saakka, ja esimerkiksi kristittyjen lähetyssaarnaajien kerrotaan kauhistelleen tapaa.


1950-luvulla japanilaiset naisparlamentaarikot kuitenkin vaativat kylpylöiden jaottelua erillisiin naisten ja miesten osastoihin, ja siitä saakka naiset ja miehet ovat kylpeneet erillään harvoja luonnonkylpylöitä lukuun ottamatta.


Joissakin hienommissa kylpylöissä on yksityisaltaita, joita pariskunnat ja perheet voivat vuokrata omaan käyttöönsä.


Funaoka onsenissa on valinnanvaraa kylpemisessä: siellä on ulkoallas eli rotenburo, iso kuumavesiallas hierovilla poreilla, sypressipuinen allas, yrttikylpyallas, kylmävesiallas ja sauna.


Oudoin altaista on elektroninen allas eli denkiburo, jonka vedessä kulkee sähkövirtaa. Vastaavia altaita näkee monissa muissakin japanilaiskylpylöissä, mutta Funaoka onsenin altaan väitetään olevan Japanin ensimmäinen.


Sähkövirta kuulemma tekee hyvää lihaksille ja nivelille. Kovin moni paikallinen ei näytä altaaseen astuvan, joten itsekin jätän kokeilun väliin.


Kylpemisen jälkeen on nälkä. Funaoka onsenin läheisyydessä on aikanaan sijainnut toinen lähes identtinen kylpylä. Nykyisin toimintansa lopettaneen kylpylän tiloissa sijaitsee hyvä ravintola, Sarasa Nshjn.


Siellä voi ruokailla kylpemisen päätteeksi keskellä kaakeleita, jotka muistuttavat äskeisestä kylpyläelämyksestä.


Funaoka onsen, 82-1 Murasakino Minamifunaokacho, Kita-ku. Bussilla 206 pääsee Kioton rautatieasemalta Senbon Kuramaguchi -pysäkille, josta kävelee viisi minuuttia kylpylälle. Toinen vaihtoehto on ottaa metro Kuramaguchi-asemalle, josta kävelee 15 minuutissa. Avoinna ma–la kello 15–01, su ja loma-aikoina kello 8–01. Hinta 410 yeniä (noin 3,50 e).Kylpyläkaupunkeja Japanissa


Paras tapa nauttia japanilaisesta kylpyläkulttuurista on mennä kylpyläkaupunkiin. Siellä kannattaa viipyä yön yli, koska monessa kaupungissa majoituksen hinnalla pääsee useampaan kylpylään. Tyypillinen näky kylpyläkaupungissa onkin pelkkään yukataan eli japanilaiseen aamutakkiin pukeutuneiden turistien vaeltaminen kylpylästä toiseen.


Kusatsu onsen


Kylpyläkaupunki Gunman prefektuurissa, noin 200 kilometriä Tokiosta pohjoiseen.


Kinosaki onsen


Perinteinen kylpyläkaupunki Kansain prefektuurissa, noin kahden tunnin junamatkan päässä Kiotosta.


Hakone onsen


Kylpyläkaupunki parin tunnin junamatkan päässä Tokiosta. Kirkkaalla säällä kaupungista on hienot näkymät Fuji-vuorelle.


Kurokawa onsen


Kylpyläkaupunki Aso-tulivuoren kupeessa Kyushun prefektuurissa noin 2,5 tunnin juna- ja bussimatkan päässä prefektuurin pääkaupungista Fukuokasta.


Arima onsen


Kuuluisa kylpyläkaupunki Koben kaupungissa lähellä Rokko-vuorta. Kaupunkiin on noin tunnin juna- ja bussimatka Osakasta.

Näin pääset Kiotoon

 Kiotossa ei ole lentokenttää, mutta Kansain kansainvälinen lentokenttä Osakassa on tunnin junamatkan päässä Kiotosta.

 Finnairin suora lento Helsingistä Kansaihin kestää noin kymmenen tuntia. Edestakainen lentomatka maksaa yleensä 600–800 euroa.

 Junamatka Kansain kansainväliseltä lentokentältä Kiotoon maksaa 12–15 euroa.

 Tokiosta Kiotoon pääsee helpoiten Shinkansen-luotijunalla. Yhdensuuntainen matka kestää noin 2,5 tuntia ja maksaa noin sata euroa. Halvempi (ja hitaampi) vaihtoehto on matkustaa Tokiosta Kiotoon bussilla.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Luetuimmat
 1. 1

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 2. 2

  Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

 3. 3

  Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

 4. 4

  Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

 5. 5

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 6. 6

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 7. 7

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 8. 8

  Ranskan Marine Le Penin peli ei ole pelattu – viisi syytä, miksi EU-lemmikki Macronin hymy voi vielä hyytyä

 9. 9

  Esikoisensa synnytyksen käynnistymistä odottava pariskunta Kätilöopistolla: ”Ollaan just siinä päädyssä, mikä on läpimätä”

 10. 10

  Kulttuurivastuun saavilla perussuomalaisilla ei ole kulttuuriohjelmaa – Suvivirren suojelu ja Guggenheimin vastustaminen suurimpia intohimoja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 2. 2

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 3. 3

  Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

 4. 4

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 5. 5

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 6. 6

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 7. 7

  Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

 8. 8

  Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

 9. 9

  Asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunki­seudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

 10. 10

  Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 2. 2

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 3. 3

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 4. 4

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 5. 5

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää