Matka

Andalusiassa pääsiäinen on uskonnollista kuumetta ja hauskanpitoa

Pääsiäisviikolla Andalusian kylissä Espanjassa heittäydytään vuosisataisiin rituaaleihin. Kulkue kokoaa kyläyhteisön vauvasta vaariin. Matkailijalle pääsiäinen on mainio mahdollisuus kokea Andalusian villi tunnelma.

Carmonan kaupungin kirkossa tuoksuvat kukat. Tuoksu tulee lautasta, joka on lähdössä kirkosta kate­draalille ja takaisin.

Tunnelma tihenee, kun lautta ilmestyy kirkon pihalle. Suuri risti johtaa kulkuetta. Lyhtyjen kantajien perässä astelevat katuvat eli nazarenot. Heidän suipot päähineensä muistuttavat Ku Klux Klanista.

Hupun viesti on kuitenkin päinvastainen: kohti taivaan iloa!

Lauttoja kannetaan harteiden tai niskan varassa. Reitin rasitusta pehmentääkseen kantajat käyttävät tyynyä niskan ja lautan välissä.

Lautan kantaminen on kunniatehtävä. Jotkut tekevät sen paljain jaloin osoittaakseen äärimmäistä katumusta.

Espanjan kielen pasión tarkoittaa kahta asiaa: kärsimystä ja intohimoa. Pääsiäisen vietossa ne yhdistyvät: kärsimys tihkuu intohimoa ja päinvastoin.

Raaka tunne tunkee kaikkialle. Andalusialainen pasión ei ole hiljaista meditaatiota eikä vaatimatonta tuhkan päälle heittelyä.

Se on kovaäänistä, ja se tekee itsestään ison numeron. Se tarkoittaa voimakasta asialle omistautumista.

Pääsiäisviikolla kotien ovet aukeavat, jotta halukkaat pääsevät ihailemaan paraatia parvekkeelta.

Baenassa juhlii kolme sukupolvea. Isoäiti kaataa kahvia ja tarjoaa pestinos-hunajamunkkeja. Isä ja poika nukkuvat sohvalla suut auki.

Uskonnollisen veljeskunnan aktiiveilla on takanaan valvottu yö. On aika levätä.

Pian suku käy pöytään ja nauttii pääsiäisen herkusta: turskasta kikherneiden kera. Salud!

Puente Genilin keskustassa määkii lammas. Nuori mies ryntää Los Macabeos -veljeskunnan klubitalosta tarkistamaan, ettei paraatin rekvisiitta karkaa.

Pääsiäinen on uskonnollisten veljeskuntien ja kyläyhteisön juhla. Veljeskunnat ovat ahertaneet vuoden ajan juhlallisuuksien onnistumiseksi.

Kaikilla on tehtävänsä. Yksi on säilyttänyt huolellisesti historialliset figuurit, toinen on tilannut käsityönä tehdyn vaatekerran Neitsyt Marian hahmolle.

Nuorten naisten lyhyet hameet ja korkeakorkoiset kengät korostavat pääsiäisen hauskanpitoa.

Hauskanpito ei pilaa pääsiäi­sen sanomaa, vaan vahvistaa sitä. On aika tanssia kulkueessa.

Seniorit istuvat 25 asteen kuumuudessa parhaimpiinsa pukeutuneina, viuhkat kädessä. Rouva mustissaan katselee taivaalle: onneksi kulkue on pian tulossa.

Trumpetti valittaa, rummut rähisevät, ja pasuuna murisee. Hypnoottisessa rytmissä hitaasti etenevä kulkue pysähtyy, kun keski-ikäinen mies heittäytyy nyyhkytyksestä täristen kul­kueen eteen.

Lautan kantajat huojuvat puolelta toiselle. He nostavat taakan harteiltaan ja pysähtyvät tervehtimään vastaan tulevaa lauttaa.

Parvekkeelta kaikuu saeta. Lautan edetessä flamencoa muistuttava sävel jää soimaan kulman taakse.

Andalusian pääsiäistä vietetään 20–27. maaliskuuta. Tietoa kulkueiden lähtöajoista ja reiteistä saa turistitoimistoista. http://www.caminosdepasion.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Espanja
 • Andalusia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  8. 8

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  9. 9

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  10. 10

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää