Vinkit matkalle: Tanska on koko perheen kompakti autolomakohde

Loman kohokohtia ovat vanhat linnat, jylhä Pohjanmeri, herkullinen kalaruoka ja tietysti Legoland. Upeita hiekkarantoja on riittämiin, sillä saarivaltiossa meri on aina lähellä.

Viiniä, vuoria ja linnan kummitus

Mustaherukkainen tuoksu tuo mieleen Sauvignon Blancin. Nuori, pirskahteleva viini on pullotettu vasta pari päivää sitten.

Rypäle ei kuitenkaan ole Sauvignon Blanc, vaan saksalaisten pohjoisille viinialueille kehittämänä Solaris.

Niels ja Nina Finkin Vejrhøj Vin -viinitila Sjellannin saaren länsirannikolla kuuluu Tanskan kasvavaan viinitilojen joukkoon.

”Moreeninen, etelään viettävä rinne on hyvä viinille”, selostaa sommelieriksi finanssiuransa jälkeen opiskellut Niels Fink ja lampsii köynnöstensä välissä.

Finkien viinitila sijaitsee Odsherredissa, Tanskan suurimmassa kesämökkikunnassa tunnin ajomatkan päässä Kööpenhaminan lentokentältä.

Vasta valmistuneessa tilarakennuksessa on myös viininmaisteluhuone ja pieni terassi. Siihen vieressä kulkevan suositun vaellusreitin kulkijat voivat istahtaa lasilliselle.

Parin kilometrin päässä jyh­keän Dragsholmin linnan metsässä kykkii keittiömestari Claus Henriksen. Hän nyppii varvikosta ketunleipiä, hennonvioletteja villiorvokkeja ja rehottavaa karhunlaukkaa.

Amerikkalainen filmiryhmä kuvaa Henrikseniä. Huippuravintola Nomassa kannuksensa hankkinut Henriksen on tottunut siihen, sillä Dragsholm on yksi pohjoismaisen keittiön tunnetuimpia ravintoloita.

”Lääninparoni, linnaa hallinnut Georg Frederik Otto Zypt­phen-Adeler muutti alueen historiaa 1800-luvulla, sillä hän teki aloitteen ympäröivän vuonon kuivaamisesta maanviljelysmaaksi”, kertoo linnan omistajaperheen poika ja linnan toimintaa johtava Mads Bøttger.

Alueesta tuli yksi Tanskan vihannesaitoista.

Linna on luksushotelli mutta myös koko perheen retkikohde, sillä Tanskan vanhimmassa ­asutussa linnassa häilyy kummitus ja sitä kiertää komea vallihauta.

Kesällä nurmikoita järsivät vuohet ja lampaat.

Linnakin aloittelee viininviljelyä, sillä se haluaa käyttää ravintoloissaan mahdollisimman paljon omia raaka-aineita.

Ruotsalainen Ola Saltin on yksi Odsherredin kesämökkiläisistä, on ollut jo 30 vuotta. Hän rakastaa jääkauden kumpuileviksi puristamia kukkuloita ja Kattegatin poukaman lahden hiekkaisia rantoja.

Tanskalaiset kutsuvat niitä vuoriksi (Bjergene), ja Unesco on ottanut ne mukaan luontokohteiden geopuistoihin.

”Eihän tämä ole Tanskaa, kaverit Ruotsista sanovat tänne tullessaan. Ruotsalaiselle ’vuoret’ on tietty vitsi, eihän korkein kohta ole kuin 121 metriä”, Saltin selostaa.

121 metrin korkeuteen nousevan kukkulan päällä on pyöreä kumpu, Vejrhøjn pronssikautinen muinaishauta. Kumpuhautoja näkee tanskalaispelloilla usein. Ensimmäiset ovat tiettävästi jo kivikaudelta ja viimeiset viikinkiaikojen loppuvuosilta.

Saltin kertoo, kuinka aamukävelyllä voi nähdä kööpenhaminalaiskokkeja keräämässä levää rannalta gourmetannoksiin ja leijalautailijoiden nousevan meren päällä ilmaan puhurissa.

Mäkisillä teillä kopsuttelee ratsastajia ja suihkii maantiepyöräilijöiden ryhmiä. Ulkoilijalle riittää vaihtoehtoja.

”Ystävät Ruotsista purjehtivat tänne ja ankkuroivat tuohon lahdelle, tai sitten he pysähtyvät tässä pariksi päiväksi automatkallaan Eurooppaan”, Saltin kertoo.

Århusista on tullut kansainvälinen suosikki

Hurja gladiaattoritaistelu! Gla­diaattorien miekkoja, kilpiä ja muinaisen Pompeijin aarteita voi ihmetellä Moesgaard-museossa Tanskan toiseksi suurimman kaupungin Århusin naapurissa.

Vanhaa kulttuuria esittelevässä suurnäyttelyssä viihtyy koko perhe. Moderni museorakennus on matkan arvoinen myös arkkitehtuurin ystäville.

Arkkitehtuurista kiinnostuneille Århusissa on tarjolla muitakin herkkuja, Arne Jacobsenin suunnittelema kaupungintalo, 1930-luvulla rakennettu yliopistokampus ja satamarannan modernit asuintalot.

Århus markkinoi itseään ”modernina suurkaupunkikokemuksena”, mitä se ei ole. Sen sijaan Århus on sympaattinen Tanskan kakkoskaupunki.

Jos Tanskan-matkallaan ha­luaa jättää Kööpenhaminan kokonaan väliin, Århus on erinomainen korvaava kohde. Pienen mittakaavansa takia se on helppo myös nuorimmille kaupunkikulkijoille.

Århusin kanavarannoilla kuljeskellessa ja istuskellessa ja Den Gamle By -ulkoilmamuseota tutkiessa kuluu helposti päivä. Århus onkin nousemassa pienimuotoiseksi kansainväliseksi suosikkikohteeksi. Vuonna 2017 Århus on yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista.

Kaupunkikierroksen voi päättää ARoS-taidemuseon ylimpään kerrokseen, josta Århusia voi katsella kaikissa sateenkaaren väreissä Olafur Eliassonin Your Rainbow Panorama -teoksen läpi.

Vaeltava hiekkadyyni ja kalaherkkuja Skagenissa

Neliökilometrin laajuinen ja 20 metrin korkuinen hiekkadyyni tukehduttaa alleen kasvit ja peittää vähitellen teitä. Råbjerg Milen vaeltavan hiekkadyynin päälle kavunneesta tuntuu kuin Saharassa olisi.

1700-luvun lopussa hiekka valtasi yhden Skagenin kirkoista niin, että kuningas määräsi herran huoneen pois käytöstä. Nyt maan pinnalle näkyy enää Den tilsandede kirken torni.

Hiekkarantojen ystäville Tanskan pohjoisimman kärjen Skagen on ylittämätön paikka.

Tanska loppuu Grenenin hiekkaniemen kärkeen. Kärki on suosittu kuvauspaikka, sillä se on maailmassa harvinaisuus, kahden meren eli Pohjanmeren ja Itämeren kohtauspaikka.

Kattegatin ja Skagerrakin ristiaallokossa uiminen on kielletty vaarallisten virtausten takia. Muualla Skagenissa uiminen onnistuu kyllä.

Skagen on suloinen piparkakkukaupunki pienine taloineen ja salkoruusupuutarhoineen. Hieman kauempana hiekkaista nummimaisemaa täplittävät ruoho- ja olkikattoiset kesämökit.

Jos pitää kalasta, merenelävistä ja smörrebrödeistä, Skagenista saa ikimuistettavia aterioita. Tanska ei ole halpa maa, joten ravintola-aterioihin kuluu rahaa ainakin yhtä paljon kuin Suomessa.

Skagen on myös yksi Tanskan parhaista kulttuurikohteista siellä runsaat sata vuotta sitten asuneen taiteilijayhteisön takia. Skagen-maalareiksi kutsutulla ryhmällä on Tanskassa samanlainen kulttuurinen asema kuin Suomessa kultakauden taiteilijoilla.

Skagenin taidemuseon lisäksi kannattaa piipahtaa Anna ja Michael Ancherin kotimuseossa. Vanha talo on kiehtova jo itsessään, ja seinillä oleva taide lähes pakahduttaa aikakaudesta kiinnostuneen.

Bunkkereita, Pohjanmeri ja yli tuhatvuotinen kaupunki

Kun Skagenista lähtee ajelemaan etelään pitkin Jyllannin länsirannikkoa, vieressä möyryää hurja Pohjanmeri.

Siellä täällä hiekkarannalla nököttää saksalaisten miehityksensä aikana (1940–1945) rakentamia bunkkereita. Mieleen tulee Normandia.

Mitä etelämmäksi mennään, sitä tiuhempaan rannoilla kuulee saksaa. Tanska on etelänaapureille suosittu lomakohde.

Rannikolla on useita vanhoja kylpylähotelleja, ja Michelin-tähden arvoista ruokaa löytyy myös. Skottikokki Paul Cunninghamin olkikattoinen Henne Kirkeby Kro on niin suosittu, että varaukset kannattaa tehdä todella hyvissä ajoin.

Rantatien varressa on myös Ribe, Tanskan vanhin kaupunki. Aivan 700-luvun alussa perustettu Ribe on ollut viikinkien kauppapaikka, ja viikinkihistoriaan voi tutustua Riben viikinkikeskuksessa.

Lapsille viikinkikeskuksessa on paljon tekemistä kolikoiden lyömisestä viikinkitaistelutaitojen harjoitteluun.

Keskukseen kuuluu myös maatila runsaan tuhannen vuoden takaa.

Kun Ribestä jatkaa etelään, ollaankin kohta jo Saksassa. Talvikaudella voisi pysähtyä osterisafarille, sillä osterit ovat kylmän kauden herkku.

Kesällä voi joko jatkaa keskiseen Eurooppaan tai kurvata takaisin pohjoiseen Legolandin kautta.

Legoland laajeni Ninjago-maailmalla

Jos suomalaiset Tanskasta jonkin lomapaikan Kööpenhaminan lisäksi tietävät, se on Legoland. Koulujen loma-aikana huvipuistossa kuulee välillä niin tiuhaan suomea, että voisi erehtyä maasta.

Billundissa sijaitsevan Legolandin tämän vuoden uutuus on yli 5 000 neliömetrin kokoinen Ninjago-maailma, jossa voi testata ja harjoitella omia ninjantaitojaan esimerkiksi kiipeilyseinällä ja 3D-lasit päässä seikkailemalla.

Alue on Legolandin suurin yksittäinen investointi kautta aikojen.

Billundissa on Legolandin lisäksi Lalandia-huvipuisto, joten kannattaa varata ainakin kaksi päivää, jos haluaa käydä molemmissa. Pelkästään Legolandissakin saa helposti kulumaan kaksi päivää, ainakin lapsimatkailijoiden mielestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  10. 10

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun muut autonvalmistajat hehkuttavat sähköautojaan, BMW:n teho-osasto tekee jotain aivan muuta: Uudessa M5:ssä on 600 hevosvoimaa
  3. Amerikkalaistutkimus: Lemmikki ei lisääkään suoraan lapsen hyvinvointia – Koiran tai kissan avulla voi käsitellä vaikeita tunteita, sanoo lastenpsykiatri
  4. Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä
  5. Johaug pääsi varsin vähällä – CAS pelasti silti hiihdon ja antidopingtyön uskottavuuden
  6. Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”
  7. Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä
  8. Tutkimus: ”Huono”, eli alipalkattu, liian valvottu ja tyytymättömyyttä herättävä työ aiheuttaa pahoinvointia merkittävästi enemmän kuin jatkuva työttömyys
  9. Taiteilija Ilona Rista teki jo toisen puuteoksen Euroopan hiukkasfysiikan tutkimus­keskukseen Cerniin
  10. Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi
  11. Poliisi paljasti metamfetamiinin maahantuontiliigan – Huume tuotiin Virosta, yksi isoimmista myyjistä asui Vantaalla
  12. Näytä lisää